Tack, Annies Hus

Hej då, fina Annies Hus.
Idag har vi tömt vår utställning hos Jeanette Thelander på Annies hus. På söndag är där ny vernissage, med Thomas Schiff. Skall försöka hinna dit för ett besök då, rekommenderas varmt. 
 
Här ett par ljusstakar, sådana har vi en hop med beställningar på nu.
 
Personalklubben har använt dagen till planering för kommande projekt, medan vi arbetat med att bära & plocka ner. Vi har även hälsoboostat, vår vana trogen. 
Ett besök på Fröjd
(jooo, Karin, du är jättefin på bild, så jag kan visst använda den i bloggen!!)
och ett besök på Hundcafét i Hästveda, som drivs av samma Jeanette som Annies hus. Kul att se så många besökare där, så mysigt!
 
Nu får vi koncentrera oss på att jobba undan inkomna beställnigar och så planerar vi vidare för nästa steg ;)
 
 
 

Det blev halsband istället ;)

Nää, jag tänker om- igen.. 
Örhängena från igår, jag skulle ju ta ner dem i storlek idag för att få ner tyngden på dem. Jag vill ju inte att den vackra flamencodansösen skall riskera att få förlängda örsnibbar under dansens virvlar, eller att hon- hemska tanke- slår knockout på danspartnern med dem.
Men jag tyckte så mycket om formen på dem, så det kändes synd att halvera dem. Jag beslutade att istället göra ett par nya flamencoörhängen, som jag kommer att göra betydligt smalare.
 
De tidigare örhängena blir istället två olika hängen till halsband. Det ena ser ut som såhär.
 
Ja, jag vet att det kan vara lite korkat att berätta om alla dessa märkliga turer med hur ett smycke kan bli till. Det kanske verkar helt förvirrat? Lite så som jag är då, typ. Men det är faktiskt seriöst så att det ibland mognar fram hur det ville bli. I huvudet är det nu ganska klart hur de nya flamencoörhängena skall se ut och jag längtar efter att ta itu med dem med vinkelslipen.
 
I morgon skall vi plocka ner utställningen på Annies hus i Hästveda. Vi skall då passa på att ta en tur till det nya hundcafét i Hästveda, som även det drivs av samma Jeanette som driver Annies hus. Det är fler än vi som har många järn i elden ;)
 
Idag tänkte jag ni skulle få se en bild på den lille minste mannen i mitt liv. Akilles. Kan själv inte se mig mätt på honom! Så, var så goda. Titta & njut.
 
 
 

Flamencoörhängen

Idag var det dags för nästa födelsedagsbarn att firas. Systersonen, som hunnit bli hela 19 år!! Grattis! 
 
Men först var det djurrunda på morgonen. Jag gick hemom med Flipper & Macko, så de fick mumsa lite gräsmatta. Gott!
 
 
Jag har hunnit jobba lite idag också. Det var en så rolig beställning som damp in så jag kunde inte hejda mig. En Flamencodansös som ville ha ett par örhängen i Diabas. Stooora skulle de vara, inom Flamenco kan det inte bli för mycket, menade hon. Stenen skulle vara en stor sammanhängande, annars vore det enklare att inte få dem alltför tunga om man delade i flera små stenar & länkade samman med silver. 
Tänkte att jag testar att göra ett par så tunna jag vågar, för att de ändå inte skall bli för sköra. Så testar jag hur tunga de blir.
Här är första försöket.
 
Men jag tycker de blev för tunga. Om man tänker att de skall hänga & slänga under dansen är jag rädd att örsnibbarna blir allt längre efter hand ;) Så det blir omarbetning på dessa.
Swarovskikristallen uppe i örhängeskroken och silverlänken som skall hänga utanpå stenen är ok, så de får bli kvar. Men stenarna måste tyvärr förminskas, för att göra dem lättare. Fortsätter med dem i morgon.
 
 
 
 

Stendagen 2013

Stendagen blev en regnig historia. Efter alla dessa skönt soliga dagar blev det just denna dag som naturen fick sig en välbehövlig blöta. Vi fick oss en rejäl dos av den också, under Stendagen.
Allt blev blött, men tappra besökare strosade ändå runt och tittade. Det blev trevligt, trots vädret, med alla goa besökare, trevlig underhållning, god mat och duktiga hantverkare.
 
Jag hade tak på mitt stånd, men det stoppade inte så mycket när regnet satte fart.
I bortre delen av ståndet hade Svarta Bergen sitt lotteri, så jag hade trevligt sällskap hela dagen. 
 
Många besökare beundrade den delpolerade skålen med murgrönerankan som Karin Thuresson målat.
 
De tyckte det såg ut som att skålen var delvis vattenfylld, där den är polerad.
 
Många beundrade ochså Jep´s skulptur "Vidare", här närmast i bild. 
Ställningen med potatiskorgen fick hänga med. 
 
Där var flera olika duktiga hantverkare på plats. Några exempel:
 
"KnivKjell" från Osby. Han visade sina vackra knivar.
 
