Diabasängel med silvervingar

Hoppas stormen Simone var snälla mot er. Här rev hon ner både träd & stolpar när hon drog fram. Jag skulle felanmäla vårt bredband och telefon. Efter 35 min samtal & köande fick jag till svar att de kunde mäta upp att här fanns inget fel på ledningen. Jag vet inte riktigt hur tillförlitliga jag tycker att deras mätningar är ..
 
Här var kabeln av på ett par ställen & dessutom utryckt ifrån huset. Men de lovade skicka ett nytt modem, för det måste vara det som var felet. Hm. Tror inte jag bryr mig om att hämta ut det. Eftersom jag envisades lovade de att skicka ut en tekniker, men först den 7 nov. Nu kom det en snäll & duktig kille ut & lappade ihop det provisoriskt, så nu har vi kontakt med omvärlden igen! Det tackar vi för! Nu väntar vi bara på att få ström till stallet också.
 
Denna tappra blomma såg jag när jag var ute & kollade var ledningen var av. 
 
I övrigt är det saker till vinterutställningen som skall göras nu. Här en ängel i Diabas med detaljer i silver.
Som fot valde jag en rostig platta, tyckte det blev en skön harmoni av kombinationen.
 

Halsband med mönstrade silverbrickor & Diabas

De senaste dagarna har jag knåpat i lilla verkstaden, men har också hunnit med ett besök på Vävdagarna i Glimåkra. Inspirerande att se all fin konst & hantverk. Eleverna på konsthantverkslinjen, där jag själv gick för några år sedan, hade en satt upp en fin utställning där vi fick en trevlig visning. 
 
Jag hade massor av skaparlust med mig hem, efter att ha fått höra av eleven som visade oss runt att jag hade inspirerat henne till att söka in & gå där!! Efter att ha besökt vår fårhusutställning & senare min verkstad tog hon steget att göra det hon ville. Det är ju underbart, jag blev verkligen glad. Tack!
 
Jag hade börjat på ett halsband som jag först tänkte skulle vara en större silverbricka där jag präglade in ett mönster & merund rå Diabas hängande under.
 
Men jag tycket inte den såg riktigt färdig ut. Något saknades. Så jag gjorde en till mindre bricka i silver som jag präglade, lödade på ett fäste & borrade hål till ännu en ring i stenen.
 
 
Man kan koppla bort stenen och bära det enbart som ett silverhalsband om man av någon (underlig) anledning skulle vilja göra det :)
 
 
Men det är såhär jag tänker att det skall se ut. Svårt att fotografera utan en massa blänk i silvret.
 
 
 
Ta nu vara på denna fina söndag, där vi dessutom fått en timma extra att njuta av en ljum & vacker höstdag.
 
Min rygg gör sitt bästa för att sabotera humöret, men det skall den minsann inte lyckas med. Aningen bättre än igår är det i alla fall, så nog skall jag kunna ut en sväng & ta vara på slutklämmen av årets ljumma dagar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Diabasörhängen med silverhjärtan

Här har jag experimenterat med oväntad assymetri på de små Diabaserna & lagt till små hjärtan i silver, för att kunna använda den klassiska hjärtformen, men ändå addera något som får ögat att reagera. 
 
 
 
Både Karin & jag håller på att göra nya alster till vinterutställningen på Galerie Frida. Karin målar de mest ljuvliga ugglorna i vinterlandskap, jag håller på med en stående Diabasängel med silvervingar som ni skall få se när den är klar.
Samtidigt planerar vi för sommarsäsongen 2014. Som jag tidigare berättat blir höjdpunkten den 9 augusti i Gylsbodas gamla transformator. Men när vi fick frågan om vi kan ta emot bussgrupper för visning övrig tid under sommaren bestämde vi att japp, det gör vi. Vi kan visa utställning där efter önskemål. Vi är båda mycket förtjusta i den speciella konsthallen med sin härliga rymd.
 
Och med det önskar jag er alla en trevlig helg!
 
