Vernissage Annies hus

Idag har vi haft vernissage i mysiga Annies hus.
Jeanette satte upp partytält & det var vi tacksamma för..
Det haglade tätt när vi skulle duka upp till afternoontea.
 
Men så lugnade det sig & en stund stack tom solen fram och värmde gästerna.
 
Jätteroligt att så många kom. Tack Jeanette, Karin & alla besökare för en härlig eftermiddag. Vi är glada att kunna skänka del av intäkterna till arbete för djurens väl och vi är tacksamma mot kunderna som gör det möjligt. Känns innerligt bra när det vi gör går till något vi känner djupt för.
Och tack till besökare som kör för att titta på våra saker och glädjer oss med att säga att ni tycker om det vi gör, det värmer, ni är så goa!!
 
Det charmiga lilla huset rymde mycket på väggarna. Karins vackra tavlor, nyckelskåp med Karins målningar och mina Diabasknoppar samt smycken.
 
Vi tog golvet till hjälp för att få plats med Svarthönan i Diabas, ljusstakar och den målade fjädern, även den en Diabasljusstake. Och ovanför dem fler av Karins fantastiska målningar. 
 
Uppe på fönsterbänken forstätter vi med målad Diabas, polerad Diabasskål, ringar och halsband. Fönstret använde vi också för hängning av halsband.
 
 
Sen missade jag att fota nästa vägg, där den fina älgtavlan hänger i sällskap av många andra vackra målningar.
 
Här en väggstump som fungerade bra att hänga halsband på
 
På en hylla står Rosa med röda mulen & ett par keramikfår tillsammans med två målade Diabaslyktor. Ser ni så fina de målade djuren är på lyktorna?! Något av favoriter hos mig.
 
 
Nedanför står familjen keramikuggla i sällskap av fler målade lyktor samt Karins fina vykort.
 
Det var kul att se när huset fylldes av besökare
 
Alla gästerna bjöds på fika från ett blommande bord där vi dukade upp våra hembakade verk.
 
Tillockmed smöret blommade ;) Smörrosorna är Karins specialitét.
 
Vi bjöd på sylt som vi själva kokt, till scones av olika slag.
 
Och så våra blommande bakverk
 
 
 
Utställningen står kvar under hela Juli månad. Annies hus i Hästveda har ordinarie öppet under söndageftermiddagar. Övriga tider enl ök.
 
 
Nu laddar vi om och sätter igång med att förbereda inför lördagens heldagskurs i att teckna djur. Är du sugen på att vara med finns det ett fåtal platser kvar. Jag kör en upphömtningsrunda till Lönsboda på morgonen, för den som önskar skjuts ut till Santatorp. Fm fika, lunch & em fika ingår. Allt material ingår och inga förkunskaper krävs. Allt detta för endast 600 kr.
 
 

Välkomna till Annies hus, kl 14.oo sönd 30/6

Nu står utställningen nästan klar i mysiga Annies hus. 
Ni kommer väl i morgon & dricker eftermiddagste och tittar på konst med oss, vi bjuder. Kl 14-17 är ni välkomna. Ni hittar Annies hus på vägen in i Hästveda, från Osby. Titta efter skylt där ni skall svänga upp till höger.
 
Tyvärr har vi inte kunnat vara med i Skrävle där utställningen har haft öppet idag. Men vi har fått glädande rapporter om att det har varit bra med positiva besökare. Kul!
 
Lite tillverkning får ju också hinnas med mellan varven. Här ett enklare set, efter önskemål:
 
 
Vi fortsätter också med planeringen för vårt stora evenemang den 20 Juli i Gylsboda. Drakforskningen fortsätter & vi har hittat den lilla sländdrakens bo:
Boets invånare ser ut såhär:
 
För att främja arbetet med att uppfylla svårt sjuka barns drömmar jobbar vi vidare på temat. Att ge fantasin näring och stärka hoppet tror vi är viktigt.
 
Nu säger Tilda, Gulle Fia & allihopa godnatt. Gulle Fia kikar fram under mammas vinge. Även om hon börjar bli stor är det fortfarande mysigt att krypa in & sova under mammas skyddande vinge. 
 
Själv skall jag förbereda så morgondagens bakning kan dra igång tidigt. Vi vill ju inte att ni skall bli besvikna när ni strömmar in till afternoontea imorgon. Välkomna!!
 
 

Bilder från Skrävle

Idag har bakandet dragit igång, till söndagens tebjudning. 
Kl 14.00 bjuder vi på afternoontea på Annies hus i Hästveda. Alla är välkomna! Minibakverk, scones, hemkokt sylt mm kommer vi att bjuda på. Karin Thuresson & jag visar konst, där del av intäkterna går till arbete för alla djurs lika värde. Hoppas verkligen att många av er kommer & hälsar på på söndag em och minglar över en kopp te!
 
Kameran har nu återvänt hem (tack Karin) så jag kan visa lite från gårdagens vernissage i fina Skrävle.
Vi slogs av vilken trivsam stämning där var i samhället, mycket behagligt. Många var så intresserade av naturen runtomkring, man värnade om hotade arter osv. Härligt! 
 
Vid entrén satte vi upp så samtliga deltagare var representerade.
Veras vackra kläder som ni kommer att kunna se mer av vid utställningen den 20 Juli i Gylsboda, då det blir modevisning av hennes kollektion, ser ni på provdockan.
 
Rudolfs vackra runstenar med sina snidade träställningar som står på golver här kommer ni också att kunna se mer av den 20 Juli, då även han kommer att delta med sitt vikingatält, möblemang och runstenar.
 
Karins fantastiska örntavla gör sig bra på den stora ytan. 
 
