Fäääärdiga!

Oj, så mycket strul det blev på sluttampen med pappersexercisen, det var minsann tur att vi tog nätterna till hjälp i arbetet, annars hade vi aldrig hunnit klart i tid. But we did it!! Gött! Igårkväll körde vi tandemmålning på ovansidan. Eller snarare inatt ;) Såhär blev ovansidan, som en sten med lavar av olika arter på.
 
En konstnärsvän frågade på Fb efter detaljbilder. Jättekul att ni hänger med & är intresserade!! Här en detaljbild på Karins fina dyngbagge bland lavarna.
 
 
Och här lilla humlan som flyger, bredvid stenbumlingen till handtag.
 
 
Här ena gaveln, med de växter som kommer med övergödning och försurning
 
 
och här den andra gaveln, också den med samma typ av växter. Och en humla som susar på i full fart.
 
 
Det kommer att vara en "karta" med till byrån, som berättar om alla växterna & dess latinska namn. 
Här ser ni framsidan, med dess hyllning till det landskap vi kan få behålla om vi väljer att värna det.
Och handtagen skall ge känslan av naturliga stenar på ängen.
 
 
Här stoltserar byrån i sin rätta miljö, just den typen av ängsmark som vi vill hylla.
 
 
 
Medan vi kämpat för att bli klara i tid har konsulterna tagit hand om trädgårdsarbetet. "Bara lugn, vi tar hand om rabatterna", säger de.
 
 
och GulleFia roar sig. Kolla, kolla, en rutschkana!!
 
 
Om en månad får vi veta om byrån blir ett av de 6 bidrag juryn väljer ut. OM det blir så är det allmänheten som sedan röstar fram det vinnande bidraget. Då behöver vi all hjälp vi kan få med era röster. Det skulle vara SÅ roligt om Karins fantastika målning får den uppmärksamhet den förtjänar!!

Byrån fäääärdig!!

Nu blir det inte mycket till bilder för datorn strular & jag ger upp för kvällen (natten..) 
Vi är i alla fall klara & vi har haft en rolig kväll med färdigställandet. Lite målande blev det för mig också på slutklämmen, så roligt att använda pensel igen! Det var ovansidans lavar på byrån & så diktraden runt skivan som jag försökte hjälpa till med. Klockan 12 inatt var vi klara. Nu blir det en spänd väntan på hur byrån kommer att mottagas hos juryn. 
Blir en lite mer utförlig blogg imorn (hoppas datorn är mer samarbetsvillig med bilderna då), nu lockar det med att få sova lite ;) I morgon bitti skall vi på utvecklingssamtal i skolan kl 8.
En bild lyckades jag i alla fall få upp, där ni ser framsidan som hyllar sommarängen som den ser ut med de arter som hotas av försurning & övergödning.
 
 
Lite tokiga kan vi kanske tyckas vara som jobbar nätterna igenom, men vi har roligt. Tom när vi sitter i halvmörker & målar mittinatten så är det kul! Och ni ser så duktig Karin är på att måla.
Tanken med att handtagen är så klumpiga & råhuggna är att de skall ge känslan av naturliga stenar som skall smälta in i bland de vilda blommorna. Men nu är klockan halv två, det var hon igår också innan jag kom isäng. Så nu får det bli natti natti!!

Byrån, med 2 dagar kvar..

En skön morgonpromenad med djuren
 
och sedan åter till arbetet ;)
 
Idag skulle det fixas pluggar som skall bankas ner i hålen till handtagen
 
 
GulleFia kollade så det blev riktigt gjort
 
 
Och Emla sitter på sin utkikspost & övervakar arbetet.
 
 
Karin målar vidare och i morgon skall vi montera bort de gamla handtagen & på med de nya på de vackert målade lådorna. Här en bild från tidigt i morse då Karin redan var igång & målade:
 
 
Fortsättning följer..
 

Byrån, med 3 dagar kvar.. fortsättning

Utlovade ju en fortsättning med bild på själva byrån också idag.
 
Ni som följt förvandlingen har sett gaveln, där granen från den konstlade planteringen smyger sig in & växter som trivs i övergödd försurad mark växer upp.
 
 
Nu har Karin kommit över på framsidan, där växter från naturligt betade öppna marker blommar. Men nu får hon försöka vila sig i form lite, stackaren jobbar för fullt trots att hon är sjuk.
 
