Hjärtlig uggla i Diabas & silver.

Fredag. Jag minns känslan medan jag hade ett "vanligt" arbete. Fredagskänslan. 
Sedan jag startade eget innebär inte längre fredagen en ledig helg. Men det spelar ingen roll. Det är ändå fredag!
 
Karin & jag har arbetat i veckan & satt ihop en liten broschyr om vårt arbete tillsammans. Inom kort kommer vi att ha sådana klara att sprida.
 
Vi har mycket att ta ställning till, tex hur mycket skall vi satsa på utställningar utomlands. Det är naturligtvis smickrande och lockande att vi får möjligheten att resa och visa vår konst & hantverk, men samtidigt kostar det en hel del, inte minst i tid. Angenäma funderingar att ta itu med.
 
Under tiden arbetar vi på inför alla utställningar vi redan har planerade under året. Fågelutställningen på Öland får ha med en uggla till. En hjärtlig sådan :) Hjärtan som slår för djuren! (Jag har ju tjatat om Djurens Parti som jag är så glad över att kommer in & ger djuren den röst de så väl behöver, där Ugglan är en fin symbol).
Jag är så glad för alla som engagerar sig för djurens bästa.
Har ni läst att Shell backat under veckan, de kommer inte att borra efter olja i arktiska Alaska- än i alla fall. Och flera större företag plockar bort palmolja ur sina produkter, för att inte bidra till skövlingen av regnskogarna. Glädjande!! 
 
Hurra, gnäggar Macko. Mera sådant, hoppas vi! 
 
Önskar er en skön fredag & en trevlig helg!!

Silverfågel med Diabas i näbben.

Det höll på att inte bli någon blogg idag. Jag tappar lite fart av att läsa allt dravel som kommit efter att skolan i Nyköping infört en köttfri dag. Tex detta utdrag från Aftonbladet idag:
 
Gratis hamburgare till eleverna.
Så protesterade Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) mot en köttfri dag på skolan i Nyköping.

Kön av skolelever ringlade sig lång utanför hamburgerståndet vid Gripenskolan. Bakom protesten mot den köttfria dagen inom Nyköpings kommun fanns flera skäl enligt LRF:s ansvarige, Lovisa Norberg:

"Vi vill att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga", säger hon till dagensmedia.se.

Men snälla, har vi inte kommit längre än så??!? Nu var vi där igen, det jag så många gånger undrat. Sunt förnuft, vart hade det tagit vägen?! Vart har överkonsumtionen tagit oss, vad har den gjort mot naturen? Nu försöker någon göra något bra, då skall det motarbetas, dessutom med de mest korkade argument man kan hitta på. Jag blir alldeles matt. 

En hyllning till djuren fick det bli i verkstaden. Fri som en fågel i dess flykt, bärandes sin skatt i näbben. 

 
Idag fyller Akilles 9 år. Grattis till finaste kattkillen!
 Veckan som gått har jag passat en extremt go´ kattflicka. Lilla Signe, en riktig mysfia!
 
Där kommer energin tillbaka, tillsammans med djuren.

Diabashalsband med ugglefjäder i silver

Jag följer med spänning utvecklingen av "Djurens parti", glädjande nog ser det ut att ta form och bli en motpart till all annan fokus på produktivitet och på det kommersiella tänkandet. Det behövs en kraft som tittar på vad som är bra för djuren och för miljön!
 
I loggan för Djurens Parti finns det en uggla. När Karin & jag nu planerar för vårens fågelutställning blomstrar inspirationen på fågeltemat och jag gjorde en ugglefjäder i silver, smidde en rund ring som jag lödde fast fjäderna på och så får naturligtvis den obligatoriska Diabasen också vara med. Såhär blev det färdiga resultatet:
 
 
Nu kan jag också meddela besökare att det går bra att köra fram till oss och till lilla verkstaden igen. Vi har byggt upp vägen med tonvis av fyllning och grus i helgen, så nu skall vi klara oss från nya översvämningar ett tag.
 
Snön fortsätter att falla ute, det är kallt, fuktigt & blåsigt. Jag gillar det inte. Flipper håller med, han uppskattade verkligen att få nybäddat i lösdriften i stallet, så han & de andra hästarna kan ligga inne & mysa.
 
Det var motvilligt han steg upp i morse när jag kom för att ta ut honom & Macko på promenad. Näää, tyckte Flipper, låt mig sova!
 
