Pressträff inför Gylsboda Festival

En underbar skara deltagare samlades idag vid Transformatorn för att träffa journalister från Norra Skåne, Kristianstadsbladet, BLT & Sydöstran. Jag ser verkligen fram emot lördagen, det kan inte bli annat än lyckat med denna skara. Här bjuder Fukiko på spontansång för att locka fram solen & se, det slutade regna! (I alla fall tillfälligt.. men på lördag skall det bli vackert, det lovade alla deltagare att hjälpas åt med att fixa. Och så har vi fullmånen som hjälper till att ordna klart väder till helgen).
Ottmar & Reinar gjorde reklam för sin speciella mailartutställning som de kommer att sätta upp i vindskyddet.
Jag hoppas att jag kom ihåg att prata om samtliga som inte kunde vara på plats. Folkpopgruppen Finally Falling kom på kvällen för att kolla var de skall hålla sin konsert. Vi kom fram till att de kör akustiskt i tältet som vi kommer att sätta upp vid vindskyddet. Kl 17.00 drar de igång.
Det blir även musik av Pierre Nilsson under dagen. Andra sidan brottet har han byggt ett litet skydd där han skall stå sprida sköna toner ut över det gamla vattenfyllda brottet. Det kommer även andra spelemän som bjuder på olika typer av underhållning under dagen. 
Nu har jag gjort en variant av dadelbollar till skogscafét som är raw, fria från raffinerat socker, gluten & laktos för de som ev är överkänsliga mot något av det. Jag rullade dem i hampafrön, fulla med nyttigheter.
Och vad är sen detta?!
Jo, nu är det dags att presentera Lexi, 7 v gammal jämthundsvalp som Max bestämt sig för att är en lämplig blivande familjemedlem. Jag vill ju inte ha en jakthund & har dessutom sagt att jag vill adoptera en hund som behöver nytt hem när vi skall skaffa ny. Men nu har familjens jägare redan bestämt sig, de smet iväg medan jag var upptagen i Transformatorn. Så kom denna bilden på min telefon. Jag har sagt absolut nej, men det bryr de sig inte ett dugg om. Och ärligt talat, vem kan motstå en sådan liten plutta?! Jag får väl lära henne att inte jaga ;) Den 9 Augusti skall hon flytta hem till oss.
 

Dibasfot till träkonstruktion

Sötbesök av finaste sorten. Max & Nox i bustagen. Lille Max till vänster är bara 9 veckor gammal, charmiga som få är de båda två.
Fina goa Acke har flyttat till sin nya flickvän idag. Jobbigt att säga hejdå, men jag vet att han får det bra och det är för ensamt för honom här sedan kompisen dog.
Annars har det varit diverse trevligt födelsedagsfirande i helgen & resten av tiden blir det bakande & fixande av vägvisningsskyltar osv till Gylsboda Festival och planering av tisdagens pressträff. Mycket nattligt bakande blir det, när dagarna inte vill räcka till. 
I Transformatorn har jag satt upp lite mer av det fina displaymaterialet jag fick tag i från guldsmedjan i Köpenhamn.
Stenen till den tyska konstnären är nästan klar. Jag har polerat den på en sida & gjort urtag där träkonstruktionerna passar att sättas ner. Sedan skall en glaskula placeras i öppningen där uppe i träkonstruktionerna. De är gjorda av körsbärsträd, men jag vill inte ta bort bubbelplatsen & rískera att skada dem. så det är lite svårt att se på bilden. Det har varit en utmaning att få urtagen rätt, men nu skall det fungera att placera den stora glaskulan i träkonstruktionen.
 