Mina Diabassaker hamnade på träpidestalen och på golvet.
 
Den speciella skulpturen på Karins & min byrå skulle egentligen stått på pidestalen, men den hamnade för högt upp, så vi fick omorganisera. 
 
 
Denhär speciella skulpturen med namnet "Vidare" kommer jag att presentera närmare senare, då jag har ett bättre foto på den.
 
 
Här ser ni mer av Rudolfs konst. Tors hammare till höger är gjord i Diabas. Mycket vackra saker!
 
Nästa bild blev lite suddig, men jag måste bara visa den. Yxan på golvet är så vacker och alla stenarna harmonierar så fint med sina speciella träställningar.
 
 
Och så mera av Veras fantastiska kläder. De är så välgjorda och så vackra!
 
 
Denhär västen kunde det lika gärna stått Pia på:
 
 
Jag föll pladask med en gång när jag såg den. Så vältovad och det växtfärgade tyget som tillsammans med de naturliga nyanserna i ullen blir en vacker helhet:
 
 
Den är vändbar och kan bäras på många sätt. Den 20 Juli kommer ni att kunna se den, för då kommer den att sitta på mig ;) Klart jag måste köpa den, den är ju klockren till mig!
 
För ett tag sedan nämnde jag att jag beställt ett nytt lite större borr, för att kunna göra bl a vaser. Här ser ni den första som är klar, med polerad ovansida:
 
Lite mer av mina saker på utställningen, Silverkallan, örhängen & Hippievalen:
 
En smyckeshals och den polerade Diabasskålen med Karins målade murgröneranka får stoltsera på varsen mjölkkanna:
 
 
Den obligatoriska potatiskorgen fick så klart hänga med, som smyckeshängare:
 
 
På golvet Diabasvåg med Karins målade lax & ovanför den två av hennes tavlor. Tavlorna till vänster är Veras.
 
 
Kl 17 satte vi fram mingelplock och folket började strömma till. Jätteroligt att så många kom efter en arbetsdag.
 
 
Mycket mysig lokal som passar så bra till våra alseter. Jag är så tacksam!! Alla sakerna passar så väl ihop, det blev en perfekt mix i mina ögon. Mycket harmoni, precis som det skall vara.
 
Slutligen måste jag visa vilken sötnos som satt & kalasade på hönsmaten när jag skulle ge dem i morse. Proppmätt satt den där & rapade efter att ha ätit hela natten ;)
Visst är det en söt liten mattjuv?! Naturligtvis släppte jag ut det lilla livet i det fria igen.
 

Vernissagen i Skrävle

Vi hann!! Vi fick klart allt vi skulle ha med oss, vi kom fram i tid & utställningen var satt & klar när portarna slogs upp kl 17.00 i Skrävle. 
Tyvärr fick jag inte med mig kameran hem, förhoppningsvis ligger den i Karins bil. Därav inga bilder från utställningen idag. Men jag kan visa en bild på Silverkallan, som är med på utställningen.. Den är lite av en favorit för mig.
 
Har även fått många favoriter bland de andra utställarnas saker.
Karin Thuresson, Vera Frederiksen och Rudolf Germeroth har så vackra saker på utställningen så jag skulle vilja köpa hem alltihopa om jag bara kunde!! Vilka konstnärer, wow!! 
Det blev en fin mix, sakerna harmonierar fint med varandra och vi är nöjda med utställningen. Tom 11 Juli kan ni se den.
Mycket trevliga ägare till Smålands Traktor AB i Skrävle låter oss ställa ut i deras vackra lada. 
Vi fick också en guidad tur för att se vilda orkidéer och andra växter som är just de arterna som växer på de naturbeten som vi hyllar på byrån- som vi också ställer ut där.
 
Syd Östran hälsade på & gjorde ett reportage som kommer på fredag eller lördag i tidningen.
 
Det har varit en lång men rolig dag. Vi har passat på att använda tiden i bilen för att planera hur vi skall hinna få klart till nästa vernissage- i Hästveda på söndag. 14.00 är ni välkomna på afternoontea på Annies hus i Hästveda.
Och till kursen nästa lördag, i att teckna djur, går det fortfarande bra att anmäla sig. Ett fåtal platser finns kvar.
 
Många glada skratt har dagen bjudit, jag har kört Karins Cheva hela långa vägen. Inte van vid så stor bil, märktes väl ganska tydligt när det skulle parkeras.. Lär nog bli en klassiker, puh. Minns med tacksamhet min gamla Renault 5:a som jag hade för länge sedan, tacka vet jag liten nätt & smidig skrämp när det skall parkeras. Men jag har inte kört över någon- eller något på hela dagen, så det får väl bli godkänt ändå.
 
Nu skall det verkligen bli gott att sova. Bilder från utställningen kommer när kameran kommit till rätta.
Tackar alla inblandade och alla besökare för en härlig dag!
 
 

Kungakedja

Kungakedjan är påbörjad.
Hur gör man?
Jo, man tar en rund sticka & fäster i borrmaskinen. På den snurrar man upp silvertråd, så den blir till en spiral.
Spiralen sågar man upp med en tunn klinga:
 
 
så man får små ringar:
 
 
som man sedan knäpper ihop till rätt mönster:
 
 
Pilligt, men roligt. Det är långt kvar innan halsbandet är klart. Mycket länk kvar att göra, sen skall det till ett fäste och så en polerad oval Diabaskula som skall sitta längst fram.
 
Idag krockade det lite när jag fick besök i lilla verkstaden av gäster som ville se hur det går till att polera Diabas, just när jag skulle till Svarta Bergen för att guida ett annat sällskap. Jag hoppas att de kommer tillbaka vid ett annat tillfälle, så jag hinner visa ordentligt när vi har mer tid. Jättekul med folk som är så intresserade, då vill man ju har tid att visa ordentligt också.
 