Christer Broding, som gjort skulpturerna "Krutgubbarna", fanns också på plats idag. Han hade med sig modellerna till Krutgubbarna, här står de inne i mitten av gruppen.
 
 
Flera andra duktiga hantverkare fanns på plats, men jag var inte runt med kameran så mycket i regnet.
 
Från ståndet hade vi kanonöverblick över scenen. Det var flera duktiga artister som underhöll. Här har vi två av dem, Pierre & Veronica:
 
De sjöng & spelade så man nästan glömde bort regnvädret!
 
Tackar för en trevlig dag!!
 
I morgon 28/7 är det öppet igen i Annies hus kl 13-16, så den som är intresserad kan se vår utställning där.
 
 

Set: Helena

OJ som tiden rusar iväg! Nu är det redan dags för Stendagen 2013. 
Kl 11-15 lörd 27/7 i Svarta Bergen, Hägghult är det full aktivitet. Hoppas många av er kommer dit & tittar på konst & hantverk, träffar konstnärer på plats, lyssnar på musikunderhållning, äter gott i restaurangen, kollar in smedjan där smederna kommer att jobba, följer med på guidningar osv osv.
 
Jag har gjort ett set som jag levererat i omgångar, efterhand som delarna blivit klara. Så jag har inte själv tidigare sett det komplett. Igår fick jag se det på bäraren. Det var häftigt att se det hela bäras av en mycket stilig kvinna. Den stela halsringen har jag hamrat ut, för att ge samma mönster som på det hamrade hänget.
 
Tackar tjusiga Helena som ställer upp & modellar!! Och fina Mi som tog bilderna.
 
Setet heter Helena & finns ivanlig ordning enbart i ett exemplar.
 
Det var en trevlig kväll med familjerna Ståhl/Lindberg/Axelsson. 
 
Idag bar det till Svängsta, där Max lille kusin fyllde 3. Här matar kalasbarnen de fina hönorna.
 
Mamma Ulla är snäll & håller jouröppet i lilla verkstaden när jag är iväg på vift. Det är väldans bra, så man kan smita iväg en halvdag såhär. 
 
I morgon bitti skall det ställas iording i Hägghult för dagens visning. Hoppas vi ses där!!
 

Set komplett.

Ljuva dagar fortsätter att komma och gå. Underbar sommarvärme att jobba i. Har haft flera kunder som velat se idag hur man polerar stenen. Dagar som denna är det ju inga problem att visa, det är ju bara behagligt med vattenduschen man får från slipmaskinen ;)
 
Dessa örhängen som jag gjorde häromdagen
 
var beställda till ett set, där det även skulle vara ett tillhörande halsband. Det har jag gjort klart idag:
 
 
Igår nämnde jag att kompisen & jag skulle träffas & äta på kvällen, medan våra gubbar var iväg med pojkarna för att fiska ett par dagar & tälta.
Vi hade en härlig kväll med god mat & rosévin. 
Idag fick vi höra hur det gått för camparna, som skulle äta sin fångst till kvällsmat igår. De var 5 st, så deras abborre mättade dåligt.. det blev visst hamburgare istället ;)
 
Sensi blev glad när lillhusse kom hem igen. Hon älskar att spela fotboll med honom.
 
Fullmånen brukar ha en väldigt uppiggande inverkan på mig, men ikväll känner jag inte av den. Trött som en lus. Sov sött!!

Utekontor

 Bästa tänkbara starten på dagen. En härlig djurrunda.
 
Sen fick Sensi finna sig i att bli schamponerad, hon hade hittat något mysigt att rulla i så hon luktade vedervärdigt. Men nu är hon nybadad & fräsch som en sommaräng.
 
 
Det ljuvliga vädret fortsätter & jag njuter i fulla drag. Flyttar ut kontoret & sitter i trädgården & plöjer igenom pappersarbete, som då blir mindre trist än inne vid skrivbordet.
 
Jag har den stora lyckan att bo granne med konstnär Mette Aarre och får därigenom träffa en mängd spännande konstnärer som jag säkert inte mött annars. I dag kom två av (numera avlidne) konstnär Jörgen Nash´s barn på besök i lilla verkstaden. Den ena boende i Framkrike, den andra i Mexiko. Spännande att höra om deras konst osv.
 
På Stendagen på lördag i Svarta Bergen kommer jag att ha med lite smycken att visa. Här ett par nya hjärtörhängen i mindre ringar.
 
 
Ikväll skall jag & en väninna lyxa till det, medan männen/pojkarna är på fisketur. Vi skall ha en slappakväll!! När hade man det senast??! Önskar er det samma!
 
 

När festen är slut & alla ljusen har brunnit ut..

När festen är slut & alla ljusen har brunnit ut..
 
DÅ kommer den mindre roliga, men ack så nödvändiga, efterbörden.
 
Nu blev det ju himla coola formationer efter alla stearinljus på caféborden, men så skall ju allt städas undan. Alla möbler i skogscafét skall bäras ut & skjutsas tillbaka, området skall städas & all konst skall plockas ner. 
Alla skyltar skall hämtas in och affisherna skall plockas ner. Osv osv. 
 