 
 
 

Diabasälg med keramikhuvud

Mmm, nu är det ljummet & skönt ute igen. Misströstade lite när det blev en hel dags regnande. Försökte lysa upp det grå med mina röda gummistövlar, men gick mest & tänkte att ja, ja, jag vet att det behövs regn, men vi behöver väl inte överdriva! Upptäckte samtidigt att det är hål i stövlarna, så de var inte till mycket hjälp i vätan. 
 
Sensi höll med om att det kunde räcka med regn där hon stod & såg ut som-just det: en våt hund :)
 
Men nu är vi glada igen, de ljumma fina höstdagarna är tillbaka.
 
De som känner mig vet var mina sympatier ligger såhär i älgjaktstider.. Med en jägare här i huset blir det många diskussioner, vi har inte precis samsyn i sådana frågor. Det var efter en sådan diskussion denna kom till.
 
Huvudet har jag gjort i stengodslera som jag glaserat och så fäst det ner i Diabaskroppen med silvertråd. 
Kroppen är ju i alla fall skottsäker, om nu familjens jägare skulle komma på idén att prova.
 
 
Det platsbyggda köksskåpet har jag målat två gånger nu. Här efter första målningen:
 
och här efter andra:
 
Får nog bli en tredje också, för att alla ska bli nöjda & glada.
 
 

Silverängel med Diabashuvud

Höstrusket är över oss med full kraft. Grått & regningt. 
Många i omgivningen har tomt på vatten i sina brunnar, så jag förstår naturligtvis att regnet behövs. Försökte tänka på det när jag klafsade ut med djuren i gummistövlar & regnställ.. (ja, det var alltså jag som hade den munderingen, inte djuren)
 
Måndag igen, betyder keramikkväll. Veckorna viftar iväg fortare än kvickt. Vinterutställningen närmar sig med raketfart. Minns ni istappen jag gjorde, till vinterutställningen?
 
Om inte så såg den ut såhär:
 
 
 
När jag gjorde silverkonen till den kom jag på att en liknande kon skulle fungera bra som änglakropp. Och en silverängel med Diabashuvud skulle ju också passa bra till vinterutställningen. Sagt och gjort och såhär blev hon, med glorian lite käckt på sned:
 
 
Jag tycker om den, så det får nog bli någon mer i den stilen. Fast idag har jag börjat på ett helt annat hänge, som jag får göra klart först i alla fall.
 
Tuppe, Maja, Emla & Sara trotsar höstrusket & ger sig tapper ut, utan varesig gummistövlar eller regnställ:
 
 
Nu har jag avverkat första veckan av min dunderkur mor inflammationen i kroppen. Betydligt bättre har värken blivit. Däremot blir man trött som en jagad gnu av alla piller. Men jag är oerhört tacksam över små saker, som att kunna gå vettigt i trappan igen, så jag skall stå ut med resten av kuren också- en vecka till. Sen skall jag vara som ny igen ;) 

Diabashistoria: AK Fernströms och Svenska Granit AB

Idag har vi känt historiens vingslag här. Vi har ju ofta hört om Disponent Fernström som framgångsrikt drev stenbrottet i bl a Gylsboda under dess storhetsdagar. Idag fick vi träffa två av hans döttrar och hans dotterson. Ett mycket trevligt och glatt sällskap. Att höra dem berätta om gamla tider var verkligen speciellt, mycket spännande! I den pampiga Disponentvillan, som ligger intill vårt hus, är damen till vänster på bilden född. Idag återsåg hon sitt barndomshem. Hennes son, längst till höger på bilden, har också mycket intressant AK Fernströms- samt Svenska Granitaktiebolagethistoria att berätta. Han är dessutom tidningschef för tidningen Commersen och med sitt genuina intresse för Diabas har han skapat sig en stor kunskapsbank i ämnet. Det var en mycket positiv bekantskap vi är glada att få ha gjort med det härliga sällskapet och vi hoppas på ett snart återséende.
Den äldre mannen till vänster i bild är husets nuvarande ägare, som även han har en intressant (men dock helt annorlunda) historia att berätta- han är en av de som lyckades fly ur ett koncentrationsläger. Längst till vänster i bild står hans svärson.
Och i mitten har vi min sambo som knyter ihop det hela genom att arbeta som stenhuggare i det nuvarande brottet i Gylsboda ;)
Sällskapet fortsatte sedan ner till Svarta Bergen i Hägghult, där en stor bit av deras historia finns bevarad. Där finns också en vacker gammal släktbild med bl a deras förfäder. Med sällskapets hjälp skall vi göra en bildtext med namn på familjen mitt i bilden att sätta upp vid fotografiet. 
 
