Luciasmycke 2016 & mycket annat

Om man klämmer en nagel riktigt rejält, typ som såhär
så kan det efter några veckor se ut ungefär som såhär. Och man kan vara säker på att vad man än gör så stöter just den fingertoppen i något heeeela tiden. 
Vi röjer, drar ris & eldar. Och jag slår i min rackarns finger. Kidsen är superduktiga & jobbar på som små illrar. 
För att inte ha katt längre går det åt förvånansvärt mycket kattmat hos oss.. 
De här två tycker att de bor hos oss. De blir mindre vilda & skygga för varje dag som går. 
 
Även årets Luciasmycke till Sydöstra Örkeneds Byaförening fick jag äran att göra. 2016 års "Hoppets Låga" ser ut såhär:
Måste ju visa hur långt vi kommit i Sliperiet:
Det var riktigt roligt att kunna visa detta för dagens grupp med 10 trevliga besökare som var intresserade av Industrihistoria i Örkened, där Diabasen spelar en huvudroll. 

Sliperiet, armband med stjärntecken och mycket annat.

Ser ut som en hund utan ansikte. Lexi kan inte vara stilla så länge att det blir en vettig bild. Såhär presenterar hon sig på bild i Norra Skåne, där man skriver om vårt projekt Sliperiet Gylsboda.
Kristianstadsbladet har också skrivit om oss. De berättar att Leader Skånes Ess beviljar vår bidragsansökan. Men Jordbruksverket skall också säga sitt innan det är helt klart, så vi väntar på det formella beslutet. 
Tydligen har även någon av Smålandstidningarna skrivit om oss, då vi blivit kontaktade av intressanta människor som läst om oss och intresserar sig för vårt projekt. Kul!!
 
Mycket möten har det varit senaste veckan i olika forum & ärenden. Bl a möte mellan näringsliv & kommun, positivt att vi knyter ihop hela alltet & drar åt samma håll! 
 
Lite jobb i lilla verkstaden har hunnits med. Här ett exempel på armband med stjärntecken,
har beställning på flera olika stjärntecken som är på gång.
I helgen jobbade hela lilla familjen med röjningsarbete. Mysigt när det blev dags för middagspaus. Mina vegokorvar var inte helt enkla att grilla på pinne, men till slut funkade det. 
Efter grillpausen fick vi ett tungt samtal. Min fina morbror har hastigt gått bort.
Så plötsligt allt bara kan förändras. En stark personlighet är inte längre med oss, men kommer alltid att finnas i våra minnen. Alla våra tankar är med de närmaste.
Hundar har alltid varit en viktig del i morbrors liv. Lexi & jag gick ner till sjön en stund för att låta tankarna flyga fritt.
 
Mitt i sorgen gläds vi med Karin Linderoth som välförtjänt får Osby Kommuns kulturpris i år, för barnbokssuccén om Mormor KrutRut & kossan Margit. Grattis bästa Karin!!

Stora nyheter i föreningsarbetet & en annan nyhet i smyckesskapandet.

Nu står det på Leader Skånes Ess sida. Beviljade projekt. Sliperiet Gylsboda. 
http://www.skanesess.se/nyheter/2016/11/17/sliperiet-gylsboda/
Där står också att vi väntar på beslut från Jordbruksverket. Lite finlir kvar i pappersexercisen, skall roa mig med det såhär på fredagskvällen. Svårt att riktigt ta det till sig innan alla papper är klara. 
Men.. det ser verkligen ut som allt arbete vi i styrelsen lagt ner kommer att bära frukt. Wow!!!
Alla som vill vara del i att bygga upp kulturcentrat som föreningen Sliperiet Gylsboda står inför, välkomna som medlemmar. Man är ju del i det bara genom att vara medlem & stötta föreningens arbete. Och om någon skulle känna sig manad som sponsor är allt välkommet, så klart. Ni ser, detta kan ju bara bli helt fantastiskt!
Jag HAR smygfirat lite. Jag unnade mig att sticka mellan med att skapa ett smycke bara för att det var kul. Ni som väntar på beställningar, jag lovar att jag jobbar på dem också. Men jag har hört på kidsen, det pratas "choker". Typ svarta remmar som sitter tight mot halsen, den typen av halsband syns mycket på t ex artister nu. Klart jag blir sugen på att skapa något speciellt då. Såhär blev mitt första "choker".  And I like it!
 

