Telefonstrulet fortsätter

För att inte trötta er gör vi en lååång historia väldigt kort:
I somras fick vi problem med vår fasta telefoni + bredband från Tele2. Sa upp det & flyttade till Telenor. Sedan dess har vi inte haft fungerande telefon. Bredbandet funkar ibland.
Efter x antal timmar i mobilen för att få dem att lösa det vid olika tillfällen sa jag igår upp abonnemanget hos Telenor också. Hopplöst fall, de erkände själva att det inte skulle funka här pga för dålig mottagning!! Så käckt att de säger det efter månader av strul!
Nå ja, nu skulle det bli en lösning på det hela. Jag skulle sätta över det till Telia. Hur svårt kan det vara?! Nähä, men se tyvärr. Här var det något konstigt, det lyckades inte. Men de skulle titta vidare på det i morgon & se vad det är som hänger upp sig. Suck.
 
Har skissat lite på klädkollektionen. Skulle ju inte visa något av den i förväg, men ett litet, litet smakprov av en liten skiss jag suttit & kladdat med kan ni ju få tjuvkika på. Det hela bygger mycket på tovat.
Tanken med mössan är att den skall prydas av en fjäril med kropp i Diabas & äkta silver. Det är den kroppen som jag börjat på som ligger bredvid skissen.
 
Akilles ser gärna på när jag sitter & skissar, fast han blir ganska uttråkad
 
Sensi tar hellre & kopplar av en stund på soffan
Hon är en riktig livsnjutare
 
Nu har Karin & jag snubblat över ett projekt som är lite för intressant att tacka nej till. Så nu har vi ännu mera jobb framför oss. Som om vi inte redan hade fullt upp. Men det känns lite som att allt ger sig lite efter hand & man får ta tillfällen när de kommer. Vi skall klura lite på det hela, så får vi se vad det blir av det.
 
Nu först skall vi försöka ro iland det vi har på gång. På fredag skall vårt skyltfönster i Lönsboda ställas iordning. Det skall bli kul. Nu har jag ett par jobbdagar på turistbyrån & i morgon kväll är det silversmide. Där har jag förhoppningar om att få klart en brosch som nästan är klar & en ring som det är lite jobb kvar på. Ni skall få se när de är klara, tror de blir ganska coola.
 
 
 

Annons

En liten lägesrapport.
 
Annonsen om vår julrunda blev som såhär (fast i färg):
annons.JPG
 
Vykorten vi beställt som marknadsföring till hela rundan ser ut såhär på framsidan:
 
julrunda framsida.JPG
 
På baksidan står det om samtliga som deltar i rundan med hänvisningar till allas hemsidor.
 
Marknadsföringsmaterial till vårt evenemang har vi inte gjort klart, eftersom vi fortfarande väntar besked om vi kan ta med ett par saker i programmet. Det är mycket som skall klaffa.
 
För övrigt har det varit en dag fylld av djurpyssel samt arbete i lilla verkstaden. En välbehövlig sväng till salong Look4You har också hunnits med, skönt!
 
Det är detaljer till klädkollektionen, samt beställningar som jag arbetar med nu. Så jag har inget nytt färdigt att visa idag. Men jag undrar om ni sett detta vinterbonade armband? Ett riktigt rejält silverarmband med instansat mönster, silverinfattad polerad Diabas och fodrat med lika svart lammull från Karins fina lamm.


Vart tog timmen vägen??!

Dendär timmen vi fick, vart tog den vägen??! Inte har då jag märkt av att det blev en extra timme av dagen.
 
Gårdagen gick åt till att fixa saker till överraskningspaketerna som skall ligga under stora granen i transformatorn vid julrundan. Kul hade vi när vi fixade dem, ännu roligare när vi skulle göra rimmen. Karin & jag satt i bilen hem & rimmade för glatta livet. Väl hemma med penna & papper var rimmen som bortblåsta.
 
Och så gjorde vi grunden till det gemensamma marknadsföringsmaterialet till julrundan. Idag har vi gjort klart ett förslag på vykort & annons som vi skickat ut till alla som skall vara med.
 
I morgon övergår vi till att göra marknadsföringsmaterial till vårt evenemang, där vi kan berätta mer om allt spännande ni kan vänta er i transformatorn.
 
Vi har skissat på klädkollektionen & börjat på endel av detaljerna, men den kollektionen kommer vi att hålla hemlig till den stora dagen 9 dec, så den får ni vänta med att se.
 
Det slog oss igår att hade ni sett oss då hade nog inte första tanken varit att vi höll på med konst & design.. När vi hade en liten paus i arbetet i Santatorp & tittade ut stod lilla Margit på gårdsplanen, på väg att gå upp för trappan. Lilla Margit är en ursöt liten highland cattle kossa.
Karin, hoppas det är ok att jag lånar en idolbild från dig på lilla Margit, så alla får se hur söt hon är. Det är svårt att beskriva med ord. Bedårande.
Men nu var det ju så förfärligt kallt framåt kvällen igår, så vi letade upp varsen ordentligt tjock vinteroverall & kröp i när vi skulle ge oss ut & ta den lilla rymlingen tillbaka till hagen. Just där & då tänkte vi på detta med kläddesignen.. Men varma & goa höll vi oss i overallerna. Och snäll som hon är följde Margit med Karin som den lilla hund hon tror sig vara & lullade snällt tillbaka in till de råmande vännerna i hagen.
Lite skapande till Skånejul på Hässleholmsgården pågår parallellt med det andra. Bl a håller vi på att göra hållare för placenigskort, kan även användas som hållare till visitkort. Här i rått skick. Kommer även att göras i ett utförande med målat motiv på en sida.
 