 
 
 
 

Skyddsängel i Diabas & silver

Verkligen full fart i Transformatorn om dagarna. Kul, kul! Intressanta samtal med besökare från när & fjärran. Vilken ynnest att under en & samma dag träffa människor från så olika håll som tex Pakistan, Schweiz, Sverige, Tyskland osv osv. En beställare från Danmark har hämtat sin skyddsängel som jag gjort i Diabas & silver. Jag hoppas att de skall trivas tillsammans. En annan besökare från Danmnark arbetade själv med stenskulpturer. Många spännande möten! Kanske blir det fler Danska deltagare på nästa års Festival..
Kan inte låta bli att visa vidden av snigelinvasionen här, även om jag förstår att någon kanske tycker att bilden är motbjudande.
Tom våra kära myskankor tycker att sniglarna är motbjudande & skulle inte få för sig att äta av dem. 
Kvacke, närmast i bild, lämnade oss tragiskt i veckan & stackars Acke blev ensam kvar. Även om han försökt skulle han bli alldeles utbränd om han ensam skulle hålla rent från alla sniglar. Men han saknar sin vän & har nu fått svar på sin kontaktannons. För att han skall bli lycklig igen får han flytta till en myskanksflicka på gården som han kommer från från början. Det kommer att bli tomt, det har varit ett tufft år på djurfronten här. Men för honom kommer det att bli bra och det är ju huvudsaken.
 
Idag hade jag förhoppningar om att hinna baka lite mer till skogscafét, men det har inte hunnits med. Får ta igen det imorgon istället. Har i alla fall fått tag i alla berörda för pressvisningen på tisdag, inför Gylsboda Festival. 
Nu önskar jag er en riktigt skön helg!

Förberedelser till Gylsboda Festival i full gång

Nu är det dags att ut med skyltar i omgivningen. Några av denhär varianten:
 
och några av den här varianten:
Ringer runt & påminner tidningarna om nästa veckas pressträff. Det samma med alla deltagarna som helst skall vara med vid pressträffen. Bakar vidre till skogscafét och röjer för fler utställningsplatser. 
Fick veta att tidningen Norra Skåne hade en notis om festivlen i veckan.
Musikern som skall spela från andra sidan brottet bygger på sitt lilla skydd för väder & vind, där sonen ryckt in & varit lite hantlangare. Mor & syster har lovat att bidra med något hembakat till cafét. Ja, förberedelserna flyter på. Hoppas alla runtomkring som hjälper till på olika sätt vet hur tacksam jag är!
Macko & Flipper är behjälpliga när vi halkar efter med trädgårdsarbetet :)
.
Veckan har bjudit på besöksrekord i Transformatorn. Tack alla trevliga besökare! SÅ kul! Har fått mig många spännande berättelser till livs när både ättlingar till stenbrottets förste disponent varit på besök och ättlingar till paret som bott i det hus vi nu bor i, även där med stark anknytning till Diabasbrytningen.
Och varje gång jag skall cykla mellan verkstaden & Transformatorn passerar jag grannens små underverk. Än så länge har jag lyckats utan att plocka med dem i cykelkorgen. Men stanna & gosa går inte att låta bli. 
Dessa blå ögonen påminner så om fina Akilles.
Fina, fina Akilles. Fy vad jag saknar både honom & finaste Sensi hunden.
Lite jobb i verkstaden hinns också med. Alldeles för lite. Men snart är stenen klar, den som jag polerade på ett par inlägg tillbaka. Och silverkryckan, ett handtag till en käpp, är i det närmaste klar. Den har varit riktigt klurig att få till, men nu är den snart i hamn. Bild kommer på den också när den är klar.
Idag har jag haft kontaktpersonsuppdrag & nu skall jag roa mig med lite bokföring innan sängen lockar allt för mycket. 
 
 
 
 

Fisklykta i Diabas & Sveriges Radio på besök i Transformatorn.

Den årliga sommarfesten med Gylsbodas fiskeförening gick av stapeln i lördags. Alltid lika mysigt med dessa härliga människor!
Jag gjorde en lotterivinst som jag tänkte kunde passa till fiskefolket. Kul att se en nöjd & glad vinnare.
Så fortsätter fixandet till 1 Augusti. En sort till klar till skogscafét. Eller njae, kanske jag gör några plåtar till av dem, för säkerhets skull ;) 
Nu hänger vi på höjden i Transformatorn. Pierre Nissons vackra målningar pryder väggarna ovanför Mettes härliga emaljtavlor. Härligt med all färg, funkar perfekt till mina Diabas & silver alster. 
Idag fick jag trevligt besök av Radio Kristianstad som direktsände från Transformatorn. Supertrevlig journalist och tekniker. 
Här direktsänder Wivan-Kristina Sandberg när hon ställer frågor som jag försöker hitta någotlunda vettiga svar på i rappet. Puh, inte mycket till betänketid liksom, när det sänds direkt. Lätt & komma på efteråt vad man skulle sagt.. men, men. I alla fall har flera av dagens besökare varit gäster som kom efter att ha lyssnat på radion, så det var ju kul! 
Foto:Sveriges Radio
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi hörs i etern på måndag!