Guidningen var kul, trevlig grupp som var intresserade av Svarta Bergen och av Diabas. Glädjande att se att det är en hel del besökare såhär en dag i veckan. 
 
Nu börjar allt falla på plats till torsdagens vernissage. Har hyfsad koll på vad jag skall plocka med dit. I morgon skall allt packas & listas.
 
Ikväll har det faktiskt varit en avkopplande kväll utan arbete!! Det har varit invigning av Gylsbodas Konserthall & Lönnkrog!! Det ni! Det är i Gylsboda det händer! Supermysigt ordnat, fin lokal, god fika & fantastiska musiker. Lokala förmågor som ges möjlighet att visa sina talanger på scen & gör det med bravur. Imponerande arbete som föreståndaren lagt ner & det blev mycket lyckat. Grattis till succén & tack för att vi får vara med om detta.
 
 
 

Äggskål ;)

Vi bjöds på en magiosk uppvisning av Berguven. Den dök, svävade upp i skyn, cirklade några varv & dök igen. Och lämnade denhär åt oss. Ett nytt motiv för Karin att måla på på något av mina Diabasalster: Berguvsfjäder! Tack för den, Berguven. 
 
Idag har jag börjat göra vägvisningsskyltar till torsdagens vernissage i Skrävle:
 
Och så har jag haft trevligt besök i lilla verkstaden, där jag fick en kul beställning som jag genast skall sätta fart med. Ett halsband, kungakedja, med oval polerad Diabaskula. 
 
Smultronen är mogna & fina nu. Sensi är en baddare på att plocka, Max & mormor på bär- & svamprunda får konkurrens om bären när Sensi är med.
 
Ett dopp i Berghålan tyckte Sensi & Max att det skulle bli, jag stod över i dag.
 
Nu skall ni få se något alldeles bedårande.
 
Och så undrar någon varför jag inte äter kött?! Har ni sett så söta! 
 
Gulle Fia har blivit stor nu, tycker hon. För första natten flög hon & mamma Tilda upp & sov på pinne, istället för nere i barnkammarredet.
 
Jag knåpar vidare med saker till utställningarna. Denhär skålen skall med till Karlskrona.
 
 
Alla foton som det står "Rebecka Creates" på är tagna av fotograf Rebecka Szemenkár i Gisslaboda. Både Diabas & silver är klurigt att fotografera, men hennes bilder är SÅ bra!! Älskar hur äggen speglar sig i skålen på denna bilden.
 
Nu skall jag ut & fortsätta sortera ut vad som skall åka med till Karlskrona. 
 
 
 

Regndroppar i Diabas

Regnet det bara öser ner...
Men har ni tittat på regndropparna? De är ju faktiskt vackra. Även om jag önskar sol & värme så fastnade jag i att titta på dropparna som föll när Max & jar tog en regnig promenad. Och så blev det ett regndroppeset:
 
 
Vi matade även sjöodjuret på promenaden. Jag var inte snabb nog med kameran, fick bara lite av vågsvallet på bild när det dök ner mot djupet.
 
 
Lilla Gulle Fia har fått en egen liten fan club ;) Jättekul, tycker hon. Hon hälsar & piper att livet leker
 
 
På söndag 30/6 blir det afternoon tea i Hästveda, på Annies hus. Förberedelserna är i full gång. Har kokt rabarbersylt till sconesen. 
 
 
Men nu får vi först koncentrera oss på torsdagens vernissage i Skrävle.
 
 
 

Fullspäckad vecka!

Hoppas ni alla haft en skön midsommarhelg med god mat, lekar & allt som hör till. Tom vädret skötte sig fint!
Vi spelade frisbeegolf, nytt för mig. Svårt, men väldigt roligt. Här ser ni Max in action vid utkastet.
Tackar för en fint ordnad midsommarafton!!
 
Idag är det åter till arbetet. Vi går nu in i en vecka med två vernissager på olika platser, torsdag i Skrävle & söndag i Hästveda. Inser att det måste sättas igång nu med att plocka ut vad som skall visas var, fixas lite tilltugg till besökare osv. Vi hoppas att många kommer & hälsar på!!
 
Lite till nytt skall fram också. Här ett par örhängen med hjärtan i silver & polerade Diabaskulor a la Jeansson i hjärthållarna. Svåra att fota, men de blev ganska söta.
 
Samtidigt pågår planeringen för fullt till 20 Juli i Gylsboda. Vi ser ett stort intresse för drakforskningen ;) Och för sjöodjuret som vi nu jobbar på att tämja så det kommer när vi lockar med mat. Och för troll, älvor & allt som hör folktron till.
 
Och så håller vi på att söka modeller till en riktigt häftig modevisning, den vill ni inte missa! 
 
Så ni förstår, det är mycket kul på gång! Lika bra att sätta fart igen.
 
 
 
 

Glad midsommar!!

En riktigt goevarm dag har vi bjudits idag. Kvav, fuktig & jobbigt varm tycker många. Underbar, om ni frågar mig. Slipmaskinens kalldusch var inte lika besvärande som annars, då man får ha full mundering med gummihandskar, regnställ & gummistövlar.
 
 
Klumpen jag polerar på är klar nu. Det blev en hippieval. Med den vill jag önska alla en riktigt glad midsommarhelg!
 