 
I morgon kväll är det keramikande igen. Om ugnen är körd har jag förhoppningsvis ett par nya får brända och lite annat smått & gott.

Julrunda och nyskapande

En fullmatad och händelserik vecka till ända.
 
Lite mer kan jag nu berätta om vår Julrunda.
Den 9 dec kl 11-17 blir grundtiderna för alla medverkande. Sen blir det nog så att i alla fall vi håller på lite längre ut på kvällen, eftersom vi är ute efter den extra mysstämningen med alla levande ljus i & utanför gamla transformatorn i Gylsboda.
Medverkande på rundan blir:
Christer Bording, Svarta Bergen, Catarina Carlesson, Margareta Juhlin, Helolen- Helen & Merle Banks, Eva Svensson i Nyteboden, & så Karin & jag i transformatorn. Hos oss kommer även Mette Aarre att ställa ut och Rebecka Szemenkár kommer nog också att medverka.
Ev tillkommer någon mer som i så fall kommer att vara i Svarta Bergen, där några av de medverkande kommer att finnas. Jag kommer att skriva mer längre fram om vad man kommer att hitta hos de olika aktörerna. Det är fortfarande inte helt klart med alla vilka som kommer att ha sina saker i Svarta Bergen & vilka som kommer att vara på sina egna ställen.
Det kommer att bli en spännande & varierande runda med ett brett utbud.
 
Börjar idag med att berätta lite om hur vi tänkt oss i gamla transformatorn.
 
Vi planerar att överraska besökarna med en stor & stämningsfull upplevelse. En härlig julgran med levande ljus skapar stämning inne i transformatorn. Under den ligger det en lockande hög med inslagna paket.
Vi kommer att ha världspremiär på vår klädkollektion som då kommer att vara rykande färsk. Så färsk att jag får hjärtat lite i halsgropen när jag inser hur lite tid det är kvar tills den 9 dec.. Det kommer att bli knappar och andra utsmyckningar i Diabas på kläderna som även kommer att prydas med tovade detaljer. Karin har bäst koll på denna avdelningen, det kommer att bli varma långvästar & andra tjusiga kreationer.
Vi väntar definitivt svar från en kör som ev kommer & sjunger. Mer om det när vi vet säkert..
Julgodis skall vi tillverka, som besökarna kan köpa i gammeldags strutar. Tanken är att vi skall ge oss på att göra bl a polkagrisar. Men vi kanske skall vänta att säga för mycket om det också tills vi testkört. En rutinerad polkagristillverkare behövs vid provkörningen & ev har vi en sådan som kan hjälpa oss igång.
Naturligtvis kommer vi också att visa nyheter i Diabas, nya målningar med vintermotiv, smycken, ljuslyktor & mycket annat. Kransar, taggtrådskronor osv osv. Idéerna är många. Nu skall de bara omvandlas till verklighet.
Glögg skall man kunna värma sig på & något smaskigt tilltugg kommer också att finnas, så klart.
Julklappasförslag till nära & kära kommer ni att hitta hos oss.
Massor med levande ljus i & omkring utställningsplatsen lyser upp & värmande eld knastrar utanför. Ser ni bilden framför er?!
 
I morgon skall Karin & jag träffas för att börja sätta ihop vad som skall finnas i paketen under granen. Vi tänker oss i stil med "lyckopåsar" fast som julpaket, något spännande för de mindre barnen. Och så skall vi snickra ihop en annons till Lönsbodabladet samt börja på ett marknadsföringsmaterial till hela rundan.
 
Barn kommer också att engageras till att göra symboler som hjälper er att finna de olika aktörerna. Förstaklassarna på Örkenedsskolan kommer att måla skyltarna, som kommer att bli konstverk i sig. Vi är så glada att skolan & barnen nappade på förslaget!
 
Så skriv in 9 dec i kalendern & åk runt till alla på rundan. Då är man också med i en utlottning med priser från var & en av deltagarna.
 
Nog om julrundan för idag, det kommer att bli mycket mer om detta efterhand som vi har planerna i hamn.
 
Här ett sällskap som inte bekymrar sig om några julrundor alls. När jag kommer funderar de mest på varför det skall ta sådan tid att skaka fram äpplena som de vant sig vid att de skall få. Här kommer alla fyra snyggingarna & möter upp, förväntansfulla som barn på julafton.
När hästarna fått sina äpplen idag på morgonen & en liten morgonrunda var avklarad med Macko & Flipper kom Sensis kompis Nero till stallet, så de fick rusa av sig lite.
Sen skulle jag hem & fortsätta med beställningarna. Men så fick jag sådan lust att bara göra något annat, skapa fritt bara för att det är kul. Måste sticka mellan med sådant ibland, för att få det att vara fortsatt kul & inte tappa det egna uttrycket. Så dagens hänge är ett mellanspel, imorgon återgår jag till beställningarna.
 