Nu har vi kommit en bra bit med det också, så snart kan man börja ta tag i allt annat som hamnat på efterkälken. 
 
Är det verkligen värt allt jobb??! 
Ja, när alla fina tacksamma kommentarer kommer känner man att det är det. T ex familjen med danska turister som hörde av sig idag & menade att ett sådant evenemang hade de aldrig upplevt i Danmark! Det värmer!
 
Och att vi fick ihop lite pengar till de sjuka barnen känns naturligtvis också fint. När allt är summerat och klart kommer vi att redovisa hur mycket vi tar med oss till Lunds Universitetssjukhus när vi levererar tavlan & Diabasspåret, som de också kommer att få. Vi placerade kanske inte insamlingsbössan så iögonfallande, så många missade den nog. Men någon gav generöst bidrag, så vi kommer att ha en slant med oss att överlämna.
 
Vi uppskattar att det var något färre besökare än vid förra årets evenemang, men det var ändå ca 300 pers, så det var riktigt bra. Vi hade ju hård konkurrens av havet som drar dessa ljuva sommardagar, Östersjöfestivalen och mycket annat som gick av stapeln samtidigt. 
 
Nu skall jag hinna sköta om mina stackars växter som fått snålt med skötsel på sistonde
Snart är första paprikan klar att skörda.
 
GulleFia har vuxit så ni kan väl knappast tro att det är hon
 
Idag var det ett fint reportage i Kristianstadsbladet. Trevligt.
 
Nu längtar jag verkligen efter att sätta händerna i Diabasskapandet igen. Beställningar skall påbörjas snarast.
Det är lite tunnt med bl a örhängen kvar, så lite nya varianter får jag sno ihop med det snaraste.
 
Och på lördag är det stendagen i Hägghult, Svarta Bergen. Missa inte den! Där blir konst, hantverk och underhållning. Serveringen är öppen. Mer info kommer längre fram i veckan.
 
 

20 Juli "Det du inte trodde fanns!!!"

Igår gick det av stapeln, evenemanget som vi (Karin & jag) lagt hela vår själ i den senaste tiden. Och när ni ser bilderna från dagen kan ni förstå att det var värt det ;) Så kul med alla nöjda och glada besökare, alla fina ord vi fick och alla goda skratt under dagens olika upptåg.
 
Vi började som utlovat i gryningen. Solen steg & lyste över en spegelblank berghåla. En mycket vacker morgon.
 
Jag plockade ut mycket av mina saker, så de fick stå ute i det fria där jag tycker de kommer så väl till sin rätt.
 
 
Även den vackra skulpturen som Jep Welsh gjort fick ståta i utemiljö:
 
 
Den heter "Vidare" Ni ser hur det polerade fortsätter vidare ut över kanten, man kan känna hur den lilla skogstjärnen går över i bäck och rinner vidare.
 
Min uppocknedvända potatiskorg fick, sin vana trogen, agera smyckesställ:
 
 
Resten av mina utealster missade jag att ta bild på. 
 
Här en bild när vi öppnat upp den vackra byggnadens dörrar & fönsterluckor på morgonen:
 
Solen steg & värmen kom med den. En ljuvlig dag. Det var trevligt att se när gästerna började fylla på:
 
 
Då kändes det tryggt att ridande polisen kom & hjälpte oss hålla reda på de parkerande bilarna, så vi höll en säker trfiksituation under dagen. 
 
 
Kl 10 gick vi första drakguidningen. 
Under tiden förberedde textilformgivare Vera Frederiksen de fina modellerna för första modevisningen som gick av stapeln kl 11.00
I den speciella miljön passade Veras fantastiska kreationer in så bra. Med hög musik strömmande ur högtalarna gick modellerna längst med catwalken som om de aldrig gjort något annat.
Några foton lyckades jag få, tyvärr blev flera suddiga så det blev ingen ensam bild på Tiffanie. Men här några exempel på de häftiga kläderna:
 
Sigrid J & Anna
Mimmi
Lilly
Malin
Sigrid J
Anna
Lilly
Sigrid G
Längst in till vänster står Vera själv & berättar om sina kreationer. Sen i tur & ordning:
Sigrid G, Anna, Sigrid J, Malin, Lilly, Mimmi och Tiffanie
 
Dagen fortskred, många trevliga gäster kom & gick. Cafét var välfyllt
 
Cafépersonalen hade fullt upp med att göra kokkaffe & servera kakor & bre frallor. Men här har jag minsann lyckats fånga caféansvariga mamma Ulla i en liten paus, med händerna i fickorna ;) Det var inte många sådana stunder hon hade under dagen. 
 
 
Lite skön dragspelsmusik bjöds det på bitvis i cafét
 
 
Man kunde se på Rudolf Germeroths handgjorda runstenar, yxa, svärd & annat vackert i sten.
 
 
Man kunde träffa Núala med hennes ljuvliga vänner
 
 
En Drakjägare dök upp, som dessutom gärna stämde upp i spontansång. Men han jagade naturligtvis bara ikapp Drakarna för att se dem, de är ju fridlysta!
 