Med ålderns rätt har Sensi blivit lite grå, men fortfarande delar hon i stort Diabasblockens djupsvarta glans där hon sitter & spejar ut över skrotstenstippen.
 
 
Med det önskar jag er en fortsatt trevlig helg!
 

Silverarmband med mattpolerad Diabas

Bitande kalla vindar idag varnar om att vintern är i antågande. 
Jag skall koka mig en kopp ingefärste, som Karin så omtänksamt kom med häromdagen (ingefära är bra mot inflammation) att värma mig på efter promenaden.
 
Vackert är det, även om det är kallt. Gyllene löv överallt. Här den gamla kranen i Gylsboda, som jag har fått berättat för mig att är den enda i sitt slag som finns bevarad i Sverige. En gammal träkonstruktion som användes för att lasta Diabas på järnvägsvagnarna.
 
 
I morgon skall vi få höra mer om gamla tider här, om Gylsbodas storhetsdagar när samhället blomstrade. Disponent Fernströms barn och barnbarn kommer på besök, det skall bli så intressant. 
Disponentfamiljen bodde under tidigt 1900-tal i disponentbostaden, som är den stora pampiga villan bredvid vår. Vårt hus benämns som kuskens hus..
 
Lite arbete får det ju i alla fall bli också, tycker att det går lite bättre idag. 
Jag har färdigställt ett armband. Jag gjorde silverringar av 1,2 mm silvertråd & satte ihop dem i ett 2i1mönster
 
och så prydde jag länken med en mattpolerad Diabas.
 
Ha en trevlig helg!

9 aug 2014

Nu är datum spikat för nästa års dunderevenemang i Gylsboda, med internationell konstutställning & musikunderhållning. En hel dag i kulturens tecken. 
Skriv gärna in den i era kalendrar: 9 aug 2014!
I denna vackra konsthall
 
kommer ni att få se bl a ett verk som kommer att skapas speciellt till denna utställning. En skulptur i ull. Det är konstnär Aimee León från Arizona som kommer att medverka med sin ullkonst.
Så blir det Karin Thuressons fantastiska målningar, det är Karin & jag som arrangerar.
Vi kommer att se till att skogscafét är fyllt med läckerheter som erbjuds under hela dagen & kvällen.
Mette Aarre kommer att medverka med sin emaljkonst.
Nuála från Tyskland kommer med fina Baldur & flera handsydda drakar och smycken.
Jag kommer att visa Diabasskulpturer & smycken i Diabas & silver. 
 
På kvällen bjuds det på en konsert av irländske folkmusikern Declan O Connell!! Den vill ni inte missa! Man kommer också att kunna köpa hans skiva där, för att få med sig en bit av stämningen hem :)
 
Under dagen planeras det för att lokala musiker skall spela ut över den vattenfyllda hålan, där akustiken är fantastisk. Även detta kommer att bli magiskt! 
 
Information och vidare planer kommer att växa fram efter hand, men eftersom så många långväga gäster är inbjudna har vi redan nu satt ett datum så alla kan knåpa ihop sina scheman. Vi utlovar en dag & kväll att minnas! 
 
Så måste jag visa lilla Tildahönan när hon nattar sina små yrväder & de poppar upp med sina små huvuden under hennes skyddande vingar.
 
