Födelsedag för vår skottunge, för fjärde gången på 16 år ;)

Alicia Vikander vann sin Oscar. Fantastiskt! Vi sällar oss till skaran av gratulanter till denna begåvade kvinna.
 
Så läste jag att Leonardo DiCaprio (grattis till honom också, så klart) höll ett mycket viktigt tacktal, där han talade om vårt ansvar för miljön. Bravo!!
 
Och här hemma har vi ju också en alldeles speciell dag. Skottdagen, dagen då vi år 2000 fick vår fantastiska son (efter att han utsatt sin arma moder för en två dygns maratonförlossning.. men jag älskade honom ändå från första stund, ha, ha).
 
Fjärde skottåret sedan vi fick vår "lille" gosse :)  Idag är det hans 16 års dag och han är längst i familjen. Varje år har jag gjort en tårta med något som intresserar honom lite speciellt för tillfället. Tyvärr är jakt ett av hans stora intresse. Men jag gjorde en kärleksfull jägare, som skjuter hjärtan mot älgen. Och han tycker inte alls att mamma är det minsta tramsig ;) 
Socker vill han undvika, så jag bakade alltihopa med honung istället. Funkar helt ok att byta i de flesta recept. Lite mindre mängd honung än vad det skulle varit socker bara.
Så idag säger vi Grattis & Hurra till vår älskade fina 16 åring (som inte vill vara med på bild). 
 

Gylsboda och Diabasen lockar nya invånare!

Jag har sagt det förut & jag säger det om och om igen:
Gylsboda är fantastiskt ;)
 
Minns ni den tyska guldsmeden Kristin som kom som turist i somras till min utställning i Transformatorn, och genast fastnade för vackra Gylsboda. Hon kom tillbaka på prov i en månad för att arbeta tillsammans med mig i min lilla verkstad. Jag polerade en Diabasdroppe som Kristin fick och gjorde sig ett hänge av att ta med hem till Tyskland.
Den råa sidan kan även den bäras som framsida om så önskas.
Tillbaka i Tyskland saknar hon vårt vackra Gylsboda och vill lära mer om Diabasen. Jag förstår henne verkligen! Det är lätt att bli förälskad i bygden och i Diabasen.
Så Kristin har helt enkelt beslutat att hon vill flytta från Dresden & prova på att vara Gylsbodit i alla fall för ett år. Goda grannar upplåter en lägenhet i sitt hus åt henne. Så fr o m 1 April har jag en "trainee" (som hon kallar det, men det är ömsesidigt, vi lär mycket av varandra!) i lilla verkstaden. Och vi får en ytterligare medlem som vill vara med och utveckla Sliperiet Gylsboda. Spännande & roligt!!
 
 

Lindberg Diabas & Silver hos Design Kartellet i Köpenhamn

Oj, oj, oj, så glest det blivit mellan ingläggen.
Helt galet mycket som händer, och som tar tiden i anspråk. 
 
Blir väldigt kort om några glimtar från de senaste dagarna:
 
IQ träffen med Kvinna Hjälper Kvinna var mycket trevlig. Det är ett mentorskap där vi som kvinnliga företagare är mentorer till invandrarkvinnor som vill starta företag. Min duktiga adept Hanan kommer att vara med på utställningen i Ubbaboda i slutet av April. 
Design Kartellet är en designbutik i Köpenhamn. De är nu emsamma om att ha saker från Lindberg Diabas & Silver till försäljning i Köpenhamn. Jätteroligt med det nya samarbetet! Mycket trevliga ägare som var här och hämtade saker. 
 
Helgen har varit smockfull med arbete i olika former. En trevlig kväll med goda vänner hann vi faktiskt också med.
 
En stor sorg kom med beskedet att morbrors underbara schäfer omkommit i en olycka. Alla våra tankar är med familjen. 
 
Idag fick jag fara till läkaren. Fullkomligt orkeslös & på väg att svimma flera gånger om dagen. Känner mig ungefär som vår lille glidare Flipper, fast han är fullt frisk, han är bara en mästare på att koppla av.
Det var mitt blodvärde som dykt igen. Blir spenat i smoothiesarna nu :) 
Har sällan skrattat så vid ett läkarbesök, har inte träffat denna läkaren förut. Han kunde inte begripa varför i hela världen jag inte ville äta djur. Och om jag nu tvunget inte skulle äta djur så kunde jag ju i alla fall äta kycklinglever, jag behövde ju inte äta kycklingen. Ni kan tänka att vi hade lite diskussioner, ha, ha. 
 
