Luciasmycke "Hoppets låga" i Diabas & silver

Fönsterputsning är inte kul. Förmodligen för att jag är usel på det. Jag gnuggar på och resultatet blir alltid att när solen kommer fram avslöjas varenda drag jag gjort med tydliga ränder & fläckar. Men nu är det i alla fall gjort & adventsljusstakar & stjärnor är på plats. I kvällsmörkret ser det riktigt bra ut :) 
 
Idag har det varit lussefirande i Ubbaboda. Tyvärr hann vi inte dit. Men jag hade äran att göra luciasmycket i år också. Årets "Hoppets Låga" med lyckönskningar till Lucian blev en låga i matterat silver och en veke i form av en liten infattad polerad Diabas.
Önskar er alla en trevlig första advent! Tänk att det är dags att tända första ljuset!
Den tyska guldsmeden som varit här de senaste veckorna reser tillbaka till Dresden nu. Men hon trivdes så bra att hon förmodligen kommer att komma tillbaka. Kul!
 
I morgon kväll sänds thrillern Beck-Invasionen på tv. Minns ni de fina orden jag fått till mig som återgav i förra bloggen? Det där om att jag skulle Zlatanizera mig :) Den fina komplimangen kom från Richard Kaigoma Sseruwagi. Vi ser honom i rollen som Imam i thrillern!

Manschettknappar i Diabas & silver & fina ord!

Jobb med projektplanen för Sliperiet Gylsboda, kontaktpersonsuppdrag, jobb i verkstaden, föreläsning av Per Holknekt, lite keramikande och så lite mera silversmide. Det var de senaste dagarna i korthet :)
 
Vi är inne på slutspurten av tiden i denhär omgången när den tyska guldsmeden Kristin "praktiserar" i lilla verkstaden. 
Vi har gjort manschettknappar. Många steg i konstruktionen med dessa. Nice teamwork :) 
Jag är helnöjd med resultatet. Rå Diabas och matterat silver. 
Japp, jag är nöjd :) Jag skall öva på att säga det. Konsrtuktionen funkade, där jag slipat ner ett spår i Diabasen som går in under silvret så stenen hålls på plats. Alltså inget lim, precis som jag önskar. 
Fick denna kommentaren på ringen i mitt förra inlägg:
 
"Fantastisk! Hoppas att du vet att du är en begåvad duktig konstnär och att du slipper jantelagen och kan säga att .."Jag är en av de bästa i min bransch "... Typ ..Zlatanizera dig själv....För du är bäst!"
 
Tackar & bockar & bugar för detta otroligt fina omdöme!! 
 

Silverring med polerad Diabas

Den som tycker om Diabas kanske som jag blir förälskad i denhär ringen. Jag har låtit en kraftig silversarg löpa runt för att hålla fast stenen och för att låta silvret lyfta fram den polerade Diabasen. 
Igår hade jag möte med Galleri Gustus, ett mycket vackert galleri beläget centralt i Malmö, vid lilla torg. 
De supertrevliga galleristerna besökte G:a Transformatorn i ett kallt Gylsboda.
Gissa om jag är glad att de vill ha av mina saker på sitt underbara Galleri!! 
Bl a mina insekter flyttade med dem till Malmö. Lycka!!
På tal om insekter.. Denhär jätteflugan landade i hästhagen.
Hästarna bryr sig inte speciellt mycket om den.
Det känns som igår förra gången den var här när vi var uppe på rundflygning, men då var det betydligt varmare. Och Lexi var pytteliten! 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Möten, projekt, teamwork & spindelterapi

I veckan hade vi styrelsemöte i föreningen Sliperiet Gylsboda. Inom kort kan ni för 100 kr / familj bli medlemmar i denna konst/kulturförening. Mer info kommer framöver om allt spännande vi har planer på att kunna erbjuda där.
 
Och sedan var det möte med projektet Kvinna hjälper Kvinna. Hanan presenterade sina otroligt vackra Bead Bonsais på svenska, efter enbart 3 mån på SFI. 
    Fantastiskt!! Och häftigt att kombinera våra konstformer, då jag har äran att göra stenfoten till Bead Bonsai träden. 
 
Kontaktpersonsuppdrag samt möte på kommunen ang tankarna kring Aniarajubileumet har också hunnits med. 
Och resten av tiden har tillbringats i verkstaden. Här ett pågående arbete, delar som skall bli till manchettknappar.
  Ett jobb som Kristin (den tyska guldsmeden) och jag gör tillsammans. 
 
Kristin har med stor entusiasm provat på att bearbete Diabas också. Väldigt kul att arbeta med någon som hela tiden bara är positiv och tycker att allt är "echt toll" (riktigt roligt), hur kallt, blött, bullrigt & skitit det än är att arbeta med Diabas.
  
