Tack för året som gått & gott nytt år 2014!!

Jag vill tacka alla för året som gått och önska ett riktigt gott nytt år 2014. Det ser ut att bli ett spännande år, redan har vi flera utställningar bokade som vi ser fram emot med spänning. Vi skall göra nya intressanta alster att visa för er, så varmt välkomna!
 
2013 inleddes med mässa på Bella Center, tillsammans med övriga stenaktörer i området. 
 
 
och efter den gjorde vi en gemensam utställning på biblioteket i Osby
 
 
Karin & jag fortsätter utveckla vårt samarbete, här är det hönorna som stått modell för ett nyckelskåp med Diabashandtag.
 
 
Fler & fler hittar ut till min lilla verkstad, tom bussar har välkomnats under året.
 
 
Både djuren & Diabasen är uppskattade av besökarna :)
 
 
Vi gjorde en gemensam utställning i Skrävle med flera andra konstnärer.
 
 
och efter den ställde Karin & jag ut på Annies hus i Hästveda.
 
 
Jag fick hjälp av fotograf Rebecka Creates med fina bilder att använda för marknadsföring.
 
 
och i somras hade vi vår numera traditionella utställning i Gylsbodas gamla transformator (den kommer att bli ÄNNU större år 2014, den 9 aug!!).
 
 
Jag fortsätter utveckla nya alster i både smycken & skulpturer- även denna bild tagen av Rebecka Creates
 
 
och djuren fortsätter vara en stor källa till inspiration
 
 
 
Karin & jag samlade in pengar & skänkte tillsammans med ett par av våra alster till lekterapin på Lunds universitetssjukhus
 
 
Vi har också börjat göra alster där jag gör motiv i Diabas & Karin gör matchande målningar. Här mina skulpturer, Karins målningar kommer vi att visa tillsammans med dem på vårsalongen på Rommele konsthall i påsk.
 
 
 
Målningar på Diabas är en uppskattad kombination. Här ett exempel, där vi skänkte behållningen från den till en gård som drabbades hårt av ett blixtnedslag som dödade tre av deras arbetshästar.
 
 
Keramiken fortsätter jag med
 
 
och jag har utvecklat mer av skulpturer i Diabas & silver
 
 
fast smycken är fortfarande största tillverkningen
 
 
Julutställningen på Gallerie Frida var en fantastisk avrundning av året
 
 
och nu laddar vi för nya tag under 2014.
 
Nyårsafton förenar vi oss med familjen som förlorade sin dotter i det förfärliga dådet i Oslo i våras, kl 10 släpper vi upp en ballong till minne av Jonna & av andra som saknas ibland oss.
 
Låt 2014 bli ett år av omtanke om varandra, om vår miljö, och inte minst om djuren.
Tack & kram!!
 

Örhängen Diabas med Silverhjärtan & tidningsintervju..

Idag har jag haft besök av två trevlig herrar, en journalist & en fotograf från tidningen "Jord & Skog i Blickpunkt". 
Diabas kommer ju verkligen ur jorden, så det kan ju passa bra. I mitten på februari hotar de med att istället för att som vanligt ha en kossa eller liknande på omslaget hamnar jag där.. En bekant tipsade i all välmening att jag skulle försöka kamma över hornen, så folk lägger märke till att det inte är en kossa :) 
 
Nåja, eftersom klockan ringde tidigt efter en sen kväll i trevligt sällskap känner jag mig lite halvsuddig idag, så jag tror inte hornen syns på bilderna.
 
 
 
Vi har fått upp tavellisten i nya köket, så gammelhönan Emla kan trona i all sin glans (målning av Karin Thuresson).
 
 
Målningen "Disguised Wolf" som står på hyllan har jag gjort .
 
 
Och så fortsätter the never ending story med vårt renoveringsprojekt. Nya köket börjar i alla fall ta form & detta utan att något värre blodvite uppstått såhär långt.
 
 
Lite arbete måste jag ju också hinna med. Örhängena jag berättade om att jag höll på med häromdagen är klara nu. 
 
 
 

Änglavingar i keramik på fot av Diabas

Här en julklapp till, änglavingar i stengodslera på Diabasfot:
 
 
Kul att kunna kombinera keramikandet med Diabasen, det får bli mer av den typen.
 