 

Ljustorn "Colour" i Keramik

Den strikta färgskalan i svart & silver som jag arbetar med dagligen tilltalar mig verkligen. Men ibland kan det vara kul att bara gå bananas och göra något heeeelt annat. 
Det händer att jag ger uttryck för detta i keramiken. Det är just vad jag gjorde med dethär lilla ljustornet :) 
Ute har vi lite snö & då kan vi se vilka spännande besökare vi haft under natten. Vet ni vem som lämnar dessa vackra spår i snön?
Stora, runda & inga klor ute. Vem drar in klorna när den tassar omkring? Just det, lilla kisse katt. Fast här är det stora kisse katt som varit på besök. Familjen Lo <3
Just nu är det väldigt mycket som händer på en gång. Därav har det varit glest mellan inläggen. I morgon kommer en återförsäljare från Köpenhamn för att hämta saker till sin desigbutik. Kul, kul!! 
Vad gäller Sliperiet väntar vi på besked från olika håll, men knåpar vidare under tiden. Ni förstår vår vision
Tänk så vackert när det står klart! Än så länge ligger det på ritbordet. 
Igår var det premiär för året med en grupp att guida i Svarta Bergen. Kallt, men vackert & ett mycket trevligt sällskap. 
Vi hann med vår handledarutbildning också, inför att vår lille gosse skall börja övningsköra (fråga mig inte hur detta kan vara möjligt??!).
 

Diabashalsband med handsmitt silverhjärta

Jag hoppas er helg varit skön.
Här har den varit toppen. Stålkvinnorna (se förklaring i föregående blogginlägg) överraskade mig när vi kom till  övernattningsstugan då det blåstes upp ballonger & hängdes upp serpentiner. Jag som inte fyller år längre ;) 
Fick snyggaste tröjan. TACK!!
och här har vi dem: stålkvinnorna, som myser till det med ett glas vitt.
När jag blev så uppvaktad ville jag bjuda på tårta, allahjärtansbakelse alltså, inte födelsedagstårta, eftersom jag nu inte fyller år ;) 
Kom hem ikväll & eftersom det fortfarande är Alla Hjärtans Dag blir det ett halsband till på det hjärtliga temat. Här med mattpolerad Diabas & handsmitt silverhjärta. 
Nu blir det en hektisk vecka med många leveranser som måste ut och flera intressanta möten. En bra vecka helt enkelt, det önskar jag för alla <3 För ni skall veta, även om jag är helt insnöad på Diabas & på silver är det GULD ni är värda, alla som följer, som gillar och som visar uppskattning. Tack!!

Mera hjärtligheten till Alla Hjärtans Dag

Vill ni tjuvkika på vad som händer i påsk? Gör som Lexi, ta en tjuvtitt ;) 
Fast hon förstår inte vad som hänt, här kunde hon kila ut & in ur stallet för några månader sedan. Nu har hon blivit lite för stor :)
 
Jag kommer att finnas på Bäckaskogs Slott hela påsken. Via länken ser ni öppettider & vilka de övriga konstnärerna är som fått lyckan att ta plats på slottet i påsk.
http://www.backaskogslott.se/evenemang/pasken/
 
Jag ingår i Humleslingans Konstnärsgille. Vi har en påskrunda, där ni kan besöka samtliga 33 fantastiska konstnärer på olika platser i närheten av Ivösjön. Mer info kommer att uppdateras på vår Fb sida. 
https://www.facebook.com/humlekonst/?fref=ts
 
Det är alltså tidernas chans att se en stor mängd bra & variationsrik konst i Ivösjöområdet till påsk.
 
Mera hjärtligheter har skapats i lilla verkstaden. Alla dagar kan väl få vara lika hjärtliga som Alla Hjärtans Dag!
Mixa & matcha. Diabas & silver, mixen kan inte bli fel.
Nu skall jag ta TVÅ DAGARS LEDIGT!!! Vet inte när det hände senast?! Lördag & söndag skall jag & två stålkvinnor (min mor & min syster) iväg på en liten weekendtripp. "Stålkvinnor" kommer av att familjenamnet på mors sida är Ståhl och de är dessutom båda tappra kämpar som besegrat cancer av elak modell. Fira livet, ha en underbar helg & en fin Alla Hjärtans Dag <3

Silverring med polerad Diabas & ett helt fång med röda rosor.

Vilken överraskning jag fick idag! Besök av härliga människor som kom med denna ljuvliga bukett <3
Det blev en välkommen fikapaus från arbetet :) Vill gärna dela den härliga buketten med er, denna regniga semledag :)
Men sen var det tillbaka ut i verkstaden. Lexi & jag jobbar vidare. Vill ni se ringen jag just gjort klar? Såhär ser den ut. 
Sitter bekvämt på & storleken går att justera efter bäraren.
Den här tyckte jag så mycket om att det blir nog fler på liknande tema. Inte likadan, så klart, men olika varianter på idén, kanske. 

