Kedjeörhängen

Det är så härligt att se hästarna på morgonen så fort solen kommer upp & börjar värma. Då radar de upp sig med bredsidan mot solen & låter den värma upp dem. Soldyrkare, precis som jag :)
 
Annars har det varit mycket vimsande idag, så det har inte blivit mycket ordning med arbetandet. Först en klipptid att passa, sen hem & jobba en liten stund, sen hämta Max & så skulle vi till sjukgymnasten. 
Mitt bedömdes vara både det gamla diskbråcket & så kryddat med en inflammation i skinkan & benet på högersidan, så det är därför det gör så vanvettigt ont. Blä, typ.
 
I alla fall hunnit få klart ett par örhängen, innan det var klassmöte på kvällen- så keramiken missade jag. 
Lite intressant med ett klassmöte där vi får information om att all viktig information finns på systemet Infomentor, där vi skall hålla oss uppdaterade ang allt som händer med prov, läxor & övriga aktiviteter. Just där kollade vi hur dags mötet skulle starta. Kl 18.30 stod det, men när vi kom hade de startat kl 18.00! Hurra för Infomentor! Vi var tre deltagare som hämtat informationen där och det var vi tre som kom "för sent".. 
 
Ja, ja, så var det med det. Här är i alla fall örhängena.
Stela "pinnar" längst ut att sticka igenom, sen kan man dra igenom kedjan så långt man vill, för att få dem att hänga på önskad längd
 
och såhär ser de ut på:
 
 
Vad tror ni, kan det vara något med en sådan variant?

Semesterhelg!

Jösses så mycket folk som trängdes på GeKå´s denna helg!! Kolla vilket vimmel av människor!
 
Men på kvällen hade vi det lugnt & fint i stugan. Vi hade seriös ostprovning, lite vin till det, mycket trevligt..
 
..ända tills syster Åsa plockade fram ett spel hon köpt. Apbingo. Och jag blev beskylld för fusk! Bara för att jag råkade på att vara bäst & vinna ;) Dåliga förlorare! Jag skulle väl ALDRIG fuska inte :) Ser ni den fula markern mellan den röda & blå apan? Det är gorillaskit, som man kunde lägga på motståndarens bricka för att stoppa dem från att få bingo. Naturligtvis kom där en skit från storasyster på min bricka. Hm.
 
Den slutsats personalklubben drog häromdagen efter vår trendspaning, att det är ugglor som gäller nu, blev verkligen bekräftad i Ullared. Det var ugglor på längden & tvären där. Så jag var nog rätt på det när jag gjorde denhär innan vi åkte
 
Tänker att man kan göra sådana & gravera t ex ett namn bredvid, som kommande studentpresenter eller liknande.
 
Har fått glada rapporter från Karin på Öland, där helgen har gått strålande. Kul, kul!!
 
Tackar damerna för en kul helg! I morgon skall jag till sjukgymnast & se om den mördande värken i ryggen/benet kan lugna ner sig lite. Och så blir det klippning & på kvällen klassmöte. Men lite jobb skall nog hinnas med mellan varven. Och en massa djurmys, har ju varit klent med det i helgen.
 
 

Smide & "semesterweekend"

Nu skall jag ha två dagars semester!!! Fast Mats & Max menar att det är de som skall ha semester.. Vet inte riktigt vad de menar med det..? De skall ju vara hemma & klara sig utan mig i två hela dagar ;)
Mamma Ulla har hyrt stuga & bjuder mig, syrran & systerdottern över helgen. Till Ullared.. Sa jag semester? Ok, kan ju diskuteras hur vilsamt det är på GeKås. Men jag skall i alla fall inte jobba på hela helgen.
Jag återkommer på måndag & berättar hur vilsamt det varit.
 
Silversmideskursen var kul, som alltid. Jag började på vasen, utgick från en plåt som jag värmde för att kunna böja ihop som till ett rör ungefär till att börja med. Började löda ihop den & sågade ut en botten som skall på plats. Fortsättning följer..
 
Måste visa Mats senaste smidesalster. Det var en dam som ville ha en tvåarmad hängande ljushållare vid sin öppna spis. Visst blev den snygg!!
 
Akilles tycker inte riktigt om att jag skall vara iväg ett par dagar, han är en riktig mattegris. Enda fördelen är att man få ha hela sängen för sig själv, menar han. Synd bara att husse ligger bredvid & snarkar så förfärligt.
 
Jag har plockat in de sista paprikorna idag. Misstänker att det inte är någon som kommer ihåg att täcka plantorna mot nattfrost när inte jag är hemma & gör det.
 
 
Önskar er en härlig helg!!

Silverfjäder med rå Diabas

Inser att vi i mångas ögon bor lååångt ut i ödemarken, när trevliga besökare från ett grannland ringer och undrar om de verkligen skall köra in på den lilla, lilla vägen ;) De hittade i alla fall rätt och frun fick sitt halsband. Härligt.
 