Detta var roligt att skapa. Behagligt i formen. Diabasen & silvret kompletterar varandra & helheten blev skön, tycker jag. Ett stort och rejält hänge för den som vill ha ett harmoniskt smycke som syns. Jag gillar det. Vad tycker ni?
 
 
 
 

Planer & nya idéer

Idag har det planerats för hösten & vinterns aktiviteter.
Det är mycket som skall pressas in i schemat.
 
I morgon kväll skall vi träffa alla aktörerna i Julturen som vi planerar för.
Efter det mötet kan vi informera mer om det, vilka som är med, tider, platser osv. Det kommer att bli häftigt!
 
På torsdag kväll har vi bjudits in till ett möte ang samverkan kring Örnanäs. Låter mycket intressant. Jag har mitt silversmidande på torsdagar, men Karin åker dit för vår räkning.
 
Vi har även fått tillgång till ett skyltfönster inne i Lönsboda inför julen. Det är Helolen som fixat, så fick Karin & jag hänga på. Himlans bra.
 
22-25 nov blir det Skånejul på Hässleholmsgården. Tills dess skall vi ha klart en hel massa juliga finheter.
 
Vi har fått äran att göra årets Luciasmycke till lucian som traditionellt går i byagården i Ubbaboda varje år. För mig är det i år tredje året i rad som jag får denna ära & det tackar jag för! I år delar jag den med Karin, vi kommer att utforma smycket tillsammans.
 
2 Dec kommer vi att finnas i Lönsboda, i anslutning till vårt skyltfönster. Laddade med nya förslag till julklappar.
 
Helgen därpå kommer Julturen. Vi har så många idéer om vad vi vill ha med vid vårt evenemang! Vågar inte säga för mycket än, men om några av sakerna går i lås blir det en riktig wow upplevelse i stearinljusens sken. Ja, det vågar jag lova redan nu att det blir det!
 
I denhär vevan skall bidragen till en tävling vi ämnar deltaga i lämnas in också.
 
Samtidigt skall vi hålla det dagliga rullande, beställningar skall jobbas fram osv. Tiden flyger iväg, kan jag säga.
I morgon är det jobb i lilla verkstaden på fm (efter djurrundan), jobb på turistbyrån på em & Jultursmöte på kvällen. Torsdag blir det turistbyrån på dagen & silversmide på kvällen.
Fredag har jag kunder som kommer till lilla verkstaden, beställningar som skall levereras.
Kul, kul!!
 
Det är så många roliga idéer som poppar upp, som vi bara måste testa. Kläder med Diabasknappar. Möbler med Diabasknoppar. Mössor med Diabassmycken. Osv, osv. Sådant är så kul, att testa fram nya idéer.
Vi har börjat så smått på ett skåp, från serien Äpplet. De två snidade äpplena i dörren är vackert integrerade i det härliga mönstret som Karin håller på att måla. Beslagen & knopparna har jag gjort i Diabas. Det är inte riktigt klart, men ni kan få en tjuvkik ändå.
 
Blir så nedslagen av alla nyheter om vargjakt som skall tillåtas i vårt land, trots att vi inte har en tillräcklig stam för att den skall orka hålla sig hälsosam. Nyheter om hur djuren vanvårdas på djurparker, där de tvingas leva under onaturliga förhållanden. Allt sådant får mig att ännu mer vilja arbeta för att kunna förändra. För det kan vi. Bara vi, var & en av oss, kan förändra. Vid våra evenemang lägger vi del av vinsten till något sådant som känns viktigt för oss. Det ger vårt arbete ytterligare en dimension som känns viktig och bra.
 
Denhär lille killern kom just stoltserande med en mus som han fångat in. Men den är nu räddad & utsläppt i frihet igen :) Berätta inte det för sambon, han uppskattar inte sådana räddningsaktioner..
Det gör inte stackars Akilles heller. Jag skall försöka beveka honom med något extra gott nu.
 
 
 
 
 
 

Polering & djurunderhållning.

Vilket skådespel jag haft framför mig när jag stått ute & polerat Diabas idag.
Kallt är det att stå ute med vattenslabbet, men det har gått ok idag ändå. Full regnmundering utanpå lager på lager på lager klädseln, så klarar man ett par timmar i stöten. Sen får man in & töa upp sig med en kopp te eller två mellan varven.
Djuren har underhållt mig hela dagen.
Max kastade ut lite majs under paradisäppelträdet igår. Detta uppskattades idag när hönsen kom ut. Vildkaninerna upptäckte också godsakerna. De samsas bra med hönsen. Men så kom nötskrikorna & ville vara med. Det gick inte för sig, tyckte hönsen. De blev våldsamt upprörda och sprang på sitt roliga vaggande sätt mot dem med vingarna hotfullt utspärrade. Nötskrikorna flög upp i trädet, för att genast flyga ner igen så fort hönsen lugnat sig & så var det färdigt igen.
Sensi har lugnt legat & iakttagit skådespelet.
På bilden syns röran på bordet där jag står & slipar, Sensi är den svarta pricken till vänster på gräsmattan & de andra prickarna är höns, nötskrikor & kaniner.
 
För att inte tappa känseln i mina stelfrusna fingrar har jag haft de vattentäta klumpvantarna på. Väldigt osmidigt när man skall polera smyckesstenar.. Men det går.
 