 
 

Uggla kikar ut ur Diabas

I Gylsboda har stenbrottet satt spår överallt. Huset bredvid vårt är den gamla Disponentbostaden, ett stort vackert hus. Jag tycker om de stora stenarna som står där i skogskanten. Jag har gått där & tänkt att det hade varit coolt med en uggla som skulle titta ut som ur ett hål i stenen. 
 
 
Så jag var tvungen att gå hem & testa att göra något sådant, i en lite mindre sten. Men det bidde väl sådär.. 
 
 
 
Nja, det kanske var en sådandär idé som var bättre i tanken än i praktiken :) Och så är det för jäkla kallt att jobba ute, så nu återgår jag till silversmidandet idag.
 
Jag har förresten ett litet hälsotips att komma med idag. Jag börjat använda mer mandelmjöl, cocosmjöl & sådana alternativ till vitt mjöl i bakningen. Och till sötning blir det honung som ersättning för socker. 
 
Här har vi ett test med kakor som blev riktigt smaskiga:
 
 

3 dl mandelmjöl

3 msk kokosmjöl

0,75 dl honung

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 msk mandelmjölk

1 st ägg

1 msk vatten

½ mosad banan

1 dl torkade svarta vinbär

In i ugnen ca 175 grader tills de börjar få lite färg.

Önskar er en fortsatt skön helg!


Pilgrimsfalk i Silver med mattpolerat Diabasmoln

Idag kan jag konstatera att det lär bli många turer till Öland detta året, med olika utställningar från början på April till slutet på September. Hoppas på bra väder, så kan det ju bli riktigt angenämt!
Vi börjari April med en utställning på Greby B & B, där bl a fågelentusiaster håller till. Det får alltså bli mycket fåglar till den utställningen, som kommer att stanna kvar där över sommaren. Vi ska vara med vid Ölands vårfest också, Öland Spirar den 10-11 maj. 
 
Så nu får jag jobba lite med fåglar. Pilgrimsfalken, som finns i Naturskyddsföreningens logotyp och som är med på Sveriges röda lista som sårbar, är så vacker. Här en lånad bild från ett reportage i Kristianstadsbladet:
 
Bilden blev inspiration till detta hänge, med ett mattpolerat Diabasmoln & Pilgrimsfalk i silver:
 
 
Jag har gjort en kraftansträngning med att rensa för att få undan vallgraven över vår väg. Det har gått ganska bra, men nu är det mera isbana. Det är halkskydd på skorna som gäller (jag har i alltför färskt minne hur lätt det är att halka annars & det kan göra väldigt ont- speciellt om man bryter en handled eller så..). 
 
 
Sensi fixar det bra- utan halkskydd. 
 
 
Stor del av denna dagen har tillbringats i Kristianstad, med helgenomgång av alla titanskruvarna i käken. Det görs ungefär vart tionde år. Lite fanns där att åtgärda, men det var ganska ok.
 
Nu ska jag ut & fixa till ett par enkla silvercreoler som är beställda. Hej hopp!
 

Polerad Diabasskål

 Ikväll är det dags för keramikande igen. Jag skall försöka knåpa ihop en höna som jag fått beställning på. 
Men först skall jag leverera en Diabasskål. Denhär:
 
 
 
De polerade skålarna är svåra att fota för den som inte kan.. Allt speglar ju sig i den blanka ytan. Jag får anlita Rebecka Creates när det skall tas ordentliga bilder på sådana saker :)
 
Ute blåser det så det känns mycket kallare än det egentligen är. Macko längtar nog också efter sol & värme.
 
 
Sensi tycker det är ganska kul med snön. Häromdagen träffade hon en liten unghund & då märktes det att Sensi börjar bli lite till åren. Hon var inte lika pigg på bus som den lilla unghunden var.
 
 
Nehej, nu får jag sätta fart.
Ha det gott!!
 

Smycken med silverinfattad Diabas

Silverinfattade Diabaser kan jag inte få nog av. I armbandet & det högra halsbandet är det mattpolerad Diabas. I det vänstra halsbandet har jag valt att sätta en rå Diabas. 
 
 
Igår jobbade Karin & jag med att ta fram en infofolder om oss, om vårt arbete tillsammans. Under arbetet glider vi lätt in på nya idéer att spåna på. Karin har skissat lite på lampan som skall smidas & smyckas med mindre Diabaser.
 
 
Så har hon så smått börjat göra illustrationer till boken vi knåpar på. Denna lilla aurorafjäril kommer att fladdra förbi i texten en vacker sommardag.
 