 
Inne i byggnaden fanns konst av Mette Aarre, Karin Thuresson & Lindberg Diabas & silver.
 
 
Den stora draktavlan, som tillsammans med ett av de stora fossila drakspåren nu skall flytta till barncanceracdelningen på Lunds universitetssjukhus fanns för beskådan.
 
 
Mera tavlor, smycken, ljusstakar mm av Karin & mig:
 
Tre rykande färska handsmidda ljusstakar av Mats Näslund
 
 
Och när klockan blev 13 var det dags för nästa modevisning.
Efter den, kl 14, körde vi andra rundan med Drakguidning. 
Vi berättade om alla fynd vi gjort, visade spår, olika fossiler, bon, rekonstruktionsbilder mm. Här får några av barnen som gick med hjälpa till att leta fram ett drakspår i Diabas under mossan:
 
 
Här hittade de ett spår av en liten skogsdrakeunge.
 
 
Avslutningen på drakrundan var vid det stora boet vid skrotstenshögens fot. 
Här kommer drakmamman smygande fram på bergets topp, när hon började morra & publiken höjde blicken var det flera som hoppade högt ;) 
 
 
Här reser hon sig & börjar ryta, då är det dags att SPRIIIINGA
 
 
Drakrundan blev uppskattad & vi fick göra flera extrainsatta rundor på begäran under eftermiddagen & kvällen. Det gjorde vi så gärna! 
 
Kl 15 började barnen samlas för att lyssna på sagotanten Sandra som berättade draksagor. Ser ni att Núalas sörta drake Baldur ville sitta med & lyssna.
 
 
Framme vid transformatorn samlades ett gäng spelglada besökare och stämde upp i en spontan jamsession. Härligt!! Här svänger det, skall ni tro!
 
Drakjägaren hittade sötaste draken Baldur och de blev genast vänner.
 
 
Kl 17 kunde man höra drakens lockrop från skogen och draken uppe på berget dök upp för att svara.
 
Och när klockan närmade sig 19 samlades besökarna framme vid hålan, för att ropa fram sjöodjuret. Det var många som ville se
 
Några modiga klättrade ner en etage för att se bättre
 
 
Efter en tjusig trombonfanfar som ljöd stämningsfullt ut över hålan kom sjöodjuret simmande.
 
 
Och minsann, i år hade den fått en unge som dök upp, plaskande & hoppande, alldeles sjövild. Jag lyckades inte riktigt fånga den på bild. Den morrade & busade på, medan mamman gled fram över hålan.
 
 
Efter den upplevelsen samlades många för en kopp stärkande kokkaffe igen
 
 
Skymningen föll, nya besökare kom, en sista extra drakvisning & sedan blev det grillning.
 
 
Ett par trubadurer spelade vackert för oss.
 
 
Till slut var det bara kandelabrarnas sken och den stigande fullmånen som lyste upp omgivningen.
 
 
Det är svårt att återge, men en liten bild av dagen har ni i alla fall fått.
 
Jag vill tacka alla som hjälpt till så jättemycket. Det var många som på olika sätt bidrog, så istället för att räkna upp alla får ni en kollektiv jättekram allihopa. Tack, alla underbara människor!!
 
Och naturligtvis jättetack till alla medverkande & till besökarna, utan er hade det ju inte blivit något. Tack för ert stöd till insamlingen till de svårt sjuka barnen. I mitten av augusti kommer vi att åka till Lund för att överlämna pengarna, tavlan och Diabasdrakspåret.
 
Och Karin. TACK!! Det är bara ur det samarbetet sådana evenemang kan växa fram!
 
Nu får vi ta tag i alla annat som blivit lidande & eftersatt under arbetet med förberedelserna ;)
 
 

Nattvak..

Idag kom härliga Mette Aarre med sin färgsprakande konst.
 
 
Mina smycken har fått sällskap av Karin Thuressons fantastiska målningar, många på temat "Det du inte trodde fanns.."
 
 
Mina större alster sätter vi ut först i morgon, de kommer att stå ute längst med promenadrundan.
Ni kommer också att kunna se en skulptur av Jep Welsh, den kommer också att stå ute längst med "Drakrundan".
 
Karin snickrade ihop en kanonbra ställning till sina vackra vykort, som nu också är på plats
 
 
Mer av Karins konst, och mitt Diabas/silversmide. Ser ni mannen på fotot framför den stooora Diabasskulpturen som han gjort? Det är Hjalmar Råstorp, konsnären som bodde i transformatorn och som givit den dess utsmyckning. Skulpturen, föreställande Fabian Månsson, finns nu på Hasslö.
 
 
Fler exempel på Karins målningar:
 
 
 
Mycket mer finns att se på plats.
 
Rudolf Germeroth har satt upp sitt tält & förberett där han kommer att visa sina underbara runstenar i olika modeller & former.
 
Vera Frederiksen ansluter i morgon bitti med sin egendesignade & tillverkade kollektion unika kläder. Då kommer även de fina modellerna som ställer upp & visar kläderna.
 