En sak till måste jag förresten visa. 
Visst är den snygg!! Man vill ju kasta sig över att börja baka med en gång :) Våra supergoa grannar kom med den som kryapådig present till mig!! Man kan ju bli rörd för mindre! TACK!! 
 
 

Igelkott

Tackar för alla omtänksamma hälsningar & trevliga besök här i sjukstugan idag. 
Jag är ju ingen vän av massa penicillin & piller, inget kroppen mår väl av. Men när det börjar närma sig olidligt är man inte så kaxig längre. Så jag får väl ge kuren en chans & hoppas att den rår på värken inom kort.
Behöver verkligen komma igång & kunna jobba ordentligt. Men det blir nog bra med det, snart är jag på G med vinkelslipen i högsta hugg igen.
 
Var i alla fall på keramiken igår kväll. Igelkotten var klar i ugnen. Kanske den får följa med på vår vinterutställning? Fast den borde ju ligga i ide mitt i vintern (klokt djur!). Karin menade att den kan få kika fram ur en lövhög under benämningen "Jag kan inte sova" på utställningen ;)
 
Idag blev vi inbjudna att medverka vid invigningen av nya järnvägsstationen i Killeberg. Trevligt! Den14:e Dec går den av stapeln, så det hinner vi efter Galerie Frida.
 
I helgen hade vi besök här av bekanta med sin en vecka gamla lilla babyflicka. Så söt & så liten. Hon fick ett litet Diabashjärta i en liten silverlänk så hon har en liten bit av Gylsboda med sig, det lilla underverket. Vi önskar henne allt gott och vi tänker på hennes tvillingsyster som blev en liten ängel.
 
 
 
 

Silveris

Nähä, dethär går inte an. Idag fick jag ta tag i det & gå till farbror doktorn. Prover & undersökning resulterade i en hästdos penicillin i 14 dagar, antiinflammatoriska tabletter mm. Den segdragna infektionen jag dragits med lääänge har fått reumatismen att gå bananas med inflammation i hela kroppen. Så nu får vi ge den på nöten ordentligt så den lugnar ner sig igen. Känner mig som en (knappt) pigg 90 åring som med stor möda kommer upp ur soffan när jag väl hamnat där.
 
När solen inte längre värmer som i somras får vi glädjas över det solgula i naturen. Det slog mig när Sensi kom springande, hur bländande solgult det är utmed vägen.
Jag tror det är nyttigt för oss att stanna upp & lägga märke till hur vackert det är omkring oss.
 
Ikväll skall vi keramika. Jag pratade med en konstnär idag som kan kermik utan & innan, härliga Mette Aarre! Jag frågade henne om hon var sugen på att vara med så vi försöker experimentera fram en Diabasglasyr till stengodslera. Hon gick igång för fullt på idén! Spännande! Tror vi kan få fram något riktigt häftigt där.
 
I glädjen över den kommande vinterutställningen blev det ett hänge idag med lite vinterkänsla. Som klirrande silverglittrande is som hänger utmed Diabasen. Alla som sett ett Diabasbrott vintertid vet hur tjock is täcker väggarna & skapar spektakulära effekter. Här symboliseras det av en skir kedja i silver som hänger ut över Diabashänget.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vinterutställning på Galleri Frida!!

Ännu en dag när kroppen inte riktigt vill som jag vill, men dagen har ändå varit lyckosam.
 
Karin & jag har haft möte med galleristen för Galleri Frida idag och vet ni vad?! Det blir en vinterutställning med vår konst & -hantverk där, den 30 Nov och den 1 Dec! Ett helt fantastiskt vackert galleri i mycket naturskön miljö och med trevlig servering. Jag har haft lyckan att ställa ut där en gång förut, då med en sommarutställning. Några bilder från den, så ni ser vilken ljus & vacker visningshall vi kommer att visa i.
En härlig rymd, vackert ljus och med narturen in på knutarna.
 
Det skall bli en riktigt mysig och stämningsfull vinterutställning och vi skall anstränga oss för att den skall bli lika välbesökt som sommarutställningen.
 