Ikväll har det varit keramikande för hela slanten. Har glaserat några saker ikväll, så nu är det spännande igen. Alltid lika intressant att se hur det färdiga resultatet blir.

Söt terrorist

Nähä, nu får jag skämmas. Det blev inget stängslande för mig idag. Jag kom för sent å jobbet var redan gjort..
Tackar & bugar & ber att få återgälda detta vid tillfälle. Tack Pierre!!
 
Det borde ju då innebära att jag fick en hel massa annat gjort istället. Eller inte. Jo, det blev mer tid med djuren & hemma blev det städat & Max fick sin kolasås som jag lovat koka- Karin har introducerat den för oss & den är försvinnande god. Om ni inte kokt kolasås själva någon gång så kanske jag borde råda er att låta bli. Det är lätt beroendeframkallande & innehållet av grädde, socker, sirap & smör är kanske inte heltigenom rätt som hälsokur. Men ack så gott.
 
Ett par örhängen till är också klara, så en beställnign till kan levereras & bockas av.
 
I morgon måste jag ta itu med polering, nu när vädret tillåter utomhusarbete.
Och så skall jag göra Diabashandtag till ett skåp som Karin & jag håller på att göra om. Ni skall få se när det är klart, det blir så snyggt!
 
Tror jag har nämnt vid något tillfälle förut vem som bestämmer här i huset.
Här demonstrerar han det genom att sitta & vakta vid hundens matplats & vattenskål, så hon inte får komma fram och dricka. Terrorist tycker Sensi, men en väldigt söt terrorist i så fall, måste man ju säga.
 
 
 
 
 
 
 
 

"Ny på jobbet"

Nu var det väl bara det som fattades.
Servern som min hemsida ligger på har kapsejsat på någon vänster. Så jag kan inte göra några uppdateringar på den förrän det är åtgärdat. Suck.
Och telefoniproblemet kvarstår. Suck.
Men vad fasen, har ni sett vilket väder vi är lovade i helgen?! 20 grader varmt! YES! Då glömmer man alla menlösa I-lands problem & så går man ut & tar vara på de fina dagarna istället.
Jag har både skålar & smycken att polera & det passar ju alldeles utmärkt att stå ute & jobba med det i helgen. Och så måste vi flytta staket till hästarna, sådant är ju också roligare när vädret är med oss.
 
Ikväll har det varit festligheter i Svarta Bergen, för de inblandade i Kolmilan & 1600-tals marknaden.
Tre dragspelare höll igång & så Lönsbodas egen Pavarotti på scen, här med förstärkning av Svarta Bergens härliga Mia som påkallar uppmärksamhet inför nästa allsång..
 
Jag skulle ju förresten berätta vad det är jag sysslar med någon dag i veckan nu.
Jag är lite extring som turistinformatör & biljettör på Turistbyrån i Osby. För att de som kommer in & frågar om saker skall ha överséende med att jag inte kan allt på mina fem fingrar än har jag denna bricka på mig såhär i början:
Och besökarna är så trevliga så. Ett mycket omväxlande jobb & arbetskamraterna är toppen.
Man tar hand om turister som ställer alla möjliga sorters frågor, man säljer Skånetrafikens biljetter, är behjälplig åt turistkonsulenten i arbetet med utveckling, marknadsföring osv.
En ny turistbroschyr för år 2013 skall tas fram & den kommer att bli väldigt trevlig, med ett ytterst intressant tema ;) Till våren kommer den att finnas till allmän beskådan.
 
Här hemma fortsätter jag beta av beställningar så fort jag hinner.
Ett par örhängen till är klara nu, med lite nättare hjärtan än dem jag visade tidigare i veckan.
 
Nu önskar jag alla en trevlig helg!
 
 

Telefoniproblem

Börjar med att informera om att jag tyvärr inte får telefonin att fungera här hemma, så alla som behöver komma i kontakt med mig gör det säkrast via mail. Fast det är inte så säkert den vägen heller.. Bredbandet strular också. Kan milt uttryckt säga att jag är irriterad på detta, efter ett stort antal timmar som jag lagt på att försöka få Telenor att åtgärda felen. Skall inte trötta er med alla turer, men det är absurt!
 
Skulle skrivit blogg igårkväll, men efter medlemsmötet i Snapphanerikets Turistförening skrev jag protokoll till mittinatten & stupade sedan isäng. Så det blir något så ovanligt som en morgonblogg.
 
Nu skall jag hinna mycket på fm innan jag skall iväg till nästa jobb, så det blir inga långa tal.
 
Kan visa ett par nya örhängen
 
Stod i förrgår ute i ösregnet med lufthammaren, igår arbetade jag också ute men då i alla fall i uppehållsväder. Kallt. Jag blir aldrig någon vintermänniska!
 
Fick besök igår, där Sensi fick träffa ny kompis. Det var intressant att se deras lek, de var väldigt tydliga i sina signaler, Sensi som "gammelhund" och lilla valpen som undergiven baby. Söta lilla valpen är nu inte så liten till växten, men bara 5 mån gammal.
 
 
 
 

Höstrusk

Regn & höstrusk. Hela helgen. Vi som önskat torrt & fint för att köra hem hö.. Det blev sådär, kan vi väl säga. Men vi fick låna ett täckt släp, så höet klarade sig ok från vätan.
 