 
Vi kan alla påverka förloppet, genom att välja vilka produkter vi köper. Väljer vi att köpa närproducerat från den lokala kravbonden gynnar vi mångfalden.
Och vi kan tänka efter en gång extra när vi gör våra val. Hur påverkar de vår omgivning? Byrån vi valt att använda är en gammal byrå som får nytt liv. Målad med miljövänlig färg. Med handtag av skrotsten i Diabas. 
 
Kopierar Karins text till bilden:
 
"3 dagar kvar och framsidan är påbörjad. En bit på vägen nu........... igår gick åt till att leta upp referenslitteratur om rödlistade lavar i öppen terräng som ska målas på stenskivan och så ett lämpligt Harry Martinsson citat som ska skrivas och anas i stenskivans kant. Ikväll ställer ett väldigt svullet högerben till det (arbetsställningen är inte den bekvämaste) så nu ska jag lägga det i högläge och göra ett jätteryck imorgon så framsidan förhoppningsvis är klar innan kvällen."
 
Forsättning följer..
 
Nu håller jag bara alla tummar & tår jag har för att Karin ska bli pigg & kry igen i så fort som möjligt! Hälsan är viktigast, så prioritera den!!
 
Nu skall jag ut & vattna, paprika & gurkplantor som skall planteras ut i morgon. Tomaterna får vänta till helgen. 
 
 
 
 
 

Byrån, med 3 dagar kvar..

Idag har personalklubben sammanträtt, vi har kommit ganska långt med motiveringen till vårt tävlingsbidrag. 
Nybakade chokladscones var kanske inte helt rätt när vi nu skall satsa på att vara hälsosamma.. men gött va´ det ;)
 
 
Försökte väga upp det lite sedan med extra hälsosam middag.. 
 
När vi gjort så långt vi kunde med papersarbetet till tävlingsbidragen övergick jag till handtagen & Karin håller som bäst på att måla. 
 
För att kunna sätta fast handtagen fick jag borra hål.
 
 
Med ett diamantborr och vatten körde jag med handmaskinen. Sedan försänkte jag hålen en aning med toppslipen, eftersom man får sätta expanderpluggar i hålen & då får jag försänka för att de skall ligga jämnt med ytan. 
 
Jag återkommer med bilder på själva byrån senare.
 
GulleFia växer & frodas. Nu är de små fjädrarna utvuxna på vingarna. Piggen på näbben är helt borta nu, den hon hade för att picka sig ut från ägget.
 
 

Byrån, med 4 dagar kvar..

4 dagar kvar, ha, ha, det var det tokigaste jag har hört, säger Macko. Och då skall hela byrån vara målad & klar, med Diabashandtag & dokumentation & allt..
 
Joo då, säger jag. Vi kommer att bli klara i tid ;) Jag har knackat handtag idag & Karin målar för fullt. I morgon skall vi (förhoppningsvis) skriva klart vår beskrivning till vårt tävlingsbidrag.
 
När det flyter på & går som man vill är det fantastiskt. Man hugger & Diabasen delar sig med en rak yta rakt igenom, precis som man önskat. Det är så häftigt & man blir så glad att man ibland tar lite glädjeskutt kring huggubben när allt bara funkar. Det är finessen med att bo som vi gör, inga grannar som blir oroliga när man beter sig konstigt ;)
 
 
Men ibland delar den sig inte alls som man ville. Det blir skrot, istället för handtag.
 
 
Då kan det hända att man låter lite märkligt istället, och det är ju ganska skönt att ingen hör de ramsorna heller.
Mer än konsulterna då, och de är ganska härdade. GulleFia har börjat sin utbildning nu, så hon kan vara med resten av konsultflocken.
 
 
Hon har varit med och hälsat kunder välkomna också idag. Mycket intresserade & trevliga, det fick bli ett litet studiebesök bort vid utkiksplatsen vid brottet också. Till Sensis glädje hade besökarna en snygg hundpojke med sig, som hon svansare runt med.
 
 
När Max kom hem tittade vi förbi hos grannarna, som fått tillökning. Oj, oj, oj, så söta kattungar!
 
 
 
På kvällen blev det avtackning i Osby. Alexandra & jag lämnar turistbyrån och det var en fin fint ordnad kväll med trevliga arbetskamraterna. Tusen tack & stort lycka till härliga ni med framtiden!
 
 
Tusen tack för god choklad, fina blommor & en kul kväll med allihopa!
 
 
Anita hade tänkt på allt, som vanligt. Lyxigt värre! Mums!
 
 
Men nu skall jag sova en skvätt & hoppas att nacken & huvudvärken lugnar sig lite tills i morgon. 
Natti, natti!
 

