Slingrigt silverhänge med Diabaskula

Ooooops, där försvann ännu en helg. Gott väder=utomhusarbete (polera Diabas). 
Och så lite guidande i Svarta Bergen. Bl a ett stort härligt sällskap från BMW klubben.
Jag tog med ett halsband för att fylla på i mitt skåp i Svarta Bergen. Det fick ny ägare med en gång, så nu får jag fixa ny påfyllning. Angenämt.
 
Det var när jag gjorde denhär beställningen som jag fick idén till det hänget oven.
Syrran var flink i fingrarna & fixade morsdagspresenten till mamma Ulla.
I morgon blir det full rulle i Transformatorn, besökare från både när & fjärran som väntas. Kul, kul!!

Morsdagstankar & hjärtligt halsband

Mors dag på söndag. Jag säger som jag brukar. Dessa komersiella dagar..
 
Men det finns en mängd bra saker att uppmärksamma mor med via olika välgörenhetsorganisationer som jobbar med behövande djur, barn, natur osv osv. Skall jag hinta till min son så.. näää då inte behöver du tänka på mamma ;) Men OM du nu vill så- orangutanger är jag som bekant mycket svag för & man kan adoptera en Orangutang på Borneo & hjälpa till att  rädda dess miljö <3 
 
Ett hjärta av sten brukar ju inte mammor ha. Men som kärlekssymbol är hjärtat en av de äldsta symbolerna som är känd, så kanske ett symboliskt hjärta till lilla mor?
,Alldeles finpolerat på ena sidan: 
 
 
och på andra sidan, rått- det är den sidan mamma tar fram för att beskydda sin avkomma i trängda situationer, den råa ruffa tuffa ytan på mammahjärtat.
Don´t mess with me, lixom.

Diabasörhänge med silverspiral

Fortsätter på inslagen bana, att beta av örhängesbeställningar när jag nu lyckats få till en konstruktion som jag känner att jag kan lita på. Här är det en man som skrivit & önskade enbart en örstickare med polerad Diabas & en liten silverspiral. Örstickaren går rakt igenom Diabasen och är lödad båda sidor om stenen för säker fastsättning- det funkade denna gången också, puh ;) En av beställningarna som jag fått klart i helgen.
Inser att jag är urtråkig för min bekantskapskrets. Det har varit en vacker helg & mycket kul på gång- som jag tackat nej till för att istället jobba.. Långa dagar i verkstaden & ute på huggebacken där det varit fint att stå & polera i solskenet. Där har jag stått & beundrat vårt paradisäppelträd. Ser ut att bli rikligt med frukt i år! 
Kanske kommer vår gäst tillbaka, som han gjort de senaste två höstarna när äpplena mognat.
 
 

Att tänja på gränserna..

Idag har jag tänjt på gränserna lite mer än lovligt. Men tänk, det fungerade!! 
Man skall vara försiktig med att hetta upp Diabasen alltför högt. Nästa fara är avkylningen. Sprickrisken är STOR. 
Nu fick jag frågan om jag kunde göra "pluttar" av Diabas, till örhängen. Spontant kände jag att nej, så som kunden önskade blir svårt eftersom jag inte vill förlita mig till lim. Men så testde jag såhär:
 
Jag gjorde Diabaspluttarna & borrade enmillimeters hål rakt igenom dem. Så gjorde jag två små trekanter & lödade på två små bitar 1mm silvertråd. Så trädde jag på Diabasen, gjorde två pyttesmå öglor som jag trädde på tråden och förde intill Diabaspluttarnas baksida. Här kommer vi till det kritiska. Jag gav mig på att löda fast öglorna, alldeles intill stenen. Jag såg hur Diabasen började glödgas, skifta i rött. Nervöst väntade jag på att lodet skulle flyta & fästa öglan vid silvertråden. Och vips, så satt den där. Och Diabasen höll!!
Jag lät konstruktionen svalna lite innan jag stoppde ner den i spannen där silvret skall betsas i syra efter lödningen. Och titta, det fungerade, inga sprickor i Diabasen! 
Och stenen sitter säkert, utan lim.
Nu innebär detta på intet sätt att metoden fungerar. Det fungerade denna gången. Nästa gång kan det precis lika gärna gå åt pipan med stenen. Mer än en gång har jag råkat ut för det i mitt experimenterande.
 