Idag tycker Tilda att barnen skall vara inne, för kallt & snöigt för små kycklingfötter att gå ut.
 
 
Jag håller med. Idag såg det nog ut som en michelingubbe som kom vankande längst vägen med en hund & två hästar när jag tog en förmiddagsrunda med lilla flocken. Inte min årstid detta!
 
Önskar er en trevlig helg!!
 
 
 
 
 
 

Stelt silverhalsband med infattad polerad Diabas, designad av Macko

Vill ni höra hur designen till detta halsband kom till? 
 
 
Jo, det är ju så att min goda vän & kollega Karin Thuresson kan kommunicera med djur. Jo, prata med dem kan vi ju alla, men det är inte lika solklart för alla vad det egentligen är de svarar. Det finns många spännande & häpnadsväckande historier kring detta. Men vid ett samtal med min fyrbente vän Macko sa han att han tyckte jag skulle göra ett sådant halsband. Och så blev det, naturligtvis. Han har godkänt det.
Visst är han snygg, min hjälpdesigner!
 
 
Sensi fick busa lite med bästa kompisen Nero vid stallet idag. Alltid lika populärt.
 
 
Jag har försökt rensa för att vattnet skall rinna undan från vägen, med ganska klent resultat. Så om ni planerar ett besök får jag be er parkera på stora parkeringen efter järnvägen & ringa mig, så kommer jag & guidar sista biten till fots (alternativt medtag vadarutrustning..). Ber om ursäkt för detta.
 
 
Jag har börjat knacka fram Diabaser till vår blivande ljuskrona, men attans vad kallt det är i vinden! Knappt det går att jobba sig varm. Så nu ska jag lyda Karins råd & mjuka upp min onda hals med en kopp hett te.

Ett till silverskedshänge, detta med Diabaskula.

Ikväll får jag fuska med min sjukgymnastik, det är sällsynt! Ryggen behöver det så väl. Men med feber, ont i kroppen & ont i halsen tror jag det får va´ ikväll. 
 
Men det har varit bra dagar, med givande möten och nya roliga idéer att jobba på. 
 
Personalklubben hade ett litet planeringsmöte & då hälsade jag på i fårhuset. Ja, ni fattar. Man bara smälter ju totalt.
 
Planeringsträffarna resulterar alltid i massor av nya idéer. Alla lär inte hinnas med just nu, men mycket skall sättas i verket snarast. Vad sägs om en Diabaskrona att hänga i stora salen?! Typ kristallkrona, fast med små råa Diabaser istället? Hade inte det varit häftigt, undrade Karin?! Jo, tycker jag, det blir ju urtjusigt! Det var bara ett exempel bland de senare idéerna. Både Karin & Mats är händiga i smedjan, så en smideskrona skall det bli. Tänker vi. Återkommer i ärendet..
 
Armbandet av skedskaften gav ju en sked till att göra hänge av. Såhär blev den:
 
 
Måste tipsa om en blogg som inspirerar den som vill göra hälsosamma val med tanke på kosten. Goda grannen Rebecka skriver bl a om sin kostresa mot ännu bättre hälsa på http://livetpatorpet.blogspot.se/ Ni hittar även hennes hemsida där- hon är inte bara rawfoodentusiast, hon är mycket duktig fotograf också :) 
 
Här blev det rawfoodbollar av fikon, dadlar, solroskärnor & olivolja, rullade i solroskärnor & cocosflingor till kvällsfika. 
 
Och Max fortsätter göra godaste smoothisarna. Frusna hallon, äppel & banan, mums! 
 
Men nu skall jag sova en skvätt & hoppas innerligt på att jag är lite piggare när jag vaknar. 
 
 

Armband av silverskedar med Diabashjärta

ÄNTLIGEN får vi se solen idag. Ösregn mellan varven, men ändå inte det kopiöst tråkiga gråa som bara får dagarna att flyta ihop till en enda grå massa. 
Det är fler än jag som uppskattar det. T o m Tilda (den grå fluffiga) har tagit ut sina små (de båda gula) idag. Fast de inte är så små längre. För er som hängt med bland hönsen så är det Gulle Fia längst till vänster. Hen har nu kommit ut som tupp i all sin glans, och är nu ensam tupp i hönsgården. Gammeltuppen låg död en morgon. Sorg i hönshuset, men nu har de repat sig.
 
 
Emla är verkligen en linslus. Hon är noga med att uppmärksamma en på att hon gärna poserar själv på bild.
 