Draken, trollet & sjöodjuret är redo. 
 
Sagotanten är klar med sin lilla sagoväska.
 
Musik i många former kommer att bjudas under dagen.
 
Skogscafét börjar komma på plats.
 
 
Det kommer att erbjudas kokkaffe, hembakade kakor & frallor och man kommer att kunna köpa på plats nygräddat tunnbröd, gjort på panna på elden.
 
Efter förra årets problem med sönderslagna skulpturer & annan skadegörelse vid nattligt besök kommer vi i år att vara försiktigare med att lämna platsen obevakad..
 
 
Natti, natti ;)
 
Och i morgon blir det tidig uppstigning, för att slå upp portarna i gryningen.
 
Välkomna!!
 
 
 
 
 
 
 
 

Medtag flytväst ;)

Vi får mycket frågor ang tider för lördagens evenemang. 
Här kommer programmet för "Det du inte trodde fanns":
 
Kl 10.00 Drakguidning
Kl 11.00 Modevisning
Kl 13.00 Modevisning
Kl 14.00 Drakguidning
Kl 15.00 Sagostund
Kl 17.00 Lyssna till Drakens lockrop
Kl 19.00 Var med & locka fram Sjöodjuret i Berghålan
 
Konst, hantverk & café finns under hela tiden- öppet från gryning till skymning.
 
Vädret ser ut att bli fantastiskt. För er som uppskattar ett svalkande dopp är det mycket fint vatten att bada i i berghålan. Men den är inte helt barnvänlig.. Flytväst kan vara bra om man är osäker simmare. 
 
Max demonstrerar hur vackert det är att bada i hålan.
 
 
Sensi tycker också om att kasta sig i böljan den blå.
 
 
Se, en så vacker omgivning!
 
 
Efter badet tog vi en promenad i området.
Vi hittade ett stort bo med ett ägg i:
 
 
Men vi fick väldigt bråttom därifrån när vi hörde ett rytande uppifrån stentippens topp:
 
 
Kom på lördag, så får ni se ;)
 
Men det blir ju också en stor mängd konst & hantverk att beskåda. Ni skall få se Karins & mitt gemensamma byråprojekt:
 
 
Rudolf Germeroth kommer att visa riktigt häftiga runstenar i bl a Diabas.
Vera Frederiksen kommer att visa sin kollektion med fantastiska kläder.
Mette Aarre kommer att visa fantasifulla kollage och färgsprakande emaljkonst.
Karin Thuresson har med sina ljuvliga målningar.
Det blir smycken & annat från Lindberg Diabas & Silver.
Ni kommer också att få se en underbar Diabasskulptur av Jep Welsh.
 
Cafét erbjuder hembakade kakor och frallor.
 
Skogstrollet kommer att dyka upp då och då, kanske bjuder det lite spontansång också ;) 
 
Olika musiker kommer att höja stämningen.
 
Núala kommer att hälsa på med sin drake Baldur.
 
Det blir en dag med sagolika upplevelser för liten som stor!! Välkomna!!
 
 
 
 

Skylttillverkning pågår.

Idag har jag gjort fler skyltar. Vi vill ju göra det enkelt för er att hitta oss ;)
 
Denna typen av Drakspår skall ni följa från Lönsboda, för att hitta ut till utställningen på lördag.
 
 
På fredag är det stort Bilbingo i Lönsboda, dit jag hört att det brukar komma mycket folk. Tänkte att där MÅSTE vi ju ha en stor skylt. Så har jag gjort en till det ikväll. 
 
 
Och så fortsätter bakandet till cafét. Hembakat, på egna ägg, det kan ni väl inte tacka nej till ;)
 
 
 
Här har vi hela familjen höna samlad, de som så flitigt förser oss med extra goda ägg.
 
 
Prognosen för lördagen ser lysande ut!
 
 
Idag har solen också lyst på oss. Jag har varit med Max & kompisen vid berghålan, de ville bada. Sensi kastar sig i också, så klart.
 
 
Vi pratade lite med sjöodjuret, men hann inte få med honom på bild. När jag fick fram kameran var det bara hans kompisar kvar.
 
 
Kristianstadsbladet skriver om evenemanget på fredag & sen kommer de ut & gör ett reportage på plats på lördag. Toppen!! Norra Skåne hade en jättefin artikel i veckan om evenemanget, Commersen skriver på onsdag (jag var tyvärr för sent på det med att skicka ut "pressreleasen" för att få det med där innan lördag). Vi tackar & bugar för hjälpen att sprida infon, så att många besökare kan komma & ha kul tillsammans med oss, titta på konst & hantverk, överraskas av Drakar & sjöodjur, lyssna på saga, gå på vårt skogscafé osv osv. Vi hoppas få in en god slant att skänka till arbetet med att uppfylla svårt sjuka barns drömmar!
 

Drakar & annat..

Saker & ting börjar falla på plats. Troll, drake, sjöodjur, musik osv osv klart.
Nu återstår att sätta utställningen, möblera cafédelen & baka klart. Och göra klart några alster till som skall med på utställningen.
Vi hittade ett drakägg som vi lyfte upp för att titta på idag.
 