Karin har varit här idag & hämtat allt jag hade på fårtemat. Nu åker de till Öland på stora skördemarknaden. Önskar Karin & Anders lycka till & tackar för att mina saker får följa med! Bäää!
 
Nu har jag skissen klar inför kvällens silversmide. Skall bli kul att vidareutbilda & gå in på mer större objekt, så som den vas jag nu skall börja på.
 
I lilla verkstaden har jag värmt upp silversmidandet med ett nytt hänge. Minns ni änglavingarna jag gjorde?
 Jag tyckte om den lilla fjädern som jag gjorde till hänget, och spann vidare på den. 
Så det blev ett hänge med en fjäder, där fjädern denna gången får spela huvudrollen.
 
och med en rå Diabas hängande under, som pricken över (under) i:et 
 
 
Idag får alla fina pojkarna titta in på bloggen. Visst är de ljuvliga, var & en på sitt sätt.
 
Gnägg ;)
 
 

Filosoferande

Dagens promenad gav upphov till denna:
 
Vackra Gylsboda
Diabasbrytningsland
Där naturen nu
med varsam hand
 
Målar och dekorerar
med sin magiska palett
ett landskap som är
det vackraste jag sett
Bäddar med vitmossa
så mjuk och så skön
Fyller på med gräs & buske
både brun, gul och grön
Hålor fylls med vatten
och bildar spegel, blank och svart
Nya sjöar bildas
som fylls med nytt liv snart
 
Jag jobbar lite också medan jag filosoferar ;)
Blev ombedd att göra en liten ängel med silvervingar & Diabaskula till kropp. 
Såhär blev den:
Huvudet är av swarovskikristall.
Nu håller jag på med ett smycke med en silverfjäder. Och i morgon börjar silversmidet i Olofström, där jag skall ge mig på att göra en vas i Diabas & silver ;)
 
Idag skall vi få information om hur det skall fungera framöver med den nya turistorganisationen i Osby kommun. Det skall bli intressant!
I övrigt är det planering & tillverkning som gäller just nu. Och så är det hög tid att ta ett bokföringsryck igen.. Men det lär inte hinnas med idag.
 
 

Diabasörhängen med silverkrumelurer

Såg bra ut med Max hos sjukgymnasten idag, han gör framsteg varje vecka. Skönt. Nästa vecka fick vi tider så vi kan ta ett ryck med min vanskapta rygg också när vi är där. 
 
Stack emellan med ett par örhängen i lilla verkstaden idag. Det är öronstickare i silver, små silverkrumelurer där solfjäderformade Diabaser hänger i silverringar.
 
 
Vinden har varit ruggigt kall idag, men jag såg i morse att en ensam eftersläntare bland rosorna slagit ut.
 
 
När jag kom ner till stallet var de stora hästarna långt iväg i den stora hagen & mumsade gräs, men den lille coole killen hade just stigit upp & stod & filosoferade med ett par grässtrån i mungipan.
 
 
 

Bland Diabas & tupplika hönor

Fina Sensi börjar bli gammal & grå. Men när jag tittade närmare på bilden, vid stenen, lade jag märke till något helt annat
 
Ser ni så väl svampen passar in i Diabasen som den växer invid? Nästan som om det var ett urtag gjort i Diabasen, just för att göra plats till en vacker liten flugsvamp. 
 
Nu var det länge sedan ni fick se lilla Gulle-Fia. Hon har blivit en stor och vacker "höna". För hon är väl en höna? Ja, det är väl klar, hon heter ju Gulle-Fia. Då kan man väl inte vara en tupp? Vår tupp tex heter Tuppe. Idag har Gulle-Fia börjat göra konstiga ljud. Nästan som om hon försökte gala. Tuppe tittar nedlåtande på henne & stämmer upp i ett klingande kuckeliku. Gulle-Fia blänger tillbaka och kraxar kuku.
Här ser ni "henne" till höger i bild.. Till vänster är det Tilda som är ute & går med bäbisarna.
 
Här syns alla de tre små kycklingarna.
 
Nu skall jag ut & fortsätta borra hål i Diabashängen. Och så skall jag skissa på vad jag skall göra på keramiken ikväll. Blir nog ingen höna, men dock något med en uggla, har jag tänkt. Ha en bra dag!!
(Förresten, dendär hostan.. jo tack, den frodas. Ormgiftet bet nog inte på den. Men jag tänker att man måste få grymma magmuskler efter en månads idogt hostande).
 

Helpolerat Diabashalsband

Ett halsband med helpolerad Diabas klart:
 
Kedjan är av äkta silver & löper direkt genom ett borrat hål i stenen.
 
 
Idag är det riktigt grått & regnigt, men härliga blomster lyser upp inne:
 
och när jag fick blommorna kom jag på att jag skall göra en vas i kombinerad Diabas & silver. Jag har idén klar i huvudet, skall börja knåpa med den så fort jag hinner.
 
 
 
 

Vilken uppfinning!!

