Brännarebygden & Aronsberg

Fullt upp å lite till, hinner inte med varesig allt eller hälften av det man skulle. Men jag skall inte klaga, det är kul.
 
Var på en intressant guidad vandring i vackra Brännarebygden i Nässelfrossans regi. Thommy Svensson var jättebra som guide, här tillsammans med Johnny Aronsson som visar hur man förr jobbade med Diabas i Aronsberg:
 
Här hade man också restaurerat en av de gamla kranarna med kranhuset som användes då man kranade upp Diabasen. (också säger jag med tanke på "vårt" Svarta Bergen Hägghult, där man kan se mycket av den gamla stenarbetarmiljön. Skall ta bilder & göra ett inlägg om det också- där finns även servering. Tänker att det kan vara intressant med många ställen att besöka, om man vill ge sig ut på stenrunda) Ingen brytning sker längre i Brännarebygden, ådran är väldigt smal där vilket försvårar brytning & upptagning av Diabas, men göra att kvalitén är mycket hög.
 
Där fanns även vacker konst i Diabas. Mycket inspirerande, vacker plats & härliga människor. Johnny har arbetat  med Diabas i många år, både med brytning och bearbetning. Han visar och berättar mycket intressant på sitt lilla museum.
 
Karin T & jag har kommit en bit på en broschyr nu om 4 aug evenemanget, så fort vi hinner skall den färdigställas och kommer sedan att delas ut till intresserade. Bara tjoa om ni önskar en sådan.
 
Ett armband har jag gjort klart i dagarna & ett liknande är på G. När kunder beställer likadana blir det lite varianter på samma tema, vill ju inte gärna göra precis likadana. Hur det skall bli får lite växa fram efter hand, här blev armringen lite annorlunda, lite ungdomlig, tänker jag. Så får vi se vad beställaren tycker, alltid lika intressant. Såvida inte beställaren har en precis önskan om utseendet, då får jag naturligtvis låta bli att sväva bort från det.
 
Önskar alla en trevlig helg! Idag blir det 18+20 års fest. När 20 års presenten är överlämnad kan jag visa bild på den också här..

En bra dag!

Har haft en härlig dag med Max (sonen). Vi har varit ute med hästarna & hunden UTAN att det regnat på oss, gött!
Jag har jobbat i lilla verkstaden & blev överraskad av att Max kom ut & sa att han fixat lunch. Vilken lyx!
Måste bara visa hur han dekorerat tomat- och mozzarella salladen:
Nog bor det en liten konstnär i honom ;))
Förresten har jag kanske inte berättat att han faktiskt är en fena på att göra knivar & slidor. Riktigt duktig. Det är morfar som lärt upp honom, Max började vara med honom i verkstaden & kreta så fort han kunde hålla i en kniv.
Inte utan att man är stolt över den lille hantverkaren!
 
Jag har just gett upp för kvällen ute i verkstaden, nacken protesterar mot vidare arbete ikväll. Håller på med ett par armband som är ganska kul att göra. Och så har jag några örhängen & lite annat igång i tillverkning.
 
Måste visa några till av de handmålade hängena. Karin Thuressons målningar har lixom en ytterligare dimension från det ordinära, de blir magiskt vackra & levande.
Först en blombagge:
och här en Puktörneblåvinge på en liten dekorationssten som man kan ställa tex på skrivbordet om man vill känna naturen inpå sig när man sitter vid datorn & sliter sitt hår.. Eller, ja, det kanske är mest jag som har ett sådant förhållande till datorn?! Hur som helst är den väldigt vacker, fjärilen:
 
Nu väntar vi med spänning på avgörandet av konsttävlngen Årets Nässa. På söndag koras vinnaren. Spännande!!

Målade Diabashängen

Nu har de kommit, Karins & mina gemensamma visitkort som skall medfölja de målade hängena.
Så om man tex köper denna vackra nässelfjäril får man den med ett kort där det står vilka som gjort den och vilket motiv det är på hänget.
 
Oj, vad suddig bilden blev. Nåja, den syns kanske bättre här, presenterad med sitt kort:
 
Ja, där syns den bättre. Och kortet ser ut såhär:
 
Det blir väl bra & presenterar sig på ett trevligt sätt om man vill använda som en personlig gåva.
 