 
Men det skulle vi inte gjort. Där kom en våldsamt uppretad Drakmamma & vrålade åt oss att inte röra hennes ägg. Bäst att inte reta dem för mycket.
 
 
Vi blev intervjuade av Commersens tidningdschef idag. Vilket härligt sammanträffande att hans morfar var den store Disponenten för Gylsboda stenbrott som bodde i den ståtliga Disponentbostaden bredvid vårt hus. Så det blev lite sightseeing dit, till stenbrottet & så till transformatorn där vi berättade om lördagens evenemang. Kul!!
 
Här ett par örhängen som ni kommer att kunna se på lördag.
 
 
En turisttät dag har det varit. Mycket besök i lilla verkstaden. Lite förvånade blir kanske besökarna av att mötas av div drakar & andra oknytt som camperar i trädgården inför lördagen..
 
Nu skall jag återgå till bakandet. Vi vill ju kunna erbjuda ett dignande café när ni kommer!!
 
Påminner om programmet för lördagen:
 
 
 

Fullt ös

Nu skall vi se om ni ser någon skillnad..
Här är visserligen lite nytt stuk på hänget, med urgröpt Diabashjärta med polerat hörn, men det var inte det jag syftade på.
Jag har provkört min nya fina kamera ;) Ser ni?! Nu kan ju inte jag något om att fota, men nu finns i alla fall förutsättningarna, eftersom våra underbara grannar har försett mig med en ordentlig kamera. Toppen! Nu skall jag öööva!
 
Jag var väldigt modig & vågade mig fram för att prova den på en av våra andra grannar. Den tycks bo med hela sin stora familj strax utanför vår tomt. Visst är den vacker!? 
 
Mycket bakande blir det inför lördagens café.
 
Då är det tur att pyttorna sköter sig. Nu har jag hittat Majas gömställe också, dit hon går & värper i uthuset. Tittut!
 
Vi har jobbat lite med sjöodjuret idag. Nu sitter kommandon finfint inför lördagen. Lockar vi med slata pinnar så kommer han simmande.
 
Svårare är det med de landlevande drakarna. Men nu ser det minsann ut som att ni har chans på att få en skymt av en sådan också på lördag!! Vi såg ett mycket ovanligt exemplar idag..
 
Även om det är mycket jobb med det hela kan ni nog föreställa er att vi har ganska roligt under tiden.
Lägg särskilt märke till jättens oerhört skräckinjagande huggtänder ;)
 
I morgon fortsätter vi med förberedelserna. Och Commersen kommer för att göra ett reportage. 
 
 
 
 
 

Byafest

Igår gick den årliga byafesten i Gylsboda av stapeln. Alltid lika trevligt. En härlig blandning av goa & glada människor. 
Vädret var fantastiskt, precis så som vi beställt till nästa lördag också.
Max & kompisarna tog ett kvällsdopp i Bergahålan. Inget sjöodjur syntes till. Men nästa lördag skall ni få se på annat!!
Senare på kvällen värmde elden gott. Gylsboda by night ;)
 
Idag har vi fortsatt att sätta upp skyltar, nu är de spridda vida omkring. Jag la till min hemsidesadress på de sista, där man kan läsa mer om evenemanget under "Detta händer".
 
 
 
Med god hjälp av våra utställningskollegor har vi nu fått hem sakerna från Karlskrona, så vi kan fylla på till lördagens utställning. Transformatorn är vädrad, golvet sopat & allt klart för att flytta in en ny utställning.
Här tar vi en liten paus i arbetet.
 
Jag började dagen med att baka till lördagens café och jag tror att avslutningen på dagen får bli den samma, mera bakande. Tur vi har våra kära hönor som förser oss med goda ägg till baket. Än värper inte lilla Gulle Fia, men om någon månad kommer hennes bidrag också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sjöodjursmatning kl 19.00 den 20 Juli..

Vi har ju utlovat sjöodjursmatning kl 19.00 den 20 Juli.
Det förpliktigar ju endel.. Vi måste ju se till att djuret är så väl tämjt så att det verkligen kommer när vi kallar.
Vi har jobbat länge på att locka fram det & hela dagen idag har gått åt till att jobba med sjöodjuret..
Men nu vågar vi lova att ni kommer att få träffa det.
 
Se här hur det kommer forsande fram när vi ropar på det:
 
Vad säger ni, visst är den cool när den äntligen kommer fram & visar sig?!
 
Här ser ni den komma glidande i solnedgången, innan den dök & försvann för att tillbringa natten på botten i Berghålans djup. För er som brukar bada där finns det ingen anledning till oro. Den har inte visat någgra tecken på aggresitvitet, så länge djuret och dess omgivning behandlas med respekt. Det morrade och skickade ut rökpuffar ur näsborrarna när den såg hur ett sällskap slängt ölburkar, petflaskor & pappersskräp när de varit & badat. Men om vi bara sköter oss så gör djuret det också. Kom med och bekanta er med det den tjugonde ;)
 
 
 
 
 
 

Diabug

Diabug är färdig. En helpolerad skalbagge i Diabas. 
 