Sonen är piggelin igen, skönt. Var en sväng hos syrran igår & åt gott, träffade syskonbarnen & hade trevligt.
 
Idag har jag knackat sten & knackat silver. Vi har varit & tittat efter material till kommande projekt. Och så var vi & tittade där man inte rör Diabasen mer, det blir facinerande när naturen tar tillbaka området, mossan växer tät & vitmossa lägger sig som ett täcke över skärvorna.
 
Familjen & Karin beundrar den spektakulära naturvyn
 
Äntligen skulle vi sen bli färdiga till att köra till Atelje Ängeln i Hunshult för att titta på hennes konst. Bor så nära, men har aldrig varit där förut. Nu hade vi en leverans dit & det passade bra att titta in på konsten då också. Vi hann dit, så ringde min mobil. En snäll granne berättade att våra hästar var på rymmen. Hon ringde & uppdaterade oss på vägen hem vart åt de gick, så vi kunde hitta dem direkt. En annan snäll granne som sett dem galoppera förbi kom genom skogen med grimmor och erbjöd hjälp att hämta de andra hästägarna. Karin hjälpte till & hennes man kom också ut. Och damen som bor där hästarna sprang fram var också mycket behjälplig. Vi hade en hingst ute på rymmen & dit de sprang fanns det sto, så det var upprörda känslor bland hästarna. Lyckligtvis slutade allt väl, vi fick förbi alla bilar utan missöden, in med stona i stallet & våra hästar i hagen där tills alla hussar var på plats & kunde plocka med sina respektive pållar.
Tusen tack alla som hjälpte till!! I hällregent ställde alla upp helt fantastiskt. Kram till er!! Jag skall villigt erkänna att jag var ganska uppjagad där ett tag innan vi hade situationen inom någon form av kontroll, puh. Man har inte mycket att sätta emot när de laddar & ämnar hoppa över in till brudarna som var så lockande, men viftande & tjoande fick vi styr på dem tills damerna förpassats in i sitt stall.
 
Resten av dagen förflöt lugnare, i lilla verkstaden. Nog med spänning för en dag.
 
Här en ring med silverinfattad polerad Diabas. Ringen är öppen för att kuna regelra storlek efter behov & slingrar sig upp för fingret.

Förvandling

En vacker men kylig höstdag har vi haft.
 
Efter två dagar med riktigt hög feber mår sonen idag bättre. Det är inte många gånger han har varit så hängig, riktigt sänggliggande. Jag har ju min teori om varför..
I denhär familjen är vi rörande oeniga om mycket, bl a dethär med jakt. Sambon har fått in sonen också i fördärvet, nu var han tom ute på älgjakt. Usch. Själv såg jag en stackars älg som stod på vägen när jag körde till jobbet & det skar i själen när jag tänkte på hur farligt den stackaren lever.
Japp, så eftersom sonen frysande var med ute & jagade dessa stackars oskyldiga varelser blev han sedan sjuk. Jag skall nogsamt påminna honom om detta vid senare tillfälle.
 
Idag har jag jobbat med beställningar på smycken.
Och så har vi hämtat det sista som stod kvar från förra helgens utställning.
Galleri fårhuset har nu åter omvandlats till fårhus.
Förra hegen såg det ut såhär:
 
Och idag ser det åter ut såhär:
 
Karin & jag hann med en snabb diskussion om projekt vi har framför oss. När jag gick med hunden på eftermiddagen tog vi en runda i berget för att hämta inspiration.
 
Lilla hönan Maja tyckte det var tillräckligt varmt att ta ut bäbisarna på grönbete idag. Vet inte precis om jag skulle hålla med om det, men de verkade ganska nöjda.
Efter en stund spatserade de in igen & värmde sig under mammas sköna vingar.
 
I morgon hinns det inte med så mycket knackande varesig på Diabas eller silver. Det är dags att hämta hö till hästarna, så dagen lär nog gå åt till det. Kanske hinner med att montera några örhängen i alla fall, av dem som jag påbörjat idag.
 
Nu inväntar jag bara att brödet i ugnen skall bli klart, sen skall jag stupa i säng. God natt!
 

Mysig intervju

Macko gick lite bättre idag. Nu hoppas jag att det fortsätter så, så han snart är piggelin igen.
 
Efter morgonens djurrunda bar det av ner till Santatorp för intervju av en mycket trevlig frilandsjournalist.
Det blir spännande att se om, när & var vi får se den artikeln! Karin & jag hoppas naturligtvis på de de stora glassiga magasinen, typ Country Living, ha, ha. Fast Allers veckotidning är nog mer realistiskt. Och det är ju inget att förakta det heller, så klart.
 
Såhär gemytligt hade vi det under intervjun:
Här trivs djur & människor i Karins hemtrevliga kök där det doftade nybakat som vanligt.
 
Tyvärr fick jag avbryta & smita iväg mitt i alltihopa- skulle ju jobba. Men Karin lovade svara för mig under resten av intervjun & det känner jag mig helt trygg med. Hon vet precis vad jag skulle svara i olika frågor.
 