Byrån, med 5 dagar kvar..

Idag har det varit fårsläpp i Santatorp för Karins del. Och vi har haft lite morsdagsfika mm. Men lite byråmålande & stenhuggande har också hunnits med, så klart.
 
Karin beskrev byrågaveln så bra att jag kopierar in hennes text:
 
"Vi jobbar vidare......... Nu är ena sidan på tävlingsbidraget i det närmaste klart. (Utom lite som vi inte tänker avslöja än ) Har inte hunnit så mycket eftersom det mesta av dagen gått till att släppa ut får men lite....ska nog jobba vidare ikväll. Tanken är att vi ska låta byrån bli en hyllning till våra unika naturbeten. Den svenska bondens värdefulla avtryck. Nja, tänker ni, de här växterna tyder på övergödning och igenväxning. Helt rätt, det är meningen, vi vill förmedla hur detta allt mer tränger ut de artrika och fantastiska hagmarkerna. På framsidan kommer denna flora med alla dess insekter att ta plats. Granarna och de växterna som är lite väl styva i korken och vill ta över är som ett visserligen bedårande vackert hot från sidorna. Fortsättning följer............. 5 dagar kvar"
 

Medan Karin fortsätter måla framåt fronten på byrån knackar jag vidare på handtagen. Sex stycken skall det bli, som skall förmedla känslan av robust, naturlig sten. Så här knackar jag för fullt, för att dela Diabasen i lämpliga handtagsstorlekar. Jag tänker att de två översta skall vara lite mer avlånga, medan de andra två paren skall vara lite mer åt det kvadratiska hållet, för att ge mer intryck av liv i det hela.
 
Vi återkommer i morgon med en ny rapport av projektet.
 
Regnigt, kallt & eländigt har det varit. Lilla gulleFia har stannat inne med sina mammor idag. De har fått lite extra gott, hon har ju två mammor att fira med. Det är Maja, den mörka, som ruvat fram henne. Men Tilda är hönsmamman nr ett och vill absolut vara med och se så barnet blir ordentligt omhändertaget.
 
 
Jag har haft trevligt besök i lilla verkstaden också. Sålde bl a ett halsband som skall åka till Kina! Lite extra roligt med alla smycken som hamnar i andra delar av världen. Ett litet stycke Gylsboda som får resa ut i stora vida världen och sprida Diabasens skönhet.
 
Min mor har ett glasfusinghalsband som jag gjort som hon tycker mycket om. Så idag fick hon ett par matchande örhängen som jag gjort till henne.
 
Jag håller på att experimentera för att kombinera fusing/Diabas. Det SKALL gå!!
 

Byrån, med 6 dagar kvar..

Nu skall ni få hänga med på byråns förvandling från äldre sliten byrå till ett vackert konstverk som berättar en hel historia, är skön att se på och fortfarande lika praktisk som byrå.
 
Från början såg den ut såhär
 
Sen lade Karin grunden och lät grangrenar växa in på sidan
 
 
I nästa steg lät hon en nässla växa upp 
 
 
Samtidigt jobbar jag med handtagen.
De vita runda handtagen skall plockas bort & ersättas med Diabashandtag.  Först får man då försöka hugga fram Diabas att börja arbeta från. Mats håller sättsläggan här (vi turas om, när jag kroknar med släggan så byter vi). 
 
 
Till slut delar stenen sig, förhoppningsvis där man ville
 
 
och jag har lagom bitar att arbeta med, så jag kan gå över till mindre handverktyg där jag kan fortsätta arbetet på egen hand.
 
 
Nu skall sex handtag huggas fram. De skall vara ganska grovhuggna & naturliga.
 
Fortsättning följer i morgon..
 
Idag har Sensi haft besök. Kompisen Hanna har varit med husse & matte hos oss.
 
Husse är runstenskonstnär och han kommer att medverka vid vår utställning den 20 Juli i Gylsboda!! Det är vi glada för, det kommer att bli en riktigt variationsrik & spännande utställning. Hoppas ni kommer ut & hälsar på oss då!! Sprid gärna datumet till vänner & bekanta, vi lovar att inte göra er besvikna!
 
Naturligtvis har gulleFia varit med & myst lite idag också.
 
De små fjädrarna blir tydligare för varje dag på hennes små vingar.
 
Ha nu en fortsatt skön helg! Och till alla mammor önskar jag en fin morsdag i morgon.
 