 
Glöm inte blommorna under kudden till er också, precis som hippievalen förberett här ;)
 
Oj, höll ju på att glömma: Jag har badat ute idag!! Alla som känner mig vet hur extremt frusen jag är, så det är stort! Efter en dags arbete i solen skulle jag bara kolla Max & kompisen när de skulle ta sig ett dopp i berghålan & låta Sensi svalka av sig lite. Men minsann blev jag sugen & hoppade i jag också. Härligt!!
 
Gulle Fia & alla djuren önskar också en skön midsommar!
 
 
 
 

Skogsälva

Kom igen matte, sluta sura nu så går vi en sväng
 
Sensi gör sitt bästa för att blidka oss efter att ha satt i sig en HEL sockerkaka, alldeles själv. Här kom snälla Rebecka med en hel nybakad väldoftande sockerkaka till kvällsfika. Ett oebvakat ögonblick var tillräckligt. Den doftade ju så gott. 
 
En nöjd Akilles fick i alla fall vatten på sin kvarn, där ser ni, hundar är inte att lita på ;) En avslappnad katt vet man var man har.
 
Ja, ja, tycker Gulle Fia. Varför inte en avslappnad kyckling, då?
 
 
Medan djuren visar sig från sin bästa sida försöker jag få lite gjort i lilla verkstaden. Regnet idag resulterade i ett avbrott i utearbetet, då blev det lite silversmide istället. Passade bra, då det varit många trevliga besökare i lilla verkstaden under dagen. Kul!!
 
Personalklubben har sammanträtt också. Planering för kommande utställningar stod på dagordningen. 
Och så var vi ute en sväng i drakforskningsärende, för att samla material till Gylsbodautställningen, om folktro. Vi har börjat se att det är fler arter än drakarna som vill vara med. Vi ser andra små spår också i omgivningen.
 
Idag var det en skogsälva som hamnade på bild ;)
 
Ikväll har vi träffat den Ungerske stenskulptören Roland Tilajcsik. Mycket intressant, spännande & trevligt!! Precis som jag tyckte han det var spännande att diskutera & ventilera stenhuggande, tekniker, verktyg & annat. Härligt! Nästa gång kommer han till Gylsboda för att se min lilla verkstad :)
 
 
 

Skål med dekormålning

Ännu en fantastisk dag med arbete i solsken. Passat på att polera, där den kalla vattenduschen från maskinen känns helt ok i värmen.
 
Fotona är klara, efter några kompletterande bilder idag av Rebecka Creates. De blev mycket bra. En skål som jag delpolerat och som är dekormålad av Karin Thuresson blev såhär vacker på Rebeckas bild:
 
 
Jag kikade på kattungarna när jag hämtade bilderna. Dumt, tycker Akilles. Tänk inte tanken, säger han. Här är det han som är kung & han vill INTE ha någon mer katt här. Det är illa nog att vi skaffade hunden, säger han. Och visst är han fin, killen.
 
 
Gulle Fia säger god natt och kryper innanför Tilda mammans skyddande vinge.
 
 
Emla visar sin ställning som överstehöna med att i ensamt majestät välja översta pinnen. Karins målning av henne har ytterligare stärkt hennes självförtroende, som redan förut hade storlek ungefär av en husvagn.
 
 
 
 
 

Rebecka Creates

Idag har det varit fotografering hos Lindberg Diabas & Silver. Jag har verkligen fått en bättre förståelse för hur stor vetenskap det ligger bakom fotografens arbete. Vi har byggt stenmiljöer till bakgrund där det bjöds skugga & så har vi hållt skärmar & annat för att få bukt med reflexer, medan fotografen fixat med inställningar osv. Spännande.
Först en liten bild av hur förfarandet såg ut, när fotograf Rebecka Szemenkár som driver Rebecka Creates offrar sig för konsten & krypande under bordet söker rätt ljus för den perfekta bilden, medan Max bistår med att skärma av för reflexer från omgivningen.
 
och så några bilder från Rebecka Creates blogg http://rebeckacreates.blogspot.se/2013/06/produktfotografering.html på resultatet:
 
 
 
Visst blev bilderna snygga!! Jag är mycket imponerad!
 
Efter svettigt arbete med detta gick vi bort till berghålan så fotografen tog sig ett svalkande dopp. 
Sensi & Max badade också, och fotografens sällskap. Det var bara jag som fegade, det var ruggigt kallt i vattnet! Men Sensi tvekade inte att kasta sig i efter pinnen.
 
Så skall ni få se något extremt sött. Känsliga läsare varnas, det ÄR sött i överkant. 
 
 
JA, jag vet, men jag varnade ju er! Man vill ju ha hem dem allihopa med en enda gång. Det är fotografen som har dessa bedårande varelser hemma hos sig. Suck.
 
Lägg av, säger Gulle Fia. Det är ju katter, matte. De kan ju inte ens flyga!  Du har ju oss ;)
 
Nu går det bra att beställa porträtt på sitt älsklingsdjur. Karin Thuresson målar & om man väljer att ha porträttet på ett nyckelskåp gör jag Diabasknopp till skåpet. 850 kr kostar de, med ett djurporträtt per skåp. 
 
 
 
Beställningar går det bra att göra, men först i september kommer vi att kunna börja beta av nya porträttbeställningar. Det är mycket nu ;) Men det är ju angenämt, så klart.
 