Idag har Max & jag varit med på en guidad vandring i Gylsboda, ett evenemang i Nässelfrossan. Eva i Nyteboden berättade & det gör hon så bra. Lite historier från gamla tides i Gylsboda i allmänhet & Diabasen i synnerhet.
 
Nähä, får ut & ta ett ryck till i lilla verkstaden ikväll. Hej hopp på er!

Skräpnacke, men mycket att vara glad över ändå!!

Vi försökte med ett litet uppehåll med att åka till sjukgymnasten & att jag enbart skulle träna själv hemma, men nu talar nacken med all önskvärd tydlighet om att den inte tycker det är någon god idé än. Ordentligt bakslag idag. Stått & jobbat på ett lite större alster i Diabas & det gillade inte nacken alls.
Fick lyckligtvis lite hjälp av Karin så jag håller mig på benen i alla fall.
 
Har kollat in alla fina bidrag i tävlingen om Årets Nässla. De ställs ut på First Hotell i Olofström denna veckan. Gå gärna dit & titta...
 
Fick samtal från Galerie Frida idag, varit där en sväng också. Där är så mysigt! Utställningen är välbesökt & till vår stora glädje går det riktigt bra, hurra!! Jätteroligt, måste jag säga. Bl a armbandet här på bilden är sålt där & sällskapet till kunden ville ha ett liknande som jag skall sätta igång & tillverka snarast.
 
Bilderna är tagna av Gylsbodas fotograf: Linnea Gryler.
 
Bilderna nedan visar hur vi tänker arranfera det skogscafé som vi kommer att hålla öppet under utställningen i och omkring G:a transformatorn i Gylsboda den 4 aug. Visst ser det lockande ut med allt hembakat!? 
 
 
 
Sen var vi ju tvungna att provsmaka, här ser ni tre glada arrangörer som hugger in på bakverken efter fotograferingen. Jag, Karin Thuresson & Mette Aarre. Naturligtvis fick även fotograf Linnea och Pierre, som kommer att hjälpa till med sjöodjursmatningen vid evenemanget, vara med på fika.
 
 
Vi provkörde lite sjöodjursmatning också & minsann lyckades vi locka sjöodjuret ur hålans djup..
Fotograf : Linnea Gryler.
 
 
 

RÄTTELSE

Upptäckte att jag skrev FEL i gårdagens blogg. Galerie Frida håller öppet under nässelfrossan, inte alls bara under helgen som jag skrev. Där är väldigt mysigt & cafét erbjuder gott kaffe & smaskigt hembakat. Det är väl värt ett besök!! Konstnärerna som jag delar utställningen med är Hans Hedlund och Anja Müller Petersen, de visar måleri, grafik och skulpturer. Mycket fint!!
 
 

Midsommar och vernissage

Vilken härlig helg!! En sådandär helg som värmer in i märgen & stannar kvar där. Inte nog med att Karin lånar ut båt & stuga på paradisön Enön åt oss. När vi skall åka ut dukar hon först upp nybakat bröd & bullar som vi kalasar på vid båtplatsen & ett rykande nybakat bröd får vi med oss ut.
Vädret var med oss medan vi åkte ut, här närmar vi oss målet
På altanen avnjöt vi vår traditionella midsommarmiddag med "sill å päror" tillsammans med fam Lundqvist. Utsikten över Ivösjön var underbar:
När regnet kom satt vi under tak & myste. Sen promenerade vi i den vackra täta bokskogen som skyddade bra mot regnet. På kvällen klarnade det upp & vi tog en liten fisketur. Sensi njöt av (sj)ölivet.
Tyvärr fick vi vända hem redan på förmiddagen idag, det skulle ju bli vernissage.
Margarethe hade ordnat så fint till besökarna med snacks & dryck, cafét var laddat med goda kakor & vi väntade lite nervöst för att se om det skulle komma några gäster. Och de kom! Många! Så roligt!! Jättekul med alla intresserade & spännande att höra vad folk tyckte. Så många fina komplimanger jag fått idag för mitt hantverk, oj vad jag är glad! Tack alla som kom för att titta. Nu står utställningen tom 12 juli & är öppen fredagar-söndagar.
 
 
 
 
 

Glad Midsommar!

I morgon kommer det ett reportage i BLT om utställningen på Galerie Frida.
Hans Hedlund, konstnär boende i Eneryda, och jag har intervjuats & plåtats för tidningen idag.
Vill ni tjuvkika på utställningen? Här kommer några små glimtar:
Kom på vernissagen på lördag kl 14.00 för att se mer! Och sedan kommer utställningen att stå tom 12 juli.
Ha nu en härlig midsommarhelg!

Vargar & Galerie Frida

Jaha, då har det blåsts nytt liv i vargdebatten..
Missförstå mig inte, naturligtvis tycker jag det är tragiskt med den unga tjejen som blev dödad på Kolmårdens djurpark i veckan. Men det förändrar inte min syn på vargen. Det var ju än en gång människan som försatt djuren i en onaturlig miljö i en onaturlig situation. Och sedan tycker människan att djuren skall klandras när det går fel. Nej, jag håller inte med. Jag kommer att fortsätta hylla våra hundars ursprung, den vackra vilda vargen.
Diskussionen kom upp när jag var på Galerie Frida idag & vi satte utställningen där. Diabasvargen finns med på utställningen. Glädjande var att galleristen, härliga Margarethe Petersen, var av samma åsikt som jag vad gäller våra vilda rovdjur och hon såg gärna Diabasvargen på utställningen. Margarethes man tyckte, med glimten i ögat, att vi skulle kalla den varulv & gruppera den tillsammans med Diabaskorsen, för att få lite spännande diskussioner bland gästerna..
Nu är utställningen färdig och i morgon förmiddag blir det pressvisning. Det är jag med mina smycken, Hans Hedlund med måleri & skulptur samt Anja Müller Petersen med måleri som ställer ut, allt på temat "Över stock och sten". Målningarna & skulpturerna är riktigt häftiga. Alla hälsas välkomna till Galerie Frida på vernissage 23/6 kl 14.00. GPS koordinater RT90: 6248535, 1420340   Hoppas få se många av er där!! Men först skall vi fira midsommar.
 

Foto & planeringsdag

Djuren har snällt ställt upp med att posera vid dagens fotografering av duktiga Linnea Gryler. Värre var det med oss människor, som ogärna är med på bild.. Men som ni senare kommer att få se har alla vi som kommer att medverka vid 4 aug evenemanget blivit plåtade idag. Konstnär Mette Aarre & Karin Thuresson, jag och Pierre Nilsson som kommer att hjälpa oss med sjöodjuret & även musikunderhållning. Dagens bilder kommer att användas till en reklamaffisch som ni kommer att få se när den är klar.
Linnea har tagit bilderna & fixat till så Bloggen nu presenterar sig i trevlig sommarskrud men nya fräscha bilder. Tack igen, fina Linnea!!
Första bilden här ovan är min goa Macko som varit ute på tur med Linnea idag. Andra bilden är lilla Tiltus, hon växer så det knakar.
 
På förmiddagen kom det två trevliga danska damer som skulle ha en gåva med sig hem till Köpenhamn i Diabas. De påtalade att det var svårt att hitta ut hit, att jag behöver skylta bättre. På em kom det två par som också letat sig ut och de hade precis samma kommentar, att det var svårt att hitta. Bra att jag blir uppmärksammad på det, så jag tar tag i att fixa till skyltning så besökare slipper besvär med att köra fel & leta. Jättetrevliga människor som kommer & tittar, det är så roligt! Då får jag ju se till att de kan hitta hit också, så klart.
 
I morgon skall jag sätta utställnignen på Galerie Frida, sedan är det pressvisning där på torsdag fm och vernissage på lördag kl 14.00. Full rulle, riktigt KUL!!!

Kakfrossa, radio & målade hängen.

Ikväll har vi haft möte om Osby närradio.
Det är ett intressant projekt. Alla är välkomna att vara med.
Eftersom jag har svårt att hinna med allt med nya företaget osv känner jag verkligen att jag behöver förstärkning med att täcka upp Lönsbodas intressen. Här finns ju massor av intressant som vi vill ha med, föreningar, evenemang, intressanta människor osv osv. Någon som känner sig manad?

Nu skall bloggen bli sommarfin. Bästa grannflickan Linnea kommer att fixa till sommarskruden med nya bilder som skall tas i morgon. Då har vi beställt vackert väder. Vi skall ta bilder till affischen till 4 aug evenemanget också. Duka upp cafébord vid transformatorn med hembakat & rosenkoppar. Och när plåtningen är klar skall vi hjälpas åt att äta upp det hela. Känns som en bra plan för morgondagen. Karin har bakat massa gott idag också, så jag tror jag hoppar över frukosten imorgon, ha, ha. Kanske skulle kalla detta Pias hälsoblogg..? Eller inte.

Karins & mina målade Diabashängen har blivit omtyckta. Här kommer fler exempel på sådana, en nötskrikefjäder & en Dagslända:

Blomsterdekoration


Skulle uppvakta syrran idag på hennes födelsedag & ville ha nå´t fint att sätta i blomman. Så klar att det skulle vara något i Diabas då. Flera sådana får det bli till trädgårdsmässan på Bäckaskogs Slott den 25 augusti. Lite olika varianter för klängväxter, kanske. Nu vankas det grillat hos syster i Älmhult, så det blir ett kort inlägg från hennes computor. Ha en fortsatt trevlig helg!


Provbak och Diabashänge

Idag har jag haft bakdag, provbakat inför skogscafét. Blir ni inte lite sugna?

Småkakor på pinne "cake pops", jordgubbsgömmor med vitchokladtryffel och små vitchokladskogstryfflar. Kanske ser de senare lite giftiga ut, men tänkte att de skulle vara lite skogsgöna sådär.. De slank ner väldigt lätt upptäckte jag vid provsmakningen. Mums.
Den 4 aug är det som serveringen är öppen utanför gamla transformatorn i Gylsboda, under konst- och hantverksutställningen. Jag kan avslöja att jag även provsmakat de rosa maränger som Karin bakat & de är mycket smakliga. Kaffe koks över öppen eld. Tavlor & smycken kommer att hänga på träden (om vädret så tillåter).
Sagotant, sjöodjur, & stämningsmusik kommer där att bli. Fri entré. Midnatttsmeditation avslutar tillställningen, där gäller förbokning till ett begränsat antal platser & pris 50 kr.

Lite Diabasarbete har jag också hunnit med, ett beställt hänge:Det är verkligen glädjande att se hur fler & fler har börjat leta sig ut tilll Gylsboda & tittar förbi min lilla verkstad. Jätteroligt!!

Styrka & fjäril

Nu har jag tagit fram lite nya hängen som Karin målar sina fantastiska motiv på. Det blir så bra!!
Sen skulle vi göra lite andra varianter, som armband & ringar också. Vi har klurat lite på hur man lämpligen skulle fästa Diabasen i tex ett armband. Testade med en där jag graverade det japanska tecknet för Styrka:


Riktigt nöjd är jag inte än med silverarbetet, men det är bara att klura vidare.

Så måste jag visa ett hänge med en fjäril som Karin målat. Visst är den alldeles så levande som om den verkligen sitter där på Diabashänget & vilar sina vingar!Skall ut i lilla verkstaden en stund till ikväll, har fått lite kul beställningar på hängen.
Ha det gott!


Insekt

Har börjat plocka ut vad som skall med till Galerie Frida. Den utställningen skall sättas nästa helg & sedan är det vernissage den 23/6 kl 14.00, dit alla är välkomna. Det ligger på Södra Slagesnäsvägen 100, Kyrkhult.
Jag hoppas vi hinner få klart fler hängen med målade motiv på Diabasen, det skulle passa perfekt där.

Jag formade & polerade en liten Diabas som när den var klar förde mina tankar till en insekt som fällt ihop vingarna på ryggen. Så jag gjorde en liten silverkropp med huvud till den & fattade in den i finsilver. Så skar jag till ett läderarmband att fästa den på.

Så blev den, redo att lyfta.

Änglahänge

Nu skall ni få se något riktigt, riktigt vackert.
Karins fantastiska målningar på mina små hängen i Diabas.
Ett exempel bjuder vi på idag. Den allra första lilla ängeln. Visst är hon ljuvlig!?

Vad tycker ni? Visst är hon söt!
Nya idéer föds hela tiden i vårt samarbete, det är så roligt!!

Det blir bara ett kort inlägg ikväll, jag skall ut & jobba vidare i lilla verkstaden.
I morgon är det skolavslutning för sonen & på em skall jag på återbesök med käken, så då blir det inte mycket produktivt gjort.

Nattfly & lite Diabasfakta

Hej på er! Idag har jag gjort mitt sista besök på folktandvården i Lönsboda, som tyvärr läggs ner trots massiva protester. Sorgligt. Denna fantastiska personal som varit oss trogna & hjälpt oss så mycket när vi behövt tandvård. Det blev ett minnesvärt sista besök med en riktigt smärtsam rotfyllning.

Sen har det varit trixande med hemsidan. Den som nu gäller är www.lindbergdiabas.se  För er som har någon av de gamla adresserna finns där nu också hänvisningar till den nya sidan.
På förstasidan uppdaterar jag med rött när jag inte är hemma i lilla verkstaden. Annars är det öppet för det mesta.

Igår lämnade vi vårt tävlingsbidrag med presentation & allt som vi pysslat med till tävlingen. Nu inleds en spännande väntan på juryns utlåtande. Håll tumarna för oss! Så fort allt är avgjort så vi får lov att visa våra alster kommer här bilder.

Jag har fortfarande jobbförbud efter käkbenstransplantationen, så det blir bara försiktigt småpysslande i verkstaden. Som tex denna lilla ovanliga sort av nattfly i mattpolerad Diabas & silver.När jag nu inte får jobba med de större maskinerna för tillfället har sambon passat på att använda dem. Han arbetar med att bryta Diabas här i brottet i Gylsboda & känner därmed dess egenskaper väl. Han ville göra några skålar i Diabas och blev snabbt varse att det ofta kommer överraskningar i poleringsarbetet om inte innan. Flera större skålar blev skrot då sprickorna framträdde efter flera dagars arbete. Men nu har han gjort två skålar som är färdiga.Här ser man tydligt skillnaden i Diabasen, där den vänstra är mycket finkornig och den högra har stora silvriga fjäll i strukturen. Den finkorniga är bruten långt ut i kanten av ådran, där massan kallnade snabbt när Diabasen bildades. Den med silverfjällen är bruten in mot mitten av ådran, där det tagit längre tid med avkylningen. Visst är det intressant! Sen är det en smaksak vilken man föredrar. Jag tycker att båda har sin charm.Hängen

Konfirmationen igår var trevlig. Jag gjorde ett litet nätt polerat hjärta till konfirmanden, tyckte det passade bra till en söt liten konfirmandtjej.


Idag har jag gjort ett hänge med droppform i hamrat handsmitt silver & en kantig polerad Diabas med rå baksida.


I fredags gjorde vi klart dokumentationen av tävlingsbidraget. När vi hade alla foton & material klart åkte vi ner & satte oss i Hägghult, Svarta Bergen, för att sätta ihop presentationen. Skön miljö, trevligt sällskap, gott kaffe & ljummen nybakad äppelkaka med vaniljsås. Härligt. Detta projektet har varit fantastiskt roligt att jobba med, det lär bli fler sådana samarbeten med härliga Karin Thuresson. Så fort vi får dela med oss av bilder på "installationen" kommer ni att få se den.

För övrigt skulle jag nu vilja lämna in en protest angående sommarvädret. Såhär kan vi ju inte ha det! Nu beställer vi lite sol & värme, tack!

Bokmärke

Igår var det skönt att bli av med stygnen i munnen. De tyckte svullnande & blånaden hade försvunnit förvånansvärt fort! De tyckte nästan det var lite läskigt, sa de. Ganska kul, tyckte jag. Fast inuti var det lite sämre läkt, så jag får tillbaka igen nästa vecka, fortsätta med pencillin & nästa operation skjuts från augusti till januari för att det nya benet skall läka vid.

På kvällen var det avtackning för turistchef Claes Hansson. Synd att han slutar, det har varit ett bra team som jobbat för turismen i Osby kommun de senaste åren.  Eftersom Claes är en av eldsjälarna som gjort den nya turistbroschyren tänkte jag att han nu får tid att bli nostalgisk & sitta & läsa i den. Därför gjorde jag ett bokmärke åt honom, med en fisk i Diabas som symboliserar att han nu får tid för fritidssysselsättningar som fiske.Så måste jag ju visa att Gullefjun har fått en kompis. Här är Tiltus:

Bedårande.

Idag skall tävlingbidraget göras klart & dokumenteras, bara att sätta igång. Ha en bra dag & en skön helg.
I morgon är det konfirmationsdags hos goda vännerna.