Våra Danska grannar var på besök här med sin hund. Matten föreslog att vi skulle prova på samma träningsmetod som hundarna, eftersom den verkar ganska effektiv. Någon typ av löpning-wrestling. Så om ni ser oss, bara lugn, här är inga fel på gannsämjann, vi bara tränar, ha, ha. 
 
 
.

Nytt halsband & liten "reklamfilm"

Så var en intensiv vecka till ända. Alldeles för lite av arbete i lilla verkstaden har hunnits med. Många möten & annat som också skall skötas. En informationsvideo om Diabas skulle spelas in & då fick jag vara med, blir spännande att se resultatet. Lovéns gör filmen och den kommer att finnas på Svarta Bergen inom kort.
Här är en liten drönare på väg ut över det gamla brottet för att filma. Det blev läckert!
Transformatorn i vårskrud går inte av för hackor den heller. I lööööv it :) 
Sen blev det lite av min konst & mitt arbete som skulle filmas. Det var ju värre när man själv skulle vara med, huvaligen.
 
Bl a när jag lödar en detalj på detta hänge filmades. Stenen hade jag polerat i förväg & förberett, typ så som tv kocken brukar göra ;) 
Och så har vi haft bokföringsutbildning med IQ projektet Kvinna hjälper Kvinna. Mannen i bild är tolk. Tjejen till vänster är min adept, fantastiska Hanan. 
 
 

Diabashalsband till såväl honom som henne & nu är sommaren äntligen här!

Ibland känns det tilltalande att göra ett smycke där Diabasen får tala helt för sig själv. Inga silverinfattningar & inget krusidull. En enkel form, polerad på ena sidan & rå på andra sidan. Passar lika bra till honom som till henne. 
 
 
Nu känns det att sommaren är här. Äntligen!! Hela dagarna kan jag stå ute & polera & jobba med Diabasen. Och dessa långa ljusa kvällar som är alldeles fantastiska. 
Ett säkert sommartecken är när Max & kompisarna plockar fram sina fiskespön från vintervilan.
Hundpromenaderna är en fröjd, hela omgivningen är en explosion i ljusgrönt.
Behöver jag säga att jag älskar sommaren?! 

Silverring med silverinfattad polerad Diabas

De senaste dagarna i korthet:
 
Varit med på trevliga Göinge Afton tillsammans med det härliga gänget i IQ Projektet Kvinna hjäper Kvinna:
Jag & min fantasiska adept Hanan
Systerdottern var snäll & hjälpte mig att försöka tygla svintokvasten med en liten fläta, när jag inte blivit färdig att beställa klippning i tid. 
En tur till Svarta Bergen för snabbfika med trevliga personalen & så fylla på mitt skåp med lite nytt:
Jobbat vidare med ringen från mitt förra inlägg:
 
Beställningen packad i ask & klar för leverans:
Lexi mår bättre, tack & lov. Hon håller mig sällskap när jag jobbar ute om dagarna:
Och nu går mina ögon alldeles i kors, tagit ett litet ryck med trädgårdsarbete ikväll tills det mörknade. I morgon skall det bli vackert väder, då blir det fortsatt utomhusarbete med att polera mera Diabas. 

Polera Diabas och smida silver

Den nya medicinen hjälpte så nu mår Lexi mycket bättre, till vår stora glädje. 
I torsdags hade vi besök på träffen med integrationsprojektet av politiker som ville veta mer om hur det skulle kunna spridas ut i landet. Trevligt!
Efter en jättetrevlig Valborgskväll hos morbror med familj & vänner har dagen tillbringats i verkstaden & ute med att polera Diabas.
Såhär kan processen gå till:
Ur en liten Diabas sågar jag ut önskade former. Här började jag med den här stenen:
 
Jag skulle ta fram en oval sten till en ring. Men det räckte till en droppe & ett hjärta också, när jag ändå var igång.
Sen är det till att polera. Trots att det var ok väder idag var det snorkallt att polera, man måste blaska på med vatten hela tiden. Med valnade händer efter timmar i kalltvatten var jag ganska nöjd med resultatet.
Den översta skall vara till en ring. Då får jag bygga en liten stenkista till den och så tillverka själva ringen.
Efter finjustering & polering lödar jag ihop delarna
I morgon hoppas jag hinna sätta stenen. Fortsättning följer.