 
Akilles däremot bryr sig inte mycket om varesig kameror eller annat. Bara han får sova ifred så är han nöjd.
 
 
Det idoga regnandet har ställt till bekymmer för oss. Jag behöver investera i vadarstövlar för att ta mig hemifrån & till stallet.. Sensi bryr sig inte, hon älskar vatten i alla lägen så hon kutar glatt igenom, medan jag står kvar & tvekar :)
 
 
Ett tips till er som uppskattar vackra bilder på djur & natur. Titta in på http://www.jeanettesbilder.se 
Man blir glad av att se den ömsesidiga respekt som finns mellan en fotograf som kan ta sådana bilder & djuren. Och vad som gör oss riktigt glada är att denna fotograf kommer att visa sina bilder vid utställningen i transformatorn i Gylsboda den 9 aug. Det kommer att bli ett kanonevenemang med många nyheter i år!!
 
Jag har jobbat vidare med ett nytt armband av skaft från teskedar i silver med ett Diabashjärta.
 
 
 
Nu skall jag passa på att ut & jobba vidare på en uggla som skall kika fram ur en sten.
Ha en fortsatt skön söndag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På gång..

Då var veckans bästa dag här igen. Fredag. Gött!
 
Min kamera behagar skoja lite med mig & tycker inte att jag skall ladda över bilderna från den till datorn idag, så tyvärr kan jag inte visa det jag hade tänkt. Vi kör en gammal favorit istället:
 
 
Speciellt det mittersta hänget är ett sådant som jag själv blev väldigt förtjust i. Men inte värre än att jag kunde skiljas från det när det blev sålt :)
 
Kaffebryggaren &  mixern bestämde sig också för att sluta fungera här. Så nu har vi uppgraderat med ny mixer & vattenkokare/kaffebryggare. Lite knixigt med kaffebryggaren, men det går bättre & bättre när vi vänjer oss vi den. Man häller manuellt det kokta vattnet i tratten med bönorna, så det gäller att brygga rätt mängd från början, annars blir det som runnit igenom kallt. Men tajmar man bara det rätt så blir det gott kaffe.
 
Mixern är kanonbra, Max (och jag)  frossar i smoothies, han kommer & överraskar oss på kvällen med hallon/mango smoothie & en annan variant var äppel/frusen banan/apelsin. Supergott!! 
 
 
Här är en av Max vitaminkicksmooties
 
 
Önskar er en trevlig helg! Här består den i vanlig ordning till stor del av arbete. På hemsidan http://www.lindbergdiabas.se/ under "Detta händer" har jag börjat uppdatera lite om årets utställningar, det blir ett riktigt roligt år med nya spännande människor involverade. Kul, kul!!
 

Återbruk, silverskedar blir smycken

Inget nytt från banken angående pengarna som obehöriga plockat från mitt kort, mer än att när jag ringer & jagar menar de nu att vi kan titta på det på fredag. Inte utan att man undrar hur vanligt det egentligen är med skimning?? Känns inte som de tycker det är någon stor grej.  Fortsättning följer.
 
Så ringde jag skatteverket, hade några frågor jag ville dryfta med dem. Första gångerna gick det inte att komma fram alls. Till slut kom jag fram & fick plats 52 i kö.. Så nu sitter jag och väntar på min tur. Suck.
 
Silverskedarna har nu blivit till ett set med armband & halsband.
 
 
Fler bilder på armbandet:
 
  
 
Det är första gången jag använder silverbestick i silversmidet, det var en rolig erfarenhet som gav mersmak!! Går ju finemang att kombinera även det med Diabas, så klart.
 
Över till något heeeeelt annat..
Lite oväntat från mig, som inte varit politiskt engagerad någon gång. Men det är mycket för att det inte finns någon som belyser många av de frågor som jag tycker är viktiga. Djur, natur, miljö tycker jag ofta får stå tillbaka när det mer handlar om produktivitet.
 