Nu skall det tävlas ;)

Nu har vi precis en vecka på oss. Puh. Den 31 maj skall tävlingsbidraget vara inlämnat. Men det är ett tema som ligger oss så varmt om hjärtat, så vi måste testa! 
Det är Nordic art Insight som utmanar konstnärer att engagera sig för miljön:
"Syftet är att få igång en debatt om hållbar konsumtion. Idag är en av de stora utmaningarna hur vi kan nå en hållbar konsumtion som tar hänsyn till klimat- och miljömål och delar rättvist på jordens resurser." Så lyder beskrivningen. 
Vi har tänkt låta er hänga med & se förvandlingen under veckan. En byrå skall ges nytt liv, med handmålat motiv och grovhuggna handtag i Diabas. Idag har jag skrivit på motiveringen till hur vi tänker & vad vi vill visa med byrån och dess motiv & handtag. Mer om detta efter hand som den växer fram.
 
En annan som växer är lilla gulleFia. Små, små fjädrar börjar komma på de små vingarna. Igår hade hon terapi med en tjej med fågelfobi. Det gick bra! 
 
Idag har Fia hälsat på Sensi. De luktade lite nyfiket på varandra.
 
 
Nu har det varit mycket huggande på handtagen till byrån. Men ett hänge har det också blivit. Det är med tanke på Gylsbodautställningen, den 20 Juli i gamla transformatorn. Då blir det temautställning: "Svensk Folktro". Karin Thuresson och jag arrangerar och ställer ut tillsammans med ett antal gästutställare. Bl a 
konstnär & designer Vera Frederiksen och konstnär Mette Aarre kommer att medverka. Artist och konstnär Nuála med sin fantastiska Baldur kommer. Det blir konst, hantverk, café, upplevelser & överraskningar.
Idag har jag gjort ett Ellakors, till temautställningen. En gammal symbol i folktron.
 
Nu önskar jag er alla en riktigt skön helg!
 

Något för mor?

Kul med alla turister som redan börjat röra på sig & som letar sig ut hit i obygden.  Riktigt roligt!!
 
Idag har kylan kommit tillbaka i luften här, men jag har sett till att jobba mig varm ;)
Karin & jag tyckte ju det var lite trist att det inte blev någon Nässelfrossatävling i år. Men nu fick vi nys om en annan intressant tävling. Kruxet är att den pågått ett tag & deadline är väldigt nära. Men vi skall kasta oss in i det med liv & lust & försöka ha ett bidrag klart i tid. Spännande!!
 
Och så fortsätter vi med djurlyktorna. Här en ny skönhet, en ståtlig råbock i solens värmande strålar. Karin målar & jag knackar sten.
 
 
Slogs av naturens skönhet när Sensi & jag promenerade idag. Tänkte på hur skönt det var, efter att stått med öronbedövande oväsen & jobbat med stenen att komma ut i detta rofyllda vackra skirt gröna. Så vackert att det nästan är ögonbedövande! 
 
 
Vi gick ner & tog ut hästarna på morgonpromenad. När vi kom dit låg de på rad. Ni som tävlat lydnad med hund kan förstå min association när jag såg hästarna ligga såhär uppradade. Fast Flipper hann resa sig innan jag fick upp kameran. Blev 0 poäng på platsliggningen där, ha, ha. 
 
 
GulleFia har varit ute & luktat på blommorna idag. Hon har två mammor som passar på henne nu, så hon får det inte lätt att hitta på några hyss. 
 
Jag utlovade ju flera nya varianter på örhängen. Här har vi ett par rykande färska. Kanske något för mor, som ju skall uppvaktas lite extra på söndag. 
 
 
Ett annat tips är att ta med mor till vackra Svarta Bergen i Hägghult, där man kan bjuda på morsdagsfika i mysig miljö med garanterar supertrevlig personal. Kanske vi ses där?! Fast det skall ju vara lite hemlig överraskningsfika för mor.. Men hon läser nog inte min blogg? 
 
 

Sjung om studentens lyckliga dag..

Nu närmar sig studenttider. Glada ungdomar gör sig redo för den stora dagen, då det är dags att rusa ut från skolans värd. Minnen från den egna studenten kommer tillbaka. En härlig dag med gröna björkar, studentsånger & bubbel i glasen. 
Karin & jag har tagit fram en speciell "Student lykta", med tanke på den som vill uppvakta sin student med något alldeles speciellt. Visst blev de fina?!
 