 
Slutligen får jag visa senaste tillskottet jag gjort till serien med insekter. Den fyller sin funktion även som terapi, då jag arbetar med mitt obehag gentemot spindlar. Jag som säger att rädslor driver mycket av det negativa som händer, måste ju då ta tag i att jobba med mina fjantiga rädslor också ;) . 
 
 

Sommarblomma i Diabas & silver och helgens studiebesök

Med tanke på allt förfärligt som händer i världen känner jag att det är än mer viktigt att ta ansvar, att tänka efter: "vad kan jag göra?" Och det allra minsta var och en av oss kan göra är att låta bli att spä på eländet! Jag blir bestört av att se "fakta" som hämtas från olika propagandasidor och sprids. Lögner som vill få oss att tro att generaliseringar av folkslag, eller trosinriktningar, är fakta. Nej, nu får vi allt vara noga med att hjälpas åt och ge näring åt allt gott.
För att fylla på med positiv energi kan jag rekommendera ett besök hos konstnär Troels Kirk i Näsum. Vi besökte hans julutställning igår och lät oss betagas av konsten. Älskar tavlorna och motiven. Målade med stor respekt för djur och natur. T ex denna:
Underbar!!
Jobbet i verkstaden har för övrigt upptagit tiden. Någon tycker det är ganska drygt..
Men tycker ni inte vi behöver en sommarblomma såhär i den höstgrå tillvaron? 
Och den vissnar inte. En sommarblomma i Diabas & silver som varar.
 
 
 
 
 

Undersökande journalistik av lilla valpen och gräshoppa i Diabas & silver

Ljuvliga lilla valpen här är väldigt intresserad av forskning. Med stort engagemang tar hon sig an den ena undersökningen efter den andra. Så som: "hur många papperstussar kan man få ut av en toarulle?" (här blev svaret typ skitmånga). En annan undersökning hon avslutat var: "hur långt räcker en tub med svart skokräm för att färga in golvet i TV rummet?". Här fick skokrämen högsta betyg i hennes undersökning, den var väldigt dryg och räckte till stora delar av golvet. Hennes stora besvikelse är min bist på uppmuntran av hennes forskningarbete. 
Idag har hon gjort kvalitetstest på mina glasögon. 
De fick underkänt, usel kvalité, tålde inte att tuggas på alls. 
Först försökte hon med "Vadå, vem, jag?? Skulle väl aldrig..?!" när hon insåg att jag inte uppskattade kvalitetstestet.
Men när hon förstod att hon ändå var huvudmisstänkt, eftersom jag hade svårt att se att Mats eller Max skulle komma på den ljusa idén till ett sådant tilltag, tyckte hon gott att jag kunde vara glad att hon visat för mig vilken dålig smak jag haft som valt så ömtåliga bågar.
 
Får försöka arbeta vidare med hjälp av ett par gamla glasögon med helt fel styrka, känns som om jag firat helg ordentligt här redan, in i dimman. Fast det lär bli arbete hela långa helgen, så något sådant är inte att tänka på. 
 
Tema insekter fortsätter. En konstnärskollega skickade bild på en gräshoppa som satt på en sten. Klart det skulle bli en gräshoppa i Diabas & silver!
 
Nu skall jag hugga i med lite pappersarbete. Sågade mig ordentligt i pekfingern igår & vad jag än skall göra idag så stöter jag i den så det börjar blöda igen. 
Trevlig helg <3
 

Örhängen i Diabas & silver, teamwork & allmänna funderingar

Jag tror världen är på väg & blir alldeles galen! Det ena tokigare än det andra. Hat, rädslor och ibland ren illvilja sticker fram sitt fula ansikte både här & där. Men så kommer det små ljusglimtar som ger hopp. Någon som pratar om att nu måste vi verkligen skärpa oss. Ta hand om naturen, djuren och människorna. Bli "VI" allihopa, inte "vi och dem", där någon är lite mer värd än någon annan. 
Det var sådana funderingar som gjorde det extra roligt att börja på en prototyp till ett antal smycken som en kund önskat. "Att ge med en öppen hand". Jag har börjat fila på ett förslag. 
 Kul projekt. Nu är det många bollar i luften. Jag har börjat få in deltagare till 2016 års Gylsbodafestival och underhållningen kommer att bli superduper! Den är bokad, nu skall jag bara klura ut hur jag skall finansiera den ;) De övriga jätteprojekten, med Sliperiet och det eventuella musikprojektet med anknytning till Harry Martinsson, där hoppas jag på att vi skall kunna räta ut endel frågetecken under denna veckan.
I lördags kväll var det lite ledigt. Syrran bjöd på smörgåstårta och hade stått & gjort en alldeles egen liten söt vegetarisk tårta till mig. SÅ god!
 
