Stora planer & enkla små projekt

Med små, små steg tassar vi åt det håll vi siktar. Stora planer, mycket arbete & roliga utmaningar. Nyckelorden är samarbete, öppenhet & hållbarhet. Efterhand som vi vet mer berättar jag. 
Igår bildade vi föreningen. Sliperiet Gylsboda. Häng med & se vad det blir av detta. En spännande resa väntar vi oss. Jag har sagt det innan, men måste säga det igen. Gylsboda är fantastiskt!! Vi kastar ut frågor "Vill ni vara med & hjälpa till?" Och svaren är omedelbart JAA! Är det inte fantastiskt?! Nu har vi både styrelsen klar och ett antal frivilliga som vill vara med & hjälpa till med det handgripliga arbetet. Wow!! Det skall bli SÅ roligt & spännande!!
 
Men nu skall jag sätta ihop ett enkelt material för att visa några enkla saker man kan göra utan alltför mycket utrustning. Jag har fått bokningar av företag som vill ha visningar av mindre, enklare smyckesprojekt. Tänkte att vi börjar såhär:
En borrmaskin, en liten stav & silvertråd. Spinn upp silvertråden på staven & såga upp fjädern ni får till små ringar.
Ringarna öppnas med hjälp av två små tänger & knäpps ihop i olika mönster, beroende på vad som skall göras.
Här är ett lämpligt nybörjarprojekt:
 
Denna vackra höstdag har bjudit på utfärd till Wanås. Jag har mitt onsdagsuppdrag som kontaktperson & idag har vi varit kulturella. Trevligt! Och härligt att kunna sitta på uteservering & njuta såhär på septembers sista dag. 
 
Inatt hjälps vi åt & håller tummarna för de armbrytande vännerna som är på VM i Malaysia. Heja, heja!! 
 
Här är en länk där ni kan se en liten presentationsbok med några av mina saker:

Tidningen "Sten" och en sömnig valp

Inte att undra på att man är lite trött, säger Lexi.
Gäsp, gäsp. Mittinatten ringde klockan & då skulle matte tvunget upp för att titta på månen. Jo, det är sant. 
Inte så att hon är varulv eller nåt (tror jag inte, i alla fall?) Men det var ståhej bara för att månen var lite orangeröd. Ok, nu har vi sett det också, tycker Lexi. Sen tror de att man skall orka promenera ovanpå allt detta.
Nej, lilla valpen delade inte min fascination av ljusspelet, men vi var uppe mangrant i familjen för att beskåda det. Vackert! 
 
Höstdagarna fortsätter vara ljuvliga, soliga & klara dagar. Som gjorda för utomhusarbete. Här jobbar jag med en istapp i silver som skall sitta på en skulptur i delpolerad Diabas.
Lexi landade vid mina fötter & sov ut efter den störda skönhetssömnen under blodmånenatten.
Jag vet inte, är jag kanske aningen partisk, eller är det så att hon är alldeles ovanligt söt, det lilla livet?! Jag som inte skulle ha hund igen.. kan inte tänka mig hur det skulle varit utan henne!
Dagens post bjöd på en glad överraskning. Tidningen "Sten", där man ringt mig & ställt några frågor. Kul att omnämnas i branchtidningen! 
I morgon är det nytt möte på gång. Nu skall vi samla ihop oss & bilda en förening för att jobba vidare med planerna på ett spännande projekt. Det finns så mycket kreativitet, historia & kompetens i Gylsboda att ta vara på.
Bl a finns här en matkonstnär utöver det vanliga. Här ett smakprov på lite av allt gott vi bjöds på i lördags. Värt att nämna är att allt på bilden är rawfood desserter. Inget vitt socker, inget vitt mjöl, inte upphettat. Och obeskrivligt gott.
Nu drar det minsann i ögonlocken på mig också. Det gjorde det redan medan jag var i keramikverkstaden på kvällsarbete. Sov sött!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Runda Diabasörhängen med handsmidd silverdekor.