Måste berätta om en julklapp jag fick också. Sambon är inte precis känd för att vara någon romantiker, men minsann, om han någon gång fixar någon present eller julklapp vet han vad en kvinna vill ha!! (ni minns kanske förra gången jag fick något..?  Jo, då var det ju en egen fin röd liten oljekanna som jag har haft stor nytta av, till tryckluftsmaskinerna & annat). 
 
Denna gången blev det en...
 
..portugishammare!! Kanonbra när man skall hugga Diabas! Mycket lättare att få bra träff än med annan handslägga. Har varit ute & provkört den, helnöjd! Perfekta julklappen!
 
För att bli riktigt lugn & harmonisk inför det fortsatta köksarbetet idag fick det bli lite mys med Macko. Här kommer han i full fart när jag ropar (mest för att han vet att han skall få mat, egentligen, men jag kan ju låtsas att han bara är glad för att jag kommer).
 
Sensi tycker inte det är speciellt gott med havrekross, men skall nu Macko ha så kan man ju ta lite av ren missunsamhet, tycker hon.
 
 
Annars är det fortsatt arbete med köket som gäller. Underarbetet gjorde jag klart igår
 
så idag var det torrt & då var det dags att sätta kakel:
 
Puh, det var en prövning för oss :) Nu skall det torka innan det skall fogas. Vi är inte superbra på att samarbeta, (lika siggiga båda två) men nu har vi tränat både med tapetsering & kakelsättning.. Och det är mycket kvar av renoiverandet här. Nästa steg blir kanske parterapi, ha,ha.
 
Nädå, ikväll skall jag ut i lilla verkstaden & skapa lite, så känns allt genast bättre.
 
 
 
 
 

Julfirande & nyckelskål i keramik

Hej på er, alla julfirare! Hoppas er julhelg är riktigt härlig.
 
Här började vi med julafton hos Max farfar. Efter all god mat tog Max & jag en regnig promenad med hundarna.
 
Senare på julafton fortsatte firandet hos Max mormor & morfar. Stora kusinerna med familj var också där.
 
En mysig dag med alldeles för mycket god mat.
 
Och på samma bana fortsatte juldagen hos Max moster med familj, och alla småkusinerna.
 
Efter allt stillasittande & ätande känner vi oss nu taggade för att sätta fart & göra lite nytta. Min personlige tränare (Max) hotar med ett hårt pass ikväll. Men först skall jag stryka primer på väggen där vi skall sätta kakel  i nya köket.   Japp, så får det bli, även om det är juldagskväll! Sen måste jag ut i lilla verkstaden & fortsätta med ett par örhängen jag har på gång. Tror de kommer att bli riktigt bra.
 
Nu kan jag ju visa några julklappsbeställningar som jag inte kunnat visa förut, för att inte riskera att någon råkade se sin julklapp i förväg :)
 
Börjar idag med denna roliga idé. Beställaren ville ha en hängande keramikskål att ha innanför dörren, för att lägga nycklar, plånbok & liknande i. 
 
 
Den höga kragen gör att skålen stabiliseras av repet & inte vippar över om man lägger all tyngd vid en sida.
 
 
En jättebra idé från en väldigt fiffig tjej, tycker jag. Och jag kunde inte blivit gladare än när det kom ett meddelande på julafton att hon fått sin julklapp & tyckte om den. Kul!! 
 
God fortsättning!! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julhälsning med ljuslåga i Diabas.

Då var den här. Lillejulafton. Vips, så dyker den upp från ingenstans.
Några trevliga kunder har hittat sina sista klappar här idag, lite skönt att se att det är fler än jag som är sent ute :)  Jag skall snart ge mig iväg & hämta sista keramiken som är färdigbränd ungefär ganska precis nu i Glimåkra, gäller att det lyckats eftersom där är några av mina sista juklappar med..
 
Med denna eviga låga önskar jag er alla en riktigt God Jul. Min innerliga önskan är en fin jul för alla och envar. 
Detta smycke gjorde jag när jag även i år fick äran att göra ett Luciasmycke. Lågan har Karin Thuresson målat.
 
Andra sidan av hänget är rå Diabas, så man kan välja hur man vill bära det efter dagsformen.
 
 
Sensi skickar en julhälsning
 
Och Akilles önskar God Jul
 
 
Hästarna gnäggar God Jul.
Sensi fick besök av bästa kompisen Nero vid stallet idag, alltid lika uppskattat!
 