Vi är mycket glada att kunna berätta att ni alla är varmt välkomna den aktuella helgen, vi återkommer med mer information, vägbeskrivning osv. Men vi kan redan nu utlova att det blir en stämningsfull helg!
 
Så måste jag bara visa en till av de söta små vildkaninerna som går med hönsen här. Den smälter in väl, men titta längst upp i högra hörnet så ser ni hur den sitter där & plirar.
 
Jag har ju förut skrivit att det varit väldigt mycket huggormar & kopparormar här i sommar. Idag mötte jag en stor snok. Irriterad var den & väste ordentligt åt mig. Jag förstår den, den tyckte nog som jag- att det var lite kyligt ute, så den var på lite dåligt humör.
 
Plita gärna ner i kalendern: 30 Nov, 1 Dec kl 12-18 båda dagarna. DET skall bli TOPPEN!! 
 
 

Istapp

Hade ju hoppats att nacken skulle vara på bättre humör idag, men icke. 
Fast jag vet ju att det brukar sitta i ca 4 dagar när det blir såhär & det är bara andra dagen nu..
 
Ja, ja, det är i alla fall en väldigt vacker höstdag, så det går inte att ligga inne. Jag får synda & ta av mina nödfallspiller.
På förmiddagen tog jag en promenix med hunden & hästarna. Ytterst välgörande. 
När jag hade släppt tillbaka Flipper & Macko i hagen såg jag dem genom stalldörren stå där & putsa varandra i höstsolen.
Fina pojkarna!
 
Sedan har jag ömsom legat & vilat nacken/huvudet, ömsom varit ute i verkstaden & jobbat. Skulle ju göra klart istappen, sammanfoga silverkonen med den polerade Diabasen. Här har jag lödat ihop silverkonen & försett den med ett hänge på toppen.
 
Och nu har jag sammanfogat dem. Jag har gjort infästningen med att knacka in silvret så det håller fast Diabasen, eftersom Diabasen konar så håller silvret den kvar. "Inget lim", som det sades i golvreklamen ;)  En beständig istapp. Om man tex vill ha något riktigt speciellt att hänga i julgranen. Eller som dekoration i fönstret. Eller i lampan ovanför bordet. Eller... osv osv
 
 
Det är svårt att se den polerade Diabasen på bilden, men här kommer en annan där ni ser den bättre:
 
Ha en fortsatt trevlig helg!
 

Silversmide & huvudvärk

Huvudet satte stopp för bloggande igår. Nacken har bestämt sig för att det är dags för några dagars haveri igen. Inte kul. Lyckligtvis väntade den till kvällen innan den protesterade riktigt, så besöket & silversmidet funkade. Men nu är det värsta modellen på huvudvärk här.
Besöket av tyskarna igår var iallafall trevligt och givande. När man bara kommer igång att prata går det ganska bra. Det går alltid att lösa när det hakar upp sig & man inte hittar de tyska orden. 
 
Överallt slås man nu av skönheten & färgprakten i naturen. Ibland undrar jag om naturen också blir lite förvirrad, när lupiner står i blom samtidigt som vinteräpplen antar sin djupt röda färg. 
 
Vi är inne i en period av planering för resten av detta året och nästa år, med utställningar & annat. 
Under tiden jobbar jag på med lite Diabas & silverabeten (när inte nackeländet sätter stopp för det..).
Eftersom det vi närmast diskuterar är en vinterutställning (på söndag har vi möte med en gallerist, håll tummarna för att det blir positiv utgång av det) ville jag göra en istapp i Diabas & silver. Då får jag anledning att damma av mina gamla mattekunskaper. Hur stor silverplåt & i vilken form skall jag såga ut, för att kunna forma en kon som passar mot konen i Diabas? Och se, det gick! En av herrarna på silversmidet hade dessutom ett bra knep att med hjälp av passare och linjal få fram måtten & formen, utan mina formler. Kul & intressant att lära nytt!
 
 
Nästa steg blir att löda ihop konen & forma till den efter Diabasen. 
 
