Kransar

Vad roligt det är att göra kransar & sådant i naturmaterial. Samlade på mig lite av varje på morgonens djurrunda, som kunde passa till dörrkransarna. Karin har också samlat div grönt & kottar & annat.
Några av dagens alster ser ni här:
 
 
 
 
 
På eftermiddagen pappade vi fönstren till vår lilla lanthandel & satte igång med iordningställandet. Kul, det blir kanonfint! På söndag får ni se! Tog någon bild när vi jobbade idag, Helen & Karin & jag. Här överumplade jag Karin & Helen med kameran när de var mitt innne i en diskussion om skyltningen av Helens skönhetsprodukter, ljus mm. Även hälsobringande teblandningar, prydnader, fotfilar & en hel del annat finns i sortimentet. Det kommer att finnas mycket att välja bland på söndag, då vi även tar ditt allt hemlagat godis, hembakade knäckebröd osv. Visar en liten bild av damerna, så blir de kanske bara lite förgrymmade. Inte alls, hoppas jag, de är ju så fina!
 
Pojkarna var duktiga & satt & studerade geografi under tiden. Mycket flitiga!
 
Äppelskåpet med Diabasknoppar har fått söta & lättskötta julträd på toppen.
 
Jag började att hänga lite smycken idag, men mycket jobb kvarstår. Lilla granen fick hänga med & även korgen från fårhusutställningen som var så bra smyckeshängare fick följa med.
Började lägga ut lite smycken & annat också idag, här vaktade av Diabasvättarna med tovade luvor.
 
Julkort kommer ni också att kunna köpa i butiken på söndag.
 
När vi gav upp för kvällen var det till att hem & ta ett ryck med städningen & sedan fortsätta med godiskokandet.
 
Denna smakliga blandning står på spisen & puttar, får ta hand om den nu.
I morgon fortsätter iordningställandet av lanthandeln.
 

Hjärtligheter

Idag var det upp till bevis. Jag skulle klara mig själv på Turistbyrån med biljettförsäljnig & allt. Borde ju inte vara några pix efter upplärning av särdeles kompetent & trevlig personal.
Nu finns det ju ett & annat som kan krångla med all utrustning som måste funka & det visade sig naturligtvis från sin allra ljuvaste sida idag. Men med support från de andra som lyckligtvis var kvar på morgonen löste sig allt till slut. Sen rullade det på ganska ok, så jag slapp ialla fall kalla in nödstyrkan under förmiddagen. Skönt.
Chefen var snäll & lät mig sluta redan vid lunch, så jag kunde kasta mig över till nästa arbete.
Vi som skall ha lanthandeln "Tre små gummor" hade en liten planeringsträff & i morgon skall vi börja ställa iordning. Det blir traditionellt stuk, så fönstren skall täckas & först till julskyltningen får man se vad vi hittat på i lokalen.
Vi har gjort stommar till julmosskransar, mosshjärtan, hjärtljushållare mm. I morgon fortsätter vi & dekorerar dem. När de är klara skall ni få se några exempel.
Ikväll har jag fortsatt med godiskokandet.
Detta chokladgodis gillade jag verkligen. Gott & lätt att hantera, kladdar inte efter kylning.
Blir ni baksugna finns receptet på    http://www.recepten.se/recept/chokladgodis.html   Annars kan ni komma & köpa på söndag i Lönsboda eller nästa söndag i Gylsboda.
Här är några som också är förfärligt goda
Inuti marsipanhöljet gömmer sig en tomtefudge med vit choklad, allt toppat med lite ljus choklad.
 
Några vinterhjärtan har det också blivit
Andra hjärtan som är mera svårsmälta håller jag också på med, Diabasbeställningarna får ju inte alldeles drunkna i godisbak & annat.
 
 
Men nu har det varit en väldigt lång dag, så nu skall det sovas innan vi ger oss i kast med kransarna igen. Kanske ni får nån liten tjuvkik innifrån lanthandeln också i morgon kväll, vi får se :)

Godis till lanthandeln

Efter dagens pass på Turistbyrån i Osby hade vi möte med alla Diabasaktörer som skall med på Bella Center mässan i Januari. Det kommer att bli häftigt!
 
Christer Bording hade fixat de utskurna granarna som skall levereras till förstaklassarna på skolan för att målas & sedan placeras ut till de medverkande på Julrundan den 9 dec. De blir så fina! Ni får se dem när i kör runt till alla medverkande.
 
När jag kom hem kastade jag mig genast över marsipangristillverkningen.
På söndag kommer ni att kunna träffa denna lilla besättning av sockersöta glada  Linderödsgrisar i lanthandeln "Tre små gummor", belägen i gamla pappersaffären i Lönsboda.
 
Sedan har jag fortsatt koka olika varianter av julgodis. En sort med mörk choklad, chili & salta jordnötter. De blev mycket mumsiga.
 