Det var MYCKET nytt att lära på nya jobbet. Inget man lär på en eftermiddag. Men pedagogiska & bra handledare gjorde dagen lärorik & intressant.
 
När jag körde hem ikväll ringde en febrig & sjuk son, stackaren ligger nu utslagen i 40 graders feber. Nu sover han, så jag kan ge mig ut i lilla verkstaden & försöka jobba undan lite beställningar.
 
I morgon blir det morgonpass på nya jobbet. Och sen är det silversmide.
 
Kallt som tusan är det ute. Kunde tro att det var fullmåne så kallt som det är, men den är ju nu i nedan. Kan vara kallt ändå, så klart.
Det går ju mot vinter. Usch. Ja, alla vinerälskare, ni får ursäkta men jag är & förblir en soldyrkare av stora mått. Sol & värme, då trivs jag. Men det är bara att göra det bästa av eländet, hej & hå, långkalsonger på ;)

Full fart.

Här händer det saker må ni tro. 
Jag blev tillfrågad om ett arbete.
Svarade först att det kan jag inte, hinner ju inte med min verksamhet som det är..
Men så funderade vi på varsett håll & så kom vi överrens om att jag kan ta det på timmar. Vips- så blev det.
Så nu vet jag ännu mindre hur jag skall hinna med :)
Men det skall säkert bli bra, jag skall hinna med både det nya & mitt eget.
 
Macko skulle jag äntligen ut & rida med i måndags, efter all utställningsjäkt. Då var han halt. Stackars gossen har ont i vänster fram. Det har gått bra länge nu annars med honom, men nu var det dax igen. Så det blev en mindre promenad med honom, Flipper (ponnyn) & Sensi (hunden) istället.
 
Jag har gjort så mycket jag hunnit på beställningsjobb idag, men sen har jag varit iväg på nya arbetet. I morgon blir det intervju med frilandsjournalist på fm & jobb på em. Sen fortsätter jag med beställningarna på kvällen. Med lite pusslande går allt..
 
Skall kolla imorgon om allt är informerat & klart på alla håll, så jag kan berätta vad det är för "extraknäck" jag fått.
 
Utställningen har vi fortfarande inte hunnit tömma ut, men vi har konstaterat att vi skall vara väldigt nöjda med helgens resultat. Vi kommer att redovisa hur mycket pengar det blev till stöd för rovdjurs- och lantrasprojekt inom kort.
 
Nu tycker Akilles att jag skall ägna mig lite åt honom istället.. Han är ganska tydlig med sitt budskap.
 
Bäst att lyda, han anser ju att det faktiskt är han som är herre i huset här.
 
Måste bara visa resultat av mitt experimenterande för att hitta på en infattning till Diabasen i silver, som inte är den traditionella kistinfattningen & som inte kräver något lim. Vad gillar ni något åt dethär hållet?
 
 
 
 
 

Utställningsdag 2 Santatorp

Nöjda, glada & trötta. Ungefär så kan vi sammanfatta det hela.
 
Jätteroligt med alla härliga besökare som hittat ut till Santatorp. Tack!!
Vår skyltning hjälpte förhoppningsvis så det inte blev alltför svårt att hitta vägen.
Tyvärr plockade någon ner skyltarna, men vi ersatte med nya så snart vi fick veta att det plötsligt saknades skyltning från Ubbabodahållet. Vi ber om urstäkt till er som fick det besvärligt att hitta pga detta.
 
Vi har försökt hålla räkning på ungefärligt besöksantal, men när det varit mycket har vi missat att sätta streck på besökslappen. Det vi hunnit med att sätta streck för var något över 180 personer på lördagen och något över 160 personer på söndagen. Stort tack till alla besökare, utan er hade det inte blivit något!
 
Idag var det lite svårt att hinna med bitvis. En frilandsjournalist och fotograf kom för att fota & skulle sedan återkomma för att skriva reportage i veckan. Kul! Tur att vi hade god hjälp i cafét, så vi kunde smita iväg för fotografering utan att kaffegästerna blev lidande.
Tusen tack för hjälpen till våra föräldrar, våra "gubbar", Karins svärföräldrar & våra söner. Hoppas jag inte glömde någon nu? I så fall var det inte meningen..

Och stort tack till Pierre som lånat ut möblemang till cafét och som så generöst sponsrat med sina fina böcker.
 
Många spännande möten har helgen bjudit.
Våra gästutställare har fått god respons på sina alster & det är vi jätteglada över! Så kul att ni alla ville vara med. Ni är så duktiga, allihopa.
 
Och ett jättetack till fina Karin & Anders som upplåtit sitt fårhus så generöst i helgen. Ni är fantastiska!
Jag tycker mycket om alla Karins vackra tavlor. Men en favorit hade jag ju ändå bland dem alla. Vargen.
Så säger Karin att hon ger den till mig. I present. Jag fyller ju inte ens år! Kan ni tänka er att jag fick den!! Ja, det är sant.
Fina, fina vargen, nu är den min! Lycka!! Jag älskar den!! TACK!!
 
Lilla familjen får fick flytta hem till Karin. Jag tycker de passar bra på deras mysiga fårgård.
 
