Vykort

I morgon (om inget oförutsett inträffar) skall fenan bli klar. Lite polering återstår, sen är den färdig.
 
Idag kom våra vykort. 
 
Först reklamkortet som vi skall ha gemensamt, Karin & jag:
 
Sen ett jag tänkte man kan ha som grattiskort eller bara som en hälsning när man vill skicka en blomma till någon. På baksidan finns presentation av fotografen:
Oj, det blev uppochner. Men ni hänger säkert med ändå ;) Framsidan ser ut såhär:
 
Och här ser ni sex av Karins fantastiska vykort som hon tryckt upp från sina originalmålningar. Visst är de underbara! Endast 5 kr st kostar de, eller 11 st för 50 kr! 
 
 
 
 
 
 
 

Svarta Bergen

Förmiddagens guidning i Svarta Bergen gick bra. Ett härligt gäng med glada resenärer från Klippan var det som var på besök. 
Nu känns det riktigt roligt med guidningarna (till skillnad från allra första gången, då det mer kändes som en näradödenupplevelse). Men härliga personalen finns ju alltid som gott stöd & bjuder på gott kaffe att stärka sig på.
 
När vi nu är inne på Svarta Bergen kan jag passa på att slå ett slag för Kulturarvsdagen:
 
 
Jag passar även på att sprida information om Svarta Bergen när jag skickar iväg leveranser. Här en beställning från Stockholm som jag packat & skickat iväg, där Svarta Bergen broschyren hänger med i paketen:
 
 
Kul med ett så gott samarbete, där vi kan skicka besökarna mellan de olika aktörerna. Jag tipsar även besökarna här i lilla verkstaden om att det finns flera aktörer att besöka. Hoppas & tror att det kan bli lite samma effekt som "Glasriket", som växte sig starkt för att det fanns många olika att besöka i trakten, med olika stil och utbud. Tror stenhårt på att vi kan bygga ett lika starkt "Stenrike"!

Symboler?

Då var auktionen avslutad och resultatet blev 3300 kr som vi bidrar med till insamlingen jag tidigare berättat om. Hela summan går oavkortat till insamlingen. Nu får Karin & jag sätt igång & tillverka sakerna efter vinnaren av resp buds önskemål. Kul att det blev ett så bra tillskott till insamlingen, tack alla som varit med och lämnat bud!
 
Jag har fortsatt jobba på späckhuggarfenan idag, ute i det vackra vädret. Trevligt med besökare i lilla verkstaden, som ger anledning till att pausa i arbetet med vinkelslipen.
 
Tog mig även en liten paus för att skörda blomsterbönor. Oj, så goda de blev, lätt kokta i saltat vatten. Och så vackra bönorna är! Som små färgglada pärlor gömmer de sig i de stora gröna skidorna.
 
 
Har även gjort klart några beställningar, enklare små råa hjärtan.
 
När man står ensam & arbetar hinner man fundera & filosofera- kanske alldeles för mycket ibland? 
Idag funderade jag i alla fall på detta med hjärtan. Alltid mycket efterfrågade. Tänker att det nog inte finns någon smyckestillverkare eller designer utan att de får önskemål om att göra just hjärtan. Som en universell symbol för kärlek finns den i oändligt många utförande. Och med hjälp av Diabas och silver kan den varieras i både form och yta. Rå, mattpolerad, blankpolerad, delpolerad osv osv. Silverinfattat, med silverhänge, med genomgående hål för länk osv. 
Här är några av de enkla små råa.
 
Men vad har ni för andra favoriter, utöver hjärtan? Andra former eller symboler som ni uppskattar?
 
Själv tycker jag om droppen som form. Jag tycker det är en behaglig form som andas harmoni. 
Även den kan varieras på mängder av olika sätt. Men jag tycker det skulle vara spännande att höra om era personliga favoriter. Berätta gärna!
 
I morgon blir det en tur till Hägghult & Svarta Bergen för guidning, sen börjar arbetet med att polera späckhuggarfenan. 
 
 

Vinbärsremmar & slutspurt på auktionen

Tillbringat större delen av dagen med vinkelslipen i högsta hugg, så nu är jag ganska mör. Har börjat på att göra en späckhuggarfena. Vi får se framöver hur den artar sig.
 
Underbart utejobbarväder. Emla håller med, det är SÅ skönt i solen!
 
Vinbärsremmar har jag också gjort idag, de sköter sig själva på tork i ugnen.
Om någon skulle vilja göra sådana gjorde jag ungefär såhär:
Först mixade jag knappt en halvliter svarta vinbär tillsammans med en banan och lite vaniljsocker.
Sen hällde jag smeten på bakpapper på plåt, smetade ut ganska tunt & in i ugnen.
50 grader, med en springa öppet för att släppa ut fukten.
Så fick det stå på tork ca 8 tim, tills hela alltet släpper från pappret, man skall kunna dra bort hela "kakan" från pappret.
 
Sen är det bara att klippa remsor
Jag rullade dem och la dem i glasburk.
Går hem bra som godis här. Lite syrliga, man skulle säkert kunna mixa ner någon torkad frukt eller lite honung om man vill ha dem mindre syrliga. Och vilka bär man stoppar i är en smaksak.
 
Nu går vi in på slutspurten på auktionen på 
https://www.facebook.com/groups/419908371459351/
I morgon kl 20.00 är det dead line. 
 
Bl a kan man där lägga bud på ett smycke med önskat djurmotiv. Kanske en fjällko?
 
Men det är helt upp till köparen vilken djur man önskar på sitt smycke, sin ljuslykta & sin tavla.
Hela summan kommer att gå till att hjälpa gården som fick sina arbetshästar dödade av blixten.
I morgon kväll vet vi hur mycket det blir.
 
 
 
 
 
 
 

Föräldra-barnsmycke

Har ni sett sådanadär söta "mamma-barnbuketter" som nyblivna mödrar ibland uppvaktas med, med en större bukett till mamman och en likadan fast mindre till bäbisen? (ok, nu blev det kanske lite diskriminering här, men jag har faktiskt bara hört den varianten, men det finns kanske pappa-barnbuketter också?)
 
Å vad i hela världen har nu det med smycken att göra??
 
JO, det slog mig idag när jag stod & gjorde det här halsbandet:
 
 
att man kan ju göra ett till likadant- fast mindre:
 
 
och vips, här har vi det: mamma-barnsmycket ;)  (eller pappa-barnsmycket, det är ju en unisexmodell)
 
 
Lagom tills jag var klar med dem kom sonen med kompis hem från skolan. Sensi blir alltid lika lycklig då, kul när det kommer någon som vill leka med bollen.
 
Sen fick hon ta det lite lugnt och pusta. Här sitter hon framför ladugården vid ett hus där vi bodde för länge sedan. Så vackert där är!
 
 

Färdig Orangutang

Nu är den klar! Orangutangen:
 
 
 
Ett av alla de fantastiska djur som vi måste sätta in extraordinära insatser för att rädda som art. Nu är den huggen i sten ;) 
Kul sätt att arbeta, att låta motivet komma ut ur en sten, som i övrigt får vara lite rå och kantig. Och är motivet något man känner lite extra för går arbetet lättare och blir extra roligt.
 
Sen var det ju fotobollsmatch för sonens lag. Funkade ok att se spelet inifrån kiosken, mellan kunderna. Här en söt liten kund som var godissugen.
Vinst med 4-0 var pojkarna nöjda med. De spelade SÅ bra!!
 
Sen forsatte vi till Älmhul där vi spelade frisbeegolf i fina Hagaparken med kompisar och syster med familj. Här  har Max just kastat mot korgen.
 
Jag är heeelt värdelös, men grabbarna hade bra kläm på att få iväg tallriken. Kul var det i alla fall. Sällskapet lärde sig efter en stund att gömma sig bakom träd & stenar när jag skulle kasta, efter att jag prickat dem med flygande frisbees åt helt fel håll. 
 
Sen dukades det upp massa gott:
 
Kusinerna mumsar kräftor
 
Idag har gossarna hjälpts åt med gräsklippningen, både fyrbenta & tvåbent ;)
 
 
 
 
 

Inget självporträtt

Inte alls lika bra dag som igår.
 
Nacken spökar & då blir det megaskallebank. Riktigt blä.
 
Men så blev huvudvärken plötsligt aningen mindre påtaglig. När jag hällde ut kokande vatten över foten. Inte något jag rekommenderar, dock. Fick väldigt bråttom in i duschen för att kyla med kallvatten. 
Sen kom Karin på utryckning, tackar för hjälpen!!
 
Får väl försöka vara lite hygglig tillbaka nu då ;) För hon tycker det är orättvist att jag bara använder bilder på henne & aldrig på mig själv. Jag föredrar ju att vara bakom kameran. Men för rättvisans skull har Max fotat mig nu då. När jag jobbar med mitt självporträtt- enligt honom.
               
 
 
Jag tänkte väl mer att det skulle bli en orangutang, men ok då. Fortsättning följer.
 
I morgon blir det nog ingen blogg, men på söndag hoppas jag kunna presentera orangutangen färdig.
Lördagen är fullspäckad med aviserade besök i lilla verkstaden, uppdrag med att stå i kiosken när Max spelar hemmamatch (fotboll) och sen skall vi med vänner till Älmhult på frisbeegolf och därefter kräftskiva.
 
Önksar alla en trevlig helg!

Universitetssjukhuset i Lund

Sammanfattningsvis en mycket givande dag!
 
Först överträffade vi oss själva med att hitta vägen in till centrum i Lund, hitta en parkering och (med hjälp av en äldre man..) betala för parkeringsplatsen. Vi gjorde nog hans dag, ha, ha. Han förklarade glatt att det brukade vara människor i hans generation som har problem med det. Men när jag förklarade att vi kommer från landet log han förstående. Vi letade alltså efter vart man skulle stoppa mynten när han kom förbi. Man kunde bara betala med kort. Ja, ja, det gick ju bra till slut, ingen P-bot. 
Men som jag tidigare berättat har jag ju inte något lokalsinne att skryta med, så jag var mycket nöjd med att hitta så långt. Och så hade jag ju Karin som co-driver ;)
 
Sen besökte vi gallerier, tittade på vacker konst och träffade intressanta människor.
 
Och så åt vi på mysigt café. Mums.
 
Sen hittade vi vägen ut till sjukhuset, hittade en ledig parkering & när vi nu som rutinerade stadsmänniskor stod med kortet i högsta beredskap för betalning visade det sig att här gick det bra att betala med mynt.
 
Med mycket möda & stort besvär bar vi in den skrymmande och tunga konsten som vi donerade, den jättestora skogsdraketavlan:
 
och det fossila Pälsdrakespåret i Diabas:
 
samt de 1000 kr som det till slut blev i insamlingen. Vi framför sjukhusets stora tack till alla som skänkt till insamlingen.
 
Vi blev mycket varmt mottagna på Barn och Ungdomsavdelningen, där vi fick träffa Ann som är ansvarig för lekterapin.
Hon berättade att de planerar att använda konsten som inspiration för barnens skapande i lekterapin och de planerar göra en utställning med barnens konst tillsammans med våra verk. När hon berättade att de ämnar använda sakerna så positivt till ett Draktema kom vi överens om att skicka ner resten av vårt underlag om de olika drakraserna, bilder & faktarutor och vi lovade också komma ner när de önskade för att medverka när de skall jobba med det, svara på frågor och berätta om fakta som professor Drattenhög hjälpt oss att få fram. Han är själv väldigt ljusskygg, så vi får föra hans talan.
Vi fick en rundvisning på den fina lekterapiavdelningen där barnen och ungdomarna har möjlighet att jobba med olika typer av kreativ verksamhet. Det känns riktigt bra att kunna vara del i att göra något roligt för barnen som är inlagda där! Och det är ju även ni som varit med och skänkt pengar. Tack!!
 
Sen rullade vi hemåt och med bara en liten, liten miss blev det rätt hela vägen där också. 
Åh, så lugnt och skönt det är att vara hemma i lilla Gylsboda igen!! Men det har varit en riktigt bra dag.
 
 

Orangutangen växer vidare

I morgon beger vi (KArin & jag) oss till Lund för att lämna över konsten och de insamlade pengarna till Barncanceravdelningen.
I insamlingsbössan blev det 770 kr. Senaste bidraget kom idag, det tackar vi för å barnens vägnar.
 
Full fart har det varit här, med besökare från Danmark, Tyskland & Sverige. Kul, kul.
 
Mellan varven har jag jobbat vidare med orangutangen.
 
 
och promenixat med djuren
 
 
Flera frågor har kommit via tel & mail idag, om olika varianter på hjärtan. 
Här kommer en variant:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fjädersten & en massa filosoferande.

Fjäderstenarna Karin & jag gjort tillsammans har vi själva blivit ganska förtjusta i. Men när en köpare kommer och verkligen tycker om dem känns det bra. Nu har denna hamnat hos sin ägare. En som intreserar sig för indianer och som tycker om fjädern som mönster. Härligt.
 
Nu skulle jag börja på en ny sten, på djurtemat. Valde Orangutang. Fascinerande djur som tyvärr håller på att trängas undan av oss. Så för att påminna oss om vårt ansvar skall jag försöka göra en liten Orangutang som skall vara bestående. 
Först en skiss:
 
sen hugga till en sten:
 
 
och så börja forma till skallen:
 
 
Fortsättning följer under de närmaste dagarna ;)
 
Spännande besökare har jag haft idag, konstnärer från både när & fjärran. Kreativa idéer hoppade runt som glada gräshoppor under diskussionerna. En skön mix från Sverige, Nederländerna och Usa. Tackar för ert positiva besök!! 
 
Om ni har tid & ork & lust tänkte jag avsluta dagen med att vädra en fundering. Den har vuxit sig starkare under de senaste dagarna. 
Jag vill på inget sätt påstå att jag har någon som helst rätt att bedöma vad som är konst osv. Men jag blir verkligen fundersam när jag bläddrar i tidningen Konstvärlden. I varje nummer gör jag samma reflektion. Vad är det som gör att en tavla säljs för 2,5 miljon, en icke föreställande helt abstrakt tavla. Exempel efter exempel radas upp. Alla i samma stil.
Ja, jag tycker det är märkligt. De kan vara vackra, fantasieggande och trevliga. Men..
Och när jag bläddrar vidare blir jag rent av förbannad. Men det kanske är det som är meningen? Nej, konstnären talat i en intervju om att hon inte alls är ute efter att provocera. Aha. Hon dödar djur för att använda dem i sina foton som hon sedan säljer för stora pengar. Tex ett foto med vita möss som hon dödat för att trä upp på sina fingrar & fotografera. Konst??! Som säljs för stora pengar. Jag förstår inte. Visst, nu sitter jag och skriver om henne och ger henne den uppmärksamhet jag själv menar att jag inte förstår varför hon får (undviker därav att nämna henne vid namn). Är det ändå det hon vill? En dödad vit kanin på en bricka, med en håruppsättning på det dödade djurets huvud?! Nä, jag förstår inte. Får lust att göra något jag inte brukar. Ryta ifrån. Slå näven i bordet & fråga vad f-n det är frågan om. 
Jag tror att min ilska även lite kan härledas till den insamling som vi nu är med om att göra, till förmån för det helekologiska lantbruket där flera hästar dödades av blixten och man är beroende av hästarna, då man arbetar helt utan traktor. En hållbar tanke, ett grönt ekologiskt lantbruk. Men vad händer då?! Massor av människor kommenterar att de borde haft hästarna försäkrade, att andra drabbas på andra sätt & borde då få samma hjälp, man vill använda sina pengar på bättre sätt osv osv. Om man inte vill eller kan hjälpa till är det ju helt ok. Men varför hela tiden leta efter saker att hacka på?! Kanske vi skall lyfta blicken, tänka lite vidare & sträcka varandra en hjälpande hand då & då. Kanske det får oss i rätt riktning? Medmänsklighet. Och i den innefattar vi även djuren. Och då dödar vi inte djur för att göra pengar på att sälja de groteska bilderna. För då finns det ingen som vill köpa dem. Mår vi bra vill vi omge oss med skönhet och harmoni. Då kommer det att synas i konsten också. 
 
Det var mina högst personliga reflektioner. Och en jäkla massa gnäll, det brukar jag inte ägna mig åt. Men det var skönt att få ut det!! Har alltid sagt till sonen att man alltid skall sträva efter att vara den bättre människan. Inte gnälla & hacka. För de som sysslar med sådant slår det tillbaka mot i slutändan. Det kommer igen. Men nu kände jag plötsligt att det inte alltid innebär att man måste knipa igen & hålla tyst, att vara den bättre människan. Ibland är det kanske helt enkelt så att det innebär att man behöver ryta ifrån?
Men bara ibland ;) 
 
 
 

Sporrakulla & flamenco..

Var tillbaka på Sporrakulla igår. Vi har tillbringat några dagar där flera somrar förut, bott & levt 1600-tals liv & guidat turister. Hela omgivningen andas lugn. Vi strosade lite, åt medhavd picknick tillsmmans med goda vänner & njöt av lugnet. Träffade en av dem som har hand om gården & han menade att nästa sommar kunde vi kanske komma tillbaka & bo där igen. Vackra Sporrakulla:
 
 
 
 
När regnet kom körde vi till nästa smultronställe: Hjärtasjön. Där kunde vi sitta under tak med kaffekorgen.
 
 
En härlig eftermiddag! 
 
Ryggen & nacken är ganska bråkiga igen, så det var skönt med en ledig eftermiddag.
 
I morse tänkte jag ta en bild när jag var ute på promenad med Flipper, Macko & Sensi. Det gick sådär..
 
En tur till Älmhult fick det bli, för att ekipera sonen inför skolstarten. Han har vuxit lavinartat över sommaren.
På IKEA åt han & kompisen mjukglass, innan vi körde hem & jag gav mig i kast med arbetet. 
 
Flamencoörhängen visade sig vara vanvettigt kul att göra. Eftersom utövarna säger att det inte kan bli för mycket i flamenco kan man brassa på ordentligt med silverpärlor, silverkedjor & Diabas ;)
 
Frukttorken har gått varm nu flera dagar. Tips: torka INTE svarta vinbär & björnbär i torken. Det händer lixom ingenting. Äppel gick bra, hyfsat snabbt. Hallon går bra. Banan ligger på tork nu, i kakaopudrade skivor. Verkar funka bra. Men som sagt, svarta vinbär/björnbärblandningen var segtorkad. Gav upp & slängde in det i ugnen till slut. Så nu har jag en smaklig blandning av hallon/björnbär/svarta vinbär. Godis:
 
Vi har tagit tag i renoveringen här hemma igen nu. Så det är många bollar som skall snurra. Hoppas att det är tillfälligt strul med ryggen. Karin har gjort en insats ikväll. Sen har vi ju hjälp på nära håll här nu som man borde bli färdig till att söka sig till betydligt oftare. Har provat och det är kanon. Bjarkahälsan i Gylsboda.
 

Hjälp oss att hjälpa!!!

Hade en trevlig kväll i går, mysig byafest i Ubbaboda med massa trevliga människor.
Knackat sten, plockat bär, kört igång nya bärtorken.
Ser fram emot eftermiddagens utfärd, picknick i Sporrakulla.
 
Det var kortfattat.
För idag vill jag berätta om något helt annat.
 
På facebook har en grupp öppnats på adressen
https://www.facebook.com/groups/419908371459351/
 
Här är beskrivningen av vad det hela handlar om:
 
"Den 8 augusti hände det otänkbara. Blixten slog ner i hagen och fyra av familjens arbetshästar dödades.

Jenny och Lars-Göran Göransson driver ett ekologiskt lantbruk långt utöver det vanliga. Det mest unika är nog att de inte ens äger en traktor utan har i stället satsat på riktigt bra arbetshästar framför moderna redskap. 2012 var deras familjeföretag nominerat till Skånes Miljöpris. 

När hästarna dog där under trädet den eftermiddagen var det inte bara emotionellt sett en enorm förlust för familjen. Det blev även ett mycket hårt slag mot det lilla företaget. Inte nog med att det var kostnader på tiotusentals kronor på att få kropparna hanterade, Jenny och Lars-Göran står nu också utan sina kolleger och kamrater inför nästa säsong. Tiden och kostnaderna det innebär köpa in och specialutbilda hästar som dessa är mycket stora.

Vi har känt familjen Göransson i många år och vi är bestörta över deras förlust. De är fantastiska djurmänniskor som verkligen bryr sig om alla sina djur. Allt från deras arbetskamrater, hästarna, till fåren, grisarna och korna. Djuren får leva i flock och vistas ute året om med tillgång till skydd undan väder. Jenny och Lars-Göran värnar verkligen om både miljö och djurens välfärd!

Det är nu vi alla måste hjälpas åt! Familjen behöver nya hästar för att överhuvudtaget kunna fortsätta med sin verksamhet. Alla vi som bryr oss om miljö, ekologisk mat och god djurhållning behöver ställa upp för att hjälpa Jenny och Lars-Göran kunna fortsätta vara de förebilder och pionjärer som de är. Om vi alla bidrar med en summa kommer nya hästar kunna köpas in. Kanske till och med fyra stycken.

Ert bidrag sätts in på: 
Sparbanken Öresund 
Clearingnummer: 9300
Kontonummer: 125.204.861-4

Hästarna som förolyckades var:
Valle -00 Nordsvensk
Frö -98 Nordsvensk
Linus -97 Ardenner
Pontus -06 Ardenner

Tusen tack / Cajsa Stålhammar"
 

Eftersom både Karin och jag uppskattar dessa människors strävan om att arbeta med miljön istället för mot den känner vi att detta är något vi gärna vill stötta. Därför erbjuder vi följande:
 
Ni kan lägga bud separat på tavla, smycke eller Diabasljusstake, allt med önskat djurmotiv. Auktionen pågår tom sönd 28 aug kl 20.00.
Ni ser buden i tråden på Facebook. Om ni inte har tillgång till Fb går det bra att kontakta oss med ev bud, så lägger vi upp dem åt er. 
Så passa på, nu kan ni få ert älsklingsdjur på tavla, smycke eller ljuslykta och samtidigt göra gott, då pengarna oavkortat går till stöd för den drabbade gårdens verksamhet. Välkomna att buda på!!
 
 

Sjöjungfru & mördarsniglar..

Idag har det varit svårt att blunda för att det är otäckt höstigt i luften. Jag har stått ute & gjort klart sjöjungfrun och jag försöker låtsas att det bara är en tillfällig formsvacka i sommarvärmen.
 
En sjöjungfru växer fram:
 
Första dagen knackade jag till en rektangulär sten och började så smått ta fram formen.
 
Sen var det till att fortsätta arbeta bort material för att få fram sjöjungfrun ur stenen
 
 
och nu ligger hon där: Sjöjungfru på Svarta havet ;)
 
 
Förresten har jag just idag fattat varför de bruna sniglarna kallas mördarsniglar.. Eller?! 
Nä, nä, ok glöm det. 
 
En snabbträff med personalklubben har hunnits med, vi måste ju uppdatera planen för kommande satsningar. 
 
Och ikväll firande av svärfar på födelsedagen. 
I morgon hinns det nog inte med någon blogg, så på återhörande på söndag.
Önskar er alla en trevlig helg!!
 

Diabas och damasksmide

Jag tycker det är så vackert med damasksmide, har sett på när de smider knivblad och det blir fantastiska mönster i dem. Tanken tilltalar mig att utöver silversmidet även kombinera Diabasen med "vanligt" smide. Så jag tog en liten bit material som "blev över" ur ett knivblad som sambon smitt, där mönstret framträder tydligt. Så har jag format till det & satt ihop det med silverringar med en Diabas. Här ser ni resultatet:
 
Och såhär ser det ut hängande kring halsen:
 
 
Visst är det ett vackert mönster?! Det uppstår genom att ämnet viks och bankas ut ett stort antal gånger under smidesprocessen. Den typen av smide är det sambon som sysslar med, jag håller mig till silversmidet. 
 
Större delen av dagen har jag stått & slipat in formen på sjöjungfrun jag håller på med, i Diabas. Till slut fick jag en blick från Sensi som sa mig att det var dags för en paus för hundpromenad. Så fick det bli.
 
Emla kommer också och pockar på uppmärksamhet allt som oftast.
 
 
Hon vill ha godis. Paprikafrön är mycket populärt. Nu kommer alla paprikor på en & samma gång ;)
Så det blir mycket godis när fröhuset blir kvar till hönsen. Har aldrig förut haft en planta så översållad av paprikor!
 
 
 
 
 

Tidningsklipp

Vi har missat att vi varit med i Commersen, Karin & jag. Här är länken, om ni vill se:
 
http://www.e-pages.dk/karlshamn/233/8/?query=gylsboda
 
 
Och idag var det reportage i Norra Skåne:
 
Vi har varit i kontakt med sjukhuset i Lund och nu är det spikat att den 22/8 skall vi träffas där för överlämnande av den stora draktavlan:
och av drakspåret i Diabas:
samt av pengarna vi samlade in vid evenemanget.
Så OM någon skulle vilja vara med och lämna ett bidrag till de sjuka barnen går det fortfarande bra. 
Det är barncanceravdelningen vid Lunds universitetssjukhuset i Lund som vi skall besöka den 22 aug och överlämna det hela till.
 
I gårkväll hade vi provsmakning av Rebeckas goda rawfood chokladgodiskakor. De var god-godare-godast!!
De med valnöt ovanpå har smak av apelsinchoklad, de var vinnare av smaktestet. Men alla var mycket goda.
Vi konstaterade att det finns ingen anledning att sätta i sig onyttigt vitt socker & mjöl, när man kan göra såhär goda godsaker med nyttiga ingredienser istället. Vi drog förresten resonemanget mycket längre än så, men det är en annan historia ;) Vi spånade på och hamnade till slut i idéer om kombinerad rawfood restaurang och konsthall, vägg i vägg med verkstad osv osv....... Ja men man kan väl få spåna & drömma!! Visst är det fantastiskt med ungdomar med visioner om att göra något för miljön, för hälsan och för helheten! (Nä, nu var det inte mig själv jag titulerade som ungdom, det var tillskotten vi fått här i trakten då Rebecka & David Szemenkár till vår stora glädje valde att flytta hit från Stockholm!) Oj, så bra det kan bli!!
 
Om någon skulle bli sugen på att testa kommer här ett enkelt nybörjarrecept:

Ingredienser

  • 1,5 dl cashewnötter/mandlar/hasselnötter/pecannötter
  • 1,5 dl färska, urkärnade dadlar (ungefär 12 stycken)
  • 1,5 tsk vanilj eller kanel eller kardemumma 
  • 0,5 matsked kokosolja (behövs inte men ger en god smörig smak)

Gör så här

  1. Mixa torrvarorna i en mixer.
  2. Lägg i dadlarna (och kokosolja om du har det) och mixa igen.
  3. Rulla till bollar

Tips!

Enklare än så kan det inte bli. Rulla till bollar eller använd som deg till en paj eller kakor...

Att det står flera olika nötter i ingredienslistan beror på att du kan välja fritt – eller blanda fritt, bara det stannar på 1,5 dl. Likadant är det med vanilj/kanel/kardemumma. Välj en eller blanda efter eget tycke och smak... 

Trevligt besök

Idag fick vi knyta ihop säcken kring Osby Turism´s satsning vid den stora turistmässan på Bella Center, där jag medverkade både som personal från turistbyrån och som utställare för Lindberg Diabas & Silver, tillsammans med övriga stenaktörer i området. Två av besökarna i montern, det danska paret Jannie & Lars, är nu på besök i Osby för att se några av de attraktioner de fick information om vid mässan. De blev så fascinerade av allt som finns i området att de valde att stanna ytterligare några dagar för att fortsätta utforska allt vad Osby med omnejd har att erbjuda, istället för att dra vidare norrut som de först planerat. Här finns ju så många aktörer att besöka, så mycket vackert att se.
Här invid Diabasbrottet i Gylsboda ser ni det danska paret, Anita från turistbyrån, Heléne från tidningen Norra Skåne och så har jag också fastnat på en bild. Nej, inte den nere till höger, det är apan Göran ni ser där. Jag är med på bilden ned till vänster.
Bilderna ovan har Anita på turistbyrån tagit.
 
 I övrigt fortsätter jag förkovra mig i ämnet raw food. Kom av mig lite när sonen kom hem efter dagens cykeltur med metspöt till sjön..
 
Men när det var fikadags var jag åter på rätt spår
 
 
Morgonen startade med ett telefonsamtal att undertråden i hästarnas hage var nedriven. Flipper missar inte ett sådant tillfälle att stjäla godsaker och mycket riktigt hade han sökt sig till ett växthus.. Lyckligtvis upptäcktes boven innan någon skada var skedd. Eftersom jag behövde skynda hem för att ta emot besökarna var kompisen, som också har häst i hagen, så snäll & fixade alltihopa. Tack!!
 
Nu väntar vi med spänning på att grannarna skall dyka upp, det skall bli provsmakning av raw food choklad. Nog låter det smarrigt!! Det är operation övertygning som pågår, det är sambon som skall övertygas..
Han är inbiten i det traditionella "kött & sås & potatis" träsket ;) 

Enkelt & nätt

Det funkade bra att torka vinbär i ugnen. Nu har vi vitaminspäckat godis,helt utan tillsatser.
 
 
Ser kanske inte så smakfullt ut, men jag tycker de är godare än russin. Familjen är väl mer svårövertalad, i vanlig ordning. Men när Max väl smakat dem tyckte han de var riktigt goda. Kommer att bli smaskens i gröt, fil, i kakor eller bara som de är.
 
Hönsen & jag har rensat lite ogräs idag. De är så hjälpsamma, sprätter runt i jorden så det står härliga till om det.
 
Och så har jag gjort ett halsband, enligt önskemålet att det skulle vara enkelt och nätt.
 
 
 
 
 
 
 

Diabasfår

Med vänner som lägger om till "rawfood"liknande diet & andra som knåpar med att göra eget te i fina påsar osv osv blir man lite påmind om att anstränga sig lite extra med en sund kost.
Efter endel syltande provar jag nu att istället torka de sista vinbären- så slipper man tillsätta en massa socker. Om det nu funkar. Ett par plåtar står i ugnen nu, på låg värme.
 
Kött har jag inte ätit på över 20 år. Fisk händer det att jag fortfarande äter, fast allt mer sällan. Idag har storfiskarna varit ute på havet, Max kom hem med ett léende i hela ansiktet. Så nu får det nog bli fisk i veckan.
 
Själv har jag varit hemma & jobbat, tagit emot dagens besökare, tagit hand om djuren osv.
Skönhet i hästformat ;) Vackra Macko.
 
Och så har jag släppt ut Diabasfåret på grönbete. Körde lite med lufthammaren för att få lite mer ull-känsla på Diabaskroppen.
 
 
 

SötFlipper

Åh, så skönt det är när man blir klar med beställningar som legat & väntat och kan levera dem till nöjda kunder. Och så roligt det är att träffa kunder som kommer tillbaka. Härligt!
Idag har bl a denna skålen hittat hem till beställaren:
 
Det har inte blivit så mycket arbetat på fårkroppen idag, när det har varit många besökare. Men det är ju kul, kroppen kan jag knåpa vidare på en annan dag. 
 
Söta Flipper & fina Macko mumsar gräs efter en liten morgonpromenad.
 
Försöker blunda för det, men nog märks det både på morgonen & på kvällen att dagen kortas. Usch. Men dagarna är ju fortfarande fantastiska. Så jag förtränger det ett tag till ;)
 
 
 
 
 

Egen ring

Tagit ett välbehövligt ryck med lite städning, både i huset & i lilla verkstaden.
 
Sedan har jag knackat lite på kroppen till Diabasfåret. Hoppas få klart den i morgon. Har inga bilder på den än, så idag får det bli en bild på en ring som jag faktiskt gjort till mig själv- mycket ovanligt! Trivs bra med den & gillar infattningen som funkar helt utan lim.
 
 
Efter en trevlig kväll med goda vänner önskar jag nu alla en trevlig helg!!
 
 

Ett halsband färdigställt, pg a regnet

Skyndade iväg på morgonen, skulle hjälpa morsan som skulle iväg & hämta saker hon beställt & då ville hon ha med mig för att hjälpa henne hitta vägen.. Hur tänkte hon då, kan man ju undra. Det är inte det att jag har dåligt lokalsinne. Det är mer så att jag inte har något alls. Men det gick minsann bra & jag kom hem ganska snabbt igen- till sonens stora glädje. Hade varit lite besvärligt för honom att klara språket när det kom ett tyskt sällskap på besök i lilla verkstaden. 
 
Regn & åska har sabboterat fortsatt arbete med Diabasfåret. Fick bli inomhusarbete istället. Gjorde klart ett halsband som jag påbörjat tidigare.
 
Jag har gjort den bakomliggande silverbrickan i samma storlek som ytterdiametern på Diabasen och borrat genomgående hål genom både Diabas & silver, så delarna är rörliga gentemot varandra.
 
 
Tyckte det var lite kul ikväll att se hur hönsen samlades kring Diabassvarthönan inan de gick in och nattade sig. Maja (den svarta hönan) tom la sig hos den en stund.
 
 
Ikväll har jag fått min högvinst. Jag vann en middag hos våra trevliga grannar på frågetävling ;) Tackar för en trevlig kväll med mycket god mat, sitter här & är så mätt så jag kan knappt röra mig! Blir svårt att klara det dagliga ryggympapasset ikväll, men jag skall ta itu med det så gott det går nu.
 
 
 

Fårets huvud

Denna underbara sommar fortsätter. Personalklubben har rekat lite & samlat material till boken. Sensi fick så klart hänga med. Detta är en liten håla invid det stora stenbrottet som nu är i bruk i Gylsboda.
 
Men det märks att dagen kortas. Skuggorna kommer krypande på det gamla stenbrottets väggar allt tidigare om kvällarna.
 
Ja, skuggorna kryper naturligtvis precis lika tidiga i det aktiva brottet. 
 
Och i övrigt är det fårhuvudet som har upptagit min tid under dagen. Äntligen har den trekantiga Diabasen jag startade med gått med på att omformas till det lilla fårhuvudet jag ville skapa. Men den lilla stackaren behöver ju en kropp också. Stenen i bakgrunden är ämnad för det. Ur den skall det huggas fårkropp. 
 
 
 
 

Katt å råtta

Katt å råtta
Hund å höns
Jag kan inte få för mycket av djur ;)
 
Hade tänkt ha katten ändå lite mer abstakt, men insåg att det då var svårt för betraktaren att uppfatta vad det var. Gav den lite morrhår för att förtydliga att det var ett kattansikte. Men då såg de översta morrhåren ut som hopknipta ögon & då fick jag öppna dem lite. Så i vanlig ordning blev det som det själv ville till slut. Katten fick lite klor också, så man skall se att framtassen håller lite lätt om den lilla Diabasråttan.
 
Det har inte märkts på besöksantalet idag att industrisemestern är över. Det har varit full fart på besök i lilla verkstaden, både svenska, danska & tyska under dagen. Trevligt.
 
Och ikväll kom en riktig överraskning. Då fick vi besök av en Irländsk kille som är professionell Irländsk folkmusiker. Han har besökt våra evenemang i Gylsboda och vill visa sin uppskattning för det vi gör. Man blir ju alldeles rörd! Nästa sommar bjuder han på en hel spelning hos oss!!! Tjohoo, fatta att det kommer att gunga i berggrunden i Gylsboda nästa sommar!!! 
 
Hela dagen har gått åt till att forma till fårhuvudet i Diabas. Och det är fortfarande inte färdigt. Sen måste ju det stackars djuret få en kropp också. Så fortsättning följer.
 
Personalkluben hade e mycket snabb träff idag & vi inser att nu får vi sätta fart i 190 knyck med boken för att hålla tidplanen. 
 
 
 

Planera & fundera

Jahapp, vi skulle ta det lite lugnt & vila oss i form efter en intensiv period med utställningar & evenemang..
Men så snubblar vi över nya spännande möjligheter & kan naturligtvis inte riktigt låta bli att snurra igång ;) 
Ja, vi får se vad det blir.
 
Dagen har i alla fall varit härlig med sommarvärme & en skön tur till Tydingesjön.
Var på kyrkogården i Broby där flera av mina släktingar är begravda. Såg en gravsten där, som var otroligt fascinerande. Kanske något av en begynnande arbetsskada, ser inspirerande verk överallt!
 
Kunde knappast vänta att komma hem & sätta vinkelslipen i en sten. Nu var det en vacker ängel jag såg på kyrkogården & det jag satte igång med när jag kom hem var ett litet får.. Det var mer så att jag blev extremt sugen på att göra en liten skulptur och då passar det bra med ett får, eftersom det då kanske kan åka med till Öland på fårdagen (dit Karins man skall för att visa fårklippning) som lite reklam för den vackra Diabasen i vårt område. 
 
Hönorna var glada att jag är hemma igen & står ute & jobbar så de ha sällskap i trädgården. Årets lilla kyckling GulleFia är här längst till vänster, snart lika stor som resten av flocken.
 
Någon undrade på setet som fanns på bild på gårdagens reklamvykort.
Här en tydligare bild på setet:
 
Planen för morgondagen är att silverkatten skall göras klar & så skall jag fortsätta på det lilla fåret. Och så skall vi planera & fundera. Japp, så får det bli!
 

Oj, vilken helg!

Efter den gräsliga fredagskvällen som inte blev alls som planerat när nacken spökade, har det blivit lite bättre & bättre. Med hjälp av "nödfallstabletter" som jag bara får ta i undantagsfall har jag hängt med under resten av helgen.
Först hade jag en guidning på lördagförmiddagen i Svarta Bergen. Passade på att fylla på "mitt" skåp när jag var där:
 
Det var ett härligt sällskap med både bekanta & obekanta ansikten som fick en guidad tur i ett riktigt varmt & skönt Svarta Bergen. 
 
Ni kan ju tänka att jag tappade koncentrationen när denna lilla deltagare anlände.
Jösses, så bedårande!! Hade ju varit lätt hänt att den slank ner i min väska här när den var framme & luktade på den ;)
 
Sedan fortsatte vi till Äventyrscampen utanför Ryd, där redan resten av sällskapet väntade som vi skulle tilbringa helgen med- årets semester: två dagar vid Ryd. Det var verkligen fint & vädret var det bästa.
Vi gick en "kulturstig" med intressanta frågor genom den vackra omgivningen:
Det kastades pil, spelades kubb & badades.
God mat, trevligt sällskap & kvällen avslutades vid elden med levande musik. Helmysigt!!
Och idag var det raka vägen till Hästveda för att hinna med vernissagen på Annies hus, med Thimas Schiff
Han visade underbara fototavlor och mycket vackra träburkar och skålar i olika träslag
Mycket vackra saker, från Schiff Design. 
 
Lite arbete med silverkatten har jag hunnit med, innan jag & Karin tog tag i att göra våra gemensamma reklamvykort. De senaste dagarna har vi fått spännande kontakter med olika ev platser där det skulle kunna bli utställningar och vi tänkte att vi då behöver gemensamma presentationskort.
 
Och när vi höll på med dem fick jag en annan idé.
Kanske jag skulle göra vykort med tex blomman på? Skulle inte den kunna vara trevlig som grattiskort, eller bara som en hälsning till någon?
 
Fast enl fotografens önskemål skulle vi i så fall köra med ett rent foto & med presentation av fotograf Rebecka Szemenkár, Rebecka Creates på baksidan. Tror bestämt att jag skall trycka upp ett gäng sådana.
 
Så dagens blogg avslutas med en blomsterhälsning till er alla!! 
 
 
 
 
 

Röd och svart

Så var det dags igen. Nackskrället gör sig påminnt & jag tuppar av.
Dagen har i övrigt varit toppen, varmt & skönt, trevligt sällskap, trevliga kunder i lilla verkstaden.
 
Skön tur med djuren, som här njuter av utsikten vid den gamla berghålan.
 
Hade några kunder idag som tyckte mer om den röda Vångagraniten än om vår svarta stolthet- Diabasen. Det är ju en smaksak & jag förstår dem, den är vacker den röda Vångagraniten också. 
Men ni ser på fotot var focusen ligger för mig ;) 
 
Tur att jag kokte krusbärssylten innan nacken spökade till det i alla fall.
 
För när vi skulle göra oss klara inför kvällen, bortbjudna till goda vänner, knäppte det till i den vanskapta nacken. Shit.
Så Max & Mats fick ge sig iväg utan mig. Så jäkla trist, skulle träffa ett par som vi inte sett på år. Men, men, jag tror ändå inte det är den allra värsta sorten i nacken, så med lite tur är jag på benen imorgon igen. Eller, det är väl snarare så att jag måste vara det. Men det är redan bättre, kan redan lyfta huvudet utan att tuppa av, så det kommer att funka till i morgon. Då blir det guidning i Hägghult följt av en liten, liten minisemester ;)
Önskar alla en skön helg!  
 

70 års firande & så rättar vi till det med ljusstakarna..

Ibland får man bra idéer, ibland sämre & tyvärr allt som oftast riktigt dåliga..
 
Det bar sig så att vi skulle fixa en present till kvällen igår, Mats stod i smedjan & jag i min lilla verkstad. Så slog vi våra kloka huvuden ihop (trodde vi) och gjorde denhär
Snyggt & praktiskt med kombinationen, så fiffiga vi var tyckte vi. 
 
Nu visar det sig att Diabaskonstnär Christer Bording gör just sådana ljusstakar. Det hade vi inte koll på, men då är det ju inte speciellt kreativt att vi gör likadana. 
Så Mats får återgå till att smida fot på sina ljushållare istället ;) 
 
 
Sen har jag klurat vidare på Flamencoörhängena. Ni vet, de som blev av modell som skulle vara hälsovådliga för både bäraren & omgivningen.. (stooora & tunga- dvs ännu en idé som inte var vidare bra).
Jag provade att göra stenarna smalare, beställaren vill ha dem rejält långa. Men de blev för sköra.
Så kom jag på att kanske såhär kunde bli bra i dansens virvlar?
 
Inte precis så som det var tänkt, men betydligt behagligare & mer anvädarvänliga. 
 
Jag skall klura vidare på några varianter där själva stenen är längre.
 
Men det har inte hunnit blir så mycket arbete idag, det har varit 70 års firande för pappa. 
Först var vi i Svarta Bergen & strosade, åt Mias goda våfflor & trivdes. Träffade förresten denna lilla skönheten på vår rundvandring där.
 
Sedan bar det iväg till fiskresturang där vi alla åt gott. Perfekt, där kunde vi också sitta ute så Sensi kunde sitta med ute på hörnan. 
 
Nu har vi lämnat av en trött jubilar efter en trevlig dag. Jag är lite sugen på att gå ut & fila lite på silverkatten jag skissade på igår, men sonen tycker jag är för tråkig då. Så jag får va lite social & stanna inne ikväll.
 
 

Ny kombination.

Diabas & silversmide är ju något jag hållt på med ett tag. Men vanligt smide är det Mats som pysslar med. Så varför inte kombinera det? Sagt & gjort.
 
 
Det får vi nog experimentera vidare med, det blev ju riktigt trevligt!
Fast jag håller mig nog ändå till silversmidet.
Har börjat på en liten katt idag i silver, som skall få en Diabasråtta till kompis.. Ja, ni får se när (om) den blir klar ;)
 
Ikväll har Gylsbodas Konserthall och lönnkrog haft öppet, för andra gången. Mycket trevlig med musikunderhållning av Pierre & Veronica
 
Och senare av Stefan Viljehammar.
Mycket folk kom & trivdes. Cafét erbjöd högklassig förtäring, precis som förra gången. Rekommenderas varmt!
 
I morgon är det stängt i lilla verkstaden. Då skall vi fira far som fyller 70!