Och så har det blivit en variant med ljus choklad, mandel & solrosfrön som jag tänkte att man kan inbilla sig att de är liiite nyttiga (solrosfröna i alla fall). En tomtefudge med vit choklad har det också blivit. Den blir svårare att låtsas att den är nyttig, med smör, sirap, vispgrädde & smälta skumtomtar.. Allt väntar nu på svalning, så det skall gå att skära till i rutor.
 
I morgon blir det ett pass på turistbyrån & sedan direkt till Santatorp för att tillverka julkransar & annat kul till lanthandeln. Morotssoppa har utlovats när jag kommer dit, det vattnas i munnen vid tanken. Mums!

Higher Ground

Så skönt med en dag att arbeta hemma! Först en stor dos djurmys. Flipper är mycket nöjd med detta, han & Macko uppskattar en morgonpromenad med mig & Sensi. Så härligt.
 
Sen har vi börjat packa in saker i lokalen som skall förvandlas till Tre Gummors Lanthandel den 2 Dec. Det blir i samma hus som Järnaffären LNT i Lönsboda, under julskyltningen. Och så har stora godisbaket dragit igång på allvar. Lanthandeln skall vara fylld med hemlagat godis, bland mycket annat.
Fudgen jag kokte idag blev väldigt mumsig.
Sonen med kompis har agerat provsmakare & det blev bra betyg.
 
En liten rolig brosch kan vi bjuda på. Det är en av mina Diabasknappar som blivit till ett huvud på fårbroschen som Karin satt ihop. Visst blev han söt?
 
Ikväll har jag glaserat kermikluffsarschacket som nu var skröjbränt. Skall bli väldigt spännande att se hur det blir efter glasyrbränningen. Träffade en av körmedlemmarna i Higher Ground när jag var i Glimåkra, så nu har vi affischer till Gospelkonserten också. Det kommer att bli en otroligt häftig avslutning på Julrundan!
 
I morgon blir det arbete på Turistbyrån & sedan möte med övriga Diabashantverkare för planering av stora mässan på Bella Center i januari.
Sedan fortsätter vi fylla på lagret till lanthandeln & Julrundan. Nu kör vi hårt!
 
 

Nu flyttar vi fokus.

Då var de fyra dagarna på Hässleholmsgården till ända.
Idag har nog regnet skrämt bort många besökare, det har varit lite glest mellan dem. Men det gör att vi utställare hinner prata lite mer med varandra, nya intressanta kontakter knyts & genast börjar nya planer ta form.
 
Vi har haft roliga dagar, men slitsamma. Trötta & slitna, men glada laddar vi nu om & ställer fokus på vår lilla lanthandel den 2 Dec. Samtidigt har vi vårt stora julevenemang den 9 Dec att förbereda. Vi har delat ut alla vykort vi hade med information om julrundan till besökare på Skånejul. Ingen skall missa att höra om Julrundan mellan olika konstnärer & hantverkare den 9 Dec kl 11-17, då Karin & jag har vårt evenemang i Gylsbodas gamla transformator. Vi har även kvällsöppet med en Gospelkonsert kl 19.00, som kommer att bli SÅ häftig! Traktens egen Pavarotti kommer dessutom & sjunger bl a O Helga Natt kl 14.00, det kommer också att bli en upplevelse att minnas.
 
Något vi saknade på Skånejul var hemmagjort julgodis. Vi skall se till att det inte saknas vid varesig vårt 2 Dec eller 9 Dec evenemang. Så denna veckan skall det göras godis, och så skall vi jobba vidare med klädkollektionen, fylla på med flera juliga saker i Diabas osv osv. Detta medför att de nya beställningarna får lite längre leveranstid än vanligt, men vi jobbar undan efter bästa förmåga.
 
Lite fler småhängen & berlocker skall jag försöka hinna fylla på med också, av olika varianter.
 
I morgon kväll är det keramik, skall jobba vidare med mitt nya luffarshack då. Hinner jag blir det någon mer gris & får också, så de jag har kvar slipper vara så ensamma.
 
Men först & främst skall det blir mer tid för djuren i morgon, det har blivit alldeles för lite av den varan under de senaste dagarnas julmässa.
 
 
 
 

Skånejul 2012

Då var de första två dagarna på Skånejul avverkade, lika många återstår.
Där finns allt från tovade tofflor till julost, hemvävda mattor, handmålade julkort, tavlor, Diabas & Silver bland mycket annat.
Lyckligtvis har vi fått plats inomhus så vi har det varmt & gott. Såhär ser det ut i vårt lilla stånd. Karin sitter & skriver presentkort som vi har till försäljning i ståndet. Vi erbjuder även att man kan få porträtt på sitt favoritdjur målat på ett Diabashänge, eller på en tavla.
Lägg märke till den lilla granen Karin fixat att hönga smycken i. Karins käre make - som för övrigt varit till stor hjälp när vi gjort affischerna, tack Anders!! -  höjde lite på ögnbrynen när han såg den. Tyckte nog mer den såg ut som en fulgran än en julgran. Men den är helt perfekt till smyckesgran!
 