Halsbandet jag lödade på tidigare i veckan är klart. Alla ringarna till infästningarna vid hänget har jag lödat ihop öppningen på, så de inte skall öppna sig.
 
 
Nu önskar jag er en trevlig helg!
 
 

Guidning & silversmide

Ett stort härligt glatt sällskap var det som jag fick guida idag i Svarta Bergen. Här kämpar de sig upp för att beskåda de stora konstverken. 
 
Sedan har jag jobbat med silversmide, ett hänge som sen skall kompletteras med en Diabasdroppe.
Sågat ut hjärtan i silver, hamrat mönster på ena hjärtat, lödat på tre öglor för fäste av kedja & Diabas och här håller jag på att vitkoka silvret. Man värmer då upp det, lägger det i syra, putsar & upprepar detta tre gånger. Man får då upp finsilvret på ytan så man får en blank hållbar silveryta. 
 
När jag tittar ut har jag upptäckt att det ofta är många fler djur i hönsflocken än vad där brukar vara. Det är vildkaninerna som börjat gå med hönsen. För något år sedan hade vi en liten vildkanin som blev så tam att den följde med hönsen in i hönsgården också. 
 
Det blev en dålig bild, män här är i alla fall en liten kanin, den grå klumpen till höger, snett bakom Diabashönan. 
 
Ikväll har personalklubben planerat för kommande utställningar. Stackars Karin har ett hårt jobba att övertyga mig om att de mera långväga utställningarna är en god idé.. Jag är ju en hopplös hemmamänniska- fast det är ju egentligen hon också. Det blir nog bra ;)
 
I morgon får jag besök av en tysk silversmed & en tysk illustratör, så nu får jag damma av skoltyskan.
 
 

Samarbete

En glasyrugn igångkörd, så nästa vecka är min igelkott & keramiksälen glaserade & klara på keramiken. Igår glaserade jag ett litet älghuvud & en väldigt ful liten tomte, men de kom inte med i denna glasyrugnen. Ett par keramiktavlor gick med i skröjugnen (första bränningen, före glasering) och så började jag på med ett keramikfårhuvud som skall sitta på ett Diabasfår när det blir klart.
 
Idag har jag packat min första leverans till "Danske Torpare"!! Vi håller på att starta ett samarbete där en presentation och ett par varianter av halsband kommer att publiceras hos dem. Jag är mycket glad och tacksam över samarbetet. Jag kommer att länka så ni får se, när allt är på plats på deras hemsida. 
 
 
Mycket positivt som faller på plats nu, härligt! Karin fick besked från Arizona idag att ullkonstnär Aimee Léon kommer att ställa ut med oss andra helgen i augusti 2014 i transformatorn. Då kommer även irländske folkmusikern Declan O Connell och gör en kvällskonsert där. Det kommer att bli amazing!!
 
Leveransen postade jag idag när Max & jag körde till sjukgymnasten. Vi har haft ett träningspass på eftermiddagen så jag är helt slut, ryggen är så plågsam. Men jag är glad över allt spännande som händer, så jag skall inte klaga.
 
I morgon skall jag guida i vackra Svarta Bergen. Där ser vi också en positiv utveckling med mera öppethållande även under den traditionella lågsäsongen. Glädjande!

Välkomststen & galopperande hästar

Finns det något vackrare?! En flock med hästar i rörelse. Det är bland det mäktigaste jag kan se. När jag ropar & hör långt ifrån hur det börja dundra i marken av deras hovar, det är så häftigt! Nu var det mat på gång, och ni ser ju vem som håller täten.. 
 
Lite äpplen & hö hugger de gärna in på, snyggingarna.
 
 
Nu har jag den beställda välkomststenen klar. 
 
 
Har ni laggt märke till att det verkligen är ugglor överallt nu?! Inte mig emot, jag gillar dem! Visst skulle man känna sig välkommen om man möttes av denna vid ingången!
 