Nu är det klart. Jag blir mentor till en kreativ tjej från Syrien som vill utveckla sin affärsidé. Spännande & jätteroligt!! Nästa vecka skall vi tio som blivit uttagna som mentorer träffa våra resp adepter för ett första möte. Det kommer att bli ett spännande & utvecklande år!
 
Jag har läst ut Harry Martinssons Nässlorna blomma (lägg gärna märke till det snygga bokmärket;) ) Det är fascinerande att läsa hans beskrivning av Gylsboda under tidigt 1900 tal och de tuffa barndomsår som följde när familjen splittrats efter faderns död. Skrämmande hur dessa stackars barn behandlades i vårt land för inte så väldigt länge sedan. 
Ett projekt som är på väg att växa fram här blir mer & mer verkligt. Det börjde nästan lite som en önskedröm för flera år sedan, men steg för steg växer det fram & nu kommer vi närmare att det skulle kunna hända. I morgon har vi ett nytt möte för att se om vi kan komma ännu ett steg närmare. Mer om detta när vi har ett "stop or go" besked på det.
 
Och när jag inte filar på projektbeskrivningen filar jag på silver & på Diabas. Bl a ett par nya örhängen har det blivit.
Jag tog kraftig silvertråd & gjorde ringar som jag lödade ihop, hamrade mönster i dem & så formade jag Diabas till runda "coins", virade ringar som jag sågade upp till hängen & så blev det som såhär när jag satt ihop det hela:
 
 
 

Ekologiska askar & kassar med logo Lindberg Diabas & Silver.

Med alla bilder på människor som flyr, människor som tvingas sitta & tigga för sin överlevnad, vänner som drabbats av svår sorg osv osv är det svårt med positivt tänkande vissa dagar. Men det gynnar ju ingen att tillåta svårmodet att ta över. Bättre ta tag i att försöka göra vad jag kan. Väntar med spänning på beskedet om jag kommer att bli mentor i IQ projektet, där jag hoppas få hjälpa handgripligen.
Tjejen som satt utanför Ica hade bara flip flop sandaler att ha på fötterna. Nog hade jag väl några skor & stövlar att avvara, som jag plockade ihop & lämnade till henne. Något litet kan man ofta göra. 
Så fick jag ett meddelande från en kund som fått sitt smycke levererat. "Så vackert smycke. Följer dig & dina smycken på Fb nu".  Å så glad jag blir att höra från nöjda kunder. Och när en grupp som var vid Trasformatorn i helgen & fick lite guidning i Gylsbodas historia om Diabas, Harry Martinsson & allt spännande som finns här skrev och tackade för visningen & uttryckte att "Du var inspirerande", ja men man kan ju inte bli annat än glad!
Och så har jag ju denna lilla glädjespridaren. Alldeles ljuvlig är hon!
Och vet ni vad. Idag kom mina askar & kassar som jag beställt med loggan på. Äntligen hittade jag ekologiska produkter, tillverkade av återvunnet material. På undersidan av alla askarna finns symbolen som visar det. Känns viktigt att ta ansvar för så mycket som möjligt i kedjan, med tanke på miljön (sjukt att det skall vara så mycket dyrare med produkter som är snällare mot miljön, borde vara tvärt om!).
Kolla vad snygga de blev!!! Jag är helnöjd. Mattsvart med silvertryck. 
 
 
 

En annorlunda silverring med rå Diabas som bara blev..

Jag får ofta frågan var jag får inspiration & idéer ifrån till nya smycken. Ofta är det något jag ser i naturen. Men det kan lika gärna vara något helt annat. Här har vi ett exempel:
 