Nu skall utställningen plockas ner, galleriet skall förvandlas till fårhus igen. Vi skall sätta igång att tillverka alla beställningar vi fått in. Och så skall vi göra julsaker till den fyra dagar långa julmarknaden Skånejul 22-25 Nov.
Vi har också fått plats att skylta i ett fönster i Lönsboda med våra alster, tack snälla Helén som fixat med detta! Det innebär att vi också kommer att finnas i Lönsboda vid julskyltningen.
Och så skall vi starta planeringen ordentligt för Julturen den 8 Dec, då vi kommer att ha öppet i Gylsbodas gamla transformator. Så vi skall inte ligga på latsidan. Men i morgon unnar vi oss nog att pusta lite. En stund i alla fall. Då skall jag umgås med mina älskade djur och så skall jag njuta av att titta på min nya fina vargtavla.
 
 

Utställningsdag 1 Santatorp

Då var den här, den stora dagen!
Karin & jag, nervösa arrangörer studsade runt på förmiddagen för att få ordning på allt det sista.
Snälla & hjälpsamma mammor ställde upp & hjälpte till i cafét. Vår gubbar körde runt & satte upp skyltar. Allt måste vara klappat & klart till öppningsdags.
Jag installerade mina keramikdjur som kom direkt från ugnen. Karin artbestämde fåren till finullsfår & grisarna godkändes som linderödsgrisar.
 
Vi flyttade ner gårdens får till en hage närmare gården, så besökare skulle kunna hälsa på dem.
 
Kakfaten bullades upp med diverse godsaker
 
 
Utställare Krisztina Retfalvi kom med en vacker ungersk kaka.
 
Kaffetermosar fylldes, varm choklad fylldes på termosar, allt klart just som de första gästerna droppade in.
 
Cafét fylldes snabbt på med trevliga gäster
 
Så förflöt dagen med mängder av trevliga besökare. Så roligt att så många hittade ut & trivdes på vår utställnig. Ca 180 besökare hade vi under denna första dagen. Vi hoppas att många kommer i morgon också och besöker oss. Det var så trivsamt att se hur många satt och pratade över en kopp varm choklad eller kaffe, strosade runt och tittade på konst och pratade med den kelsjuke baggen Kalle. Han uppskattade all uppmärksamhet & ville gärna bli klappad. Hundar på besök hälsade han också glatt på. Här är det fina hunden Hanna som slickar honom om nosen.
 
Framåt stängningsdags tittade solen fram. Katten Felix la sig bekvämt tillrätta & njöt av värmen från solens strålar hos min Diabasskulptur Svarthönan.
 
Ikväll har vi förberett för att kunna bjuda nyfyllda kakfat till morgondagens gäster. Välkomna!

I morgon slår vi upp portarna till "Ulv i fårakläder"!

Nu är det nära! Bara sista finliret i morgon bitti, sen slår vi upp portarna.
Vi har haft förhandsvisning för några gäster idag som inte kunde komma till helgen & allt mottogs mycket väl. Kul!
 
Caféhörnan blev så mysig.
Här kan man sitta & njuta en kopp varm choklad med vispgrädde & hembakad fralla, eller kaffe & kaka för den som så önskar. Visst blev det mysigt?!
Ikväll har jag varit i Glimåkra & öppnat keramikugnen. Fortfarande ljumna plockade jag ut keramikdjuren. Skall ta foto på dem imorogn, när jag installerat dem på utställningen. Två linderödsgrisar & tre får.
Jag har just rullat klart en sista sats med chokladbollar till cafét, nu har vi ett välfyllt förråd med olika sorters goda kakor. Karin fixar med vägvisningsskyltarna som skall upp i morgon bitti. Sen inväntar vi er, kära gäster! Känn er riktigt välkomna!

Förberedelser i fårhuset

Lovade ju några bilder "när jag var lite piggare".. Har varit en lång dag även idag, med att hänga utställnignen, träffa reporter & fotograf från Sydöstran & Kristianstadsbladet (reportage kommer i båda tidningarna på lördag, troligen även i Norra Skåne). Ikväll har jag varit en runda på silversmidet & nu har jag en plåt med muffins i ugnen till helgens café.
Så medan de gräddas lägger jag upp lite bilder, så ni kan få en känsla av vad ni har att vänta till helgen.
 
Jag är försiktig med detaljbilder på gästutställarnas alster. Eftersom jag inte kan göra dem rättvisa med min dåliga kamera är det bättre att ni ser allt live när ni kommer. Så jag visar bara lite översiktsbilder här.
 
