Ogräsgott, silverhalsband med Diabashjärta och säsongsstart i Svarta Bergen

Med både sambon & sonen golvade i flunsan senaste veckan får jag göra mitt bästa för att hålla mig frisk. Och för att få dem att pigga på sig så fort det går. När sambon drabbas är det inte kul för någon i familjen.. Vi blir heeeela tiden påminda om hur synd det är om honom. Suck. Jag har kört ett riktigt win-win koncept. Plocka kriskål ur rabatterna- varpå rabatterna blir prydliga samtidigt som jag är ute & därmed slipper höra pustandet inne från soffan. Konsulterna & jag fixar rabatterna, kirskålen följer med in & åker ner i mixern tillsammans med ingefära, gurkmeja, lime, honung, äppel och banan. Sprängfyllt med nyttigheter & supergott blir det.
Hälsosmoothie direkt från rabatten :)
Lite nässlor fanns också i rabatterna, och så var middagen räddad-grön, nyttig & god.
Nu hoppas jag att de piggar på sig & att jag slipper trilla dit. Jag toppade med en tur på hästryggen idag.
Flipper fick naturligtvi också hänga med på turen.
Nu är det dags för Svarta Bergen att öka på sina öppettider & då skall skåpen fyllas på. Detta halsbandet har jag gjort för att visas för besökarna i min monter. Hjärtat är av mattpolerad Diabas, infattat i silver. Länken är en ärtlänk, modell längre.
Här ligger halsbandet, tillsammans med ett par andra halsband och en tulpan i silver & Diabas.
Mera halsband, armband, ringar & örhängen kommer också att finnas där.
Tillsammans med min nyhet för året: bokmärken
En tokhöna får vi också ha med, och en liten ljuslykta med ett ängladun i silver.
Nu önskar jag er en riktigt skön Valborgshelg. Förhoppningen är att vi skall fira Valborg i Ubbaboda, men Mats tror snarare att han får fira hos farbror doktorn om han inte mår bättre imorgon..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Silverhänge med mattpolerad Diabas & duktiga löpare

Nu har det inte hunnits med att uppdatera här med någon ordning. 
I onsdags var det skoljoggen, där åk4-9 på Örkendeskolan sprang 4,2 km. 
Max kom 2:a med sin 16.37, endast 10 sek efter den duktige 1:an Hannes. Verkligen bra jobbat!! Här kommer Max på upploppet
Prisutdelning för tre duktiga kämpar, Hannes, Max & Philip, flankerade av nöjda gympalärare.
Och sedan dess har Max legat golvad, verkar var influensa- jag som trodde att vi klarat av vår beskärda del av den.
Jag förstår att inte Max vill med på mina "löparrundor". De kan möjligen duga som nerjoggning efter ett hårt träningspass tycker han.. Ja, ja, jag gnetar på i alla fall.
Då är jag bättre på att löda menar han. Här sattes kunskaperna ordentligt på prov. Hela 16 olika lödningar är det i detta hänget. Svårigheten är då att inte råka ut för att en lödning släpper när man gör nästa. Men det blev väl inte så tokigt, med en mattpolerad Diabas som kronan på verket. Själva halsbandet gjorde jag med svart textilband närmast hänget, så det svarta från stenen kommer igen i bandet. Bak i nacken är det ett knäppe med en traditionell silverlänk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keramikbokmärke med Diabas, myskankor & fasantuppar.

Igår var det ett intressant & givande Queeniamöte. Idag har vi haft ett litet informellt möte om vår Gylsboda Festival, ute i den underbara vårsolen. Sen har jag stått ute & jobbat. 
Jag såg att Acke & Kvacke hade något mysko för sig (ha, ha, mysko myskankor, där var jag ju vitsig utan att det var meningen). Ser ni vad det var, i högerkanten på bilden?
Jag vet inte hur farliga huggormar är om man är myskanka, men jag misstänker att det inte är så bra med ett hugg. Så det är en väldig tur att jag har bra inkallning på dem, så de kom vankande när jag kallade & lämnade den snopna ormen ensam.
Vad tror ni om att ha några bokmärken i keramik med en liten Diabas som hänger utanför boken? Det är bl a sådana jag stått ute & gjort stenar till idag.
Nu blir det kanske lite långt, men jag måste bara berätta en kul episod vi fick uppleva häromdagen.
Fasantupparna som flyttat in i mina föräldrars trädgård tycker om att spegla sig i källarfönstret. Så de fick ut en egen spegel som de sysselsätter sig mycket med. Den ena tuppen var i full färd med att brösta upp sig för sin spegelbild när grannen kom farande i sin röda traktor. Tuppen tycktes uppfatta den som en konkurrent & bestämde sig för att jaga iväg den. Springande på sina små spinkiga fågelben med vingarna hotfullt utfällda gick den till full attack, den lilla fågeln har uppenbarligen ett självförtroende som är lite större än en husvagn. Och det blev naturligtvis inte mindre när traktorn till hans stora glädje gav sig iväg, med den lilla fasantuppen springande i full karriär efter inkräktaren så långt vi kunde se den. Efter ett tag kom han strosande tillbaka, helt slut efter den långa språngmarschen, men säkert väldigt nöjd med att ha lyckats med sitt uppdrag. Så kunde de båda vännerna fortsätta mumsa fågelfrön i godan ro. 
 