I lördags kom tidningen Norra Skånes sommarbilaga ut. Spara gärna den, ni som har den, så ni inte missar allt kul som ni kan hitta på häromkring i sommar.
Vi blev glada att se att vi fått med info om flera av våra evenemag & utställningar, så som:
utställning på Annies Hus i Hästveda med vernissage den 30 Juni,
målningskursen på Santatorp den 6 Juli,
evenemanget i Gylsboda den 20 Juli samt
utställningen i Fårhuskantedralen i Santatorp den 24 Augusti.
Det kan bli lite tunnt med saker hemma i lilla verkstaden medan vi har mycket ute på flera utställningar samtidigt. Men jag skall se till att alltid ha ett urval kvar hemma också. Påminner att det är bra att slå en pling före besök, eftersom det nu blir lite extra farande med att sätta upp utställningar osv. 
Kul, kul, nu hoppas vi att massor av besökare letar sig ut för spännande upplevelser på de olika evenemangen. 
Närmast har vi nu utställningen i Karlskrona med vernissage den 27 Juni, dit alla är hjärtligt välkomna. Den kommer att bli häftig och variationsrik.
Så ni förstår, mycket på gång. Och nu har jag nya fina bilder till reklamaffischer för evenemangen & utställningarna. Kanon!!
 
 
 

Nytt set klart

Lite sliten är man minsann, känns att man inte är van vid partajande flera kvällar på raken. Men trevligt har det varit. Och ikväll är det arbete ut på kvällskvisten, Karin & jag sitter & knåpar på en affisch till Gylsbodautställningen. När den är granskad & godkänd av övriga utställare skall ni få se den ;)
 
Har provkört mitt nyinköpta kärnborr modell större idag, till en vas. Nu skall bara vasen formas till lite till, sen blir den ett nytt tillskott till kommande utställningar.
 
Minns ni silverhänget jag höll på att jobba med häromdagen?
 
Nu har jag fått klart det & kompletterat med ett par örhängen.
 
 
Nu är rekonstruktionsbilden klar av den lilla, lilla sländdraken. Den som gjort spåret i hänget här
 
Här ser ni Karins målning av den lilla sländdraken 
 

Mycket partajande!!

Igår var det mysigt studentfirande i Älmhult. Det var ju som igår när han såg ut som på plakatet, känns det som, lille systersonen. Och nu har han tagit studenten & skall ut i vuxenvärlden & jobba som elektriker. Vi önskar honom all lycka med detta. Grattis Jesper! Och grattis Simon & Jens & alla härliga duktiga studenter som rusade ut igår.
 
Och idag var det firande i Svarta Bergen, härliga Mia har fyllt 50 unga år. Lånar Anitas bild (hoppas det är ok..) tack. Toppenfin fest med massa härliga människor.
 
 
Bl a runstenshuggare Rudolf med fru Sigrid var där och hade gjort denna fantastiska runsten till oss. Tack!!!
 
 
Rudolf är en av konstnärerna som kommer att vara med oss på Vera Frederiksens utställning i Skrävle, dit ni alla är hjärtligt välkomna!
 
 
Denna lykta fick Karin & jag äran att göra till Mia som uppvaktning från föreningen Svarta Bergen. Denna vinterängel fastnade hon för på en tavla på en av våra utställningar, därav valet av motiv.
 
 
Jag blev jätteglad att höra att där fanns gäster som jag aldrig träffat, men som följer min blogg. En liten söt tjej undrade hur det är med Gulle Fia! Hon läser om henne här, så roligt! (Och vad som var ännu roligare var att flickan placerade in mig på åldersskalan som 22 åring!! Fantastiskt begåvad & trevlig liten flicka må jag säga!!) Gulle Fia hälsar särskilt till dig att hon mår jättebra & älskar vara ute med sina mammor Tilda & Maja & sandbada.
 
 
Gulle Fias moster Emla får här se porträttet som Karin målat av henne. Hon hoppade & jublade & gjorde vågen när hon fick se den fina tavlan som Karin så generöst gav till henne & oss. Tusen tack!!
 
 
Nu har ju arbetet blivit lite lidande av allt partajande, så Mats har blivit satt på straffkommendering att hjälpa till, här är det slutrengöring av en polerad skål som pågår.
 
 
 

Tidig morgon & sen kväll.

Sambon irriterar sig på att jag sitter & jobbar med bokföring & annat till mittinatten, han påstår att han vaknar när jag går & lägger mig (fast han snarkar högt & ljudligt).
I morse skulle han hämnas. Kl 04.30 började det väsnas utanför sovrumsfönstret. Jag hade ju bett om hjälp med några skålar som behöver bli färdigpolerade. Då tyckte han det var en lämplig tidpunkt att vara snäll & hjälpa till.. Och jag måste ju vara väldigt tacksam för hjälpen, så klart. Möjligen anstränger jag mig inte så våldsamt med att smyga när jag skall läga mig ikväll ;)
 
Idag har det varit ösregn, då väljer jag gärna inomhusarbete. Silversmide blev det idag. Håller på med ett silverhänge som skall kompletteras med en Diabasdroppe. Här håller jag på att löda:
 
Kanske jag hinner få den klar imorgon, innan det blir studentfirande. Ett annat hänge fick jag klart idag:
 
 
Som jag skrev igår var Macko praktikant på jobbet.
 
Men han tyckte det var ganska ointressant. Han vill hellre mysa.
 
Gammelhönan Emla har hedrats med ett porträtt idag. Det är Karin Thuresson som målat av henne, hon är grymt nöjd med porträttet. Hon har alltid sett sig som lite förmer än de andra hönorna & det blev inte bättre nu.. Nu är hon så högfärdig så man får niga när man kommer med maten till henne.
 
Ni förstår att hon är nöjd med porträttet. Det är fantastiskt.
 
Ikväll var det premiärmatch för Max. Jag är riktigt imponerad av laget, vilka duktiga killar!! 3-1, bravo!
 
 
Nu skall jag klampa upp & lägga mig ;) 
 
 

Hänge med små spår..

Idag har Macko varit praktikant hos mig en stund, när jag knackat Diabas. Fast han blev ganska snabbt otålig. Han tyckte det verkade trist. Fast det är det ju inte alls. Stå & jobba mitt i solen, så gött! Men som häst uppskattar man väl inte samma saker, precis. Sen var jag en sväng hos föräldrarna ikväll & kameran har slunkit ur fickan där, så jag har inte kunnat ladda in bilderna. Hinner jag hämta kameran i morgon så kommer bilderna då.
 
I morgon kväll skall Max spela sin första match, han har börjat träna fotboll. Då skall vi stå vid planen & hejja på, så klart. 
 
Idag har det varit full fart på tillverkningen här. Jag har format till set med hänge & örhängen i droppform. Och så har jag slagit rent bottnarna i ett gäng med ljuslyktor som sedan Max rengjort med högtryckstvätt. Och så är det en ny skål på gång, med ett coolt rufft uttryck. Mer om den senare.
 
Minns ni minidraken Karin skissade hur den såg ut?
 
 
Jag har nu fått fram ett litet fossilt spår från en sådan, som man kan följa en bit på detta Diabashänge.
 
 
Kan ni se framför er hur den tassat fram med sina små, små fötter?
 

Fågelbad & höns

Ännu en vacker dag.
Många trevliga besök i lilla verkstaden idag. Tack alla ni som letar er ut hit!!
Flera både kända & okända ansikten här idag. Riktigt roligt, tack allihopa!
 
Ett stort fågelbad som varit beställt lääänge är i det närmaste klart nu.
 
 
Gulle Fia växer  frodas, här busar hon med mammorna
 
 
och en av dagens besökare blev kompis med Emla
 
 
Jag jobbar vidare för att fylla på med nytt till de stundande utställningarna. Vill ju ändå att det skall finnas lite kvar att titta på i lilla verkstaden också, trots att vi skall ha saker ute på två utställningar samtidigt. Lite körigt, men angenämt ;) En vas på gång, några hängen under arbete & så fortsätter vi vår drakforskning. 
Har fått fram ett litet, litet spår, troligen från Nordens minsta drake. I morgon skall jag ha fått klart, så ni får se hur den trippat fram över en liten Diabas. 
 
 
 
 
 
 

Studentpresenter & drakar

Studenttider är bråda tider. Här en beställning med ett dubbelsidigt graverat silverhjärta:
 
 
 
Solen fortsätter visa sig från sin allra bästa sida, härliga dagar. Max har sommarlov & har satt igång med sitt sommarjobb, sköta grannarnas gräsmatta. Sensi kollar så det blir riktigt gjort.
 
 
Vår drakforskning fortsätter, för att vi skall ha ett ordentligt underlag till evenemanget den 20 juli i transformatorn, om Folktro. Skriv gärna in det i almanackan ;)
Här ett spårfossil i Diabas från Pälsdraken:
 
 
Karin har gjort en akvarellskiss på hur den ser ut
 
 
Men innan Gylsbodautställningen har vi ett par andra utställningar, som ni också gärna får skriva in i era kalendrar.
 
Först är det Vera Frederiksens utställning i Skrävle vid Karlskrona, där vi kommer att vara med:

"Välkomna till en utställning med känsla för naturen
4 krafter 
Vi bjuder på en upplevelse i en pittoresk lokal i naturnära Skrävle
Runstenhuggare Rudolf Gemeroth, formgivare i silver och diabas Pia Lindberg, textilkonstnär och illustratör Vera Frederiksen och bildkonstnär Karin Thuresson visar sina alster f.o.m. den 27 juni t.o.m. 11 juli hos Smålands Traktor AB i Skarävle. 
Vernissage den 27 juni kl. 17-20, enkelt förtäring erbjuds, öppettider vardagar 15-18, helger 12-15."
 
Och därefter kommer:
Sommarutställning på Annies Hus i Hätveda 30 Juni-28 Juli
Temautställning om alla djurs lika värde, tillsammans med konstnär Karin Thuresson.
Vernissage med afternoon tea på em den 30 Juni.
 
Ni är hjärtligt välkomna!!
 
 
 
 
 
 
 
 

Drakar & stenfat

Igår var det invigning på Bjarkahälsan i Gylsboda. Mer om mottagningen kan ni läsa på hemsidan www.bjarkahalsan.se En stor tillgång för bygden! Önskar verkligen Malin all lycka med sin fina praktik. Bjarka är en runa, så bl a denna blev invigningspresent till Malin:
 
Jag hade intressanta besökare i lilla verkstaden igår. Ser ut som att jag äntligen kan ha hittat en glasblåsare som vill vara med och experimentera med kombinationen Diabas/glas längre fram. Superkul!
 
De polerade skålarna är poppis. Jag har fått sätta stackars sambon på straffarbete med att hjälpa till att polera, för att hinna med.
 
 
Har förstått att några följer Gulle Fias utveckling. Här sitter hon i handen hos Max & visar så stor hon blivit & så mycket fjädrar hon fått.
 
Karin har nu gjort rekonstruktionsbild efter våra spårfynd.
 
Även den som gjort spåren har blivit avtecknad.
 
 
Äntligen vet vi vad det är för något som gäckat oss. Drakar!
 