Ikväll är det keramikdags. Karin har kläckt en kanonidé. Vi har tidigare gjort Diabasljusstakar för värmeljus, dekorerade med fårull. Nu skall vi göra liknande och förse dem med fårhuvud i keramik. Så ikväll skall jag göra fårhuvud.
 

Vas Diabas & silver

Nu skall ni få se ljusstaken jag hållt på med. Gillar verkligen kombinationen där det blir mycket silver och mycket Diabas. Tycker att det är en kombination som andas både skönhet och harmoni.
 
Jag har svårt att bestäma mig. Skall det vara en sådan form på Diabasen, eller hade det varit snyggare med en lägre bulligare? Jag får nog prova att göra några olika. Tre stycken i olika höjd att ställa intill varandra skulle göra sig snyggt.
 
Nu ser den ut såhär:
 
och man kan lyfta bort själva silvervasen och använda enbart Diabasen som ljusstake, om man så önskar.
 
Jag har gjort en ny lönnlövsros
 
för att ha något att prova med i vasen 
 
 
 
När jag gick för att plocka lönnlöven slogs jag som så ofta över hur vackert det är här!
Just här finns det planer på att till sommaren göra en konsert, där publiken står & lyssnar från andra sidan brottet, alltså på den stenutbyggnad ni ser på bilden. Vi hade en minivariant i somras & det blev SÅ häftigt ljud. 
 
När jag kom hem kom lilla Gulle Fia kuckelikuande & mötte mig. Jag förklarade för henne att hönor inte gal, visade henne hur hon skulle kackla lite näpet & hon svarade med ett rungande kuckeliku. Ja, hon är allt en ovanlig liten höna!
(för er som inte följt bloggen kanske det krävs en liten förklaring.. Gulle Fia kläcktes i våras & jag hoppades i vanlig ordning att det skulle bli en höna. Hon fick heta Gulle Fia & jag envisas med att tro i det längsta att det ska bli hönor av alla våra kycklingar. Sambon har förut tyckt att vi bara kan ha en tupp.. Men han har insett att det går bra att ha flera;) så hen går säker i alla fall, puh)

Busfrön & höstlöv

Så, då var höst- & vintersäsongen igång på allvar. Första omgången hö är hämtad & inlastad i stallet. 
 
Eftersom jag är värmeälskande soldyrkare försöker jag nu hitta ljusglimtarna i de kallare årstiderna. Höstens färger är ju vackra. Jag gjorde ett tafatt försök att göra lönnlövsrosor, men inser att jag får nog fördjupa mig lite mer i hur man egentligen gör :)
 
 
Skulle vilja göra en ros som blev bra & som kunde stå i nya vasen jag håller på med i Diabas & silver. Jag skall bara bestämma mig hur Diabasfoten skall vara, sen är den klar.
 
Nu är Nordskånska konstrundan igång. Många duktiga konstnärer ingår. Idag besökte Karin & jag Margareta Juhlin, som både visar sina vackra tavlor och har boksläpp för sin nya bok "Ur elden lyfter vingarna". Hennes atelje finns på den idylliska gården i Hunshult utanför Lönsboda och rundan pågår både denna & nästa helg. Missa inte att besöka Atelje Ängeln & de andra begåvade konstnärerna på rundan.
Naturligtvis är ni hjärtligt välkomna in till min lilla verkstad på ett besök också, när ni ändå är ute & kör ;) 
 
Jag har inte hunnit så långt som jag hade hoppats med mina hängen idag. Får ta ett ordentligt ryck i morgon. Jag fick lägga jobbet åt sidan & anordna ett litet kyckling SPA inne i vasken. De små liven hade busat ner sig i något kladd som hade fastnat på deras små tår & bildat hårda klumpar kring de små tåsingarna. Med ljummet vatten, såpa & lite matolja fick jag försöka mjuka upp dem & pilla bort lite i taget utan att skade de pyttesmå klorna & tårna. Och när man varit på SPA måste man ju sen få svepa in sig och torka till mjukt & gott..
 