 
 
 
 
 
 

Silverring med Diabashjärta

Denna veckan har varit extremt uppbokad med möten & annat med tider att passa heeeela tiden. Så det lutar åt att hela sköna helgen får tillbringas i verkstaden. 
När man har en tid & passa & är sådär lagom stressad, då händer naturligtvis detta:
Hamnade alltså bakom dessa ekipage som tog upp båda vägbanorna hela långa vägen till Osby. Hann sitta mycket & fundera på vad det är för bygge som kräver en sådan rekorderlig stålkonstruktion, lär bli ett stadigt hus.
 
En annan fundering fick jag idag när jag skulle förbereda middagen. Jag får ofta frågan om det inte blir tråkigt med maten när man inte äter kött. Kolla bara denna färgprakten som är redo att skjutsas in i ugnen:
Näää, det är inte tråkigt!!
 
Ni vet att jag sagt förut att jag bor i världens bästa by. Gylsboda, med bästa grannarna. Bara några exempel från veckan som gått.. Mitt Bank Id strulade, fick inte ordning på det & det hjälpte inte med ny dosa från banken heller. Vem rycker då ut? Supergrannen, så klart! Och av andra supergrannen fick jag samtidigt en god raw cheescake att festa på, det ni! Sen var det ju dags för den eländiga tråkiga deklarationen. Gör man verkligen rätt? Så blir man osäker. Vem rycker då ut? Ännu en annan supergranne!  Som konstaterade att jag skulle behöva ta redovisningshjälp lite oftare, så vi kunde ta oss tid & ses oftare än bara när det är deklaration.. Så sant. Skärpning!
Tack för att ni är så fantastiska, allahopa!!
 
Vi pratar lite Gylsboda Festival också när vi nu lyckas träffas i andra ärenden. Planen växer fram, ni har väl skrivit in 1 Augusti i kalendern?! Flera spännande inslag har tillkommit, kul, kul! Skall bara ha allt riktigt spikat & klart, sen kommer det info om det hela.
 
Mellan varven har jag knåpat på i verkstaden, ja, sena kvällar då. Eller egentligen typ natt. Den här har jag i alla fall lyckats få klar. Skall se vad beställaren säger, om det kan tänkas vara ungefär så som det var tänkt? Annars vet i katten om jag inte behåller den själv, för den tycker jag minsann om & den passar mig precis!
 
 Ha en skön helg!! Det skall jag ha, även om den skall tillbringas i verkstaden :) Fast i morgon blir det ju faktiskt födelsedagsfirande för systerdottern med sambo, det blir ett trevligt avbrott i arbetet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Silverängel med Diabashjärta

En silverängel med hjärtlig Diabas kommer här med en önskan om att vårvärmen skall komma tillbaka. Visst är hon näpen den lilla ängeln med sitt lilla mattpolerade Diabashjärta.
Den kom ju alldeles av sig, vårvärmen!
Tänkte ni på bakgrunden till änglasmycket? Ett gammalt slitet fönster. Jag tycker det är så vackert med slitna gamla fönster. Nu behöver jag en ny monter att sätta hos en ny återförsäljare. Vad tror ni om att bygga en monter med en dörr av ett gammalt fönster? Det tror jag kunde bli riktigt snyggt! Det är inte någon av er härliga läsare som har ett gammalt fönster stående i något uthus, som ni skulle vilja bi av med? Gärna riktigt skabbigt & slitet. I så fall får ni gärna skriva en rad ;)
 
Igår träffades arbetsgruppen för Queenia för att diskutera höstens aktiviteter, samt förbereda för en infofolder om Queenia. Ett kreativit & kul gäng som jag har glädjen att samarbeta med: Anna Odebäck från Shieldmaid (här i egendesignade smycken, mycket snygga!), Sofie Billsten från Peccorino och Anita B Svensson som är verksamhetsledare för GN/Queenia. Å mina smycken är också från egen produktion, så klart. Som ni ser arbetar vi flitigt. Effektiva som tusan, kaffestund under arbetet :)
Nu skall jag hasta vidare på möte i ett annat forum. Det blir alldeles för lite tid i verkstaden denna veckan! 
Vi har en ny tillfällig praktikant förresten. Men han får mest hänga med på möten & sådant, inte så himla kul tycker han. Chillar hellre i soffan med Max då. Valle heter den lilla knähunden.
Finally a question for my english readers.. Would it be ok for you to use google translate? Or do you want me to continue to do my translation? It would save me some time, but if you prefer that I write in english too please let me and I will do it! Thank you!
 