Hönorna uppskattar den milda vintern & kacklar glatt omkring ute. De hälsar också God Jul. 
 
Ha det nu riktigt skönt, kör försiktigt & var rädda om er!!
 
 

Kraftigt armband Diabas & Silver samsas med djupare funderingar

När man polerar, varesig det är Diabas eller silver, får tankarna en hel del tid att vandra omkring & vrida & vända på olika fenomen. Först kan jag ju visa armbandet jag polerat på:
 
 
Mycket polerande. Det har alltså bjudit mycket fundireringstid :)
 
Vad är det då som snurrar just nu?
Jo, min fråga är: vad är det som är så provocerande i att inte passa in helt i mallen för "medelSvensson"?
Vad är det som skrämmer & upprör så med att vika av lite åt sitt eget håll? 
Det spelar ingen roll vad det är som avviker, ifrågasatt tycks den bli som av någon anledning inte faller inom ramen. Är det för att det tvingar "medelSvensson" att tänka till & vidga sina vyer & då blir det jobbigt? Eller känns det hotfullt att inte alla är exakt som jag? 
Den som har annan hudfärg, annorlunda läggning, annorlunda kläder, annorlunda sätt att se på olika saker än så om jag ser dem, borde inte det vara berikande?! Ett tillfälle att lära mer om något nytt, kanske se saker från ett annat håll, eller så vill jag fortsätta som förut, men har i alla fall fått en ny vinkel på saken? Jag bara undrar, utan att peka finger. I synnerhet saker som görs av godhet har jag svårt att förstå att kan vara provocerande.
En så enkel sak som att jag väljer att inte äta djur, hur i hela världen kan det vara så till den grad provocerande att det hela tiden skall ifrågasättas?! Det resulterar i att jag inte bidrar till den sjuka djurhållning som hittas i många djurfabriker med stordrift, det resulterar i att jag i den delen inte bidrar till den negativa inverkan det i stort har på miljön osv osv. Vad är problemet? Jag säger ju inte att alla måste tänka & tycka som jag, det gör tex inte ens min närmaste familj. 
Visst vore det fint såhär i juletid att istället för en massa dyrköpta saker ge varandra ömsesidig respekt för våra olikheter & se dem som den tillgång de oftast är?! Träna oss i att istället för att vända taggarna ut när något är annorlunda tänka att det är spännande, nyfiket se vad vi kan lära oss utav det?
Jag tänker i alla fall fortsätta träna mig i att bli bättre på det.
 
 
Våra fyrbenta vänner fick besök av fyra söta damer, tre av dem kom med på bilden här tillsammans med Flipper & Sensi:
Underbara tjejer där en ömsesidig respekt med djuren är självklar. Det gör mig så glad att se! 
 
Mitt i all röra med allt annat såhär i juletid fortsätter vi med vår never endig story med renoveringen av vårt hus. Slipar & målar & oljar bänkskivor osv. Och titta vad som nu pryder den ena nya bänkskivan:
 
Karins supervackra vallmoskål i stengods. Jag fick den idag, ni kan förstå att jag är glad!!
 
Min lilla systerdotter har gjort en "tacksamhetskalender" på sin blogg. http://sandraaxelssons.blogspot.se/2013/12/mamma-ar-bast.html
Visst är det en fin & inspirerande idé!!
Vi har ju så mycket att vara tacksamma för!
 
Vilken tur jag har med alla fantastiska människor som finns i min omgivning! Tack, alla!!
 
Och hörni, salong Look4You i Lönsboda, där snackar vi sevicemind! Jag behövde ju hjälp med svintokvasten på huvudet & fast hon inte hade någon tid klämde hon in det igårkväll, mitt i allt annat som skall göras nu. Tack!! 
 
Ha nu en riktigt trevlig helg alla! 
 
 

Renoveringsbeställningen klar.

Hur har ni det i julstöket? Massa "måsten" kvar innan julefriden kan infinna sig? Kanske vi skall ta & skala bort några "måsten"?! Jag inser att jag hinner inte alls med varken allt eller hälften av det jag tänkt, men det funkar ju ändå. Har i alla fall fått klart ganska många julklappar idag, när Max ändå skulle iväg med sitt knä. Oj så mycket folk det var ute i stan & julshoppade!! Skönt att komma hem till lilla verkstaden igen!
 