Jag gick ut i verkstaden för att göra ett par örhängen. Tog fram en silverplåt för att såga ut delar till dem. 
En liten bit av plåten var dubbelvikt, sedan jag gjorde delarna till kryckan. Längst ned på hylsan ser ni att plåten är dubbel.
Jag skulle såga bort den lilla biten som var kvar av den dubbla plåten. Då slog det mig att det blev en ganska häftig effekt, om jag sågade en liten bit in. Så jag sågade av en bit & hamrade den dubbla delen. Så formade jag till en rå Diabas & borrade ett par hål i den för fastsättning. Jag valsade en 3 mm silvertråd till ringskena & formade till den. Så lödade jag ihop det hela, inkl två silvertrådar för fastsättning av Diabasen. Utan att jag alls planerat det så bidde det en ring. Det absolut roligaste skapandet är det som bara kommer sig så. Sen är det inte ofta man kan unna sig lyxen att göra så, när beställningarna hopar sig. Men jag tror ändå det är viktigt att tillåta sig att göra det ibland. Då blir beställningarna också bättre, när kreativiteten fått lite ny näring. 
 
En trevlig helg önskar jag er! Här lär det bli mycket tid i verkstaden & i Transformatorn där jag har några sällskap bokade för visning & lite prat om Diabas, Gylsboda historia med Harry Martinsson & Diabasen i centrum osv. Känns som det kan bli en omväxlande & rolig helg!
 

Nya Diabasörhängen, spännande möten & varierande sysslor

Idag har det varit snabba kast ,mellan uppdragen.
 
Djurfix & så iväg på ett intressant möte direkt på morgonen ang kommande spännande samarbeten.
 
Sedan snabbt ner för att göra en guidning i Svarta Bergen Hägghult. Ett trevligt sällskap från Stenbrohults församling. Lexi fick följa med & träffade lille Frans i Hägghult.
 
Sen bar det av snabbt tillbaka hem för att ta emot besökare i Transformatorn. 
 
Och efter det hastade jag vidare till Osby för att hämta pojken jag är kontaktperson till. Sen har vi hittat på lite kul i em.
 
Nu har jag just gjort klart en beställning, ett par enkla råa Diabasörhängen.
 
och dehär båda tycker att det är dags för promenad igen.
 
Sedan skall jag ta itu med pappersarbete. Nå´n som tror att det blir en massa ledig tid när man kör eget..? Njae, det är andra kvalitéer i tillvaron man får uppskatta. Alla härliga människor man får träffa, alla omväxlande sysslor, möjlighet att ofta ta med lilla hunden, utlopp för kreativitet osv osv. Så summan blir att det ändå är himlans kul!
 
 

Trevligt med HKG på Bäckaskogs Slott!

En helg på slottet till ända. Så himla kul att ställa ut med det härliga gänget i HKG. 
 
Så många duktiga konstnärer, med stor variation på tekniker & material. Tyvärr blev många av bilderna för dåliga, så det är mycket jag inte kan visa, men här är ett litet smakprov på det breda utbudet:
 
 
 
Här är mitt, på podierna, på de svarta bordet & i fönstret:
 
 
Men nu är jag & min förkylning & min svarta lilltå ganska trötta. Lite pappersarbete att beta av, sen blir det natti, natti!

HKG på Bäckaskogslott & Diabashänge mattpolerat/blankpolerat

Igår var jag på audition för mentorer i ett projekt där tanken är att kvinnliga företagare skall stötta nyanlända kvinnor som har en affärsidé de vill förverkliga, lite hjälp att lotsa i det Svenska samhället & genom byråkratin för att underlätta att kunna komma igång. Kanske lite stöttning med språk, förklara kulturella skillnader och vad för andra frågor som kan komma upp. Ett härligt gäng kvinnor med stora hjärtan samlades på Naturhälsan för att ansöka om att bli mentorer, nu väntar vi med spänning på besked. Skulle kännas skönt att åtminstonde kunna göra något litet, istället för att bara gå & känna sig otillräcklig inför allt som händer. Samtidigt kommer det med all säkerhet att bli väldigt utvecklande för mentorerna som alla gånger kommer att lära minst lika mycket från invandrarkvinnorna. Spännande!
 