Karin håller på för fullt & måla upp lyktorna jag tagit fram till beställningen med djurlyktor. Snart är de uppmålade, så jag får sätta fart & göra fler. De blir alldeles underbara!
 
 
Och på tal om underbar.. Jag säger bara GulleFia. Se så kavat hon sätter sina små kycklingfötter i gräset redan idag. Hon har fått en extramamma också nu. I vanlig ordning litar inte hönsmamman Tilda på att de andra hönorna kan det där med barnuppfostran. Så hon rycker vant in & styr upp & tar över. Nu ligger båda hönorna ser till att GulleFia håller sig varm & go när hon vilar.
 
 
 
 
 

GulleFia

Tillökning! En ny liten konsult har kommit till familjen. Här har vi lilla Fia, som kläcktes igår.
 
 
 
Hon är så söt! Ser ni att hon har sin lilla äggöppnarepigg kvar på näbben, den lilla gulleFian. Så är hon lite gul längst ut på de små vingarna. Bedårande.
Hur jag vet att det är en hon? Det vet jag naturligtvis inte. Men jag brukar försöka tro att de är hönor, ända tills de envisas med att börja gala efter några månader. Då får jag inse att det blivit ännu en liten tupp i hönsgården :) De är ju väldigt vackra & trevliga de också, men inget vidare på att värpa.
Och JA, jag ser att hon har oroväckande markerad kam för att vara alldeles nykläckt.. Hm. Så får det väl bli en liten Fia-tupp i så fall.
 
Efter morgonens djurrunda & ompysslande av nykomlingen & av sjuka sonen fortsatte jag med örhängestillverkningen. De här gillar jag verkligen!
 
 
Ett annat par nya örhängen försvann direkt idag, till en man som kom & sökte en present till hustrun som skulle fylla 70. Trevligt!!
 
 
 

Guidning, sjukling & örhängen

Idag har jag ööövat. På guidning i Svarta Bergen. Jag har enbart varit med vid bussguidningar, men idag gjorde vi en gående övningsguidning. Så nu skall jag vara redo för det också. Tackar C-B för att han tog sig tid idag så jag fick traska med & anteckna. Här avslutar vi med ett styrkelyft:
 
Sensi tyckte det var lite onödigt varmt. Vi är väldigt olika i det fallet. Jag har hittills aldrig varit med om att tycka att det är för varmt.
 
Hon tog en paus hos Krutgubbarna också. Passade säkert på att tjuvlyssna lite på vad det är de pratar om där de står.
 
Sen har jag pysslat om min lille sjukling, Max har fått något influensaliknande. 
Endel jobb har naturligtvis också hunnits med. Örhängen har det blivit idag. Här ett par där jag gjort runda råa Diabashängen & fäst i en liten ormkedja
 
Nu skall jag skriva klart mitt guide-manus, så är jag redo ;)

Sommar!

Äntligen! Solvarma dagar. Underbara, som gjorda för utomhusarbete. 
Vi har fått beställing på ett antal motivmålade ljuslyktor, här står några av dem på arbetsbänken. Jag håller på att slå ut borrkärnorna från hålen, där ljusen skall stå.
 
Sensi ligger tillfälligt i solen, men kryper snart i skuggan. Konsulterna i bakgrunden (under busken) njuter av de ljumma vindarna. Precis som matte :)
 
Ett hänge har det också blivit, lite omväxling i ljuslykteknackandet. På ena sidan ser det ut såhär:
 
och andra sidan är ett helt rått hjärta, så man kan vända det och använda efter efter dagsformen.
 
Lite ledighet har vi minsann unnat oss i helgen. En trevlig musikkväll på Granada, med lokla begåvningar. 
 
 
Och igårkväll levererade vi några lyktor till Karin, för målning. Det blev en trevlig kväll med goda grillade grönsaksspett. Mums!
 
 
 

Storbesök!!

Där kom jag & störde deras sköna morgonvila
 
Men det fick bli en tidig runda. Skulle ju ha storbesök sen ;)
 
Lyckligtvis var vädret på gott humör, så jag kunde plocka ut många saker i trädgården.
Fixade lite sittplatser & satte ut termosar så besökarna skulle kunna ta en liten kaffe & kaka medan de kikade runt.
 
 
Ställde ut lite smycken, målade ljusstakar & lite av varje för beskådan, så det inte skulle bli så trångt inne i lilla verkstaden. 
 
 
 
Visade lite av sonens hantverk också, hans fina knivar
 
 
Ställningen med "pärekassen" funkade bra ute, trots blåsten
 
 
Och konsulterna tyckte det hela blev helt ok.
 
 
Så kom då bussen med 50 st härliga pensionärerna från Lenhovda.
 
 
 
Jag åkte först med dem bort i brottet så de fick titta där och de tyckte det var en mäktig syn. 
Sedan var de och tittade på vad jag gör av Diabas och med silver. 
 
 
Jättekul att de tyckte om det. Tackar för att de gjorde sig besväret att leta sig ut till Gylsboda, väldigt roligt, hjärtligt välkomna tillbaka!
 

En buss kommer lastad ;)

I morgon får jag besök av en hel busslast med glada turister. Kul att de ämnar leta sig ut hit för ett besök i lilla verkstaden! Detta trots att jag varnat dem att verkstaden verkligen ÄR liten. 
Nu ser ju vädret tack & lov ut att vara med oss, så jag kan plocka ut saker i trädgården, det underlättar en hel del.
Och så skall vi ta en tur bort i stenbrottet, så de får se hur det ser ut där Diabasen bryts.
 
Jag har varit & skaffat ljus till de större lyktorna idag. Tyvärr hann jag inte till Karlshamn & köpa Röda Ladans vackra Verbascum ljus. Men jag hittade andra ljus med samma diameter som värmeljus på Fröjd. 
 
 
Och så har vi nya mindre ljusstakar med motiv som Karin målat.
 
En ugglefjäder
 
Och små flitiga myror bland barr & mossa
 
Vi har haft ovanligt mycket ormar på besök i trädgården redan. Både huggorm, snok och kopparödlor. Här en vacker av de senare, som solade sig i rabatten idag.
 
En fästing har bråkat med mig- igen. Jag har ju haft Borrelia ordentligt förut. Nu har jag ett märke som växer oroväckande på armen efter en fästing jag plockade i förmiddags. Hm. Var det nödvändigt nu då?! Jag som pratat om att polera en Diabas som en fulläten fästing, vet inte om jag är så sugen på det längre.. Vi får se ;)

Diversity..

Personalklubben har varit på inspirationsrunda i naturen. Främst med tanke på vår bok.
Eftersom vi är så väldigt få i personalen (två enmansföretag..) utökades denna gången styrkan med Sensi, som uppskattde aktiviteten.
Se så vackert byggt, alldeles rakt och perfekt. Tänk så mycket dessa stenar har att berätta!
 
För att inte tala om denna portal av sten, in till en svunna tiders källare. Så vackert.
 
Resten av personalklubben vill inte vara med på bild, men en liten, liten skymt blev det visst av Karin där hon står och tittar ner i en gammal husgrund, funderandes på hur livet var där medan huset fortfarande stod kvar.
 
Samtidigt passade vi på att skriva presentationer på våra kommande evenemang. Information kommer att ges löpande här. 
 
Vi kommer att ställa ut på Annies hus i Hästveda den 2013-06-30 tom 2013-07-28. Återkommer med mer info.
Temat kommer att vara Alla djurs lika värde.
Jag funderade på hur jag skulle symbolisera detta i en Diabasskulptur. Mångfald. Diversity. Kärlek till mångfald och olikheter. Polerad, rå, kantig, rund. Såhär blev den:
 
 
 
 
 

Bergastigen

Idag var det invigning av Bergastigen, som knyter samman Hjärtasjöområdet med Svarta Bergen området.
Många besökare bjöds på särskilt goda våfflor, efter kockens eget hemliga recept. Han avslöjade den viktigaste ingrediensen: en rejäl dos äkta kärlek. 
Min insats fick bli att bära lite disk, lite servering, försöka svara på div frågor, rätta ett 90-tal tipslappar mm.
En trevlig dag i vackra Svarta Bergen.
Jag hann med en rofylld promenad på området innan gästern började droppa in. Strosade upp och tittade på några av konstverken som ståtar där.
 
Häftigt!!
 
Kommunstyrelsens ordförande Anders Pettersson höll invigningstal, eldsjälen Kenth Olsson delade ut priser till vinnarna i tipspromenaden & Mats Näslund invigde med ett klingande hammarslag på ett Diabasblock.
 
Jag lämnade ner ett rykande färskt halsband som jag gjorde klart igår. Finns nu till försäljning i Svarta Bergen.
 
Ikväll har jag roat delar av Gylsboda då jag balanserandes bak på bilsläpen försökte hålla vår nya skylt på rätt köl, när vi skjutsade ut den till dess nya placering. Men de blir nog inte så förvånade längre, de flesta börjar nog ha lite överséende med den där konstiga människans tokerier ;) Lite glada tillrop blev det på vägen.
Nu är i alla fall skylten på plats- på hjul, som sig bör. Nu skall det bara planteras lite blomster i skottkärran, så det ser lite välkomnande & trevligt ut. 
 
 

Ingen fågelskrämma

Så vackert det är ute på Röena sportfiske. Svårt att återge de vackra vyerna med dålig kamera & ännu sämre fotograf, men jag gör ett litet försök:
 
Det bästa med att vara ute & visa sina alster är de nya bekantskaper man ibland gör, människor man annars kanske aldrig fått glädjen att möta. Tackar sällskapet för en fin dag!
Grillmästaren & chefen för anläggningen in action.
 
Äppelträden står inte i blom här än, men se en stenfrukt har det blivit där i trädet ;)
 
En ny älglykta har det också blivit:
Målningen utförd av Karin Thuresson. 
 
Jag bara måste berätta för er vilken häftig upplevelse jag hade igår. 
Ute i vår trädgård satt en liten fågel & tittade på mig. Så flög den upp & satte sig PÅ MITT HUVUD!! Den rev & slet & jobbade på för att slita loss så mycket den orkade av ragget på mitt huvud. Perfekt bomaterial, tyckte den antagligen. Mats såg det hela och har haft vansinnigt roligt åt det. Han menade att då är man ganska långsam, när fåglarna vill bygga bo i skallen på en. Men den ville ju bara ha lite byggnadsmaterial.
En vänlig granne var också road när Mats berättade om episoden. Han menade att jaha, då kan man inte ens ha henne till fågelskrämma. Ni är då för rara! Häftigt var det i alla fall.
Önskar er en fortsatt trevlig helg & hoppas att vi ses i Svarta Bergen i morgon, då det är invigning av den nya Bergastigen.
 

Fiskar. Och höns.

Ganska ok värme idag också, så det har gått bra att stå ute & polera vidare på skålen.
 
Sen tyckte konsulterna att vi måste fixa lite i landen, plocka ogräs (och leta mask..) Sensi övervakar arbetet.
 
Konsulterna hjälper till mycket flitigt, sprätter med stor iver så jorden far lång väg.
Emla, som är chef för konsulterna (fast hon ibland låter Tuppe tro att det är han som är chef) är noga med pauserna.
 
Jag fick ihop tillräckligt med nässor & kirskål till en grön omelett. 
 
Konsulterna var snälla nog att bidra med äggen.
Jag lovar, det smakar bättre än vad det ser ut. Supergott!! Och synnerligen ekologiskt.
 
Igår skrev jag om fiskspecialarna som vi gjort morgondagen till ära. Kommer ni förbi Röena sportfiske får ni se dem alla live. Annars, håll till godo med lite bilder:
 
En glad lax ;)
 
Ljuslykta för fiskeentusiasten, med råa sidor, förutom den som är målad
 
Ljuslykta med motiv på två sidor:
 
Fiskens favoriträtt: dagslända
Alla målningar gjorda av fantastiska konstnären Karin Thuresson. 
 
Önskar er en trevlig helg & hoppas på många besökare ute på vackra Röena Sportfiske i morgon. Kl 09.00-18.00 håller Roger öppet. Svarta Bergen har gökotta på morgonkvisten, så den missar vi. Men på söndag skall vi inte missa invigningen av den nya bergastigen mellan Hjärtasjön & Hägghult. Då får ni komma & vara med!

Hänge

JA, vi fick en strålande vacker dag i Hägghult idag. Solen värmde gott och Diabasen blänkte när det stora sällskapet insöp den sköna atmosfären, först inne i serveringen och sedan ute på området. 
 
Efter passet i Hägghult återvände jag till slipmaskinen. Polerar på en skål som skall vara högglanspolerad med ett parti som är mattpolerat, där Karin skall måla en murgröneranka.
 
En av fiskspecialarna är klar, inför premiärdagen på Röena sportfiske på torsdag. I morgon skall jag plåta så ni får se den. Riktigt bra målad, men det är ju Karin som gjort den & då får djuren liv i målningarna. Det skall komma reportage i Norra Skåne & i Kristianstadsbladet om Röenas nyöppningsdag i morgon.
 
Jag lovade ju visa hänget jag polerade på igår. Två polerade sidor, två råa sidor & hänge i silver.
 