Nja, dendär Indiansommaren missade nog Gylsboda när den drog förbi.. Solen gömmer sig bakom gråa moln. 
Men det är ok, det funkar att vara ute ändå. 
Fortsätter förbereda för ett antal hängen. Kommer att berätta mer om dem längre fram om/när allt är klart för ett ev samarbete som är under planering.
 
En nackdel med att köra eget är att det slukar all tid i ett nafs, på bekostnad av allt annat. Man blir tex fullkomligt osocial, hinner inte umgås med släkt & vänner som man skulle önska. Inte ens de obligatoriska två dagarna vi brukar försöka få till med systern med familj under sommaren har vi lyckats få till i år. Men ikväll skall de i alla fall komma på besök, tillsammans med mina föräldrar. 
Jag förbereder äppelpaj till kaffet & plockar då fram denna geniala uppfinning. Har ni provat den?
Jag minns att min farmor hade något liknande, men annars har jag inte sett dem förrän nu, när Karin hade hittat dem på Jula (oj, nu blev det lite reklam här..)! Man bara spettar fast äpplet, vevar & vips så är det skalat, urkärnat & skivat. Ett litet Nobelpris tycker jag uppfinnaren är värd, vem det nu än är. 
När jag torkade äppel- & päronringar fick den lilla mojängen jobba hårt & det gick som en dans. Alla skalen blir till gott te, torkat med lite kanel om man gillar det. 
 
 
 
 

Armband kungakedja

Tjenare
Brunhild kollar läget.
 
Hon & hennes kompisar är toklyckliga. Mina misslyckanden i köket är mycket uppskattade av dem. Dethär extremt nyttiga brödet med mandelmjöl, nötter, linfrön, solrosfrön, banan & andra godsaker tyckte hönsen var kanon ;)
 
Till deras besvikelse blev nästa test ganska ok som människoföda.
 
 
OM någon skulle vilja göra dessa rutor är det bara:
3 dl mandelmjöl
1 dl linfrön
1/2 tsk bakpulver
4 tsk rapsolja
2 ägg
en nypa salt, lite peppar
 
Rör ihop, platta ut på bakplåtspapper (med ett annat papper ovanpå, som dras bort när det är utplattat), sporra ut rutor, strö på lite flingsalt & oregano. In i ugn 175 grader i ca 15 min.
 
Med ordentligt med smakrik hummus på har man en nyttig ersättning för en vanlig macka.
(kan även användas som botten till pizza)
 
Men vad hände nu?! Detta är väl ingen matblogg heller!? Nä, just det.
 
Över till näringen.
Idag kan jag visa ett armband jag knåpat med, för nu är det levererat, överlämnat & godkänt ;) 
Handgjord kungakedja med hamrad och graverad bricka. 
 
Idag har jag stått med vinkelslipen & jobbat med  Diabashängen. Alldeles underbart att kunna byta ut långkallingarna mot kortbyxor igen! "Indiansommar" står det på löpsedlarna. Ja tack, säger jag. 
Om man bortser från morgonens rimfrost har det känts som en riktig sommardag med flera turistbesök och en skönt värmande sol under dagen.
Nu önskar jag er alla en skön Indiansommarhelg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bildstrul.

Nehej, idag vill inte datorn att jag lägger in några nya bilder. Då får jag väl låta bli det då.
 
Hade tänkt visa mitt misslyckade bröd, så det är kanske lika bra att det inte funkar. Det är ingen vacker syn ;) Försökte baka med mandelmjöl, men det blev pannkaka. 
 
I em har jag varit på Bjarkahälsan här i Gylsboda på behandling. Gött!! Borde verkligen prioritera att gå dit oftare! Fick lova att vila resten av kvällen.. och det höll jag- nästan i alla fall ;) 
Blev ju tvungen att göra ett försök till med mandelmjölsbaket. Med lite bättre resultat. Men det är minsann inte helt enkelt att försöka vara hälsosam & plocka bort vitt mjöl osv. 
 
Det får bli en favorit i repris, eftersom det inte vill sig med bilderna ikväll. 
 
 
Och så denna som jag använder som terapi.. Jag som tycker om i princip alla djur har ju detta lilla problem. Jag har lite svårt för spindlar och det irriterar mig. Så jag försöker lära mig & jag ser ju att den verkligen är vacker med sitt mönster, denna mutantstora välgödda korsspindel som bor i Karins ladugård. 18 mm stora kan de bli, men det är det ingen som berättat för varken denna eller de andra spindelkompisarna den har där. De är då förvuxna hela gänget.
 
 
 
 

Örhängen polerad Diabas & silver

Här står det två ivriga grabbar som vi ut & gå. Massor av smaskig fallfrukt finns att gotta sig på, säger de.
Visst är de vackra, Flipper & Macko! Goa gossarna!
 
Och när vi tagit vår runda blev det lite arbete. Polerad Diabas & silver blev till örhängen.
 