Jag har fått ihop den lite kluriga beställningen, där kunden vill ha ett hänge gjort av detta, som hon inte visste riktigt vad det varit eller vad det var för material och med en pärla som saknades. Något som kommit från hennes barndomshem. Här har jag börjar forma till en bit bärnsten att sätta i där det saknades en pärla:
 
Jag borrade för att fästa en silverring till hänge. Men jag ville ändå löda ihop ringen för att den skulle sitta säkert. Det var inte helt enkelt, eftersom jag inte vågade värma på konstruktionen. Men väl inbäddad med värmestoppgelé klarade den det hela utan att släppa i några gamla lödningar. Bärnstenen skiljer sig lite från de andra pärlorna som är röda & gröna, men det blev ok tycker jag. Får se vad kunden säger om det.
 
 
Igår körde vi hem mer hö till våra gosiga hästar. 
Kanonbra hör i år, tackar den torra sommaren för det. Gott, gott, tycker hästarna.
 
Häromdagen hade vi besök av vänner som liksom jag inte är allätare (själv väljer jag bort kött, här skulle vi även plocka bort gluten, mjölkprodukter, socker & tillsatser som tex konserveringsmedel). Kul att få tänka till lite i köket & jag tror att det är riktigt hälsosamt att välja bort mycket av detta.  Desserten blev en rawfood äppelpaj & den kommer jag absolut att göra flera gånger. Vill ni testa? Både nyttig & riktigt god!! 
Jag följde inte riktigt något recept, men på ett ungefär såhär:
 
Till pajdegen:
1 dl hasselnötter
3 dl mandlar
1-2 msk rapsolja
2 tsk kanel
½ tsk kardemumma
10 färska dadlar
1 msk honung

Fyllningen:
5 äpplen
2 bananer
10 dadlar
1 tsk kanel

Garneringen:
2 skivade äpplen

Gör så här:
1. Kör mandlar och nötter i mixer tills det blir nästan till mjöl.
2. Tillsätt olja, kanel, kardemumma och dadlar och mixa ihop.
3. TIllsätt honungen och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform.
4. Mixa ingredienserna till fyllningen och lägg i pajskalet.
5. Garnera med äpplen.

Serveras tex med cashewgrädde, eller om man inte kör 100 % raw- med turkisk youghurt smaksatt med vanillin & honung. 
 
Stressa lugnt nu i det fortsatta julstöket & prioritera det som egentligen är viktigt. Skall själv försöka följa det rådet :) Försöka hinna va något mindre osocial, inte bara jobba heeela tiden.
I morgon kväll skall jag unna mig lyxen att sätta mig hos frissan & pusta en stund. Inte lär det bli lätt för henne att få någon ordning på svintokvasten jag ligger inne med.. Men hon är duktig, så det blir nog bra med det.
 
 
 
 
 

Leveranspackning & snöbollsmums

 Och vad händer här då?
Jo, jag gnetar på med att beta av beställningar & försöker samtidigt få något lite gjort med förberedelser för julen. Lite julgodis är ju lixom tvunget att det finns i kylen. Dessa blev inte så dumma, skulle bara haft i lite mera lime.
De var enkla att göra:
 
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
1 msk lime eller valfri smaksättning, tex cointreau
 
florsocker & cocos att rulla bollarna i (jag hade bara florsocker med chokladsmak hemma, därav blev mina snöbollar ganska autentiskt dassiga i färgen- alltså om man tänker riktiga snöbollar, rullade av små barnhänder med smutsiga vantar på..)
 
Man bara kokar upp grädden, tar från platta, rör i den hackade chokladen & smöret, rör tills allt smält & så in i kylskåp ett par timmar. Sedan formar man små bollar & rullar i cocosblandningen, sen är det bara att mumsa på.
 
Nu packar jag leveranser som skall va framme innan jul & en & annan snöboll slinker ner mellan varven. 
I mig, alltså, inte i förpackningarna :)
Jag är glad att ha fått iväg akutbeställningen i tid också, känns skönt.
 
Men nu får jag allt sätta fart, det duger inte att sitta här & knappra på datorn. Hej hopp!
 
