Slipeiret, Transformatorn & hjärtlig ring i Diabas & silver

Klurar på mitt vårtal. På söndag skall jag hälsa våren välkommen. Grönskande spirande vår med växtkraft som smittar. Och då blev det snö.
Har ni sett den lilla infofilmen av Kaigoma Film Productions om Gylsboda Festival? Ni hittar den här:
 
Nu har Transformatorn fått lite välbehövlig omvårdnad. Känns betydligt säkrare att låta besökare passera i dörröppningen nu. Så fick jag ta itu med en välbehövlig storstädning efter vintern & renoveringen. Nu är vi Transformatorn klar & redo för besökare, lagom till nästa veckas bokningar. 
Se så fint det blev när muraren var klar:
Och mellan varven jobbar jag på med era beställningar.
 
Ni hänger väl med på Sliepriets sida? Superdupernyheter där. Bidraget från Leader Skånes Ess är officiellt klar även hos Jordbruksverket, NU drar vi igång högväxeln! http://www.sliperietgylsboda.se 
Med det säger vi Trevlig Helg <3 
 
 

Drejad vas, Sliperikaka & vårtal

Beställningarna som låg innan påsken i Bäckaskog betar jag av nu, för att kunna börja på de beställningar som gjordes där. 
Visningshallen i Transformatorstationen är stängd innevarande vecka pga renoveringsarbete.
 
Dreja har det varit väldigt sparsamt med sedan jag bröt handleden. Men då & då får jag ett infall & trotsar fabror doktorn. Då kan det bli en liten vas. Hade ni gissat färgen på slutresultatet när ni ser hur den ser ut innan bränning? Det är minsann inte lätt. 
 
 
Idag skall jag glasera nästa drejade alster, där jag gjort mönster i skärven.
Nu planerar vi för Öppet hus i Sliperiet. Hela europa presenterar olika projekt och här är vi med & sätter Gylsboda på europakartan bokstavligen:
Hoppas ni vill komma den 14 Maj & se vad vi har för oss!
 
Jag har provbakat för att ta fram en speciell "Sliperikaka", med loggan som förlaga. Här ligger den på en polerad Diabasplatta. Lövet i smide har Mats gjort, även det med fot av Diabas. 
  
 
Mellan varven filar jag på mitt vårtal. 
 
 
 

Härlig påsk på slottet

Påsken på slottet är till ända. Trötta men nöjda & glada har vi packat ihop påskens utställning. 
En påsk som bjöd på oväntat väder..
Mats som har stått ute & visat järnsmide har fått ligga i för att jobba sig varm. Många av de ca 7000 besökarna stannade till ute i kylan för att se på en stund 
Inne på mitt bord har påskriset slagit ut. Påskharen hade varit på besök under natten & lämnat godis på bordet vid riset. Med sådana härliga medutställare kan det inte bli annat än en Glad Påsk <3 
Textilkonstnär Gullvi Wickström, denna stiliga kvinna som adopterade spindeln som jag gjort i Diabas & silver.
Lite av min plats:
Både jag & Mats är nöjda, förutom med vädret då.. Smida i snö & regn är inte optimalt meddelar smeden ;) Första dagen var vädret helt ok i alla fall.
Nu skall vi sätta fart med beställningar som ramlat in under helgen. Tusen tack alla härliga besökare, medutställare & arrangörer. På återséende <3 
 
 
 
 
 
 
 

Blomma i Diabas & silver

Alla påverkas vi av rapporterna vi ser från krig & terror. Vidriga gärningar. Obegriplig ondska som är så fel, så fel. 
Kärleksfulla handlingar, omtanke, empati måste fylla vågskålen som skall väga över. Vi såg prov på det när människor i Stockholm räckte en hand till den som behövde. Fortsätt sprida kärlek!
Nu måste de sista förberedelserna inför påskens konstrunda på plats. Blommor som blommar hela tiden kan väl passa fint. Helt i Diabas & silver. Synnerligen lättskötta.
Vi fortsätter röja för att få bättre sikt till sjön från vår lilla stuga. Nere bakom björken skymtar bryggan som ungdomarna bygger. Tankar energi vid sjön. Lyssnar på fåglarna & klär påskens ris (naturligtvis utan fjädrar- de passar bättre på fåglarna där de hör hemma). 
Följer ni Sliperiets hemsida? http://www.sliperietgylsboda.se
Där ser ni tex denna gamla Gylsbodabild, tillsammans med en nytagen bild från samma plats. 
 
 
 
 
 
 

Om spännande möten & påskens utställningar

Mitt skapande tar mig med till möten jag annars hade gått miste om. Så många spännande människor jag får träffa. I veckan som gick var jag tex på Örkenedskolan och pratade Diabas & skapande med barnen på mellanstadiet. Härliga ungar med intressanta funderingar. 
 
Sedan träffade jag dessa fantastiska kreativa människor , Troels & Anne & deras ljuvliga lilla vovve Tango. 
Troels är naturligtvis med i påskrundan med HKG. Här ser ni alla utställare:
och var ni hittar oss:
Själv kommer jag att vara på Bäckaskog Slott, nr 10 på kartan. 
Igår fick jag träffa denna fantastiska dam.
86 år gammal vill hon nu försäkra sig om att hennes livsverk tas om hand när hon inte längre kan ta hand om den otroliga samling mineraler som hon under hela sitt liv samlat ihop. Som ett levande uppslagsverk om mineraler är hon, jag är helt tagen! Och så fina arbeten hon gjort när hon polerat olika stenar som hon även gjort silverarbeten kring. Precis som jag hade hon börjat med sten & sedan utökat med silversmide. Så spännande att träffa henne & höra berättelser om hur som samlat mineraler runt om i hela världen! Denna skatt får Sliperiet Gylsboda äran att ta hand om. Helt otroligt! 
 
Nu har vi också tätt tak på Transformatorn, vi tackar Sebbes Bygg som fixat detta.
Och för er som undrar, vattenbehållaren får stå kvar tills murandet invändigt också är klart. Sedan transporterar vi bort den igen.
 
Vårvärmen har nog gett oss alla en kick. Full fart på kidsens kreativitet också i helgen. Här skall det snickras brygga.
och kolla vad duktiga de är, den är nästan klar! Lite fixande kvar & så skall den visst förses med badstege också :) 
Sist men inte minst. Härliga nyheter för Gylsboda! Friluftsmuseumet här i byn håller på att digitaliserias i en app som görs av David Szemenkár, AppKompaniet. Läs mer på:
https://www.e-pages.dk/norraskaane/2475/article/558324/8/1/render/?token=9150efb7da8d660788eb6c94abcc7ec8