Igår städade vi ut det sista ur fårhuset. Tomt och ekande var det svårt att se hur det skulle te sig som konsthall.
Men snart började det växa fram & det blir riktigt lyckat!
De stora tavlorna är Karin Thuressons, de mindre målningarna är Krisztina Retfalvis & fotot som skymtar fram är Linnéa Grylers. Mycket fina saker de gör, allihopa!! Diabasskulpturerna har jag gjort, de trivs bra i miljön :)
Gamla jordbruksredsap är perfekta att hänga smycken i. Här änger mina smycken bland Karins härliga tavlor & Linnéas vackra foton. Kul med Linnéas foto, där min lilla Tilda höna ståtar. Samma höna som stått modell till Diabashönan ovan, i skottkärran. Linnéa har flera vackra djurfoton & de syns mycket bättre på plats än på mitt taskiga foto.
Tokkossa säger Karin om den roliga ko tavlan nedan. Jag tycker den är jättesöt! Ser ut som kossan tittar på mina smycken, som hänger i en grep som Karin gjort så fin med sitt smidesarbete.
Här ståtar några av Karins tavlor & så har jag hängt in av mina smycken & våra gemensamma målade smycken i den gamla fönsterbågen & i den rostiga kättingen.
Vår taggtrådskrona hänger mellan vargen & highlandkossan med sin kalv.
Karins lo tavla. Underbar. Fantastisk!!
Några av duktiga Krisztina Retfalvis tavlor syns här tillsammans med en grep med Karins & mina smycken, men det blänker i glasen så ni kan inte se riktigt hur vackra de är. Bör ses live! Det finns många fler, alla lika vackra.
Fotograf Rebecka Szemenkár har den vänstra pelaren i hallen, med sina vackra djur- och naturfoton. Hon har även ett motiv på söta vykort till försäljning. Den högra pelaren har tecknare Mimmie Ignell, med underbara teckande porträtt. Och längst ned till vänster i hallens hörn hänger Krisztina Retfalvi sina ljuvliga akryl- och tusch målningar.
Ni ser även här ett par av Karins fantastiska stora tavlor.
Allt mycket vackert, måste verkligen ses!!
Jag har med lite ljusstakar & annat i Diabas också, här på trästubbar som pidestaler.
Och sist- men absolut inte minst- har vi fantastiska färgstarka Mette Aarre. Etablerad konstnär som här får hjälp av Karins snälle make att hänga sina härliga emaljmålningar av kossor, grisar & får. Ett helt gäng med emaljer som man blir glad av, allihopa!
Men nu är muffinsen klara i ugnen, skall packas in & i morgon drar vi igång direkt på morgonen för att färdigställa caféhörnan. Nu närmar det sig!! Tjohoo!!
 

För trött..

För trött för att ladda in några bilder från dagens arbete. Vi har jobbat idogt hela dagen med att ställa om fårhuset till ett unikt galleri. Och det blir så bra!!
Från tidig morgon till sen kväll har vi hållt på. De unga gästutställarna var nere på kvällen, deras alster är så fina!
Bilder kommer, när jag är lite piggare.
Nu får jag nog ta & sova en skvätt, i morgon bitti skall vi fortsätta.
Vi har tänjt på tålamodet hos Karins snälla make som hjälpt oss hela dagen lång ;) Tack!
När Kristianstadsbladet meddelade att de kommer redan kl 10 i morgon insåg vi att nu är det bråttom! Sedan kommer Sydöstran kl 13. Vi vill ju att de skall kunna få lite trevliga bilder att presentera, så man förstår hur fantastiskt det blir med den unika utställningslokalen, Karins fantastiska stora tavlor, övriga gästutställare som kommer imorgon bitti också, och mina alster som hänger på gamla jordbruksredskap & annat. Det blir så häftigt!!
Caféhörnan börjar växa fram också. Ja, ni som kommer skall inte bli besvikna!!
Men nu- god natt.

Tassar

Man blir imponerad när man får sms från kollegan kl 7 på morognen med foto på dagens första målning.. Dessutom alldeles fantastiska målningar. Det blir inte överdrivet med sömnen såhär inför en utställningshelg.
Fast jag föredrar att töja på dagen åt andra hållet.
 
Ikväll har infoskyltarna i Lönsboda kommit på plats. Vägvisaren väntar vi med tills på lördag.
 
Skall vi ha tema rovdjur så tänkte jag att jag skulle göra tassavtryck från våra svenska rovdjur. Järven har jag tyvärr inte hunnit göra rättvisa än. Men jag kan nu presentera följande:
Varg
Lo
och Björn
 
Kommer även att ha lite annat på rovdjurstemat till utställningen, tex bokmärken i keramik med tassavtryck av varg:
 
Och så en tjuvkik Karins underbara tavlor.
 
 
 
Visst är de fantastiska?! Och det finns många, många fler att se på utställnigen.
 
Vi har också börjat fylla på till cafét, här doftar gott från ugnen nu
 
I morgon startar vi direkt på morgonen med att färdigställa fårhuset till galleri. På kvällen kommer de första gästutställarna att hänga sina alster. På torsdag fortsätter vi & redan då har vi besökare som bett om förhandsvisning. Och så kommer Syd Östran. Nu skall bilen packas med de första sakerna som skall med till Santatorp i morgon bitti!

Ljuskronor

En härlig höstdag! Solen har värmt oss när vi varit ute & arbetat med våra taggtrådskronor.
 
Karins fina kor som stått modell till flera av målningarna som kommer att visas till helgen hälsade vi först på idag & flyttade över till nytt bete. Så fina!
 
Sen satte vi igång med skapandet.
Karin i abete
Första kronan på väg att bli klar, med sin stjärna av fårull i mitten:
Andra kronan fick ljushållare av glas:
Här slarvigt upphängda under arbetet, de kommer att hänga jämnare & finare när allt är helt klart. Väldigt roliga att göra, men den är inte helt lätt att tämja, taggtråden.
 
Skall ut & jobba i lilla verkstaden en liten stund till, sen blir det keramikande i Glimåkra ikväll. Fåren & grisarna skall glaseras & så in i ugnen igen för att bli klara till helgens visning.