 
Idag avslöjades vinnaren i tävlingen vi deltog i. Minns ni? Det var ju ganska länge sedan det var inlämning. Det skulle vara något som fick människan att vilja värna naturen och minska konsumtionen. Karin & jag gjorde om en gammal byrå till en hyllning till naturbetesmark, med målningar runt om som berättar en historia och med Diabashandtag på lådorna.
 
And the winner is....
 
Detta var alltså den vinnande installationen.. Som belönas med 100 000 kr och representerar Sverige under 2014 då Umeå är världskulturhuvudstad. Jahapp. Ok. Grattis!!
Jag kommer osökt att tänka på Robert Gustafsson när han gör Tony Rickardssonsketchen
"jag är inte bitter" ;)))
 
 
 
 
 
 

Handgjord silverlänk med Diabashänge

Bor man i Gylsboda är man omgärdad av underbara grannar. Bl a en äldre dansk man som idag kom ut & tyckte att nu får det väl ändå vara färdighostat. Så han försåg mig med en liten flaska homeopatmedicin, med förmaningen "skit i vad som står på flaskan".. Där stod 5 droppar 3 ggr / dag. Ta 50 droppar & sen 20 till varannan timme, fick jag order om. Så skall jag vara pigg så jag springer på tandköttet imorgon ;) 
Läste lite på innehållsförteckningen. Ormgift, stormhatt, gullregn.. sånt som jag fått lära är giftigt. Men jag vet ju att han vill väl, så det är väl klart att jag måste prova. Fast kanske i lite mindre dos än den han rekommenderat, annars blir det kanske alldeles galet när jag knåpar vidare med mitt silversmide.
 
Mina paprikor ser också smått giftiga ut. Men de är riktigt söta & goda nu när de skiftat färg.
 
 
Småttingarna utforskar stora vida världen med stort intresse
 
 
och jag knåpar vidare i lilla verkstaden. Dethär tyckte jag blev riktigt snyggt!
 
Jag har gjort det som kungakedja längst fram vid hänget & sedan låtit kedjan gå över till att bli en 2-i-2 länk. Diabashänget är helpolerat.
 
 
Vad tycks?
 
 
 
 
 
 

Diabaslandskap

Då var det måndag igen & det innebär keramikkväll.
Idag har jag mest sysslat med silversmide. Och så har jag varit en sväng hos doktorn & fått hostdämpande. Familjen har tröttnat på att lyssna på mig :) Om det inte gett med sig till slutet på veckan blir det penicillin. Men det skall säkert gå bra utan.
Sensi & jag har varit & botaniserat bakom det gamla Diabasbrottet i Gylsboda. Där är så vackert! När naturen återtar de gamla brotten blir det så spännande miljöer. Jag har många gånger undrat om det är något i Diabasen som gör att vitmossan trivs så bra? Jag trodde att vitmossa ville ha det surt & fuktigt, men det måste vara något annat som gör det. Någon som vet? För där är alla möjliga olika typer av mossor & lavar som växer på skrotstenshögarna. Ett väldigt speciellt landskap:
Visst är det vackert?! Mjukt är det också, tycker Sensi

och vilken utsikt, långt bort över trädtopparna

Här gäller det att hänga med, Sensi har bråttom att upptäcka mer


Ikväll har jag börjat på en keramiktavla. Nu skall den först torka, sen skall den skröjbrännas innan den kan glaseras & glasyrbrännas. Än så länge ser den ut såhär:

Änglavingar i Diabas

Max & kompisen har plockat kräftor i sommar, i en liten bäck på kompisens mark. Igår bjöd de oss på kräftmiddag. Här är de nöjda grabbarna med sin fångst.
 
 
Småsjuka har vi varit allihopa, men vi hade en riktigt mysig kväll. Tack!
Jag hostar vidare och har fått order om att gå till doktorn imorn. Vi får se..
 
Jag har ett förslag klart till beställaren av änglavingarna. Baksidan på vingarna är rå Diabas, framsidan slipade jag & körde in ett fjädermönster. Och så var önskemålet en silverdetalj också i hänget. Jag gjorde en silverfjäder med graverat mönster.
 
 
 
 
 
 

Hjärthängen

Igår var det de enklaste hängena jag presenterade & här kommer fortsättningen, med de som är lite mera arbetade & har fått formen av råa hjärtan i hänge av silver.
 
 
 
Så har jag fått frågan om jag kan göra änglavingar i Diabas, som halsbandshänge. Det är något jag funderat på att det skulle vara ganska coolt, men jag har aldrig gjort det. Men nu får jag ju anledning att prova. Beställaren undrade om det är omöjligt.. Det är ju bästa sättet att motivera mig ;) Klart det inte är omöjligt, tycker jag ju då. Så nu blir det upp till bevis. Änglavingar i Diabas med silverdetalj. Återkommer med bild när de är klara!
 
Jag har äntligen blivit färdig till att boka till på Bjarkahälsan, så nästa vecka skall ryggen få lite support. Vem vet, kanske hostan kan få sig en känga där också ;)  För er som inte besökt Bjarkahälsan än kan jag varmt rekommendera det för alla tänkbara åkommor. Naturnära naturhälsa!!
 
Förresten så har Mats smidda ljusstakar blivit riktigt populära. Kul! Nu är det bara kruxet med tiden som skall räcka till för allt. Vi håller ju (sedan lääänge) på med vår evinnerliga ombyggnation i huset också. Men visst är de snygga:
 
Önskar er en fortsatt trevlig helg!!
 

Exempel på enkla hängen

Nu har jag gjort klart några exempel på de riktigt enkla hängen som efterfrågats. En mindre rå Diabas i ring av äkta silver & lädersnöre:
 
 
De blir lite olika, allihopa:
 
 
Fortsätter i morgon på samma tema, men med en variant där Diabasen är lite mera arbetad & formad.
 
På en av dagens promenader slogs jag av vilka konstverk naturen skapar omkring oss hela tiden. Se så vackert! Dessa fantastiska motiv finns omkring oss överallt. 
 
Och så såg jag att det tydligen finns de som kan äta flugsvamp utan att bli sjuka. För jag tror inte den hade ätit av svampen om den hade blivit sjuk av det. En instinkt eller kunskap som jag tror vi också besuttit långt tillbaka i tiden. Om vi hade haft den kvar hade vi nog tackat nej till mycket av dagens utbud i mataffärerna! Alla tillsatser & konstigheter som vi inte mår bra av. Intressant tanke, att den lilla "mördarsnigeln" med så dåligt rykte tycks besitta kunskaper som vi tappat bort :) 
 
 
Några av dagens besökare i lilla verkstaden tittade på orangutangen och berättade att de vid två tillfällen varit på Borneo och upplevt vilda orangutanger i deras rätta miljö. Vilken upplevelse! De berättade så mycket intressant att jag tror öronen fladdrade på mig, jag ville bara höra mer! När jag säljer orangutangen skall del av intäkterna gå till de hjältar som arbetar för att bevara den hotade arten. De berättade också om den sorg de kände av att se ytorna med oljepalmer som bredde ut sig, på bekostnad av orangutangernas livsviktiga naturliga regnskog. Och naturligtvis så många andra arter som också är beroende av att naturen skonas. Deras önskan var att alla skall bli medvetna om vilket hot palmoljan är. Vi kan alla påverka, genom att undvika produkter som innehåller palmolja. 
 
 
Trevlig helg!
 

Lite av varje

Trevlig förmiddag i Svarta Bergen, med småländska besökare. Regnet hängde i luften, men det höll sig borta.
Efter kaffe med alltid lika trevliga personalen skulle jag hem & jobba. 
Stötte på en kompis på vägen hem, som jag inte träffat på länge. Så fastnade jag där med en kopp kaffe till ;) 
Mycket trevligt & skönt att ta det lite lugnt med den skraltiga ryggen.
Lite jobb hann jag sedan med, innan det var dags att köra Max till sjukgymnasten i Osby.
Ikväll får jag ta igen lite jobb, har flyttat in från verkstaden för att förhöra läxa samtidigt som jag knåpar med silver. Bl a gjort ringar i olika storlekar & sorterat upp i påsar. Ringarna anvämder jag att knäppa ihop i olika mönster till att göra länkar till arm- och halsband. Håller på med några olika beställningar av sådana.
 
Akilles inspekterar arbetet noga.
 
 
Här ett par örhängen som jag nog inte visat förut:
 
 
Har fått förfrågan från en återförsäljare om att göra ett förslag till dem med någon enklare produkt. Himlans kul. Skall ta mig en funderare & knåpa på ett förslag.
 
Men nu skall jag göra dagens ryggympa & sedan skriva lite till boken :)
 

Mera keramik

Strålande besked på idrottsskadekliniken för Max. 
Med flitig rehabträning skall han kunna bli ok igen, utan operation. Och han är så ivrig att komma igång & träna, så det lär inte bli några problem med motivationen. I morgon är det sjukgymnastik igen. 
 
Själv snorar jag vidare. Ryggen & benet är inte heller på humör. Men jag är så glad för Max skull, att korsbandet inte var helt av som vi från början fick klart besked om. Så har han ju fått god hjälp av Karin ;))
 
I lilla verkstaden är det silversmide som pågår, men inget klart. Men jag kan visa en ny keramikskål.
En liten stengodsskål som jag glaserade med en röd lergodsglasyr. Med vissa glasyrer går det, om man bara bränner dem på lergodstemperatur. Och med denna funkar det. Helläcker glasyr, tycker jag. 
 
 
Som jag berättade börjar björnbärsbuskarna sina. Så nu var det dags att fixa annat godis. Jag fick hem äpplen & päron från Vånga. Så nu har jag just laddat torken med kanelpudrade äppelringar och naturella päronringar.
 
 
och så har jag gjort några "rawfood delights". Inget recept, bara mixade ihop lite av varje. 
 
Jag mixade sesamfrön, hasselnötter, jordnötter, dadlar, honung, kakao & lite rapsolja att binda ihop det hela med. Jag tryckte ut massan i en form, toppade med solrosfrön & lite flingsalt och skar små kakor av dem. Rysligt gott, faktiskt. De blev tom godkända av Max ;) 
 
 
Slutligen en glimt från Tilda med de små:
 
 

Örhängen & kycklinggull

Ok, jag erkänner, nu kommer ryggvärken åt mig så jag känner mig allmänt besvärlig. Men jag HAR ju bestämt att den inte skall få komma åt mig så. Skärpning! Djupa andetag.
 
Lite kycklinggull kan ju göra underverk.
 
 
Det tycker Sensi också. Puss på näbben ;)
 
 
Mina björnbärsgodisar är på slutklämmen nu. Men än finns där några kvar. Skall torka ett lass med äppelringar nu att ta till när björnbären tar slut.
 
 
Såg även dessa skönheter vid björnbärssnåret. Jag tycker de är så vackra. Som naturens små konstverk, som är gjorda för att reta våra sinnen. Så vackra att se på, men äta dem skall vi låta bli.
 
 
Max har haft första sjukgymnastiken idag. I morgon skall han till idrottsskadekliniken. Första beskeden var att korsbandet var helt av. Men MR visar på att där finns trådar kvar som håller ihop. Däremot var där även en skada på minisken, en spricka. Men med hans motivation ser de positivt på hans rehabilitering.
 
Idag har jag gjort klart ett par örhängen. Mattpolerad Diabas i långsmala hamrade silverbrickor, med lödda öglor i ändarna.
 
 

Keramikstart

Dagen har gått till sjukhusbesök med Max, MR av hans trasiga knä. Men inga besked idag. 
 
Ikväll startade höstens keramiksäsong. 
En skål som jag gjorde i våras var nu bränd & klar. Jag gjorde mönster på insidan (kan ju va lite tvivelaktigt hur stor mening det är med det. Tanken är ju att det skall vara något i skålen)
 
 
men jag har mönster på utsidan också
 
 
 
 
 

Diabasängel med silvervingar

Hoppas ni haft en fin helg. 
Kanske någon som varit i Svarta Bergen på kulturarvsdagen? Jag missade den, men Mats har varit där & jobbat i smedjan idag.
 
Här är det hostigt & snörvligt, men det går på rätt håll.
Vi väntar med spänning på morgondagens magnetröntgen av Max knä. Han vill ju så gärna få korsbandet "lagat" så han kan spela fotboll igen.
 
Jag har fortsatt måla skåp i nya köket idag. Fast man kunde nog hellre tro att jag målar mig själv.. Det går bara inte att måla utan att smeta ner sig själv, kläder & omgivning!
 
Den svarta bordsängeln med silvervingar är förresten klar. Kroppen gjorde jag helpolerad & huvudet mattpolerat. Framifrån ser hon ut såhär:
 
Och bakifrån ser vingarna ut som ett hjärta:
 
 
Här har vi en annan skönhet:
 
 
Man kan ju bara inte se sig mätt på dem!
 
 
I morgon kväll drar keramiken igång igen!! Kul, kul!

Kycklingar

Enveten influensaliknande förkylning. Segt.
Men med fantastiskt vackra dagar såhär en bit in i september är det ju synd att klaga.
 
På förmiddagen hjälpte vi till när de skulle flytta de fina kossorna i Santatorp. Margit, Märta & kompisarna skötte sig fint & lydde snällt när jag viftade att de skulle gå in på rätt väg när de kom springade i full fart.
 
 
Här kommer de utlovade bilderna på tillökningen här hemma:
Bästa hönsmamman, fluffiga Tilda med sina nya tre små bäbisar.
 
Hon försöker lära dem lite bordsskick, det går väl sådär.. Men man kommer undan med ganska mycket när man är SÅ söt.
 
Medan jag snorar på för fullt här roar jag mig på lördagskvällen med att måla ett platsbyggt skåp som Mats håller på att snickra upp i nya köket. Sakta (VÄLDIGT sakta..) men säkert går det framåt ;) 
 
 
Naturligtvis har jag varit ute & jobbat i lilla verkstaden också idag, men inget nytt klart som jag kan visa. Ibland är det ju lixom beställningar som skall vara till personliga presenter & så som man jobbar på. Dem kan man ju inte visa & riskera att avslöja i förväg. 
 
Men jag fick passa bäbisarna åt Tilda idag när hon skulle gå & äta lite. De är så söta att jag bjuder på några bilder till på dem:
 
 
 
 

VäderDiabashjärta

Förkylningen har övergått i något influensaliknande med feber & ont i kroppen. Trött efter en sömnlös hostnatt. Har gjort lite småpyssel i lilla verkstaden, inga stordåd. Men varit igång hela dan i alla fall. Haft sällskap av livesändingarna från VM i Polen, det går finemang för de armbrytande vännerna. Bravo, kämpa på, i morgon blir det spännande igen. Besökarna undrade vad det var som pratade när den polska rösten påannonserade namnen på brytarna vid resp bord ;)
 
Mina föräldrar har ingen dator. De förlitar sig mycket till barometern vad gäller vädret. Jag har sett några typer av "väderkottar" och tänkte då att det vore perfekt för dem, fast naturligtvis då med en väderDiabas. Sagt & gjort.
 
Gjorde ett väderDiabashjärta & fäste upp på en rostfri plåt som jag textade på:
 
 
Man läser altså av Diabashjärtats status & i andra kolumnen ser man då väderprognosen:
 
 
Den blev uppskattad ;) Kanske skulle man göra några sådana att ha till försäljning också? Nån gång.. när man har tid.
 
Många har nu påpekat att Gulle Fia blivit fasligt maskulin. 
 
 
Men än galer hon i alla fall inte.. Skulle hon börja med det får de allt se till att samsas ändå, hen & Tuppe.
 
Idag har här blivit tre små nya dunbollar. Bästa hönsmamman Tilda tar så väl hand om dem. I morgon skall jag ta en bild, de är fantastiskt söta.

Fjordinghalsband

Nu är porträttet klart på smycket som vi auktionerade ut, där pengarna går till ekogården. En vacker fjording på ett Diabashänge med silverfäste:
 
Jag har polerat kroppen till en "bordsängel" idag. Svart & blank, med silvervingar. Snart skall ni få se henne.
 
Äntligen har första paprikan blivit riktigt röd! Trodde aldrig de skulle bli annat än gröna, det har tagit en väldig tid!
 
 
Det blev grönsakssås till squashtagliatellen idag. 
 
 
Det går bättre & bättre för Max med knät, men han är inte nöjd med att vänta på besked, skulle helst haft det opererat med en gång & kunnat börja rehabträna. Han får god hjälp av Karin & ikväll fick vi alldeles för god kladdkaka också när vi var nerom där.. Men den var i alla fall gjord på dinkelmjöl ;) 
 

Hästar, både live & som porträtt

Fina Mackogossen matchar höstens färger
 
Han & Sensi var mycket intresserade av alla vildsvinsspår (eller märken efter deras bökande med trynen) som de hittade i skogen idag. Ja, det var inte bara i skogen vildsvinen hade lämnat spår.. Ett par sommarhus hade haft påhälsning i sina trädgårdar också. Som små jordfräsar har de gröffsat omkring & smaskat rötter & annat gott.
 
Hm, luktar konstigt tycker Sensi & Macko.
 
Ni måste se hästporträttet Karin målat på en av mina Diabaslyktor. Det är första delen i det vi hade på auktionen för insamlingen till ekogården. Jag tycker den blev helt fantastisk!! Hoppas & tror att beställaren också tycker det. Inte lätt att måla så levande på den ytan, men Karin är fenomenal! 
Resten av lyktans sidor och ovansidan är i rå Diabas.
 
 
Färgstarka grannen Mette med maken Ottmar har odlat squash i olika färger & former. Runda, avlånga, gröna, gula & randiga. Vackra som skulpturer gör de sig bra på Diabasfat. Vi har turen att få provsmaka, idag blev det den randiga varianten. Smaskens.
 
 
 
 

Vas / ljusstake

Idag var den tillbaka, sooolen! Åh, vilken härlig dag för utomhusarbete!
Och på promenaden hittade något annat som lyste som små solar, men de är väl kamouflerade nu bland alla gula löv.
 
Så måste ni bara se ett litet bohål som fanns invid kantarellen, visst sätter det fart på fantasin?! Som ett litet tillhåll för skogens mindre väsen:
 
Utejobb sa jag, ja. Vad sägs om en ljusstake, som är delpolerad längst ena kanten, fast det knappt syns på denna bilden:
 
 
Funkar lika bra som vas, här syns det lite bättre att den är polerad också:
 
 
En bra dag!! Känns som det passar mig att dra mer åt rawfoodhållet. En attack av sötsug på em, men den botade jag med björnbär. Och ikväll har Max varit nerom och fått hjälp av Karin & då festade vi på te och torkade frukter & bär. Mycket gott!

Litet nätt hänge

Så kom då den ofrånkomliga dagen när det var dags att leta fram långkalsonger & vantar till morgonpromenaden. 
Värken reagerar snabbt på kylan & inte är det till det bättre.
Men visst kan jag se det vackra i höstens färger. Här en bild med bättre ljus på den underbara höstkransen som Karin gjort till oss igår.
 
Såg en liten dyngbagge som knatade på i trädgården. Visst är de vackra?! Som högglanspolerade små Diabasbaggar ser de ut.
 
Lätt att bli inspirerad till en Diabug med sådana inpå knuten ;)
 
Idag har jag gjort ett litet nätt silverhänge med en liten mattpolerad Diabas.
 
 
Ett litet snabbt middagstips idag också.. Raw food :)
 
En slanggurka, i strimlor (med typ potatisskalare) Blir till gurktagliatelle.
Serveras med en variant på hummus, där jag mixade:
en burk konserverade kikärter
en skvätt olivolja
en rejäl skvätt balsamvinäger- häll lite över det hela vid serveringen också
några oliver- spara några hela till serveringen
salt
svartpeppar
pressad citron
 
Det blev så gott att tom den köttätande delen av familjen, som åt vanlig spagetti med köttfärssås, smakade & uppskattade det!!
 
Och för Max går det ganska ok, han knixar på med kryckor & har accepterat att detta kommer att ta tid. Han ser fram emot att få påbörja rehabträning.
 

Späckhuggarfenan

Fy för vad jag tycker synd om Max!! Men i vanlig ordning när något händer får vi konstatera att det är skönt att det inte är värre än det är. Nu får han anledning att ta det lite lugnt, rehabträna och förhoppningsvis tid att ägna sig åt läxorna.
Men det var ju inte såhär han hade tänkt sig att det skulle se ut på dagens match på Österäng:
Max på kryckor bredvid plan, hejjandes på grabbarna som jobbade så bra på plan. Man det var tufft för dem helt utan avbytare. Förlust 1-4, men de var värda bättre! De kämpade så bra. 
 
Främre korsbandet är helt av, så det dröjer innan Max kan vara tillbaka på plan. Han skulle testa nya rampen i Lönsboda, på cykel, så blev det så tokigt. Och dagen innan bröt en lagkompis armen på samma ramp. Hårda bud. Gårdagen spenderade vi på sjukhuset.
 
Men innan det hände hann jag faktiskt klart med fenan.
 
Tänkte visa lite av arbetets gång på den.
 
Först knacka till en sten att utgå ifrån:
 
 
Fortsätta med vinkelslip & sedan hugga bort material för att få formen rätt:
 
 
Skissar med krita hur jag vill ha fenformen:
 
 
och sen försöka få till den, utan att slå bort för mycket material:
 
 
och den gången gick det ganska bra:
 
 
Då är det dags att ge sig i kast med ytan och få lite rundare form i kanten, först med vinkelslipen & sedan med luftmaskinen:
 
 
Sen börjar poleringen med diamantskiva och vatten, i många och långa steg:
 
 
Tills den blir såhär blank. Fäääärdig ;) Svårt att visa på bild, brassar på med många bilder så ni kan få en uppfattning om hur det blev:
 
 
Kolla in Sensi i språnget bak i bild:
 
 
 
 
 
Sen skall Karin måla en tavla av en späckhuggare som på utställning skall hänga över fenan, precis som vi tänkt med orangutangen jag gjorde innan. Kommer att bli en orangutangtavla som skall hänga ovanför den.
 
 
Max tackar för alla omtänksamma hälsningar han får. Det värmer. Nu sitter han & pimpar kryckorna med svart isoleringstape, så de skall bli randiga ;) Och så spelas det fifa på Ipaden, just hemladdat för en presentcheck han fick av snälla Rebecka & David. Så blev det lite mer uthärdligt att vara skadad. Ja, han inser att han har så mycket att vara tacksam för, så det skall nog gå bra detta. Bara att kompisar som får reda på det kl 12 på natten ringer direkt för att kolla hur det är värmer naturligtvis gott.
 
Ni som tycker jag är aptraggig om mat får ursäkta, men jag MÅSTE berätta om en ny kulinarisk upplevelse som var ren succé!! Zuccinipasta. Goda grannen & fotografen Rebecka kom med tillbehör, så gjorde vi (mest hon, för jag hade besökare i lilla verkstaden) strimlor med en liten mojäng som man drog över zuccinin. Skall absolut införskaffa en sådan mojäng! Serverades med en grönsakssås med havregrädde. En riktig höjdarveganmiddag, helt i min smak. Inte alls så stabbigt som vanlig pasta, mycket fräscht & gott! En vinägrett slog jag ihop, passade bra att hälla över zuccinin. 
 
Och ikväll kom Karin med familj med godaste morotssoppan & jag gjorde fruktsallad, så vi var så nyttiga så! 
 
Fast vi slant lite, lite, pyttelite. Ja, vi är inte helt igenom helylleduktiga, fast vi skulle vilja. Det bidde lite choklad oxå ;) Hon hade gjort extremt goda torkade äppelringar med kanel, doppade i vit choklad. Oj, oj, oj så goda!
 
Och se vilken fantastiskt vacker höstkrans Karin hade gjort till oss:
 
Ok, kanske får inse att det går mot höst, fast jag vill ha sommar länge än. Här finns ju faktiskt en fördel med hösten, samlad i denna vackra krans. Alla fantastiska färger, frukter & bär!