 
 
 

Invigning i Killeberg

Då var tågstationen i Killeberg invigd. Kul att så många var med och firade den stora händelsen. Jag har tyvärr ingen bild på konstverket som avtäcktes, men det var verkligen symboliskt för orten med kätting, städ och ett tåg som slingar sig upp längs kättingen. Mycket bra gjort av alla inblandade. En särskild eloge till härliga Stig Nyman som gjort prototypen som man arbetat utifrån. Trevligt att engagera skolan, där svetselever tillverkat det stora konstverket med bravur.
 
I banklokalen var vi några hantverkade som dukade upp våra alster. Karin & jag delade bord- Karin ville i vanlig ordning inte vara med på bild, ha, ha.
 
Vi använde trappan för att visa några av våra ljusstakar
 
 
På bordet blev det en bra kombination med Karins röda vallmoskålar & allt mitt svarta & silver.
 
 
Endel av mina halsband hängde vi upp på hängaren & på väggen bakom stoltserar Karins målningar:
 
 
 
Killebergarna var duktiga till att ut & röra på sig denna dag. Ja, naturligtvis var det många utifrån också som kom och tittade.
 
 
Nu är det full fokus på att få klart alla beställningar innan jul. Har kommit en bra bit med akutbeställningarna idag.
 
Sensi tittar bedjande mellan varven & påminner om att jag inte bara kan jobba, hon & hästarna vill ha sitt också.
 
Självklart blir det så. Vem kan stå emot den blicken?!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diabastupp med silverstjärt

Jag sa ju att den lilla keramikhönan skulle få en tupp till sällskap. Här har vi honom:
 
Näbb & stjärtfjädrar i silver & kropp i Diabas. Kuckleliku på det!
 
Igår kom det meddelande från Danske Torpare att de redan behöver fler Diabashjärtan till shoppen. Kul, kul! Angenärma "problem" när det kommer till att man inte riktigt hinner få fram allt som önskas. Behöver inte fundera på vad jag skall göra i helgen i alla fall :)
 
Med det önskar jag er en fin Lucia & en trevlig helg!
 
Kl 13-16 hittar ni oss i gamla banklokalen i Killeberg i morgon, lördag. Vi plockar med ett urval av vår konst/hantverk. Det låter som det blir mycket trevligt som lockar vid invigningen av den nya stationen, så Karin & jag får nog turas om att smita iväg & titta på allt. Kanske ses vi där?!
 
 
 
 

Stationsinvigning och höna i stengods.

"Julen varar fram till påska".. 
Då kan vi väl slå till med en liten tokhöna i stengods. Här står hon och kacklar på en fot av Diabas.
 
 
Hon skall snart få sällskap av en tupp i Diabas & silver också. Kuckelikuu!
 
På lördag kommer den nya tågstationen i Killeberg att invigas med pompa & ståt. I samband med det har man ordnat en julmarknad med många trevliga inslag. Karin & jag är glada att ha blivit inbjudana att medverka vid firandet. Vi kommer att finnas i gamla banklokalen, bredvid 59:an. Där kommer att finnas fler hantverkare på området från stationen & upp till 59:an, det kommer att bjudas godsaker, underhållning, konst & hantverk mm på plats när första tåget stannar vid stationen. En stor dag för Killeberg! 
Det är ju en bra sak för miljön att tågen blir mer tillgängliga.
Jag hoppas att det kommer att bli verklighet med tågstopp i Gylsboda också igen inom överskådlig framtid! Något som inte borde vara en omöjlighet i samband med Sydostlänken, tänker jag.
 

Danske Torpare

Om ni läser "Danske Torpare" på nätet http://www.dansketorpare.dk/ kanske ni känner igen smycket de har på förstasidan?
 
 
I deras shop presenterar de det såhär:

Halskæde med hjerte i Diabas sten

Halskæde med sort lædersnor og hjerte i Diabas sten i sølvindfatning. Diabas-stenen fascinerer og tryllebinder os med sin skønhed.

Sort og rå, udstråler den urkraften, som fulgte med op fra jordens indre, dengang diabasen dannedes for mere end 900 millioner år siden. Poleret og blank, lyser den op og afspejler den skønhed, som findes i vores natur.

Smykkedesigneren Pia Lindberg står selv for både design og bearbejdning af alt fra smykker til skåle og skulpturer i Diabas, som oftes komplementeres af hendes egne håndlavede sølvdetaljer.