Den vackra dräkten Karin bär är hennes Östra Göingedräkt. Här är hon i full färd med att sälja sina vackra julkort.
 
Karins syster är så snäll & lånar ut sin dräkt till mig, så för första gången bär även jag folkdräkt..
 
Utöver smycken har vi visitkortshållare i Diabas, handmålade kort, ljuslyktor & en massa annat att erbjuda.
 
Den lilla handmålade klippdocksmusen har blivit populär. Här syns hon bland hjärtan, änglar & fjärilar i Diabas & Silver.
 
Utsikten från vårt stånd, ni ser så mysigt vi har det!
 
Nu larmar den vanskapta kroppen att jag slarvat med sjukgymnastiken & det går inte för sig. Så nu får jag köra ett pass innan jag stupar isäng & sover en skvätt innan det bär av tillbaka till Hässleholmsgården.

Diabasen kan inte skynda!

Rivstartade dagen med djurrunda för att sedan kasta mig över adventsljusstakarna. Helt fel taktik. Man kan inte skynda med Diabasarbete. Egentligen inte med hantverk över huvudtaget. Då blir det inte bra. Och det blev det naturligtvis inte denna gången heller. När jag hade skyndat sönder två adventsljusstakar gav jag upp och körde istället till Karin, där vi satte igång med affischtillverkning. Det gick bättre, eftersom Karin blivit en baddare på InDesign. Först gjorde vi en gemensam till Julrundan den 9 dec
 
sedan en som berättar mer om vår egen del i julrundan, med Karins vackra Sparvuggla som bakgrund
 
och sist en om vår lilla lanthandel som blir en dagslända under julskyltningen i Lönsboda. Här använde vi Karins fina julkransmotiv som bakgrund.
 
Sedan gav jag mig på adventsljusstakarna igen, och då gick det bättre. Några klara i alla fall att packa med i morgon bitti då vi styr mot Skånejul, iklädda Göingedräkter. Fam Thuresson är snälla nog att låna mig en sådan vacker dräkt, jag har aldrig burit det förut. Jag provade den idag & sonens kommentar var att jag såg gammal ut.. Tack för den, sötnos!
Jag är så glad att allt var så positivt vid hans utvecklingssamtal i skolan igår, så han är ursäktad ;) För denhär gången..
 
Här är ett par av ljusstakarna som skall med till julmässan:
 
 
 

Vykort & Diabasbrosch

Hektiska dagar med många & spännande planer på Turistbyrån i Osby varvas med arbete i egna firman. Mycket på gång överallt. 2013 kommer att bli ett händeleserikt år! Det är intressant med alla människor man möter där på stationen. Och arbetskamraterna är så tålmodiga & snälla. Jag hade haft full förståelse om de blivit irriterade på förvirrade mig när jag för femtioelfte gången rör till saker & ting, men inte. Lite börjar väl fastna nu i alla fall, tack vare pedagogiska & duktiga instruktörer.
 
Direkt efter dagens arbetspass på Turistbyrån var det dags för möte med Julrundedeltagarna.
Vi delade ut vykorten som vi låtit trycka upp för att sprida som reklam för vår Julrunda.
Framsidan ser ut såhär:
På baksidan har vi en kort presentation av deltagarna:
 
Karin & jag skall dela ut kort till hugade spekulanter på Skånejul i Hässleholm till helgen. Vi är tacksamma om så många som möjligt hjälper oss att sprida vår unika gränsöverskridande julrunda.
 
Men nu först får vi försöka koncentrera oss på Skånejul, som startar redan på torsdag. Oj. Imorgon är det onsdag. Oj, oj, oj. Känner att det blir en lååång dag i morgon. Adventsljusstakarna som skall med är inte riktigt färdiga. Men på torsdag morgon är de det :)
 
Nu har jag just gjort klart en brosch som vi skall använda i klädkollektionen. Det blev en sådandär som jag själv gillade riktigt mycket, faktiskt. Vad tycker ni?

Snögubbar (utan snö..)

Började dagen på bästa sätt- med en tur tillsammans med sonen, hästarna & hunden. Det är så härligt! Sen var energin på topp, så det var bara att sätta fart i lilla verkstaden. En expressbeställning damp in medan vi var ute, som skulle hämtas på eftermiddagen. Den fixade jag till först. Ett kärlekspar som firade ettårsjubileum, så vackert! Det var ett tag sedan, om man ser tillbaka själv.. Närmare bestämt 26 år sedan, när jag tänker efter. Nä, jag tror jag låter bli, det kan ju ändå inte stämma. Hm. Då skulle jag ju bara ha varit ett år när vi träffades & jag var ju faktiskt 14. Nu släpper vi det.
Graverade i alla fall ett hjärta i silver med "1 år av kärlek".
 
Sedan har jag fortsatt göra fler enkla hängen, skulle ju ha några olika klara till Skånejul på torsdag.
Tycker själv att de blir trevliga, jag gillar den råa stenen i all sin enkelhet.
 
Testade sätta silverpärlor på båda sidor om Diabashänget, får nog bli några sådana alternativ också. De kompletterar varandra så klockrent, det svarta & silvret.
 
Och så har jag monterat hängen som Karin haft hemma för målning. Här ett set med Snögubbar
Nästan så man börjar känna av lite julstämning, med allt juligt pysslande som vi haft för oss inför Skånejul. Och ännu mer blir det till vår Lanthandel den 2 Dec & på Julrundan den 9 Dec formligen briserar julstämningen i Transformatorn. Vi skall förhoppningsvis hinna med en pepparkaksbakdag också, då vi skall göra många fler små ljusstugor av denhär typen (Karins design) Skall jag avslöja hemligheten med det gula ljuset i fönstren? Det är genialiskt, tycker jag. Det är gula hårda citronhalstabletter som man krossar & lägger på bakplåtspapper & smälter ihop i ugn.
 
Imorgon blir det jobb på Turistbyrån & sen blir det silversmide istället för den vanliga måndagskeramiken. Har varit & glaserat lite keramik idag, eftersom jag missar det imorgon. Tisdag blir det också jobb på Turistbyrån, sedan möte i Svarta Bergen om Julrundan & därefter utvecklingssamtal med sonen i skolan på det. Så det kan bli lite tunnt med inläggen de närmaste dagarna, eftersom det skall hinnas med arbete i lilla verkstaden också.
Men jag slänger nog in några rader & skvallrar om hur det går med allt. Tills dess- hej hopp!
 
 

Rationaliseringfasen

Nu infinner sig den obligatoriska rationaliseringfasen.
Den infaller alltid såhär mindre än en vecka före ett evenemang, när man inser hur mycket man har kvar på "att göra listan" & hur lite tid det finns kvar att genomföra det på.
Detta löser man genom att ta "att göra listan" och stryka allt som kan rationaliseras bort. Detta läggs på en "senare lista" som kan användas nästkommande år när man är ute i jättegod tid  har massor av tid kvar när hela "att göra listan" är avklarad. (Jag hör hur ni fnyser..) Det är alltså Skånejul som börjar nu på torsdag. Och vi är alltså inte riktigt klara med allt. Men det är ju å andra sidan flera dagar kvar fram till torsdag.
 
Karin frågade igår hur många "mormorshängen" jag hade klara. Det är enkla Diabashängen som tex kan säljas i ett julkort för att skickas till nära & kära. Titta här, nu har jag ett klart ;)
Nej då, jag har faktiskt flera stycken klara. Fast inte alls så många osm jag borde. 10 000 besökare, då kanske man borde ha ett litet lager. Puh.
 
Jag har en variant som är lite mer arbetad också. Där det enkla hänget sitter i ett silverhjärta.
 
Jag har gjort ett evenemang på facebook ang vår Julrunda den 9 dec. Den får ni lova att inte missa. Har ni tillgång till facebook kan ni följa evenemanget där:
http://www.facebook.com/events/229265163871220/
 
Så fick jag meddelande från en kompis igår som undrade varför jag aldrig hör av mig.. Förlåt!! Alla kompisarna, förlåt att jag är så träig. Jag skall bli bättre, när tiden bara räcker till. Jag VILL ju träffa er, så klart.
Ikväll skall faktiskt föräldrarna & syster med man komma. Det var LÄNGE sedan. Så nu måste jag sparka igång spisen. Ha en trevlig lördagskväll!!

Visst finns tomten!

För de barn som påstår att tomten inte finns, då måste jag ju bara fråga, vem är då detta?!
Akilles tycks också undra. Tomten gråskägg kände sig lite ensam & vips, så var kom Tomten viskägg till sällskap. Eller vips & vips.. Det kan man ju diskutera. Jag har faktiskt knåpat ganska mycket med honom idag. Men nu tycker jag att han är söt. Under allt hår & skägg döljer sig en kropp av Diabas.
 
Tomtar i annan form kommer också att hänga med till Skånejul, som ju börjar på Hässleholmsgåren redan på torsdag & pågår till nästa söndag. Åker ni dit får ni inte missa ovanvåningen i huset som kallas Vandrarhemmet, där kommer vi att finnas med våra alster.
 
Nu har vi beställt reklammaterial för vår lanthandel som uppstår för en dag under julskyltningen i Lönsboda & till julrundan den 9 dec, så vi skall sprida detta under Skånejul dagarna. Det kommer att bli SÅ häftigt!
 
Nu skall jag knåpa vidare med ett par tomteörhängen. Trevlig helg på er!
 
 

Tovning

Ok, nu är jag liiite orolig att Karin skall bli irriterad, eftersom hon råkade fastna på ett litet foto idag också & jag råkade glömma fråga om det är ok att jag använder det i bloggen. Annars får man ju inte göra så, egentligen..
Men eftersom det är till ett gott syfte- att visa lite vad vi pysslar med- så är det nog ok. Hoppas jag.
 
Jo, jag ville ju visa de olika stegen i tovningsarbetet. För idag har vi tovat som bara den. Små söta tomteluvor blev det. Några stycken, i alla fall. Sen var det några (mina..) som blev mer stora & sladdriga. Men jag lär så sakteliga. Den sista blev ganska ok. Kul är det. Se själva. Hej & hå, såhär går det till. Man kardar i denna kardningsmanicken som är jäkligt tung att dra runt i början. Oj, oj, oj, så tungt :)
(Du är jättefin på bild, Karin. Tack för att du demonstrerar så bra hur det går till!)
 
Vi tvättade ullen också. Det luktade inte riktigt hallonsoda, men rent & fint blev det till slut.
Sen kommer vi till det roliga. Att tova. Såpa, hett vatten & kardad ull arbetas ihop till önskad form (eller typ den form det blir, med lite tur blir det något som liknar det man önskat- precis som med allt annat jag gör).
Mer än så får ni inte se. Det är ju lixom lite hemligt med klädkollektionen ;))
 
Ikväll har det varit silversmide. Har gjort klar en ring & börjat på ett nytt hänge. Men det får ni se en annan dag. Kom på att jag inte visat något från måndagens keramikugn som vi öppnade. Men det får vi också ta en annan dag. Ikväll är jag trött i kubik. Skall bara vända lite på alla små tomteluvor som står på tork, sen skall jag stupa i säng så jag kan studsa upp (jo, det lät ju bra...) tidigt i morgon & börja knacka till Diabastomtekroppar som luvorna skall sitta på. Det blir kuligt!
 

Mera polkagrisar

Oh, så roligt att det blev sådan positiv respons på den kombinerade Diabas/tovat tomten. Det sporrar ju verkligen till att göra fler. Han var ju dessutom väldigt rolig att göra!
I morgon skall vi fortsätta tova. Vi skall jobba med vår klädkollektion då. Men en & annan tomteluva kommer att smyga sig in i tovandet också, så får det bli.
En brudytstyrsel avslutar ju varje större klädvisning & då får ju inte vi vara sämre. Så en sådan är på gång. Problemet är bara vem som skall visa den?! Karin tyckte genast att jag var självskriven, hon tyckte det kunde vara på tiden att jag & sambon slog till & gifte oss vid visningen. Mycket medhåll fick hon ikväll, men inte så mycket ifrån mig. Hur skulle det se ut? Sambon skall ju vara tomte vid visningen. En sådan originell brudgum det skulle bli ;) Nä, jag tror jag säger som Alfred säger till den giftassugna Lina i Emil i Lönneberga: ”Hördu du det där med giftermål – jag tror vi skiter i det!"
 
Efter dagens arbete på Turistbyrån (tack, kära kollegor för en trevlig dag med roliga planer för marknadsföring & annat) har vi fortsatt med polkagriskokningen. Det gick riktigt bra! 5 kok tyade vi med innan vi kroknade. Denna gången samlades vi hos mina föräldrar, de ville också vara med. Kul! Även en av våra goda grannar hängde på & vi har haft en kreativ & härlig kväll bland polkagrissmeten. Roligt är att även sonen gillar det.
Här hjälper han till att samla ihop smeten på marmorskivan, medan Karin mycket koncentrerat tar hand om den röda smeten. Varmt som tusan är det, så man får akta sig för att bränna fingrarna.
När smeten svalnat något skall den dras, det fixar Karin här medan hennes son kollar att hon gör det ordentligt
och när allt är klart skall strängar dras ut & klippas till karameller
Såhär tjusiga blev de
Lite fikapaus fick vi naturligtvis ha för att orka med
Tack för en kul kväll! Nu skall jag ladda om för morgondagens tovning & på kvällen blir det silversmide.
 
 
 

Tovning

Nu jobbar vi i 190 för att få allt klart till julevenemangen. Gårdagens polkagriskok avlöstes av dagens tovning. Sedan avslutades kvällen med keramikande. Nej, nu ljög jag. Inte avslutades, för när jag kom hem fortsatte jag med att montera lite av dagens tovade delar. Väldigt roligt!!
Karin instruerade, eftersom hon är den tovingskunniga av oss båda.
Man tar den kardade ullen & formar till den lite efter vad den skall användas till
Blöter med hett såpvatten & arbetar ihop det hela
Sen sköljer man ur såpan & det tovade får torka till. Här ligger delar på tork i väntan på vidare montering
 
Riktigt kul, det blir mycket mer av denhär varan!
 
Jag har knackat till en Diabastomte i em & borrat hål för att fästa en tovad näsa. Tomteluvan tovade jag idag till honom. Lockar från Karin & Anders får (tack fåren för att vi får använda av era lockar! Hoppas att ni inte fryser!)
har jag sytt fast som hår & skägg. Nu är han nästan klar, den första av våra tovade tomtar med Diabaskropp. Visst är han söt?!

Skulle kunna fortsätta hela natten, det är så himla kul! Men eftersom det blir en tidig morgon i morgon får jag nog försöka sova en skvätt också.

Polkagriskok

Hemgjort julgodis har vi ju utlovat vid de kommande julevenemangen.

Idag har vi fått en förstklassig utbildning i polkagristillverkning.

TACK för detta, det var fantastiskt snällt & fantastiskt roligt!
 
Såhär går det till:
 
Man har goda vänner som är kunniga i polkagriskokningens ädla konst & de är dessutom snälla & delar med sig av sin kunskap.
Massan kokas till rätt temperatur
Sen hälls den upp på en oljad marmorplatta. När den svalnat något tar man upp massan & drar i långa tag, för att dra in luft i massan
En liten del av massan färgas in med röd färg & läggs i strängar på den färdigarbetade massan
Massan snurras & dras ut för att sedan klippas i lagom stora bitar
Många och goda polkagrisar blev det. Mums!
Tusen tack för hjälpen! På onsdag skall vi provköra på egen hand, då blir det upp till bevis.
 
 

Liten, söt & röd

Aj, aj, aj, vad nacken är trist efter en dag med lufthammaren. Skulle ju passa på med utomhusarbete idag när det var en sällsynt dag utan regn.
Men jag skall inte gnälla om mina skavanker, det är ju urtråkigt & ointressant för er att läsa om.
 
Mycket roligare är ju detta. Jag fick en liten present från sambon när han varit på Biltema senast. En liten, söt & röd. Kan ni tänka er?! Jag är INTE van vid att få presenter sådär bara. Inte ens när det är födelsedag eller annat. Och nu var det inte ens dags för något sådant. Nu kanske många inte hade tyckt att det var en så himlans rolig present att få. Men om man har en pytteliten verkstad till sina saker & sambon har en baotaverkstad till sina saker, dit han bär även mina verktyg annat vid behov är det faktiskt mycket uppskattat med en alldeles egen liten 
just det, en oljekanna. Så mycket tid jag spenderat på att springa & leta efter en sådan när luftmaskinerna vill ha några droppar olja. Nu skall denna förhoppningsvis få stanna i min lilla verkstad. Perfekt.
 
Har ni nu funderat ut något att uppvakta med, om ni skall uppvakta far?
Kanske det passar med ett litet flingsaltkar?
Märkte ni, det tom rimmade ;)
 

Julevenemangsförberedelser

Idag blev jag inbjuden till ett mycket intressant möte på Olofströms kommun. Där har man avsatt resurser för att arbeta med ett projekt som involverar teknik och konst, man skall gifta samman dessa ytterligheter- som egentligen många gånger går hand i hand. Spännande att se hur det utvecklas och vad vi kan bidra med.
 
För övrigt är det förberedelser för Skånejul (22-25 Nov), Julskyltning i Lönsboda (2 Dec) samt Julrundan (9 Dec) som är på tapeten nu. Allmänna julevenemangsförberedelser för hela slanten. (Långt & bra ord för alla Wordfeud fantaster- julevenemangsförberedelser. Fick ett annat uppslag i samma anda tidigare i veckan, då Karin hade gjort en "mimiatyrprototypjulstrumpa" Undras hur många poäng det ger?!). Den var dessutom väldigt söt, julstrumpan. Ni skall få se, en annan dag.
 
 
Till Skånejul skall vi ha fram många fler juliga produkter, som tex detta tomteset
Jag älskar verkligen hänget med tomten där skägget flyger i vinterblåsten.
 
Till julskyltningen i Lönsboda har vi nya roliga idéer. Vi kommer att täcka för "vårt" skyltfönster några dagar före skyltsöndagen & låta lokalen genomgå en liten förvandling (vi skall inte göra någon åverkan, vi lovar återställa efter oss). I år skall Lönsboniterna bjudas på ett lite annorlunda inslag på julskyltningen. Kom till "Gamla pappersaffären" i LNT huset på julskyltningen, så får ni en ordentlig dos julmys. Julstrumpor, julgodis, gran & klappar. Inget skall saknas. Ser ut som vi skall kunna erbjuda egenhändigt gjorda polkagrisar också, bland julgodiset!
 
Till den 9 dec i Gamla transformatorn är vi nu glada att kunna meddela att det blir julvisor med Stig (Lönsbodas egen Pavarotti) & Magnus kl 14.00. Min dröm skall gå i uppfyllelse! O Helga Natt, akustiskt med Stig & Magnus!! Det kommer att ge gåshud!
Och lagom tills den lagt sig (gåshuden, alltså) kommer hela gospelkören & håller sin konsert. Oj, vilken upplevelse det kommer att bli! Tid prel kl 19.00, så alla som skall på adventskonserten i Lönsboda skall hinna ner till Gylsboda efteråt & avnjuta Gospelkonsert. Den blir som en hejdundrande avslutning på vår Julrunda, en sterarinljusbelyst Gospelkonsert. Kan ni tänka vilken stämning!
 
Klädkollektionen är under arbete. Några detaljer har färdigställts idag, i morgon blir det ev lite montering.
På något plagg kommer denna aplikation att sitta. Ett lammullshjärta med polerad Diabasutsmyckning & pärla i äkta silver. Vi släpper bara små smakprov på några detaljer, kläderna får ni se först den 9 Dec!
 
Trevlig helg och en extra hälsning till alla fäder inför söndagens "Fars dag".

Salt & peber

Idag skall det erkännas att jag är lite trött & sliten. Snuddade vid tanken att det kan ha med åldern att göra, men slog lika snabbt bort den igen. Så kan det ju inte vara. Som konstant 27-åring skall ju inte åldern spela in på något sätt, man skall ju lixom kunna hålla igång natt som dag utan några som helst problem.
Ändå känns det som att tidigar mornar & sena kvällar i lilla verkstaden sätter sina spår.
Jag hinner knappt sätta mig på bussen till & från Osby de dagarna jag jobbar där förrän jag sover. Idag höll jag dessutom på att missa när vi var hemma i Lönsboda igen, men lyckligtvis vaknade jag till innan det var för sent.
 
Behövde ladda på med lite färsk energi, så ikväll trotsade vi regnet & tog en runda med hunden & hästarna. Så skönt! Det tyckte i alla fall jag & djuren. Max var inte riktigt lika entusiastisk, men han & Flipper hade också en mysig promenad när vi väl kom ut.
 
Äntligen har jag blivit färdig med en beställning som jag klurat på ett litet tag.
Tidigare har jag gjort denna typen av saltkar till flingsalt.
Men så var här en dansk kund som hade önskemål om att ha ett liknande där han kunde ha både flingsalt & riktigt grovmalen svartpeppar. Eller "peber" som dansken säger. Helst med ett litet handtag att ta i när man skulle fytta den på bordet. Har klurat på den, testat fram & tillbaka. Nu blev den såhär, med en smidd krok som handtag.
 
I morgon blir det idel ädel Diabas som skall bearbetas. Sen är det silversmide, min tur att ha med fika så ikväll skall här bakas. Ganska hög tid att dra igång med det nu..
 

Tjohooo!

Yippeyyy, vi har fått ett toppenbesked idag.
DET KOMMER ATT BLI EN GOSPELKONSERT i Gylsbodas gamla transformator den 9 Dec, i samband med Julrundan. Det kommer att bli SÅ mäktigt!
Vi är så glada att gospelkören ställer upp.
Återkommer med mer detaljer, ville bara dela det glädjande beskedet med er.
 
Idag har vi haft en träff om nästa års turistbroschyr i Osby. Den blir något att se fram emot! 
Mycket Diabas blir det ;) Och en massa annat intressant också, naturligtvis.
 
Karin & jag arbetar på för glatta livet med saker till Skånejul. Vi insåg idag att det sedan bara är en vecka fram till Julrundan, efter Skånejul-dagarna. Puh. Vi kan väl säga att dendär klädkollektionen vi utlovat, den kanske inte blir jättestor tills den 9 Dec..
 
Lite smådetaljer kan vi ju bjuda på, fast vi sagt att kollektionen är hemlig fram tills visningen. Som tex dessa dekorationer i Diabas & silver, som kommer att sitta på en mössa:
Några små knappar:
och några lite större knappar
 

Sorg i hönsgården.

Det råder sorg & förstämning i hönsgården.Lilla söta hönsmamman Maja är död & hennes två små är alldeles olyckliga. Hon var väldigt modig och försökte försvara sina små och blev därmed ett lätt byte för den stora vackra rovfågeln som svepte in över trädgården.
Vi vet ju att frigående höns lever med den risken. Det är ju helt naturligt att rovfågeln passade på när tillfälle bjöds. Men hon saknas där ute, lilla tappra Maja.
Det är hårt ibland, livet på landet..
 
Jag är klar med en brosch som vi skall ha till att smycka klädkollektionen. En storhövdad Diabassnok är det. Oerhört sällsynt. Finns bara i ett exemplar ;)
Sambon frågade varför jag gjort en spermie. Hm.
Det är ju alltid fritt fram för olika tolkningar, så då kan den väl vara en sorts fruktbarhetssymbol också då.
 