En av de andra ansökande mentorerna haltade rejält igår, pga en bruten lilltå. Stackaren, så plågsamt, tyckte jag och tänkte på beskrivningen av lilltån som en liten radar som är till för att upptäcka utskjutande stolsben & annat. Och vad är då det första jag gör idag? Jajjamensan, smack i stolsbenet, jodå, den lille radarn funkade alldeles utmärk. Kolsvart & ser ut att kunna ramla av när som helst, den lille fulingen. AAAJJJJJ!! 
 
Jag tvingade ner den stackars svarta klumpen i ett par uttrampade skor & linkade bort för att öppna i Transformatorn. Ett härligt sällskap från Bjärehalvön som med stort intresse lyssnade på min berättelse om Diabasen, dess inflytande på Gylsboda & vår historia, små anekdoter från forna stenhuggartider osv. Sen var vi inne i Transformatorn & kikade lite på konst & hantverk av mig & mina kollegor som finns representerade där. 
Hemma igen befriade jag svartklumpen från skofängslet, det får bli ullstrumpa & plastpåse. 
I den stassen har jag börjat packa inför HKG´s utställning på Bäckaskogs Slott. Plockar med några exempel på lite mera arbetade hängen, men tar även med något modell enklare, som detta som jag polerat riktigt blankt på ena sidan & så är det mattpolerat på andra sidan. Så kan bäraren välja sida efter dagsform. 
Några skulpturer har jag också tänkt ta med. 
Lördagen bygger vi (ett 30-tal konstnärer) upp utställningen i slottets Mariasal (1 trappa upp, puh, stackars lilltån).
Söndag kl 10-17 håller vi öppet. Kom & titta & träffa konstnärerna på plats. Mycket fint & varierat utbud vågar jag lova! Kan med fördel kombineras med Vångabygdens Skördefest. Välkomna!! 

Notlyktor, örhängen som blir till halsband & allmän feberdimma.

Redan i söndags på Stendagen kände jag att det var på gång. På kvällen på Osby Teaterförenings kick of var det tydligt hur febern steg & halsen kändes allt mer som ett rivjärn. Sen slog den till. Dunderflunsan.
Glömde ju visa hur ljusstakarna till artisterna från Malmö opera såg ut, tyckte det kunde passa med specialare med noter på:
Måndagen vaknade jag i feberdimma & den har hållit sig kvar. Men nu går det på rätt håll i alla fall. Frustrerande att ligga & tänka på allt som försummas. Idag har i alla fall det nödvändigaste klarats av (med hjälp av lite piller..).
Ett viktigt möte, det var dagens måste, sen snabbt ner på soffan igen. 
 
Minns ni ful-örhängena från förra veckan? 
Det var lödningarna uppe vid ringarna som blev så klumpiga & fula. Jag gjorde en hamrad droppe i silver med ett fäste på baksidan där jag kunde hänga det ena hänget, så lödningen göms bakom silverdroppen. Sen gjorde jag en ny sten, formad som en mindre droppe & hängde i andra änden. Detta är alltså det ena örhänget, i ny tappning som halshänge.
Så kan det bli, när det inte blir som det skulle.
 
Lilla Lexi tar inte mycket hänsyn till att vi alla tre ligger i samma influensa. Hon har ju massor av energi som behöver ta vägen någonstans. Hon är väldigt påhittig att komma på egna sätt att göra av med energi, när inte vi ser till att sysselsätta henne. Stjäla saker att tugga på, dra sönder eller ut & gräva i rabatterna (kan ju vara bra om någon tar tag i det i och för sig..) Hon gillar att vara ute & upptäcka omgivningen, vår lilla sötnöt.
Nu skall jag festa på en väldigt god rå smörgåstårta som grannen Rebecka gjort. Vi har släppt våra elaka bacillusker på henne, så hon är för dålig för att själv uppskatta den. Nej, vi har inte gjort det med flit, bara för att få kalasa på hennes smörgåstårta.. Men det blev ju en för oss trevlig biverkning, även om vi tycker väldigt synd om henne..

Provkörning av nya regntäta tältet, funkade bra. Samarbetsövningarna funkade däremot bitvis sämre..