Hele processen fascinerer hende, lige fra at gå på skattejagt blandt fantasiskabende høje af Diabas til at finde godbidder til smykkefremstillingen og smede detaljerne i sølv, som komplementerer det spændende sorte.

Læs mere om den spændende smykkedesigner: www.lindbergdiabas.se

Hvert smykke pakkes i fin, sort organzapose.

Kul!! Ett samarbete som känns riktigt roligt! 

För övrigt är det arbete i lilla verkstaden som gäller idag, med avbrott av varmt välkomna besökare som är på jakt efter julklappar & annat. Och så laddar jag för keramikande ikväll.

Jag har fått ett nytt nummer av tidningen Konst Världen & i vanlig ordning gör den mig konfunderad. Jag funderar & filosoferar & försöker förstå. Men lyckas mindre bra. Kanske någon av er, kära läsare, har någon bra tanke & kan förklara för mig varför det är som det är.. Tidigare har det ju varit upprörande konst av dödade djur och annat som fått mig att undra. Men nu är det en lite annan fundering. Absolut ingenting gentemot de aktuella konstnärerna, bara en fundering.. Tex denna tavla:

 274 x 182 cm gjord av Christopher Wool, NY. 
Såld för 11 500 000 kr!!! Och det är DÄR min fråga kommer in. Varför?? Vad är det som gör att man betalar sådana summor?
 
Där finns flera exempel på tavlor sålda för mellan 10 - 20 000 000 kr. Ingen av dem direkt föreställande. 
 
Sedan tittar jag på en av Karin Thuressons senaste sålda tavlor:
 
Personligen gör den mig gladare att betrakta. Och prislappen är betydligt mycket mera modest.
Är det verkligen så att många människor uppskattar den abstrakta konsten så mycket mer? Eller är det helt enkelt så att man betalar för namnet och sen är det inte så viktigt att det är en tavla som ger en glädje när man betraktar den? 
 
Jag har ju också goda grannen Mette Aarre som gör sin färgstarka konst som ofta berättar en historia, färgstarka kreationer som jag känner att kan sprida glädje.
Även hennes konst har tämligen modesta prislappar.
 
I Konst Världen fanns att läsa om denna tavla 183 x 122 cm av Jean-Michael Basquiat som nu sålts för 18 300 000 kr!!!
 
Jag menar inte att förringa någon, jag bara funderar över fenomenet. Eller är det fult att diskutera & jämföra så? Jämföra skall man kanske inte göra. Men man kan väl få ventilera fenomenet över de stora prislapparna på vissa tavlor och de blygsamma prislapparna på andra, där det känns som mycket tid och möda och hjärta lagts ner i konsten. Spännande om ni vill dela med er av era tankar kring detta!
 

Renoveringsarbete & brödbak

Ett renoveringsobjekt på gång i lilla verkstaden. Beställaren vill ha denna lilla tingest iordningställd så den kan hänga i ett halsband. Jag har börjat forma till en bärnsten som ersättning för det saknade blombladet och jag har gjort hål för ett fäste. Materialet är ovisst, så det känns vanskligt att värma på det, så jag vill undvika att löda.
 
 
Igår kväll smygstartades julen med årets första julbord. Vi var hos min syster- som är kock.. Det var gott, kan jag säga! Krävs inte så mycket mat idag :)
 
Ute faller snön med stora tunga flingor. Sensi kniper ihop ögonen när jag kommer & tycker att nä, idag är det soffväder!
 
 
 
Jag nämnde förut att jag skulle koka kolor. De var superenkla så ni får receptet:

Till ca 40 st

Ingredienser

  • 2 dl valfria nötter eller mandel
  • 100 g smör
  • 34 dl ljus sirap
  • 12 dl strösocker
  • Valfri smaksättning, tex 2 tsk malen ingefära eller 2 tsk kakao & lite chiliflingor eller egentligen precis vad man gillar.

Gör så här:

Rosta nötter/mandel i torr varm panna. Ta upp och hacka dem grovt. Smält smöret i pannan. Rör i sirap, socker och smaksättning. Låt koka på medelvärme 4–5 min till gyllenbrun färg. Blanda ner nöt/mandel hacket. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Låt svalna och skär i bitar.

  

Idag skall pojkarna sälja hembakat vid julskyltningen, så idag har det varit brödbak.

    

Efter dett ser jag fram emot att kunna tillbringa morgondagen i lilla verkstaden & kvällen på keramiken!!