 
Förskräckligt lång tid tog han på sig att födas fram, men jag tycker att han blev ganska söt, så det var värt tiden ;) 
 
Två stora träskyltar till utställningen är klara. Skall placeras ut i morgon.
 
 
Och ytterligare två skyltar av denhär varianten är klara för utplacering.
 
 
Ett skönt avbrott i arbetet blev det med en grillkväll med goda vänner vid berghålan.
 
 
 
 

Affischen

Förmiddagen tillbringade vi med arbete inför "Det du inte trodde fanns..." evenemanget. 
Först lite pyssel med att tämja sjöodjuret..
Sedan söka upp en lämplig saga till sagostunden (blir kl 15.00).
Den kommer att bli passande till temat för dagen. Små figurer skall ordnas för att levandegöra den vid berättandet.
Skyltarna är under arbete.
Bakandet är påbörjat lite smått.
Vi efterlyser ytterligare ett par modeller till modevisningen, hör av er till oss om ni vill vara modell. Tack.
Olika väsen skall vidtalas för att på olika sätt medverka ;)
Affischerna skall spridas (något vi är mycket tacksamma om ni vill hjälpa oss med)!
Min dator vill inte visa filen med affischen här, så det får bli ett halvtaskigt foto på den istället.
 
Lite mys med djuren måste ju också hinnas med mellan varven. Gulle Fia & Tilda mamman står här & filosoferar.
 
 
 

Kungakedjan

Åh, så fin Rebecka Creates bild blev av halsbandet jag gjort:
 
En kungakedja med polerad oval Diabaskula. 
 
Det var heeelt omöjligt när jag försökte fota den själv, blev bara en massa blänk. Så TACK för hjälpen!!
Nu är smycket lämnat till kund.
 
Jag hoppas att ni hinner njuta av desa underbara sommardagar & kvällar. Även om vi jobbar mest hela tiden njuter jag i fulla drag av sommarvärmen. Gött!
 
Idag har vi haft fint besök vid transformatorn. Norra Skånes härliga reporter var ute & tittade på våra drakforskningsresultat.. Så håll utkik i Norra Skåne den närmaste veckan ;)
Vi fikade vid Karins & mitt "prototypbord" vid transformatorn, medan vi berättade om alla spår & annat som vi hittat. Och om 20 Juli.
"Det du inte trodde fanns" heter evenemanget.
 
Försöker lägga in affischen här till evenemanget, men lyckas inte. 
Kanske i morgon?
 
I övrigt har det varit polerande på min Diabasbagge "Diabug". Fortfarande inte klar. 
Kanske i morgon?
 
Jag återkommer ;)
 
 
 
 
 
 

Inför 20 Juli

Har fortsatt slipa fram formen på Diabasbaggen idag. Hade lite tur när beläggningen på slipstiftet plötsligt bara släppte. Tur att det inte hamnade i ansiktet, det var mest bara tummen som fick sig en omgång.
 
Så var det ju dags att börja röja kring Transformatorn idag. Mats röjde & jag drog ris. 
 
Och se vad jag hittade när jag skulle slänga ris in i skogen
 
 
 
Tog med hela skörden till systern i Älmhult, istället för en blomma ikväll. Det blev uppskattat- och så slapp jag den tråkiga delen, att rensa.
 
Varmt & skönt var det att gå & röja idag. Max hade med Sensi & de blev badsugna. Jag stod över, men visst är det härligt att bada i det klara vattnet i berghålan. Det var bara inte riktigt tillräckligt varmt för mig idag. Men här ser ni de som inte tvekar att kasta sig i ändå.
 
 
 
 
Såhär snyggt & prydligt blev det när vi var klara.
 
 
Känns skönt att vi är igång med förberedelserna, så allt skall vara klappat & klart till öppningen i gryningen den 20 Juli!
 
Sagotanen är också klar nu. Det kommer att bli en ny variant som vi är säkra på att barnen kommer att älska. Kl 15.00 är tiden som alla barn skall lägga på minnet. Eller föräldrarna, kanske. 
 
Vi tänkte att området skulle vara inbjudande inför morgondagen, då vi får fint besök av en journalist som vill se mer av alla drakspår & annat som vi hittat. Såg minsann ännu ett litet sländdrakebo idag, detta med rester av kläckta ägg i botten.
 
Max lycka var gjord nör han fick ut & provåka fin mc ikväll. Men det såg verkligen inte bekvämt ut!
 
 
I morgon är det Järnets dag i Svarta Bergen. Då kan ni prova på att smida, det kommer att vara full fart i smedjan. Mats har värmt upp idag i ässjan här hemma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Örhängen

Härlig dag med strålande solsken, utejobb hela dagen lång. 
 
Känner mig liiite som en hamster med min svullna kind, men min rara familj tycker det är klädsamt- det fyller ut så jag blir mindre rynkig menar de ;)
 
GulleFia hälsar. Livet leker. Gott om smaskiga baggar & annat.
 