Ett förening med stenhuggare från Köpenhamnstrakten kom på besök på lördagen. Intressant att träffa så många härliga med samma intresse, mycket intressant & utvecklande. Vi kommer säkert att ses igen. 
Nya tältet fick jag tillfälle att prova för första gången. Det fick fungera som regnskydd åt de picnickande gästerna. 
60 sek skulle det enl reklamen ta att smälla upp tältet. Kan väl säga att man får vara ganska mycket skickligare på att resa tält än vad jag är om det skulle stämma. Men som synes kom det i alla fall upp till slut, efter några mer eller mindre lyckade samarbetsövningar med sambon. 
Sen kom ett sällskap med härliga damer som överraskade en jubilar med ett smycke från mig. De hade med en mugg med foto på jubilaren på som de smusslade in, jag lade smycket i den & ställde bland sakerna i utställningen. Blev verkligen lyckat & roligt när jubilaren mycket förvåntat tyckte att fotot var väldigt likt henne, men hon konstaterade att det var ju inte möjligt?!  Eller var jag kanske en sådandär gatumagiker? Det blev många goda skratt med alla dessa underbara besökare. 
Sedan var det till att riva tältet i hällande regn, sätta upp det i verkstaden för att torka och så skynda vidare till en trevlig kväll i Älmhult hos syrran med fam.
Idag blev det en tidig morgon för att hinna packa allt som skulle med till Stendagen i Svarta Bergen & packa upp allt innan öppningsdags. Skönt med nya vattentäta tältet som skyddade bra i skurarna. Samarbetsövningarna med tältresningen gick aningen bättre idag. 
Lexi tyckte om Svarta Bergen, med många snälla människor som bjöd på godis & klappade & gosade.
men hon blev snart trött & somnade på filten inne i tältet, hon smymtar där bak in i hörnan.
Sen var det till att packa ihop i racerfart för att hinna till Osby Teaterförenings kick of, där Malmö Operas program skulle presenteras av Rickard Söderberg, som även skulle uppträda. Nu var han sjuk, men ersättarna gjorde presentationen mycket bra & de sjöng & spelade fantastiskt bra. Jag hade äran att få göra ljuslyktor till artisterna, här överräcks de av teaterföreningens vice ordförande, tillika kvällens proffsiga konfrancier Helena Ståhl. 
Men nu skall jag pallra mig isäng & hoppas halsen känns lite bättre när jag vaknar. Tror bestämt sonen delat med sig av sin dunderförkylning. 

Örhängen Diabas & silver som skall omkonstrueras..

Det har varit mycket nu, med sjukdomar i familjen, bekanta som plötsligt förlorat sina kära alldels för tidigt, bilderna som cirkulerar på döda flyktingbarn osv osv. Det går inte att vara opåverkad. Det skall vi ju inte heller vara. Låt oss bara enas om att vi, var & en, får göra vad vi kan för att hjälpa.
 
Satte mig med pappersarbete & materialbeställningar när inspirationen inte var på topp. Men så fick jag ta ett ryck i verkstaden. Nää, det blev inte bra. Till nästa blogg kommer jag att ha gjort om konstruktionen. Förmodligen till något helt annat. Och de beställda örhängena gör jag om från början, på annat sätt. Tanken här var väl god, att använda en halslänk som gått av & ha delar av den som örhängesdelar, men konstruktionen blev inte snygg. Ibland är det bättre i tanken än i verkligheten. Men nu var det provat.
Bästa sättet att hitta energi & inspiration är att umgås med dessa. Ser ni lille Flipper där långt bort till vänster? Han blev också tömkörd då vi hade en yngre besökare med oss till stallet. Här är det Herkules som tömkörs & Macko & Flipper gör det de gör helst- äter.
Jo, det här lilla trollet kan ju också få de flesta på gott humör.
Igår kväll blev vi tilldelade det hårda arbetet att provsmaka Rebeckas råa kreationer. Endel uppdrag är ju mer angenäma än andra, kan ju säga att detta är en favoritsyssla- provsmakning där allting alltid är himmelskt gott.
Mums!!!