Nu försöker vi fokusera på att få ett sortiment med julsaker klara till Skånejul på Hässleholmsgården 22-25 nov.
Har bara varit inne & värmt upp mig en stund, skall ut  kylan nu & fortsätta ta fram hängen som sen skall vidare till Karin för målning av julmotiv. Sen blir det ett par dagars arbete på turistbyrån, men Karin & jag konstaterade tidigare idag att det där med sömn får det bli mer av senare, när vi blir pensionärer, kanske?
 
 
 

Skyltfönster

Ifall nån skulle undra så är svaret nej. Vi har fortfarande ingen telefonförbindelse med omvärlden. Ni som hängt med på bloggen känner till detta evighetstelefontrassel. För nytillkomna läsare- kort & gott- Gylsboda 2420 är platsen som telefonin glömde.
 
Men vad gör väl det. Tidigare i veckan såg ni en bild på min glade toppenkollega i Osby. Det är viktigt med kul på jobbet & har man det är man priviligierad. Såhär kul vi har på andra jobbet, eller vad vi skall kalla det egna skapandet. Mera som en livsstil egentligen:
Alltså, trötta som gnuer båda två  (jo, de är trötta, jag har själv frågat) håller vi här på att höstpynta i skyltfönstret vi fått låna i Lönsboda tills efter jul. Tack snälla LNT för att vi får vara där & Helolen för att du tänkte på oss!
Vi kommer att göra en traditionell ompyntning precis till julskyltningen. Så när jag tog bilden stod jag utanför fönstret & kollade så banderollen hamnar rakt, medan Karin glad i hågen poserar innanför rutan. "-Blir det bra såhär?" "Perfekt!" Ni förstår. Man kan inte ha tråkigt med denna underbara jobbarkompis!
Nu var det så att hon skrattade som en hyena när jag satte på ena Diabasbeslaget på skåpet efter mitt ögonmått. Det blev lite snett. Pyttelite. Eller kanske mer som diagonalt, fast det skulle vara horisontalt. Jag har inget ögonmått. Inget lokalsinne heller, men det är en annan historia. Fast det kanske kommer från ungefär samma plats i hjärnan tänker jag, där jag kanske istället har ett litet tomrum, vad vet jag?
 
Åter till skyltningen. Här har vi skåpet, av modell Äpplet. Lägg märke till att de två tillhörande utsirade äpplena integerrats i motivet. Och så knoppar & beslag i Diabas. Mmm, vi älskar det båda två. Men nu vill vi veta. Vad tycker ni?!
 
 
Tänk nu bort skottkärror & annat som står längre in i butiken & titta bara på skyltfönstret. Unefär sådär blev det till en början.
Jag glömde kanske skriva att det naturligtvis är Karin som målat skåpet, men det förstod ni säkert ändå.
 
Så måste jag komma ihåg att tacka för alla kommentarer med respons på saker jag lagt ut & snälla kommentarer om bloggen & annat. Tack! Jag blir jätteglad när ni kommenterar & tycker.
 
Nu skall jag pallra mig ut & jobba vidare i det vidriga höstrusket. Nu kan jag ju inte ens försöka lura mig längre med att man kan tycka lite om hösten för alla vackra färger på löven, nu har de blåst bort & de ensamma stackarna som klamrar sig kvar är bruna..

Tårtkalas & silversmide

Såhär glad var vår härliga kollega idag när han bjöd på god fördelsedagstårta. Tänk så imponerande att han lyckas hålla sig på så gott humör trots att jag frågar heeela tiden- hur ställer man ut den & den biljetten, hur länge gäller den eller den biljetten & varför i hela världen är det så?! Puh. Biljettdjungeln är inte enkel, skall ni veta. Men med så pedagogiska & duktiga instruktörer som vi har skall det nog fastna här också med tiden.
 
Efter dagens arbetspass i Osby bar det vidare till silversmide i Olofström. Ringen som jag hoppats göra klar blev nästan färdig. Den ser ut såhär, med lite finlir kvar att göra
Jag jobbar fortfarande med att hitta nya infästningar där man håller Diabasen fast med silverinfattningen, alltså inget lim. Denhär varianten funkar bra, fast den är lite knixig att tillverka. Det blir många lödningar.. och då skall helst ingen av de tidigare lossna när man gör en ny.
 
Snart är också broschen med den sällsynta storhövdade Diabassnoken klar.
 
I morgon, efter arbetspasset i Osby, skall vi höstskylta i "vårt" skyltfönster i Lönsboda. Eftersom jag fortfarande inte plockat ihop något av det som skall med känns det som det är hög tid att jag smyger ut i lilla verkstaden & tar tag i det nu..