 
Alla tre var likadana. Stackars gamla Tildahönan som är inne på sitt elfte levnadsår har begåvats med tre hyperaktiva ungar.. De fick torka till lite inne innan jag släppte ut de små busfröna till en upprörd & orolig Tildamamma igen.
 
Nu skall jag återgå till att skriva på min presentation som skall vara till ett nytt spännande samarbete med grannlandet som jag gläder mig väldigt mycket åt. Mer om detta längre fram. 
 

Bergodalbanedag

Vilken dag.. Det har verkligen varit upp & ner hela dagen.
 
Först en höjdarmorgon med djuren, där Flipper fick bestämma mycket idag- han blev ju faktiskt myndig. 18 år, fina gossen. (Fast det är ju ingen skillnad, det har ju alltid varit han som bestämt). Får han bestämma handlar det ganska mycket om mat. Mycket mumsande på promenaden.
 
När jag kom hem fick jag besök i lilla verkstaden & det är ju alltid trevligt. Men när besökaren backade i gropen så det slutade med att vi fick ha ut bärgningsbil för att fiska upp stackaren kändes det ganska taskigt.
 
Sen kom det ett trevligt mail från ett galleri som ville diskutera utställning med mig & Karin. Så var man glad igen. Jippey!
 
Och så damp nästa meddelande ner, om en vän som fått ett trist besked. Så åkte bergodalbanan ner igen.
Och ner fortsatte den när en kyckling var borta. Jag letade & letade. Men hon var borta.
Jobbade en stund, men kunde inte släppa det. Tog ett varv till och fick jag för mig att lyfta på en liten plastburk & minsann, där under satt hon! Hon hade lyckats välta den över sig, stackars liten. Men det slutade ju väl, så åkte vi upp en bit i bergodalbanan igen ;) Jag är så glad att jag fick för mig att lyfta på burken så hon inte blev sittande där ute ensam & frysa inatt, lilla pluttan!
 
Sen nästa kompis som hade jobbigheter. Svisch, ner igen.
 
Ett hjärta, speciellt till er som behöver en särskild tanke. Kram på er!
 
 
Nu bestämmer vi att i morgon skall bli en toppendag!!
Hinner nog inte med någon blogg i morgon, mycket som skall göras innan silversmidet.

Limmad fusingring, men bara som ett undantag.

Frukostöverraskning! Tänk att ha grannar som kommer & bjuder på psylliumgröt med tärnade kaneläpplen, hampafrön & kakao nibs- raw food :) Riktigt gott och riktigt nyttigt. Och riktigt lyxigt! 
Mullbär var det förresten också i. Torkade mullbär. Om ni inte smakat det kan jag berätta att där har vi något som absolut funkar som godis! 
 
 
Jag som normalt inte äter frukost fick massor av energi av denna kickstart på dagen.
Efter djurrundan drog jag igång med att polera en sten, som jag skall gravera text på i morgon.
Men så har jag fått bestämda önskemål om en fusingring. Jag har inte gjort några glasfusingsaker på länge, men har lite olika saker kvar sedan sista gången jag var med & körde en glasugn. Såhär blev det. Men det var ett undantag.. Jag tycker inte om lösningar där fastsättningen bygger på att limma. Föredrar riktiga silverinfattningar, eller att man kan borra igenom & göra säkra fästen. Men, som sagt, denna gången gjorde jag enligt önskemål, men informerade noga om riskerna med lim.
Nu har jag lagt TIMMAR på att leta efter mina diamantborr. Jag beställde nya borr som kom på posten förra veckan. Fyra stycken. Jag packade upp dem inne i huset & skulle sedan ta med dem ut i lilla verkstaden. Och där någonstans gick det fel.. Puts väck. Jag letade på alla rimliga platser till att börja med. Sen gick jag över till de mer orimliga & nu har jag gått igenom de totalt ologiska också. Men nej. De är och förblir försvunna. SÅ irriterande. Och jag har ingen annan än mig själv & mitt hopplöst bortflugna minne att skylla på.
I morgon får jag bita i det sura äpplet & beställa nya borr. Om inte annat så kommer kanske de andra fram då?