Sliperiet Gylsboda & stelt halsband med droppform i Diabas & silver

Vi är i ett spännande skede med projektet Sliperiet Gylsboda. Vi kompletterar med de uppgifter som efterfrågas i slutskedet i processen med ansökan till Leader om bidrag. 
I helgen hade vi arbetsdag i Sliperiet. När vi började såg det fortfarande ut såhär:
Vi hade hjälp av en lastbil med kran & en traktor för att få ut de tyngsta sakerna,
 
För övrigt var det till att bära & släpa med handkraft, skottkärra & köra med en lätt låghalt handtruck som krävde en smidig burkslav för att inte kränga i kurvurna ;) 
 
och nu ser det ut såhär:
Häftigt som det rasslar till när många hjälps åt!! Och så himla kul att jobba tillsammans! Tack <3 
 
Lite jobb i lilla verkstaden har jag hunnit med. Funderar på om jag skulle försöka hinna göra lite fler varianter på stela halsband. Så har jag en idé jag skulle vilja prova, en typ av choker (halsband som sitter tätt mot halsen). Känns som det är något som kommer allt mer. Men.. först & främst skall jag jobba fram de beställningar som ligger på tur.
 

Förbryllande nyheter och stämningsbilder från helgens event

Veckan i värme byttes bryskt till verkligheten här med snö, kyla, störtförkylning & jobb upp över öronen. 
 
Och så nyheten som nått oss idag från USA, det förbryllar mig. Undrar så på alla rädslor & allt hat som styr människor på olika sätt.
Empati, kärlek, omtanke om varandra, om vår miljö, djur & natur känns som viktiga saker att lyfta. Låt oss göra det <3 
 
Med det sagt tänkte jag visa några bider från vårt föradventsmys i Bygdegården i Lönsboda i söndags. 
Karin Linderoth & jag fick husera i muséet & blanda vår konst med inredningen där. Häftigt!! Uppskattar verkligen hembygdsföreningens generositet att låta oss använda det vackra museumet. Vi är så glada att det kom så väldigt många besökare! Tack!! Och så var det ju jätteroligt att arrangera tillsammans med Karin igen, det var länge sedan sist. Karins fina barnböcker gör succé och det glädjer mig verkligen.
Såhär mysigt hade vi det:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Några bilder från Dubai & så evenemangsförberedelser

Så många intryck vi har med oss hem efter en vecka i Dubai. Många tankar far omkring i skallen. Jag som vill vara noga med att släcka efter mig när jag går ut, inte slösa på naturens resurser i onödan osv tänker mycket på vilka avtryck dethär gör på mijön..
Världens högsta byggnad. 
Lätt arbetsskadad som jag är lade jag märke till så mycket natursten som användes på fasader och torg. Vackert! Och coolt att hitta Diabas här & var. Tex framför tullen: 
 och i rutor på torget vi passerad varje dag :
 
Djuren saknade jag ganska snabbt. Jag vill inte främja att djur utnyttjas i turistiska samband. Men kamelerna på stranden tycktes inte ta illa upp att jag kliade dem lite på kinden. Tom mamma vågade sig fram & klia dem lite försiktigt i pannan. 
30 grader i havet inbjöd till mycket bad.
 
 
Palmer, färskpressade juicer & strålande sol var riktigt gott.
Fast vi såg nog lite roliga ut när hela stranden badade i sol & vi flockades i skuggan av strandens enda två palmer. Vi var rädda att bränna våra höstbleka skinn ;) 
Här har vi hela gänget på kvällspromenad, fortfarande 30 grader i luften mitt i natten.
God mat är ju en stor del av en skön semester. Här var det buffé & bäst av allt, efterrättsbuffé
 
Ett intressant djuplodande samtal hade jag med en taxikille vars pappa var Iman. Mycket spännande att få chansen att fråga om saker jag har väldigt svårt att förstå. Kvinnosyn t ex.. Vissa saker kommer jag aldrig att förstå. 
 
Så fick vi en vän i personalen på hotellet, Isack, en upertrevlig kille från Kenya. Max & kusin Jesper ligger i polen på hotellets tak.
Så kom vi då hem till ruskväder & kastades rakt in i verkligheten. Mycket som skall vara klart till morgondagens evenemang på Bygdegården i Lönsboda. Kl 17-20. Lite av vad jag pysslat ihop till det:
 
 
 
 
och så blir det smycken & skulpturer i Diabas & silver. Och Karin Linderoths fantastiska målningar, böcker och kort mm. Välkomna!!