Gott Nytt År 2016

Ett hjärtligt & Gott Nytt År!!
 
2015 har varit ett utvecklande år, nya samarbeten har inletts och idén till det stora projektet med Sliperiet Gylsboda har vuxit fram. Det skall bli mycket spännande att se hur det utvecklas under det kommande året. Vi har stora planer :) Jag är så tacksam & glad över att ni följer med på denhär resan. Följ gärna även på instagram @lindbergdiabas
 
Årets Gylsboda Festival var den största hittills och 2016, då det är 5 års jubilemum, skall bli än bättre. Lördagen den 6 Augusti 2016 är alla välkomna att njuta av konst från några av våra största konstnärer i trakten. Underhållningen är bokad, det blir konsert av en Irländsk folkmusiker som bjuder på både Irländskt och andra godingar. Det kommer att bli magiskt!
 
Mitt engagemang i integrationsprojektet Kvinna Hjälper Kvinna fortsätter under 2016. Mycket givande och lärorikt, vi har så mycket att lära av varandra <3 Önskar att fler öppnar sina hjärtan och slutar vara så rädda för det okända.
 
Önskar att 2016 skall bli ett bra år för oss alla. Ett hjärtligt år !
 
Detta är ett litet urval av silverhjärtan som legat under granen på olika håll i jul.

Blomma i keramik med Diabasfot och silverstjälk

Lexi tar igen sig efter allt julfirande
Stick du ut i verkstaden & jobba, jag stannar här i soffan tycker hon.
 
Ok, jag skall jobba. Jag har gjort polerade Diabasfötter till blommor som jag gjort i stengodslera & glaserat med min speciella Diabasglasyr. Stjälkarna & bladen gör jag i silver. Här har jag pallrat upp för att löda bladet vid stjälken.
och såhär blev resultatet
Det är väldigt roligt att kombinera silversmidandet med keramiandet & Diabasandet. Lättskötta & tacksamma blommor ;) 

En kula i silver till skytteintresserad son

En härlig jul med nära & kära.
Det är vad jag önskar alla.
 
När flera i familjen kämpat mot svåra sjukdomar blir påminnelsen än starkare att glädjas åt och ta vara på tillfällena. Vi har haft det toppen och firandet fortsätter.
Först skall jag bara snöra på joggingskorna & ta en runda, för att göra plats till ännu mera god mat.
 
Här är smycket jag gjorde till Max i julklapp. Jakt & skytte är ett av hans större intressen, så jag gjorde en silverkula.
Jag är så glad att han tyckte om den! Själv är jag däremot inte alls glad för att han fastnat för just detta intresse.
Jag håller naturligtvis på djuren & gör vad jag kan för dem.. 
 
 
 

God Jul med ett riktigt festset i Diabas & silver

En riktigt god, vilsam och behaglig julhelg önskar jag er alla!! 
 
Jag har slagit upp portarna i G:a Transformatorn & väntar kunder som skall fixa årets sista klappar. 
Det är ingen julskrud som omger Transformatorn, men vad gör det. Omgivningen är tom vacker i gråväder!
Senare idag får jag iväg & fixa de sista klapparna, här har inte hunnits med mycket annat än jobb. Men jag är så glad, lämnade sista leveransen igår så allt som var beställt til jul blev klart i tid, puh.
Så lite som jag sovit de senaste veckorna är jag rädd att jag kommer att nicka till under helgens julfirande :)
Och jag skall snarast ta itu med väntande beställningar som inte var julklappar, jag lovar.
 
Jag hann iallafall göra något nytt att visa för dagens kunder också. Jag vill ju inte att det skall vara helt utplockat för dem som liksom jag är ute i sista minuten. Tycker detta kan passa som ett riktigt festset.
Framsidan har jag gjort stel och dekorerat med en hamrad silverbricka med en infattad polerad Diabas.
Och så virade jag silvertråd & gjorde några silverrosor att hänga under, som extra dekoration.
Samma ringar som jag gjort till silverrosorna använde jag till att göra länken till bakre delen av halsbandet.
Och så ett par matchande örhängen, även de med silverrosor.
Och som alltid, setet är unikt, det kommer alltså bara att finnas i ett exemplar.
Med det säger vi från oss till er:
 
 
 

Smycke för festen och onda blickar från lilla valpen

Jo men nu drar det ju ihop sig riktigt till jul. Känner mig lite som tomtemor när jag jobbar på människors julönskningar ute i verkstaden. Idag har radion tillåtits ösa på med julmusik & jag skall erkänna att jag är tacksam att vi bor ute i skogen. För ibland kan man ju bara inte låta bli att klämma i när radion skvalar på & ni skall veta, det är ingen skönsång som kommer ur denhär strupen ;) 
Ja, ni ser blicken Lexi ger mig.. 
Till de stundande helgerna vill man kanske ha ett extra festligt smycke som står ut lite, kanske till dendär lilla svarta nyårsblåsan?
Hamrat silver & en mattpolerad Diabas som kronan på verket. Och som alltid, jag gör bara ett sådant. Så bäraren skall veta att det är unikt, ingen annan kommer på festen med ett likadant smycke.
Men nu skall vi inte gå händelseran i förväg. Först skall vi fira jul med nära & kära. Det hoppas jag att ni också skall. Har sett trevliga initiativ också för den som inte har en familj att fira med, öppna julfiranden dit alla är välkomna. Underbara initiativ!

Marsipangrisar & Diabastomte

Mestadels jobb i verkstaden, men lite julpysslande inne måste ju hinnas med också. 
Julklappstillverkning pågår, så inget jag kan visa än. 
 
Den enda julskinkan jag äter är den från marsipangrisarna, så några sådana har jag i alla fall gjort.
Här har de sällskap av Diabastomten. Några olika varianter på Diabastomte har det blivit. Kroppen på denna är i Diabas och resten har jag gjort av klippt ull, mössan & näsan har jag tovat.
 
Både i arbetet med sten och i silversmidet blir det mycket slitage på händerna. De vill bli torra & nariga. Goda grannarna kom med lösningen.
Gjord på hampa & inte testad på djur. Jag har provat många olika varianter av handcreme, denna är den ojämförligt bästa jag haft. Ett litet tips bara, för er med liknande bekymmer. 

Julleveranser från Lindberg Diabas & Silver

Packar leveranser som skall ut till kunder innan jul. 
Nackspärren frodas, men det kan ha att göra med att hugga sten & såga silver inte är rätta medicinen för att bli av med den.. Tackar för alla era råd & huskurer, jag provar dem alla :) 
Lexi & jag går till favoritplatsen vid det gamla Diabasbrottet här i Gylsboda & fyller på med ny energi mellan varven.
Ett litet ryck till i verkstaden får det bli idag, sedan skall vi ha möte i nya föreningen Sliperiet Gylsboda. Alla som vill kan bli medlemmar nu. 100 kr per familj blir medlemsavgiften för år 2016. Nu skall vi sätta Gylsboda på kartan som aldrig förr :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spindelbrosch i Diabas & silver.

Jaha, då tyckte den vanskapta kroppen att den skulle lägga in sitt veto mot alltför långa & många arbetsdagar.. Tack för den. Det var ju himla lägligt.. De sista beställningarna som skall ut innan jul skall bli klara ändå, det går att jobba med nackspärr också, allt tar bara lite längre tid. Hm.
Djurrundorna är aldrig fel, de fyller på bra med energi :)
Här går Mats med lilla jämthunden Lexi & shettisen Flipper  
medan Robin rider på Herkules (shire/ardenner) & jag på Macko (arab). Macko är han som bara visar rumpan.
 
 
 
Broscher har det varit lite klent med i utbudet senaste tiden. Närmare bestämt var de i princip slut. Men här är en ny, väldigt trevlig liten sak att ha krypande på finblusen ;) 
Fästes med dubbla pins för att sitta säkert på plats.
Fungerar även som terapi mot spindelfobi. Stillsam, snäll och klappvänlig.
 
 
 

Luciasmycke, en låga av hopp, i Diabas & silver

Luciahelg. Jobbar med att få klart alla leveranser till jul. Det skall gå :)
 
Kultur- och luciakvällen i sporthallen/simhallen i Lönsboda var mysig. Verkligen fint hantverk som visades. Tyvärr missade jag ta foto på flera av utställarna. Bl a Tonje´s keramik med de vackraste kaktuskrukorna & mycket annat fint. Ni hittar det på instagram @ttoonnjjee
Ungdomsföretaget NePunieUF med sina armband kom också efter min "fotorunda". De finns på instagram @nepunieuf De stöttar verksamhet för djur som har det svårt. Heja tejer!!
 
Men här är i alla fall några av utställarna:
 
Rebecka med rå choklad, finns på instagram @rebbansrawfood Vackra, nyttiga och mycket goda godisar.
Superfina kransar och annan konst gör Lill-Stina, finns på instagram @lyckliga.lillstina Mycket vacker bordsdekoration- och den är min!! Tack Lill-Stina :)
Annas ungdomsföretag The light of life med väldoftande ljus som lyser upp på flera sätt- ger stöd till flyktingarbete. Bra initiativ!! Finns på instagram @thelightoflife.uf
Irene visade lite av sin vackra keramik. Bl a rakubrända pingviner som är supercharmiga.
Margarethas underbara änglamålningar skymtar här bakom besökarna som strömmade till. Hon hade även med sina böcker och kort.
Hanan visade sina alldeles fantastiska beaded bonsais. Finns på instagram @hanan_bara Kolla in dem, de är verkligen unika, välgjorda & alldeles fantastiska!!
På bordet syns även lite av mina saker, och så Karins vackra julkort. Mer av dem hittar ni på instagram @santatorp
Och här ser ni lite mer av mina saker. Jag finns också på instagram, följ gärna på @lindbergdiabas Tack :)
Ett härligt luciatåg fick vi se i simhallen. Duktiga elever från Örkendeskolan medverkade, arrangörer var den engagerade personalen på fritidsgården Bulten. Lucia ut på vattnet i båt är så stämningsfullt! Och lite kul blev det när stjärngossarna klämde i med "Peta in en pinne i brasan" innan de återgick till programmet och följde upp med Staffan Stalledräng. Lions krönte lucian och jag hade äran att få leverera luciasmycket, en låga av hopp i Diabas och silver.
 
Önskar alla en trevlig luciadag!
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

A tree with a story

Varje träd har en historia att berätta. Ta tex dessa flera hundra år gamla ekar, som sett bl a 1600 talets snapphanefejder. Historien säger att det tom hängdes Snapphanar i just detta träd i Wanås park, där Lexi & Robin  står & känner historiens vingslag. 
En helt annan, men inte desto midre dramatisk historia har detta magnifika träd.
Konsten att göra beaded bonsais fick Hanan lära i Syrien, via en kvinna från Japan. När Hanan tvingades fly från krigets fasor i hennes älskade Damaskus tog hon konsten med sig. Kanske var den en liten, liten trygghet i all ovisshet och skräck. I Egypten gjorde hon den första grenen till detta träd. Den följde så med under resten av flykten och hamnade så med Hanan i Göinge skogarna. Hennes berättelse om hur hon vill avbilda det vackra i naturen med denna konst som kommit med henne för att stanna i Sverige berör in i hjärtat. Trädet har hon gjort klart sedan hon kom hit. Man känner verkligen kärleken för naturen, för det vackra, ett hopp mitt i allt det svåra. 
Jag gör foten till hennes träd. Här står Hanans vackra träd med sin speciella historia på en fot av Diabas ifrån Gylsboda. Diabas som bildades för mellan 900-1500 miljoner år sedan.. Snacka om ett träd med en historia att berätta!!
 
Hanan Bara. 
 
I morgon är det Luciafirande i simhallen i Lönsboda. En hantverksmarknad arrangeras i samband med detta.
Tackar arrangörerna, kul att ni fixar detta! 
Kl 17.00 i Sporthallen i Lönsboda öppnar hantverksmarknaden. Där kommer bl a att finnas raw choklad (försvinnande god och dessutom vacker att se på), fantastisk keramik, såväl bruksföremål som skulpturer, målningar och säkert mycket mera som jag inte har koll på. Och så kommer jag med lite smycken i Diabas & silver och sist, men absolut inte minst: Hanan skall för första gången visa sina träd för försäljning. Missa inte det!!
Kom och träffa Hanan i morgon och se hennes konst. Efter 3 månader (japp tre månader!!!) på SFI går det bra att kommunicera på svenska. Och jag, jag är stum av beundran.
 
Det stämningsfulla luciatåget där Lucia åker ut på båt i vattnet är kl 19.00. Lucia kommer att krönas med ett smycke som ni får se i nästa blogginlägg :) 

Stelt silverarmband med infattad Älvdalsporfyr.

Som ni vet är jag helt insnöad på Diabas, gnistrande svart och speciell för vårt område.
Men naturligtvis fascineras jag även av andra vackra bergarter. Älvdalsporfyr är ju också en speciell inhemsk skönhet. Livfull och vacker. Men ack så hård ;)  Här har jag polerat en porfyr och fattat in den i silver. Ett handsmitt hamrat armband tyckte jag harmonierade bra med det hela. 
 
Vi har fortfarande strul med telefon och bredbandsanslutningen, efter stormen. Håller tummarna att det skall gå att publicera inlägget ikväll.
På flera ställen ligger det stora granar över ledningarna, så det är märkligt att det fungerar alls. 
Lexi inspekterar granntomten & konstaterar att där har det också ramlat endel.
 

Örhängen i Diabas & silver, med utbytbar silverdekoration

Stormen Gorm var en ovälkommen rackare som kom oinbjuden och tog med sig elektricitet & allt när han drog vidare. Fick försöka jobba i ljuset av stearinljus, men utan värme & utan vatten är det ganska begränsande.
  Sedan blev det en dag på sjukhuset med Max när han opererade sitt knä. 
Nu har vi ström igen så nu blir det att jobba som attan i lilla verkstaden för att komma ikapp. Specialbeställingar som jag jobbar med just nu kan jag av förklarliga skäl inte visa här.. det är ju snart jul :) 
 
Men här har vi en nyhet som jag kan visa. Idén kläckte Kristin & jag när vi diskuterade lösningar på svårigheten med att man inte vill löda när stenen är på plats. Och vips, här har vi lösningen till en modell av örhängen:
Här har jag värmt en bit silvertråd så det bildas en kula i ena änden. Jag borrade hål i Diabaskulorna för att trä igenom tråden, tills kulan stoppar. Här är "grundutförandet" på dessa örhängen. Sen kan man köpa till ett litet "kit" :)
En silverblomma och kupade fyrkanter i silver som man trär på bakom kulan. En liten "gummiplopp" träs på för att hålla på plats innan man sätter på sig örhängena & sätter fast dem med den lilla "kringlan" längst bak.
Flera olika utbytesdelar ämnar jag lägga till när tid finnes. Såhär ser de ut med blomman:
och såhär ser de ut med fyrkanterna:
Igår när jag skulle ta på ett par vantar som legat i källaren kände jag något lent längst in i vanten..
Naturligtvis släppte jag det lilla gullet fri. Visst är den söt?!
 
Trevlig helg & en skön andra advent!