Dagens stora överraskning för mig blev när telefonen ringde & det var från Radio Kristianstad. Frågan var om de fick lov att komma till mig & sända från Transformatorn på måndag. De vill intervjua mig om mitt skapande. OM de får! Jag blev ju jätteglad! Så vi hörs i etern på måndag fm :) 
 
Idag har jag tagit itu med en beställning där ena sidan av en större Diabas skall vara polerad. Polerat ute i vackert väder hela fm.
På ovansidan skall det vara tre urtag för en träkonstruktion. Myckt arbete kvarstår på den, som synes. 
Har bakat lite till skogscafét
 innan det var dags att bege sig till Snapphanevallen & hjälpa till med Superbilbingot hela em & kvällen. Bilarna bara vällde in, rekordmånga besökare & ett riktigt lyckat evenemang för arrangerande föreningar. Kul!
Nya kiosken som bl a Mats hjälpt till med invigdes.
 Nu är jag trött som en gnu. Eller som en liten Flipper ponny ;) 
 
 
 
.
 
 

Härliga besökare & ett nytt armband som genast fick nytt hem

Alldeles fantastiskt roligt med alla trevliga besökare som berikar dagarna i Transformatorn. Och tänk, idag kom detta härliga gänget, där flera av ansiktena är bekanta bl a från TV som både skådespelare och musiker. Känner ni igen Richard & Mogge tex från "Tre Kronor"? Eller kanske från när Mogge ledde idolturnén tillsammans med Sanna Bråding? Härliga familjen Sseruwagi, tack för besöket och på återseende!
Ett stelt silverarmband med en rund bearbetad Diabas jag just gjort klart fick följa med till Stockholm.
Skålen jag polerade & där Karin Linderoth målade en murgröneranka har också fått ett nytt hem i dagarna. 
Max saknar Sensi (vår hund) väldigt mycket. Det gör vi alla. Nu är han tillfälligt hundvakt till kompisens hund & då trivs han. Här på lekstund med hundkompis vid stallet.
 

Armlänk i silver med Diabaskula.

Det stundomsinnade sommarvädret inbjuder till alternerat utejobb med sten & silversmidande inne i verkstaden. Passar faktiskt ganska bra, med tanke på de beställingar som jag jobbar på nu. Några ljuslyktor i Diabas, där några skall ha silverlöv & några skall ha ingraverade mönster. Och så en silverkrycka, där själva handtget skall vara i silver. Bilder kommer när jag kommit lite längre.
 
När jag gjorde det här armbandet använde jag min princip, där jag låter en silvertråd löpa genom Diabaskulan & hålla den på plats, för att slippa använa konstruktioner med lim.  
 
 
 
Här med matchande örhängen enligt samma princip. 
Jag fick en lunta med Commersens Turisttidning. Där finns bl a ett trevligt reportage om Diabas, där Gylsboda Festival omnämns på både svenska, tyska & polska. Trevligt, tackar för all hjälp med spridning av info om evenemanget.  
Bakning till skogscafét pågår, utplacering av skyltar är påbörjat & kringliggande turistbyråer har fått info & affischer. Digital visning av fotokonst från Los Angeles ser ut att lösa sig i den strömlösa byggnaden. Saker börjar falla på plats. 
 
 

Diabas & silverblomma i knopp, på väg att slå ut.