Och för er som tror att det slagit över alldeles för oss kommer här en liten förklaring. Jag använder den text Karin skrivit idag för att förklara vad vi sysslar med, direkt kopierad:

"Ni är nog många som undrat mer och mer vad som tagit åt mej och Pia den sista tiden. "Är de helt från vettet?" har nog många av er tänkt. Bra, det vill vi att ni ska tänka, för det är vi ;) men faktum är att vi också har ett väldigt viktigt budskap med våra drakforskningar. VI MÅSTE VÅGA TRO!!! Fantasi och nyfikenhet är två SÅÅÅ viktiga egenskaper som försvinner mer och mer i dagens högteknologiska samhälle. Vi vill väcka fantasin hos folk, en tro på att allt kan vara möjligt och en känsla av att vi inte behöver veta helt säkert och basera allt på fakta. Mirakel ser vi varje dag bara vi vågar se dem. Nästa utställning i Gylsboda kommer att byggas upp kring detta tema och tills dess kommer vi att veta allt om drakar älvor och troll och också ha många bevis för att de verkligen existerar. Som ni vet låter vi alltid 10 % av alla våra inkomster gå till något som vi brinner för och tycker är viktigt. Denna gången kommer vi att skänka 10 % till de som jobbar med att uppfylla svårt sjuka barns drömmar. Något vi tror är väldigt viktigt och något som skänker enormt mycket glädje och kämparglöd. Att våga tro, och att tro på det omöjliga får oss alla att må bättre. Det får oss dessutom att orka kämpa vidare och att tro på att allt är möjligt bara vi verkligen vill det och ser det..... Så snälla, kom med och lek med oss.......släpp taget för ett ögonblick. Följ och dela våra drakspaningar och låt er dras in i den härliga spänning som man får av att se det som inte är helt självklart och fullt synligt. Gör det för era och allas barns skull och för det barn som vi alla bär inom oss. Kanske är det bara som vi hittar på men kanske är det helt sant alltihop, för visst är det så att ni också tror på drakar, någonstans längst, längst inne............"

Nya spår..

Gårdagen bjöd på så mycket trevligheter att jag inte ens hann slänga ut någon liten blogg. 
Började jobba på en sten direkt efter morgonens djurrunda. Så blev det utryckning, ett nytt spår. Ett färskt, från när hen varit vid vattnet för att dricka & sjunkit ner i sanden av tyngden. Man ser hur klorna borrat sig djupt ner. Satte min sko som ref, för att se hur stort det är. Vi har även bild med måttband och ett antal detaljbilder, men professorn tyckte att vi skulle nöja oss med att publicera denna bild till att börja med. Vetenskapsmännen är rädda att det skall skapa panik, men det finns ingen anledning till oro.
 
 
Det färska spåret är av samma typ som det fossila spåret, men MYCKET större
 
 
Nu finns det tillräckligt med material för att göra en rekronstruktionsbild. Karin, som är utbildad arkeolog & som arbetat flera år i branchen jobbar tillsammans med professorn på att rekonstruera foten till att börja med. 
 
Vädret visar sig från sin bästa sida. Jag har tom lyckats engagera sambon till att hjälpa til att polera Diabas, så nu snurrar det på bra.
 
Gulle Fia & mammorna njuter också av sommarvärmen.
 
 
Ett dopp i berghålan med barn & hund blev det på em (inte jag, jag badade fötterna)
Sen värmde de också sig i solen. 
 
 
Ett nytt hänge har det blivit. Det är en Diabas i mitten, fast den syns knappt mot bakgrunden. Denna typ av hängen har blivit väldigt uppskattad.
 
 
Och så avslutades dagen med en trevlig kväll hos en gammal arbetskamrat. 
 
Nu kör vi igång med en ny dag & ful rulle. Kl 15 är det invigning på Bjarkahälsan i Gylsboda. Missa inte det, ni som har möjlighet att komma.
 
 
 
 
 
 

Nationaldagen

En härlig nationaldag med blå himmel & strålande solsken. 
 
En specialare till utställningen i Gylsboda har jag pysslat med idag. Men den är inte klar, mera knackande i sten återstår.
 
Det är många i familjen & bekantskapskretsen som valt att fylla år just på nationaldagen. Får ursäkta att vi inte hunnit uppvakta alla. Men några har vi i alla fall hunnit med ;) Tackar dem för en trevlig dag!
 
Och så var det möte i byns fiskeförening om framtiden. Allt på samma dag.
 
Jag gjorde en liten blomsterdekoration i Diabas till mammas somriga födelsedagsbukett.
 
Ser ni den lilla humlan ner till höger på bilden, som kom & ville bli bjuden på lite god nektar från buketten?
 
Och här skall ni se en som uppskattar solen lika mycket som jag. Gammelhönan Emla älskar att ligga på sidan & solbada med ena vingen utspänd som en solfjäder. 
 
 
Ikväll är jag rysligt trött. Blir nog en kortvariant av det dagliga träningsprogrammet för att hålla igång ryggen, sen ska det sovas. 
 
 

Spårfossil

Idag har det varit skolavslutning. Första gången jag missar att se när Max & kompisarna tågar till kyrkan för avslutning, eftersom jag hade guidning i Svarta Bergen. Men snälla fotografen Rebecka Szemenkár tog denna fina bilden, så jag i alla fall får se så fina de är. Tusen tack!!
 
Guidningen gick bra, trevliga turister i vanlig ordning, denna gång från Värnamo. 
 
Sedan har vi fortsatt med efterforskningarna om spåren.. Proffesorn ser det som hugget i sten att denna art är vänligt sinnad. Efter att ha skalat bort all jord & mossa börjar ett tydligt spårfossil framträda.
 
Gulle Fia fick följa med & kolla, här ser man att bara de yttersta kloavtrycken är ungefär lika stora som hennes små fötter. 
 
 
Hon tyckte det var så läskigt att hon nästan svimmade, med detta stora avtryck. Med den ulliga gulliga magen i vädret hämtar hon sig här, så nu är hon pigg & glag igen.
 
För övrigt är det mycket planerande nu inför utställningarna i Karlskrona & Hästveda. Och inför den stora dagen i Gylsboda den 20 Juli, då det blir en hel dag från gryning till skymning med en massa spännande på temat folktro.. 
 
 

Vem lurar bland stenar & träd?

Akutbeställningarna är nu färdiga & ivägskickade med posten, i tid. Skönt! 
 
Har även gjort några blompinnar, dekorationer till att sätta i planteringar. Naturligtvis är det Diabas som hänger i mitten.
 
 
Sensi är vild av lycka nu när Max har börjat träna fotboll. Hon älskar att vara med & spela & hon är en baddare på att dribbla.
 
 
Jösses, sicket trams, tycker Akilles ;) När man kan ligga här & bara ta det lugnt i stället!
 
 
Våra efterforskningar på de gigantiska spåren börjar ge resultat. Jag fick följande meddelande från Karin idag:
" Jag var ute och letade efter nya spår där vi hittade det första, hittade inga, men i närheten fanns det här. Titta Pia, här har de vässat klorna. Skickade bilderna till professon Drattenhög och han är eld och lågor, aldrig har man varit så nära en upptäckt. Han skickar pejlingutrustningen till oss. Åhh, det är såååå häftigt, tänk att de hållt sej gömda i flera hundra år och så plötsligt ger de sej tillkänna. De förstår nog att vi inte vill dem nåt ont. Kanske vill de att vi ska våga tro på dem igen. Utställningstemat i Gylsboda passar ju helt perfekt nu, kunde inte varit bättre. Jag har kollat och de finns redan en fridlysning på dem men spåren som du har hittat måste vi skicka in blanketter på. De kom nyss med posten och det verkar gå att få tillstånd men vi måste hålla platsen helt hemlig. Tar med blanketterna när jag kommer ikväll. Oj, måste sluta för nu ringer professorn. Hör av mej sen."
Och bifogat var denna bild med märken som sitter högt upp på ett träd:
 
 I morgon bitti är det en ny grupp som skall guidas i Svarta Bergen. Och så är det skolavslutning! Max sista avslutning på mellanstadiet, till hösten är det dags att upp på högstadiet. 

Se tävlingsgalleriet!

Vi kom inte så långt som vi hoppats idag med spåren vi hittat. Men i morgon väntar vi oss ett genombrott. Mer om det då. 
 
Hästarna betar lugnt på i alla fall. 
 
 
GulleFia har varti ute med mammorna & haft nya hönsövningar. Hur man plockar upp en mask, hur man fångar en skalbagge, vilka gräs som är godast osv osv.
 
 
Det har varit en fullspäckad arbetsdag (och den är inte slut än). Kommer in beställningar nu till studenter som det är riktigt brådis med, så jag skall ut & fortsätta ett tag till ikväll. Det är så roligt!!
Bl a ett enkelt rått hjärta i Diabas, i silveränge har det blivit.
 
I em har jag guidat i Svarta Bergen. Andra turen på egen hand, kändes redan mycket bättre. Första turen var jag grymt nervös. Idag var det betydligt mindre fjärilar i magen, även om de fanns där. Lika trevliga besökare denna gången, mycket intresserade & kul med många frågor. Här kommer sällskapet rullande ner mot Svarta Bergen.
 
 
På http://www.artnordic.org/gallery/300 kan ni nu gå in & se vårt tävlingsbidrag
 
 
& även se de övriga bidragen i tävlingsgalleriet. Berätta gärna vad ni tycker! Och OM vi sedan blir en av de 6 finalisterna behöver vi er hjälp med röstning, tack. Men det får vi veta först om en månad. Reglerna gjorde att bara en av oss kunde stå som skapare, därav tävlar byrån enbart i Karins namn. 
 
Nu skall jag ut & smida silver ett tag till. Tjohej!

Ringen

En skön söndag. Lite trädgårdsarbete, lite koflyttning & så lite silversmide på det. 
 
 
 
 
Nu återstår det att se om det var ungefär såhär kunden tänkte med en bred ring som slingrar sig upp på fingret & är lite ojämnt avslutad i ändarna.
 
 
Och ikväll lite Diabasarbete & haft trevligt besök. 
 
Så har Karin & jag kommit något intressant på spåren.. Stooora spår ;) Vad kan det vara?! Fortsättning följer ;) 
 
I morgon skall det guidas igen. Förhoppningsvis blir det mindre nervöst när man hållt på ett tag!
Men nu måste jag nog ut & knåpa lite till med nya Diabasidén. Kul, kul. 

Premiärguidning, på egen hand.

Ikväll skall det firas! Det är mycket att fira denna dag. Vi skall till vänner där dottern fyller år & sonen tar studenten. Hurra, hurra!!
Dessutom fyller våra gammelhönor Emla & Tilda 10 år idag! Tilda firar det med att lära GulleFia sandbada (hygienskola för höns).
 
Och dessutom skall jag fira att jag klarat av min första guidning helt på egen hand i Svarta Bergen! Nervös som attan var jag, men det gick bra. Det var väldigt snälla & trevliga turister ;) Och så är det ju en fenomenal personalstyrka i serveringen som uppmuntrar med glada tillrop & bjuder på god fika, så det känns bra.
 
 
Hann precis hem för att ta emot trevliga danska turister här, som jag sedan skickade vidare ner till Hägghult för kaffe. Minsann full rulle på turistandet redan!
 
Någon studentlykta finns kvar, om någon skulle vara i behov av studentpresent i dagarna. Karin har målat studentmössor för fullt, mellan varven med byråmålningen. Och jag knackar sten.
 
Nu skall jag börja smida på en silverring som är beställd, utan sten. En bred rackare som skall slinga sig upp för fingern. Har börjat banka så smått på den.
 
 
Ha en fortsatt trevlig helg!!