Hostan jag haft sedan i augusti tycks ha kommit för att stanna, så jag tänkte att nu kan jag inte använda den som ursäkt längre. Dags att på med joggingskorna & lufsa en runda med lilla hunden. Jo men det gick ju sådär. "Är du inte riktigt klok", tyckte Lexi & demonstrerade med all önskvärd tydlighet vad hon tyckte om tilltaget.
Ikväll skall Kristin (min så kallade praktikant i silversmedjan, fast det mer borde vara jag som var praktikant hos henne som har en gedigen utbildning som guldsmed i Tyskland) följa med till keramiken & prova på det, nytt material för henne att skapa i.
Hon förstår min förtjusning i Diabas & vi gjorde ett par örhängen tillsammans. Visst blev de bra! Teamwork!
 
 
 
 
 

Liten skogssnigel i Diabas & silver & Guldsmed från Dresden i lilla verkstaden

Lilla snigel akta dig..
En mattpolerad Diabassnigel med silverspröt och polerade Diabaskulor på spröten.
Lite småsöt tycker jag den blev.
Den har blivit till i min lilla röriga verkstad, den lilla snigeln. 
För tillfället har jag sällskap i lilla verkstaden. Trevligt! Finns det hjärterum så ;) Det är Kristin, en mycket duktig guldsmed från Dresden, som vill prova på livet som hantverkare i Sverige. Hon besökte Transformatorn i somras. Hon visade mig sitt gesällarbete och jag förstod att hon är riktigt duktig. När hon så frågade om hon kunde få vara "praktikant" hos mig några veckor i höst skrattade jag & sa att det är nog jag som får lära av henne. Mycket riktigt, jag lär mig mycket intressant och får samtidigt tillfälle att friska upp tyskakunskaperna. Nästa vecka skall vi ge oss på att polera Diabas, det är helt nytt för Kristin. Ännu en gång får jag klart för mig att det är bra att våga hoppa på olika idéer som kommer i ens väg, ofta leder det till något bra. Kreativiteten flödar!
 

Diabassvärmare, fjäril i Diabas & silver

Jag tänker att jag kan inte göra ett insektstema utan att ha med en fjäril. Eller kanske flera. De har alltid fascinerat mig. De lövtunna vingarna med sina vackra mönster och färger. Vingar som bär dessa spröda varelser mycket långa sträckor. Tex Amiralfjärilen som kommer till oss runt maj varje år, som då flyger hit ända från sydeuropa. Visst är det fantastiskt?! Här ser ni min hyllning till dessa ljuvliga varelser. En fjäril i Diabas & silver, som slagit sig ner för en stunds vila på ett stycke Diabas.
Här återkommer vi till mitt dilemma, mitt motstånd till att förlita mig på lim i mina konstruktioner. Silverdelarna har jag naturligtvis lödat ihop. Och så har jag borrat hål i Diabasen, där jag sticker in pålödade "pinnar" i silver för sammansättning mellan Diabasen & silverdelarna. Så har vi då dedär spinkiga benen som vill vingla runt, de sitter i genomgående hål i Diabaskroppen. Lösningen blev att jag borrade små hål i bottenplatan som benen sticks ner i, så de hålls på plats. Kanske är jag lite lätt störd av mitt "förra liv" som maskiningenjör, så att klura på dehär små praktiska lösningarna tilltalar mig mycket.
Nu blev inte detta någon Amiralfjäril.. Det blev en Diabassvärmare. En synnerligen ovanlig art. Finns nog egentligen bara i ett exemplar ;) 
 
 

Landsbygdsministern på besök i G:a Transformatorn!

1 november 2015. 
Ringblommorna blommar fortfarande i rabatten.
En & annan tapper ros lika så.
Idag är det en grådisig höstdag. Men blommorna lyser upp. Och kolla, Transformatorn är ju lika vacker i höstdis som i sommarskrud. Den milda hösten gör att min sommarutställning står kvar & fortfarande är det många besökare som tittar in.
Några av dagens besökare kanske ni känner igen?! Vilken fin Landsbygdsminister vi har, som tar sig tiden att komma ut och titta & stanna och lyssna på våra storslagna planer här ute i Gylsboda! Här med hustru, goda vänner & glada Gylsboditer vid gamla brottet i Gylsboda. 
Här flankeras jag av Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och hustrun Mervi som besökte utställningen i Transformatorn. 
Minsann hittade han en vas som föll honom i smaken också. Jag tackar & bockar!