Födelsedag i verkstaden & kul besök

Hoppas er helg varit bra. Min har varit toppen. Nu sägs det att jag fyller en massa år idag, även om jag gör mitt bästa för att förtränga det tackar jag ödmjukast för alla fina hälsningar.
Jag slutade fyllerårandet när jag fick sonen, numera är det ju mycket roligare att fira hans dag. I år som det är skottår har han dessutom riktig födelsedag :) 
Så jag har tillbringat min dag i verkstaden. Tacksam för goda råd jag fått från bl a fantastiska Ewald, en äldre man som arbetat i Diabas hela sitt liv. Det strulade när borren skulle börja ta i stenen & då kom jag ihåg ett av hans tips. Att borra hål i en brädlapp & använda som styrning så inte borret börjar slå. Sagt & gjort & det funkade lysande.
Passade på att köra lite utejobb också med lufthammaren, helt ok väder för det. Pappen här är ett annat tips, för att inte slå sönder den ömtåliga kanten när botten på hålet skall jämnas till. Just denna ljuslyktan är en beställning som skall förses med noter (ni kan ana början till dem till vänster om hålet för ljuset).
En välkommen paus blev det när goda grannen kom & överraskade med ljuvlig raw fika. Missade ta bild på de ätbara konstverken, men ni kan se på instagram @rebbansrawfood
Hade själv slut på ägg, då kom räddningen med andra goda grannar. (ja men jag har ju sagt det förut, Gylsboda ÄR fantastiskt!!) Som en konstnärs palett, vackra ägg från höns som får leva hönsliv. Våra hönor vintervilar fortfarande med värpandet.
Igår hade vi härliga vännerna från Syrien här, Hanan, Banan & Muhamad . Lexi är så glad över sina nya vänner, som snabbt kom över rädslan för henne. För ev nya läsare, den unge mannen till höger är min lille gosse :)
Hanan förevigar hur modig Muhamad är med Lexi 
De fick naturligtvis hälsa på resten av vår fyrbenta familj också :) 
 Orangutang i Diabas

Min kärlek till djuren syns tydligare i vissa skapelser än i andra. Ingen kan väl ålta bli att charmas av orangutanger. Ungarna är ju så extremt söta och så lika våra egna barn. Och nu är arten en av alla arter som riskerar att försvinna pga vår tanklöshet.
 
Denna Diabasskulptur tillägnar jag Orangutangerna och del av försäljningssumman skall gå till WWF s arbete för artens fortlevnad.
 
"Orangutangen räknas idag som en utrotningshotad art. När det tidigare fanns miljoner orangutanger på Borneo och Sumatra återstår idag runt 50 000 vilda orangutanger. Människan är det främsta hotet mot orangutangen. Genom att skövla regnskogen som orangutangen bor i försvinner orangutangens hem och möjlighet att hitta föda. En stor del av regnskogen skövlas illegalt och träet används till möbler och liknande, samtidigt som marken förvandlas till plantager. När regnskogen ersätts av jättelika palmoljeplantager tvingas orangutangerna ut i människoland i jakten på mat. På oljepalmsplantagerna ses orangutangen som ett skadedjur som äter upp de värdefulla oljepalmernas frukter och skott. Därför dödas ofta de orangutanger som tar sig in på plantagerna. Deras ungar tillfångatas och säljs på den illegala marknaden. Ibland exporteras de till andra länder i Asien där de används till underhållning, eller hålls instängda som husdjur." (Wikipedia)
 
Hjälp kan lämnas tex via:
https://gifts.worldwildlife.org/gift-center/gifts/Species-Adoptions/Orangutan.aspx
http://savetheorangutan.se
Är inte det en perfekt present för Alla Hjärtans Dag?! 
För den som föredrar ett smycke har jag några hjärtsmycken på lager också, så klart ;) 
 
När jag nu ändå är inne på ett av mina favoritämnen- djuren- så kan jag ju visa våra godingar, som alla visar rumpan när de mumsar frukosthö. Flipper till vänster är sonens, Gibson tillhör en kompis, Herkules är sambons häst & Macko, den gyllene Araben längst till höger, är min.
och lilla Lexi som vill vara med när jag gör min dagliga sjukgymnastik- fast hon har missuppfattat hur balansplattan skall användas..
Med det önskar jag en trevlig helg! 
 
 
 
 

Alla hjärtans dagsmycke & lilla prinsessan Lexi

Då går vi in i februari. Dagarna blir lite längre & i morse sjöng fåglarna så glatt när jag gick till stallet att det kändes nästan lite vårlikt innan regnet började ösa ner igen. 
 
Vill man fira Alla Hjärtans Dag kanske en påminnelse kan komma till pass. 14 Februari är det dags. 
Kanske vill man uppvakta någon med ett smycke, kanske ett handsmitt silverhjärta med en polerad Diabas som kommer med sin urkraft som den tagit med upp ur jordens inre när den bildades från magma för mer än 900 miljoner år sedan. Ja men då kanske detta halssmycke skulle passa bra ;) 
Annars finns det ju även massor med organisationer som jobbar för bra saker som behöver stöd, så det kan vara en fin hjärtlig gåva. Både behövande människor & djur behöver vår hjälp. 
 
Detta är förnedrande, tycker Lexi. Springa runt i rosa bikinibyxor med en töntig rosett, usch & fy!! Och matte som påstår att hon är djurvän & respekterar oss som individer, hm. 
Första löpet för lilla valpen. Och hon vill ju ligga i soffan som vanligt. Då får det tyvärr bli byxor på de dagarna när det är som värst, även om matte visst förstår att det inte är helt ok. Att det blev just rosa bikinimodell var kanske lite, lite, pyttelite så att matte tyckte det var lite kul när hussarna vill att Lexi skall vara en tuff jakthund & matte mer tycker att hon är en liten prinsessa. Men det stod faktiskt också att just den modellen skulle vara särskilt bekväm för hunden också, så det är så.