 


Silverhjärta med mattpolerad Diabas

Jag hoppas Sven har varit snäll mot er & inte kastat alltför många träd över era vägar, trädgårdar & annat. 
Här har han faktiskt varit ganska hygglig. Kall & rälig, men inte så värst oförskämd.
Lite, lite snö hade han med sig, så ett litet vitt täcke ligger över min utearbetsplats.
 
Där stod jag igår tills Sven körde in mig. Skulle göra nårga dubbla saltkar.
 
  hämtade ut verktyg & slog ur borrkärnorna 
 
ut med lufthammaren & körde botten på hålen plana
 
ut med slipmaskinen & skulle jämna till kanten  men så ville inte slipmaskinen riktigt som jag ville. Tog mig då en välbehövlig tepaus, på med alla lager kläder igen & så ett nytt försök. DÅ bestämde Sven att nu jäklar tar vi i. Himlen öppnade sig, det regnade småspik i stormbyarna. Kändes som det var lika bra att gå över till inomhusarbete. Lite silversmide är ju aldrig fel. Det bidde ett stort silverhjärta med en mindre mattpolerad Diabas. Svår att fånga på bild, men jag har gjort några försök:
 
 
 
 
Idag har jag börjat göra julgodis. Först polkagrisbräck. Superenkelt. Smält vit choklad, häll ut på bakplåtspapper & strö över krossade polkagrisar. Om man kör med köpta polkagrisar är det ett snabbt & enkelt alternativ. Jag slog till med de hemmagjorda polkagrisarna, supergott!
 
Nu är det ett par varianter kola på gång, men vi återkommer till dem när jag sett att de blev bra :)
 
Ha en trevlig helg!!
 
 
 

Keramikänglar med Diabashalsband

Sätter mig ner för en kort paus, försöker ta igen lite av det jag ligger efter med adventsfixande här hemma. 
 
Ikväll blir det en extratur till keramiken, för att julklappsbeställningarna skall hinna bli klara i tid.
 
En liten änglakör ha kommit ur gasyrugnen & jag har gjort små Diabashängen åt dem, att ha om halsen.
 
 
Nu hotas det med ny storm i morgon, vilket innebär STOR risk för strömavbrott på nytt, så idag gäller det att sköta undan. Om det blir tyst härifrån vet ni då varför. 
 
Akilles övervakar mitt arbete & Diabastomten som jag tovat luva till har Akilles fixat lite med. Han tyckte det skulle tovas in lite Akillespäls också i den, så det har han gjort..
 
 
 
 

Galerie Frida, TACK för oss!

Även söndagen avlöpte väl, besökarna började komma redan vid öppningen även denna dagen.
Kul med alla olika nationaliteter, bl a Holländare, Engelsmän, många Tyskar och Danskar. 
 
 
Det började genast fylla på med gäster i den vackra cafédelen.
 
 
Ni förstår min förtjusning i rummen, så underbart ljusa. 
 
Lite nytt fyllde vi på med till söndagen, bl a en stor adventsljusstake istället för den som fick ett nytt hem på lördagen.
 
 
Skulpturen "Vidare", gjord av Jep Welsh fick mycket uppskattning av gästerna.
 
 
Fram på kvällen lystes trädgården åter upp av flammande eldstubbar. Gästerna minglade vidare och när det var stängningsdags kunde vi konstatera att helgen varit helt fantastisk på alla sätt. Vi kan inte nog tacka fina Margrethe för att vi fick husera i vackra Galerie Frida med henne. Många intressanta människor har vi träffat & nya kontakter har knutits. Det var med stort vemod vi idag packade ner & hjälpte Margrethe städa ut efter Galerie Fridas sista utställning. 
 
 
Ikväll var det keramikdags. Det blev inte så långvarigt, den långa helgen & förra veckans förberedelser tar ut sin rätt.
I morse var det underbart att pusta ut, ta med Sensi ner till hästarna & ta ut Flipper & Macko på morgonpromenad.
 
 
Trötta & glada smälter vi nu alla nya intryck, tackar alla trevliga besökare & alla som hjälpte till på olika sätt. Så tackar vi Margrethe med familj & önskar lycka till med vad framtiden har att erbjuda. För försäljningen av Galerie Frida kommer inte att innebära att Margrethe slutar engagera sig kulturellt, det är jag helt säker på!