 
Jag tycker om den böljande formen och kombinationen mellan det råa och det polerade. Vad tycker ni?
(kanske tycker ni att jag behöver måla om fönstren på uthuset?! Färgen börjar som synes flagna lite där i bakgrunden..)
 
 

Speciallyktor & morgontrött pålle.

 Äntligen har ishavsvindarna fått ge vika för något ljummare vårvindar. Så skönt! Macko var pigg & vaken när Sensi & jag kom ner till stallet för morgonpromenad. Söte Flipper fick vi väcka, i vanlig ordning. Good morning!
 
Lite grönt börjar titta upp, till hästarnas stora glädje.
Några vårblommor talar om att våren faktiskt är här. Till min stora glädje.
 
Jag har stått ute och polerat på ett hänge idag. Det skall vara polerat på två sidor och rått på två sidor. Blir riktigt coolt. I morgon kan ni nog få se det.
 
Skylten är klar. Nu skall vi bara klura ut hur vi skall sätta upp den vid vägen. På hjul skall det vara, enligt reglerna. En skottkärra har Karin försett oss med. Så får vi försöka förankra skylten i den lite snyggt. 
Fick inte plats med hela mitt företagsnamn, men tycker att det räcker såhär. 
 
På torsdag kommer Röena fiske att ha stor säsongspremiär. Det kommer att bli utförsäljning av fiskeutrustning,  försäljning av fiskinläggningar, rökt fisk mm. Och naturligtvis möjlighet till fiske, för dem som så önskar. Jag kommer att vara där med lite Diabas & silver. Karin & jag håller på att göra några specialare med laxmotiv, dagen till ära.
 
Här har vi några andra specialare, med stark anknytning till Göingeskogarna. 
 
 
 
För er som inte är från trakten kan jag berätta att detta motiv är hämtat från Örkeneds vapen
 
Dessa lyktor skall till Svarta Bergen, dit turister kommer just för Diabasen och för vår vackra natur. Här får man ju då alltiett, lixom. I morgon skall jag vara med och guida i berget, så då passar jag på att leverera lyktorna dit. Ser ut som vi får en vacker dag.

Muterat havsdjur..

Hunnit med att träffa många goda vänner under helgen, tackar alla för tevliga dagar. 
 
Sensi gillade lördagskvällen vid Hjärtasjön, när hon fick vara med och spela fotboll
 
Där är så mysigt, hela området. De små stugorna som ser ut att diskret växa fram ur naturen är så vackra.
 
Lite arbete har naturligtvis ändå hunnits med. Jag har fortsatt med skylten som skall hjälpa besökare att hitta både hit och till Bjarkahälsan (dit ni kan vända er för naturmedicinska diagnoser och behandlingar mm), den är i det närmaste klar nu. Och så har jag mixtrat lite med skulpturen. Den blir väl sådär.. 
Den skulle lixom titta upp ur havet
Hm.. Det blir nog så att den är lite av en mutant. Kanske en avkomma där en alien varit lite inblandad på ett hörn i alla fall?!
 
 
 

Krokstugans Lantliv & Trädgård och Stationsbutiken

I morgon åker våra nyckelskåp till Nyköping för utställning på Krokstugans Lantliv & Trädgård, tillsammans med ett antal av Karins underbara kotavlor. Tackar för att vi får ställa ut där & för att Karin & Anders kör hela långa vägen med sakerna.
Några skåp till har det blivit, med olika Diabasknoppar.
Konsulterna har en klar favorit.
De klagade ju förut på motivval, men nu är de helt nöjda. De ville bara ha en annan, mer naturell Diabasknopp, så det blev såhär istället
 
Sen var de så nöjda att de gjorde vågen. Tom så de kunde erkänna att resten av motiven också var snygga. Jäkligt snygga. Några av skåpen kommer att stanna i Lönsboda på Stationsbutiken, resten åker med till Nyköping. Kul att de vill ha oss med på Stationen också, tack! På lördagens Lönsbodadag kommer några skåp att hänga där.
 
 
Våra tankar fortsätter vara med vännerna i en svår tid. Söker ord, men det finns inga.
Varma tankar & kramar.

Vitsippor till er!!

Vänner som drabbats av det obegripliga har våra tankar hos sig.
Tankar & kramar till er alla!!
Så oviktigt mycket känns när vi påminns om vad som egentligen är viktigt.
 
 
 
För övrigt är det pappersarbete (tusen tack för hjälpen, Malin!!) och en hel del Diabasarbete på schemat.
Salt/pepparkaren som en dansk kund beställt är snart klara.