 
 

Diabashalsband med hamrad silverbricka och keramikskål med vårgrön tupp

Denhär keramikskålen skulle jag haft med på påskens utställning, men jag hann inte hämta hem den från keramikverkstaden i tid. Så nu finns här en påskgul stengodsskål med en vårgrön tupp till salu :) 
Lägg märke till inspektören i bakgrunden, han har godkänt skålen och menar att den funkar helt ok hela året runt.
I made this ceramic bowl for the Easter show, but I couldn´t make it to get it home from the pottery workshop in time. So, here´s an Easter yellow stoneware bowl with a spring green rooster for sale :) Notice the inspector in the  background, he has approved the bowl and he says that it works quite well all year round.
Alldeles ljuvliga vårdagar har lockat till utomhusarbete. Idag är det kallt igen, men igår var det nästan så det stramade & brände lite i ansiktet efter sol & vind när jag stått ute & filat på ett Diabashjärta till en ring som är beställd. 
Och så har jag gjort ett halsband till setet med hamrad vågformation över silverdelen & en mattpolerad Diabas.
I´ve had wonderful days of outside work this weekend. Here´s a new necklace for the set with a hammered wave pattern.
 
 Så skall jag avslöja motivet på fototavlorna. Ingen har kommit in med rätt gissning än, den är väldigt klurig. Färgen är manipulerad med hjälp av färgade lampor. Båda tavlorna föreställer samma vitlök. Visst ser ni det nu när ni vet?
And so to the question from my last blog. Did you get it right, the subject of these photos? It´s a garlic!
Idag har det varit höhämtning, jobb i lilla verkstaden & så möte med LGIF fotbollsektionen på kvällen. Och så lite mys med den nyblivne 20-åringen, min fina Mackogosse. Kolla bara vilken gosig mule han har! 
Today we´ve taken home more hay for the horses. And tonight I´ve been to a meeting with the football section in LGIF.  But I´ve had the time to take a walk with beautiful Macko too.
 
 
 
 
 

Silverängel med Diabas & Föreläsning för skolelever.

Påskens härliga konstrunda är nerplockad, men samlingsutställningen står kvar på Ivögården tom den 25:e Maj.
Our Easter art tour is over, but the group exhibition remains on Ivögården until the 25th of May.
 
Denna söta påsktårta firade medutställarna ChrisJorn & jag med efter stängning.
This sweet Easter cake the co-exhibitor ChrisJorn & I had to celebrate after closing.
Tackar igen alla besökare, medutställare, HKG, Rusthållaregården & Ivögården för en riktigt lyckad konstrunda. 
Thanks again all visitors, exhibitors, HKG, Rusthållargården & Ivögården for a truly successful art tour.
 
Dessa fototavlor av ChrisJorn har jag gått & beundrat under utställningen. Ser ni vad de föreställer? Fundera & dela med er av era gissningar! I nästa blogg avslöjar jag svaret ;)
These photos by ChrisJorn I´ve admired during the exhibition. Can you see what the subject is? Think & please share your guesses! In the next blog I´ll reveal the answer ;)
Nu är det till att jobba som tusan för att fylla på med nytt före nästa utställning och tillverka saker till montrarna hos återförsäljarna. Samtidigt skall jag göra de beställningar som kommit in osv. Alltså ungefär som vanligt- fullt ös :) 
Now it´s to be working as hard as possible to fill up with fresh objects before the next show and manufacture new objects to the stands at the retailers. At the same time I´ll make all orders and so on. 
 
 
Denna ängel har jag levererat, jag hoppas att hon och beställaren kommer att trivas tillsammans. Det kändes så och det är ju alltid roligt!
This angel I´ve delivered, I hope she and the client will be happy together. It felt good.
Idag har jag varit och pratat företagande & Queenia med 9:orna i Knislinge. Intressant att höra elevernas tankegångar, de var mycket diskussionsvilliga när vi kom till genusdiskussioner.. Jag hoppas de tog med sig kontentan av mitt budskap, att de kan precis allt som de vill- med hårt arbete & vilja kommer de att lyckas.
Today I went to talk about entrepreneurship & Queenia with the 9:th graders in Knislinge. Interesting to hear the students' ideas, they were very willing to argue when it came to gender discussions .. I hope the final summary of my message will follow them, that they can do just everything that they wish. With hard work and lots of go they will succeed.
Sockertoppens goda sallad festade jag & Anita på efter vår lilla "föreläsning" på Snapphaneskolan.
Anita and I went for a good salad after our little "lecture" at the School.
Sen skyndade jag vidare hem till verkstaden där ett sällskap med tyska besökare väntade. Ännu en underbar & variationsrik dag i företagandets tecken.
Then I hurried home to the workshop where a company of German visitors waited. Still a wonderful and varied day of entrepreneurship. 
 