Igår läste jag att det är ett nytt parti som är på väg att bildas i Sverige.
Djurens parti.
Hur de ställer sig till övriga större samhällsfrågor framgår inte än, primärt står det enbart om djurrättsfrågor. Men eftersom det är något som enligt min mening brister hos övriga partier tycker jag det låter väldigt intressant om det kommer några som vill jobba för att förbättra djurens förhållanden. För att partiet skall få registreras måste de ha minst 1500 namnunderskrifter. Man förbinder sig inte till något med att skriva under, det är enbart att man stöttar möjligheten att registrera partiet. Om man vill ge sitt stöd finns blanketten för utskrift på
 
http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/djurens-parti-bildat-i-sverige
 
Nu vet & förstår jag att skeptikerna skakar på huvudet åt mig igen. Men som sagt, detta handlar enbart om att möjliggöra en registrering, så att de kan arbeta vidare, ta fram ett ordentligt partiprogram osv. Och jag tycker det är en viktig fråga som glömts bort alltför mycket. Sedan förstår naturligtvis även jag att det inte är den enda frågan som är viktig och det utgår jag ifrån att även initiativtagarna har klart för sig. Vi får säkert veta mer om/när de fått in tillräckligt med underskrifter för att registrera sig. 
Ni som tycker att en röst behövs för djurens rätt bland alla andra intressen som väger tungt i politiken, gör som jag & skriv ut blanketten & ge dem ert stöd. Tack- å djurens vägnar.
 
 
 
 
 

Silverfjäril på Diabasfot

Grått & regnigt ute. Då behöver vi pigga upp oss med lite sommarkänsla. 
Jag hörde på radion att dagen blivit 15 min längre från när det var som mörkast. Det låter väl härligt!
 
Snaaaart fladdrar fjärilarna omkring på sommarängarna igen!
Jag var bara tvungen att sticka mellan med en fjäril.
 
 
 
Nu hotar de med snö, men det är väl inget annat att vänta. Det kan ju inte bli så långrandigt i alla fall..
 
När jag började fila på vad jag skulle hitta på med silverskedarna gjorde det lite ont i själen att sätta sågen i dem, de är ju så vackra. Men experimentlustan tog över & jag satt & nynnade på en "Farbror Frej" ;)
 
"Hej alla barn, nu blir det barnprogram
titta nu här vad Farbror Frej tar fram:
En liten tesked & nu skall ni höra 
vad man av en liten tesked kan göra
Banka & såga & bocka & gni
så har vi fått lite bijouteri" 
 
 
Här syns några projekt under arbete. Kul som attan!! Tjingeling, nu skall jag ut & fortsätta leka Farbror Frej i lilla verkstaden ;)
 

 

 

 
 
 

Hänge av silversked med infattad polerad Diabas

Det nya året har redan bjudit på en alldeles ny erfarenhet. En som jag förvisso gärna varit utan, men man skall väl lära något av det.. Kanske att man skall inse vad som är viktigt och att det då inte är det materiella?! Fast jag tycker att det vet jag ju redan!
Mitt företagskonto har i alla fall på något ännu obergipligt sätt blivit skimmat, via ett kort jag själv inte använt. Det återstår att se hur det hela avlöper.
 
Annars knåpar vi på med byggandet. Hallen börjar likna något nu, fast det återstår endel arbete, bl a med trappan. Vi fick en byrå som vi tänkte ha till förvaring av halsdukar, mössor, vantar & dyl. När jag drog bort silvertejpen som hållt lådorna på plats under transporten följde lite för mycket med.. 
För att rädda den målade jag en rand i samma färg som panelen i hallen & gjorde symboler på den, vad som skall ligga i resp låda (Mats & Max får dela på den med M, mycket orättvist tyckte Max..).
 
 
Så får det bli så länge. Nu skall det väl vara tydligt var sakerna skall läggas i alla fall.
 
 
Jag fick ett helt dussin riktigt silverskedar av supersnälla släktingar, att använda i skapandet. Jag kunde knappt vänta att börja på, så nu har jag ett första hänge på gång. Lite finlir & putsande kvar på det. Och när jag sågade av resten av handtaget fick jag genast idé om hur det skall användas. Kul, kul!
 
 
Ha en fortsatt trevlig helg!

Keramikskål

Hoppas ni, precis som vi, har haft fina dagar under helgerna med släkt & vänner.
 
Men nu är jag riktigt sugen på att sätta "tänderna" (eller kanske snarare vinkelslipen) i en sten igen. Verkligheten är snarare att jag måste sätta tänderna i en del pappersarbete, men det är inte alls lika kul att tänka på.
 
Här är ännu en julklappsbeställning som jag inte visat förut:
 
Jag var orolig över glaseringen när jag gjort den, men den blev riktigt läcker!!
 
Ballongceremonin till minne av Jonna och andra som sakas bland oss blev fin, många svävande lyktor steg mot skyn för dem.
 
Efter alla helgdagar med alltför mycket god mat tar vi nu nya tag och välkomnar 2014 med hopp om att det blir ett bra år för alla & envar.