Nu är det lite galet för att få allt klart till Gylsboda Festival.
Några beställningar som är lite större arbeten väntar på att bli klara.
Jag har börjat så smått med att baka till skogscafét.
Men..
När det är så mycket måsten som skall bli klara. Vad gör jag då? Jo, något heeelt annat. När det är mycket beställningar & så som skall göras klart på ett visst sätt, då bara måste jag bryta av ibland & bara skapa något som jag känner för. Och efter denna kalla vår där blomknoppar långsamt slagit ut kände jag för att göra en Diabas & silverblomma i knopp, på väg att slå ut. Såhär blev den. 
Idag har det hunnits med ett Queenia möte & en snabbrunda till utställningen på Osby Konsthall med Anita efter mötet. 
Ikväll blev vi bjudna till en supertrevlig kväll med alldeles för mycket god mat med goda vänner från både när & fjärran.
Sen får det bli jobb ut på natten när det slarvats innan på dagen.
 
Ett problem just nu är grannhuset som jag måste passera varje gång jag skall bort till Transformatorn, eller för all del vad jag än skall. Jag möts då av denhär synen. 
Ja, ni förstår problemet. Jag får ju skaffa skygglappar för att klara av detta, att passera utan att plocka med hela högen hem. De är ju sååå söta! 
 

Silverring med Diabaskula & fler spännande utställare till Gylsboda Festival

Här har jag frångått mina principer, men vad gör man inte för att kunden skall bli nöjd :) I detta fallet är beställaren en kär vän som haft önskemål om en sådan ring väldigt länge. Och jag har vägrat lika länge. Det är ju detta med lim, jag vill ju inte att det skall släppa efter en tid. Vanligtvis löser jag det med att låta en silvertråd löpa genom kulan för att hålla den på plats, som här på ormringen. Så behövs inget lim.
Men nu var önskemålet att det inte skulle vara hål genom kulan, så vi kör ett test. Jag gjorde pinnen så den bara nästan går genom kulan & filade in räfflor i pinnen som limmet skall kunna fästa i.
Se
Sedan borrade jag hål som inte går riktigt helt igenom kulan. Och så tryckte jag i det där tvivelaktiga tvåkomponentlimmet som vi nu får se hur länge det håller. Jag får hålla med beställaren om att det är snyggt, men..  nå ja, lossnar den så gör vi om- och gör rätt ;) 
 
 
Senaste nytt på Gylsboda Festivalfronten är en utställare som tillkommit. Fotograf Mathilda Tennysdotter, Lönsboda & Los Angeles, kommer att medverka. Ni kan se lite av de fanastiska arbeten hon gjort på hennes hemsida:
http://www.tennysdotter.com Jag blev överraskad & glad när jag fick frågan från henne om hon får vara med. Även om det är knapert med utrymmet för utställare inomhus vill jag självklart hon skall vara med med dessa fantastiska foton. Det blir mestadels digital visning av bilderna, så löser vi det med utrymmet. 
 
Några av dagens kunder i Transformatorn var intresserade av att hem & se i verkstaden också. Det fick de naturligtvis gärna. Acke & Kvacke spelade framgångsrikt trädgårdsskulpturer. Det är de riktigt bra på.
Som snigeljägare däremot är de totalt talangfria. Eller är det kanske så att de tänker som jag, att de inte vill äta djur? För de har liksom inte svårt att hitta sniglar här..
 

Silverarmband med mattpolerat Diabashjärta.

Ännu en goedag med höga temperaturer, utearbete & simtur i berghålan.
Men först en tur med hästarna.
fast de ville helst bara stå inne & mysa i skydd från bitande insekter & stekande sol. 
Jag har fortsatt med att måla skyltar, modell större.
och så har vi snyggat till lite på det blivande festivalområdet. Mats har hjälpt till att slå gräset så utställarna som skall ha platser ute får plats med sina tält. 
Det höga gräset kring transformatorn fick också en frisering. 
Lite skapande hinns också med mellan varven. Här ett armband med kraftig silverkedja & mattpolerat hjärta i Diabas.
 

Vernissage, skylttillverkning & mera bad

Tredje dagen på raken med simtur i berghålan. Det är detta jag längtat efter hela långa vintern (som varade fram i Juni, känns det som..) , riktigt varma dagar & långa, ljusa, skönt ljumma kvällar.
 
Igår var det vernissage på Osby Konsthall för vår trevliga samlingsutställning.
Under hela eftermiddagen avlöste besökarna varandra, imponerande med tanke på att den efterlängtade sommaren äntligen anlänt & många säkert tillbringade dagen på stranden. Det var en givande eftermiddag med många intressanta nya bekantskaper. 
Kulturutvecklare Lotta von Bültzingslöwen svalkar sig med ett glas cider efter allt organiserande med utställningen.
Sven-Ingvar & Agneta var också på plats för att möta besökarna & berätta om sina vackra skapelser.
Idag har jag börjat göra iorning skyltar till Gylsboda Festival. Jo, jag har hört det där att man aldrig skall stå direk i solen & måla. Men jag struntar helt enkelt i råden & parkerar mig mitt i solgasset & kletar på med vit färg. Det torkade jättesnabbt idag :) 
I morgon skall jag ge mig i kast med de stooora skyltarna. Håller tummarna för ännu en vacker dag.

Välkomna på vernissage på Osby Konsthall

Tillsammans med några av kommunens konstnärer blev jag inbjuden att ställa ut på Osby Konsthall i sommar. Trevligt att ställ ut tillsammans, blev en bra blandning & en fin utställning. Här är info om deltagare, tider osv:
Välkomna på vernissagen!!
 
Vi har haft en trevlig eftermiddag när vi satt den gemensamma utställningen. Spännande att träffa olika konstnärer som arbetar i olika material & tekniker. Kul, kul. Jag är heeeelt såld på Sven-Ingvars snytbaggar
för att inte tala om småkusinerna till apan Göran, aldeles ljuvliga. I bakgrunden syns mitt skåp (stående) & Agnetas smycken i det liggande. 
Agnetas rakukeramik mm är också fantastiska, ni måste komma & kolla! Klockor, skulpturer, nyckelskåp är bara några exempel på hennes fina alster.
Och så är det jag & Kullaro som visar lite av Diabas & silver arbeten. Allt det svarta är ju SÅ snyggt!! Hoppas så klart att det skall falla er i smaken också :) 
Några smakprover från mitt skåp:
 
Men vill ni se mer får ni komma på vernissage, välkomna! Och vill ni se ännu mer får ni komma ut till utställningen i Transformatorn, där jag har mycket mer än smakproverna på Osby Konsthall.
 
Efter att ha tillbringat hela eftermiddagen inne på konsthallen var det skönt att komma ut i sommarvärmen. Nu hade jag sagt till Max att jag skulle gå med honom & bada när jag kom tillbaka, så då fick jag ju göra det.. Hyyyyy, så kallt! Men uppfriskande :) Bästa badplatsen, med finaste vattnet. Gamla berghålan i Gylsboda. 
 
 
 
 
 

Sommar, härliga besökare & nya smycken, så klart i Diabas & silver.

Ja men nu börjar det ju likna något! Sommarvärme på riktigt, ljuvliga dagar för utomhusarbete, långa ljumma kvällar för det samma. Badarna börjar strömma till i det gamla stenbrottet, det hörs tjoande, plaskande & glada rop när ungdomar hoppar från de höga Diabasväggarna ner i djupet. Sommar!!!
 
Queenia har haft planeringsmöte, en trevlig morgon vid stenbrottet. Anna, Anita & Sofie klurar på höstens program- och så jag med, fast jag står bakom kameran.
Jag fick passa på att visa sommarutställningen i G:a Transformatorn, här är det Anita som står bakom kameran, tackar för bilden!
Sedan fortsatt möte & fika på fantastiska Café Kronan i Lönsboda. Härlig miljö, trevlig personal, massor av gott att välja bland. Rekommenderas varmt.
Ett glatt gäng med besökare i Transformatorn idag passade på att njuta av platsen med fika. Även om damerna 
blev förfärade av ungdomarnas tilltag att hoppa från kanten där i bakgrunden tyckte de att platsen bjuder en härlig atmosfär.
Här snackar vi go´ fika & jag blev också bjuden :) Tackar för det!
Men nu ser det ju ut som jag bara har fikat mig igenom de senaste dagarna. Riktigt så är det ju inte. Jag jobbar på för fullt för att hinna klart med några smycken till att ha med på utställningen på Osby Konsthall.