 
 
 
 

HKG Påskrunda, på Rusthållaregården

Halvvägs genom påskens konstrunda, lagom trött men väldigt nöjd & glad.
Halfway through the Easter art tour, I´m pretty tired but very satisfied & happy.
 
Det är så vackert på Rusthållaregården. Härliga människor som driver den & serverar god mat & fika i restaurangen.
It is so beautiful at the Rusthållaregården. Lovely people who run it & they serve good food & snack in the restaurant.
Besökarna är många och trevliga
Lots of nice visitors are making our days 
Jätteglad över alla besökare, både bekanta ansikten som överraskar med att dyka upp & nya bekantskaper.
Tack!!
Excited about all visitors, both familiar faces that surprises us and new acquaintances.
Thanks!!

Är så imponerad av medutställarnas alster. ChrisJorns foton är SÅ vackra
I´m so impressed by the others creations. ChrisJorns photos are so beautiful
och Karin Linderoths målningar är ljuvliga
and Karin Lindroths paintings are lovely
Mina knashönor lockar till många glada skratt
My crazy hen are attracting lots of laughters
men påskens vackraste tuppar träffade jag i mina föräldrars trädgård, där dessa två blivit stammisar.
but this Easters most beautiful roosters I met in my parents' garden, where those two has become regulars.
Ser nu fram emot påskdagen & annandagen & önskar hjärtligt välkomna ut på konstrunda till oss och till hela HKG.
Now I´m looking forward to two more exhibition days. Welcome to us and to the whole HKG art tour.

Miljövänlig toktupp i keramik för servetter & Påskutställning med HKG. Glad Påsk!

Glad Påsk önskar jag med denna knastupp i keramik som hjälper till att hålla ordning på påskens servetter. 
Har ni tänkt på att vi kanske inte behöver duka med vars en servett, där några ligger kvar oanvända för att sedan kastas ändå efter påskmiddagen. Ställer vi fram servetter att plocka vid behov på det här sättet sparar vi onödigt svinn= bra för miljön. Det är alltså en miljövänlig knastupp! 
I´d like to wish you all a Happy Easter with this wacky rooster in ceramics. He helps to keep track of the Easter napkins. Maybe we don´t need to set the table with one napkin each, where some of them will remained unused and then discarded anyway after Easter dinner. If we put napkins to pick if necessary in this way we save unnecessary waste = good for the environment. It´s thus an environmentally friendly wacky rooster!
Fungerar även som ett lite annorlunda sätt att servera påskens ägg, om man nu väljer att servera sådana. Här är det ägg från de dvärghöns vi har gående fritt att sprätta i trädgården. Men det som kallas "frigående" på äggfabrikerna, det tycker inte jag är ok. Ni har säkert också sett avskräckande bilder hur det ser ut för de stackars djuren.
It also works as a different way to serve the Easter eggs, if one chooses to serve eggs. Here the eggs comes from the dwarf chickens we have strolling freely scratching in the garden. But what´s called "free range" on the eggfactorys, I don´t think thats ok at all. You´ve probably also seen bad pictures of how the poor animals often lives.
Mina tillfälliga praktikanter i verkstaden såg heeelt frågande ut när jag sa att vi skulle putsa silver.
My temporary trainees in the workshop looked totally bewildered when I said we would polish silver. 
Glöm det, tyckte de. Putsa du, så vilar vi.
Forget it, they thought. You can polish while we take a rest.
Ok, tack för det. Jag har putsat & börjat packa det som skall med till Rusthållaregården i Edenryd där ni hittar oss Långfredagen tom Annandag Påsk. Det blir alltså dit jag styr kosan med min kvast på skärtorsdagen, när de andra påskkäringarna flyger till blåkulla. Kan tänka att de kommer att ha lite roligt åt mig när jag kommer farande åt fel håll på min krokiga kvast, full av träspetor i ändan & med två vita hundar istället för en svart katt som medpassagerare. Kaffekitteln hittar jag inte heller, så det får nog helt enkelt bli en termos istället. Det bjuder jag på, de må gärna skratta & jag skrattar gärna med dem. Heeela vägen fram till Edenryd, för jag ser fram emot en Glad Påsk där. Tjohoo!
Ok, thanks for that. I´ve polished & started packing the things to bring to Rusthållaregården in Edenryd where you´ll find us from Good Friday until Easter Monday. I´m really looking forward to a really Happy Easter there together with the outher exhibitors and all of you lovely visitors. See you!
 
Info & vägbeskrivning till hela HKG´s påskrunda:
Information and directions about our eastern exhibition: