Praktikanter & Diabashänge med genomgående silverpärla

Många trevliga besökare har hittat ut till Transformatorn under helgen. När tillfälle ges mellan varven jobbar jag vidare med beställningar.
Denna helgen har jag haft ett par praktikanter med mig. Fast jag vet inte om de har tagit arbetet så seriöst, de ägnade sig mest åt andra mer eller mindre suspekta övningar..
Bakom Transformatorn satt denna lilla gynnaren. Fascinerande, visst ser det ut som naturen haft en riktig nyck av kreativ fantasi när detta lilla liv fick sin design. Ett litet konstverk i färg & form.
Vi har bjudits på ätbara konstverk också. Råa, nyttiga och SÅ goda. Skall vi kalla det Rebeckas Råa? I alla fall är det Rebecka som gör dessa välsmakande konstverk (ursäkta bilden där de inte kommer till sin rätt..).
Ett halsband med mattpolerad Diabas har jag gjort klart. Som dekoration smälte jag fram en kula i änden på en silvertråd. Så borrade jag ett hål genom stenen, trädde genom tråden med kulan på framsidan & fäste med en böj på baksidan. Tyckte denna kedjan passade särskilt bra ihop med hänget.
Men nu tar vi tag i en ny vecka med nya utmaningar. Mycket spännande på gång! Men vi tar det efter hand som saker & ting faller på plats. 
 
 
 
 
 
 
 

Busvalp, Diabashalsband med silversmide & oväntat besök..

Ni minns det lilla tappra trädet som kämpat sig upp på skulpturen med berget i förra inlägget? 
Jag hade skulpturen stående på golvet i verkstaden & så hade jag en liten praktiakant med mig när jag arbetade på ett nytt halsband där ute. Hon sov mest & var allmänt ointresserad av silversmidandet. 
Men så hörde jag hur hon tuggade på något. Min ögon föll på skulpturen på golvet & vips, där saknades det lilla trädet.. Jag fick henne att spotta ut det, men hon hade stylat om det lite. Så nu har hon tagit klivet in i designvärlden också.
 
Halsbandet ville hon dock inte hjälpa till med, det fann hon totalt ointressant. Så det är min egen design rakt igenom. Tror ändå hon tyckte det blev godkänt med sina hamrade smidda detaljer & den polerade Diabasen. 
 
Förra höstens trogna besökare i trädgården har kommit tillbaka. Det där med att det skall vara Gevalia när man får oväntat besök håller han inte alls med om. Han fördedrar äpplen, eller möjligen morötter.
 
 
 
 
 
 

Överlevaren

Ett träd. En överlevare. Upp mot det kala bergets topp finns inte så mycket växtlighet. Men se. Där. Ett ensamt, vackert litet träd som kämpat sig upp. En överlevare. De finns överallt. Små överlevare som ger hopp. I tider av skövling, utrotning av arter, människans urskillningslösa rovdrift av vad naturen har att ge så finns de där för att ge oss hopp och visa att det fortfarande är lönt att kämpa. 
 
Det är ungefär den känslan jag vill förmedla med denna skulptur i delpolerad Diabas med sitt lilla träd av polerad Diabas & silver. 
 
 
 
Men.. naturligtvis som alltid fritt fram för egna tolkningar. Som släktingen som kom förbi & tyckte det var en cool radio med sin lilla antenn ;) 
 
Och när vi nu är inne på kreativt skapande så har den ljuvliga lilla valpen också pysslat lite idag, med vad hon kunde hitta i sonens papperskorg i ett obevakat ögonblick.
Jag har sagt det förut. Det är tur att hon är så extremt söt, det lilla livet. Här har hon tagit sitt första bad i berghålan.
 
 

Råa godsaker, rå Diabas & så lite polerat.

Nu har fantastiska datorsupporten fixat så det kan bli ett nytt blogginlägg. Hur i hela världen skulle det gått för oss utan all denna support?! Hade blivit tillbaka till blyertspenna & räknesticka känns det som.
 
Nu är det inte det enda vi blir bortskämda med. Det ena godare än det andra från rawfood specialisten får vi prova. Jag som aldrig varit bra på att äta frukost kan säga att denna råa gröt är det godaste frukostalternativ jag provat. Här med Matcha te, sprängfyllt med nyttigheter. Rebeckas råa godsaker är helt outstanding! Tårtorna är konstverk att lägga på faten & njuta.
Jag njuter av de fina dagarna vi äntligen fått med klarblå himmel, sol & värme. Precis som jag vill ha det! Äntligen kan jag stå ute & polera med vattnet slabbande utan att det är kallt & otäckt. Det gäller att passa på & ta vara på dagarna. Idag har jag jobbat på en skulptur som jag kommer att göra klar i morgon. Polerar hängen till smycken också. Hjärtan har det varit strykande åtgång på, så det fick det bli något nytt. Här ett vändbart med en sida som är rå 
medan andra sidan är polerad. Så kan bäraren välja efter dagsform.
Lexi är inte lika förtjust i solen som jag. Hon kryper gärna i skuggan & luktar på blommorna. 
Hon är väldigt påhittig, det lilla livet. När jag hade lämnat diskmaskinen öppen hittade jag henne hårt arbetande med att ta hand om fördisken..
Jag har fått några nya fantastiska bilder från vackra Erika Bengtssons modellfotografering i Las Vegas med mina smycken. 
Just denhär typen av ring som går över flera fingrar är omtyckt & har sålt väldigt bra i sommar. 
 
Nu skall jag vila ryggen så den går med på ett nytt pass med slipmaskinen i morgon. Ha en fortsatt skön helg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Naturens återtåg bland Diabasblocken

Veckan som gått har varit intressant och händelserik. Bloggandet har inte hunnits med & ikväll när jag skulle ta tag i det vill det inte som jag vill (inget förvånande, vi sliter på vår stackars support så han säger nog snart upp sig som support & granne.. ). Jag lyckas inte ladda upp några nya bilder. Så det blir inga exempel på nya arbeten den här gången. Däremot kan jag visa en bild som jag laddat upp tidigare. Den vackra & lite mysitska miljön utanför G:a Transformatorn, där naturen gjort sitt återtåg efter Diabasbrytningen & skapat en mycket speciell & vacker miljö.
Jag tycker bilden är helt underbar. Jag fick den från trevliga kunder, fotograf Christer Andersson med familj, som var på besök i Transformatorn. 
Flera intressanta möten har veckan bjudit & i morgon blir det ett nytt möte för att diskutera kommande utvecklingsmöjligheter som involverar flera olika intressenter i Gylsboda.  
En designbutik i Köpenhamn har kontaktat mig & önskar starta ett samarbete. Kul! Mycket som händer & många intressanta frågeställningar att titta på nu.
 
Idag har jag stått ute & polerat sten i solskenet. Gött!!
 
Lexi växer & bjuder oss många goda skratt med alla sina upptåg. Många av hennes upptåg inbegriper illaluktande objekt. Idag nöjde hon sig inte med att äta, utan kletade in sig i det illaluktande. Så idag har lilla valpen badat- igen.
Stackars Mats har fått bältros, verkar ganska plågsamt. Skall göra mitt bästa för att undvika det. Önskar er en trevlig helg & på återhörande när jag fått ordning på bildhanteringen till bloggen igen.
 

Silverkrycka till promenadkäpp

Här fick jag en utmaning som hette duga. Önskemålet var en krycka (handtag) till en promenadkäpp, i silver.
Det var bland det klurigaste jag gett mig på hittills. Och jag tvekade. Men vad fasen, det är ju till att prova. Och se, efter många turer med att forma, löda, syra, kratsa, om & om & om igen så, tam tadam:
i teamwork med min händige far monterades kryckan ihop med en käpp i mörkbetsad ek.
Det var kul att se att käppen faktiskt används! Här på utfärd till Fredriksdalseatern. En mycket trevlig dag!
Lexi växer & blir busigare för varje dag. Farfars hund tyckte nog mest hon var en jobbig yngling. Men hon är så söt att hon kommer undan med mycket, det lilla busfröet. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte är jobbigt med bäbis i huset igen. Hon ser verkligen till att det inte blir någon dötid!
Golvet i Transformatorn gillar hon, svalt & skönt. Och hon charmar besökarna med sin söta uppsyn, då inget av alla hennes bus, hyss & upptåg skiner igenom. 
Nu laddar vi för en ny vecka med många bokade besök i Transformatorn. Välkomna, hälsar Lexi!

Helikopterfärd & gästskapare i lilla verkstaden.

Max & Lexi inspekterar den stora insekten som landat i hästhagen. 
Sen hade Max, kompisen August & jag lyckan att få åka med. Bland det häftigaste vi gjort!! Wiihooo, så kul det var, SÅÅÅ tacksam till piloterna Mathias & Martin! Här är Max & August klara för start:
Gylsboda från ovan, med Transformatorn till vänster & gamla brottet skymtande bland alla granar:
Så flög vi över Hägghults Diabasbrott:
Lönsboda passerade vi på vägen:
Så en sväng över Tosthult, min barndoms by:
och här har vi bl a vårt hus i Gylsboda:
Mycket skog & mycket vatten ser man uppifrån. Dethär gör vi gärna om :) 
 
Ja visst, nog jobbas det också, med båda fötterna på marken efter flygturen. Ett härligt sällskap som hade möhippa för en blivande brud bokade besök. Bruden visste inte alls vad som skulle hända så vi skrämde först stackaren att det skulle dykas i gamla brottet & sedan klättras i nya brottet.
Men vi begav oss till lilla verkstaden där bruden fick vara med & tillverka sitt smycke som hon just gjort klart & hängt kring halsen här:
Det var kul & jag hoppas bruden trivs i sitt smycke & att det blir ett långt & lyckligt äktenskap.
 
Idag har jag haft flera intressanta & givande möten i Transformatorn med diskussioner om kommande projekt & idéer. Känns som en spännande framtid vi går till mötes! Fick förfrågan om att hålla föredrag också. Ja men varför inte, det får vi testa det också :)
 

Morgongåva i Diabas & silver samt en ovanlig syn..

Fotograf Rebecka Szemenkár tyckte det saknades en bild på oss i förra inlägget.. Såhär bjuder hon på en bild som hon tagit. Det är ju en sällsynt syn, så jag får nästan hålla med om att det var värt att förevigas. Senast Mats hade kostym på sig tror jag var när vi var vittnen till kompisar som gifte sig för typ 25 år sedan. Den kostymen hade dock hängt & krympt i garderoben (det är ju ett ganska vanligt fenomen..) så den passade inte alls längre.
Rebecka är inte bara fotograf, hon är specialist på bl a raw food desserter också. Vi fick prova en lemon curd pie med yellow latte. SÅ gott & för både gom & öga.
Nu kan jag visa morgongåvan jag fick göra till bruden också. Hamrade silverhjärtan, med en Diabaskula i halshänget. 
Och en liten specialare som brudparet fick av oss som minne. Foten är i Diabas med polerad ovansida & hjärtat gjorde jag i silver.
En 
Ett par Lexibilder får vi väl ha med också, här med kompisen Valle.
och här med matte, en bild som grannen Barbara tog.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vigselring med äkta Diamant

Igår var den stora dagen för bröllopet mellan Glenn & Erika. Deras vigselring med Diamanten som gnistrar ikapp med dem själva har jag haft äran att göra åt dem. 
Nu sitter den på plats, tillsammans med förlovningsringarna som jag också haft äran att göra.
Ett vackert bröllop och ett otroligt vackert brudpar. Det var svårt att hålla rösten stadig när jag skulle hålla mitt tal till de lyckliga tu, efter att toastmastern sagt att brudgummen själv kallar mig sin extramamma, eller livsmentor. Så fint, jag blev verkligen rörd. Vilken ära, det är jag så gärna!
Så fina och strålande av lycka. 
Brudens lillasyster sjöng så vackert att inte ett öga var torrt i kyrkan. Senare på festen sjöng hon tillsammans med storasyster "Utan dina andetag" av Kent, måste vara en av de vackraste sångerna vid ett bröllop! Brudgummens lillebrors tal lämnade heller ingen oberörd. Många och fina tal, fin sång av en kompis osv osv gjorde dagen speciell.
Brudgummens far såg till att paret åkte fint från kyrkan
fram till deras loge som de gjort iordning till en perfekt feslokal, där alla gästerna bjöds på en hejdundrande bröllopsfest med god mat & bröllopstårta, roliga upptåg, och såväl känslosamma som roliga tal. Brudparet bjöd på sig själva i en härlig dans som vi senare hängde på i.
Och naturligtvis, som sig bör när många av de stora inom Svensk Armsports elit samlas bröts det arm. Själv avböjde jag, men Max har lite träningsvärk idag :)
Nu önskar vi Glenn & Erika ett långt & lyckligt liv vid varandras sida, må ringarna bringa glädje & må ni & er kärlek fortsätta gnistra ikapp med Diamanten.
 
 
 

Lexi valpen turistar i närområdet & ett halsband med polerad Diabas

Ett snabbt inlägg, kommer mer när tid finns..
 
Lexi växer i raketfart & så gör även hennes självförtroende.
Hon är helt säker på att hon enkelt kan klättra över varje hinder.
Svarta Bergen & Stigs Dragspelsmuseum har hon besökt, man skall ju turista i närområdet säger hon.
Fina skulpturer i Svarta Bergen
och massor med spännande saker att titta på vid Dragsmelsmuseumet. Fast Lexi gillade lite andra saker än vad som intresserade oss där.
Vid transformatorn trivs hon också & charmar kunder hela dagarna.
Idag skall vi på bröllop! Sen kan jag visa vigselring mm som jag gjort. Men inte än. 
Vi tar ett halsband istället som jag kan visa idag. En helpolerad Diabas på kulkedja.
 

Festivaltrivsel & valpmys

TACK alla underbara människor som skriver & tackar för upplelelsen i lördags. SÅ roligt att höra. Och så vill jag dela med mig av tacken till alla andra inblandade, tillsammans gjorde vi det! 
 
Jeanne Lynge har skickat foton till mig, så nu kan jag visa lite mer av festivalen. Tackar för det!! På evenemangssidan på Fb har det även kommit in trevliga bilder där ni som vill kan se mer. 
 
Max & mormor hälsar välkomna i skogscafét. 
Mats kokar sedvanligt kokkaffe
Nuála presenterar sina fina smycken & fantastiska drakar.
Malin Gryler, Bjarka Hälsan presenterar sitt utbud av hälsoprodukter, behandlingar osv.
Linnea Grylers korvgrillningsservering höll till vid vindskyddet & var både välbesökt och uppskattat. 
Här är det Markus som är förste korvgrilare.
Ottmar & Reiner presenterade sin mailartutställning i vindkyddet
 
och hos Mette var det en trivsam loppis
 
 
där även en del av Mettes konst visades
I transformatorn hade jag fullt upp med att hälsa besökare välkomna & berätta om de olika utställarna. Många är också intresserade av historien bakom transformatorn osv. 
Goros fantastiska tavlor pryder väggen ovanför där barnen står och tittar på miona Diabassmycken.
Fukiko arrangerade konst ute i det fria, superläckert!
Hos runstens Rudolf fick besökarna prova på att hugga runsten om så önskades.
Här skuymtar Eva fram, som sålde nyslungad honung
Miljön är bara så vacker!
 
Lite mer inifrån transformatorn
Mathildas fantastiska foton blev läckert presenterade på bildskärmen.
 
Goro satt utanför transformatorn & njöt i solen. Han träffade många vänner från tiden då han arbetade i Diabas.
Chris Jorn höll till ute i det fria bland stenarna med sina härliga skulpturer.
Pierre bjöd på stämningsmusik över brottet
och så kom de härliga & duktiga grabbarna i Finally Falling och avslutade med en trevlig konsert.
Snart är allt unandröjt & klart efter årets festival. Redan snurrar tankarna kring nästa år, då flera spännande namn är klara ;) 
Men nu är det lite annat också som upptar tiden, utöver alla beställningar som lagts på hög under festivalförberedelserna. Bland 11 valpar valde Max ut en som skulle följa med hem.
Lilla Lexi blev det. Ett litet gosetroll som fick mig att falla pladask för henne, så klart.
 
 
 

Lite från Gylsboda Festival & ny familjemedlem

Sen kväll & jag sitter med detta lilla livet i mitt knä. Vi har hämtat henne i Frödinge ikväll. Jag som sagt att jag vill att vi tar hand om en hund som behöver omplaceras, och inte en jakthund. Men.. när nu Max slog till med lilla Lexi kan man inte annat än smälta. Hon är alldeles ljuvlig!
Jag är över väldigad av mail & meddelande jag fått idag från nöjda besökare till Gylsboda Festival. SÅ roligt!
Jag kan inte nog tacka alla som på olika sätt hjälpte till & medverkade på olika sätt, och alla som kom & trivdes med oss. Över 1000 besökare, storslaget besöksrekord för evenemanget. 
Tyvärr blev det inte många foton då min iphone dog, men här är ett där man skymtar scenen från andra sidan brottet där Pierre Nilsson stod & spelade ut över vattnet. 
och på kvällen spelade Finally Falling vid vindskyddet. Toppen, alltihopa!
Chris Jorn visade vackra skulpturer
och besökarna strömmade till i det vackra vädret.
Många olika väsen finns i den magiska naturen
De japanska konstnärerna imponerar. Här pratar Max med fantastiska Goror Suzuki. I naturen syns Fukikos vackra konstverk i rostfritt & Diabas
Jag hoppas få tag på bilder från övriga utställare också, flera jag aldrig han få med på bild. Här syns mailartutställningen.
Nu måste jag & lilla Lexi sova en skvätt, sen är det dags att ta itu med alla beställningar jag skjutit på till efter festivalen :)