När jag såg hönsen fånga baggar idag blev jag lite sugen på att göra en Diabasbagge. Började på en så smått. Men återgick ganska snart till beställningarna som måste göras klara först.
Ett par örhängen är nu klara för leverans.
 
Ikväll har vi påbörjat förberedelserna vid gamla Transformatorn, inför 20 Juli. Vi har ju sett att det är många väsen i rörelse där, så vi skall se om vi kan fånga deras spår i sanden. Och just sand fanns där ju inte precis. Men det har vi åtgärdat nu, så nu återstår det att se vad där blir för spår när vi lockar med div godsaker.
I morgon fortsätter vi.
 
 

Teckna djur

Teckningskursen i Santatorp gick av stapeln i strålande solsken och de duktiga deltagarna strålade ikapp med solen med sina verk ;)
 
Här introducerar Karin deltagarna i tekniken att skissa djurets former
 
Efter övningar inne från bilder på djur var det dags att gå ut & göra snabbskisser av levande djur.
 
Först grisar, där dessa små gullegrisar kunde fått mig att stanna kvar hela dagen!
 
Här skissas det grisar
 
Sedan vidare till häst och får
 
 
och så kossorna som poserade så snällt
 
 
Efter lunchen plockades färgpaletten fram och vackra djur växte fram hos deltagarna.
 
 
Här en vacker sältavla i blyerts
 
 
Det var roligt att se så duktiga deltagarna var. Alla hade en vacker djurtavla med sig vid dagens slut. Och förhoppningsvis en mängd nyvunna idéer för fortsatt arbete med penna och med pensel. Tack för en trevlig dag!
 
En stund på slutet fattade även jag pennan och satt & grovskissade lite..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sådär..

 Nä, ikväll är jag minsann inte vidare kaxig. Mååånga käkoperationer har det blivit genom åren för att rätta till ett medfött fel. Jag inser hur lyckligt lottade vi är här, som kan få den proffsiga hjälpen. Dagens ros till specialistkliniken i Vä!! 
Men man mår lite sisådär i alla fall efter ingreppen. Eftersom det öppnas upp till bihålan får man förhållningsregler med nsyningsförbud mm. Är ni medvetna om hur mycket man nyser, utan att vara det minsta förkyld?! 
 
I morgon är det teckningskurs i Santatorp. Vi är mycket tacksamma över raderna i Norra Skåne, som gjort att det kommit in fler anmälnigar under dagen! Nu har vi en härlig blandning i alla åldrar. 
Karin lägger sista handen vid handledningen ikväll, jag kör upphämtningsheat i morgon bitti och hämtar upp deltagare innan kursstart kl 09.00. Kaka till emkaffet är just klar i ugnen.
 Nu skall jag lyda doktorns ordination & ta det lugnt resten av kvällen ;) 
 
Grannarnas små gull är nu så stora att det är full fart på dem när de busar runt. Här en som gärna ville vara med på närbild: "Plåta mig, kom igen, jag vill vara med, kolla vad söt jag är" 
 
GulleFia är inte heller helt enkel att fånga på bild när hon springer runt & fångar insekter om dagarna. Men på kvällen när hon flugit in för att natta sig går det bra att fånga henne på bild.
 
 
Jag har börjat se ett mönster med denna typen av hängen. De verkar väldigt populära nu. Får ta ett ryck & göra ett gäng nya varianter så fort jag hinner.
 
Nu laddar vi för morgondagens kurs & efter den lägger vi allt krut på förberedelser till 20 Juli. 
(och på beställningar)
 
 
 
 
 
 
 
 

Skogstroll & eviga blomster

Personalklubben har rekat av området kring Gylsbodas gamla transformator idag, nu vet vi var catwalken skall vara, vart vi skall gå Drakguiderundan, var vi skall försöka locka in sjöodjuret osv, osv. Nu har vi ju förresten ett skogstroll också på gång, som smyger omkring här i backarna.
 
Jag har även fått lite marknadsföringsrådgivning idag. Intressant med nya infallsvinklar & tankesätt. 
 
Sen plockade jag ut alla maskinerna & skulle dra igång dagens produktion. Och vad händer då?
Det duggade ganska tätt, kan vi väl säga..
 
Svensk sommar. Lika bra att se till att det blommar inne, året om ;)
 
 
 

Diabasskål & Åhus beachsoccer

Idag har det varit stängt på Lindberg Diabas & Silver.
Jag har kört en bil med fotbollsgrabbar till Åhus beachsoccer. Jag som aldrig intresserat mig för fotboll måste säga att det genast blir mycket intressantare när sonen är med ;) Det var superroligt att se! De är så duktiga, oj som de kämpar!
De var nog inte helt nöjda med sin fjärdeplats, men jag tycker de skall vara stolta över sin insats, vilken härlig kämpaglöd!
 
Här skall ni få se något vackert. Jag har problem att hinna med att göra bl a skålar. Nu har skicklige Diabasskulptör Jep Welsh tillverkat några som vi säljer, så nu kan vi bl a erbjuda denna skönhet till försäljning. Först till kvarn ;)
 
Den heter "Overflow". Poleringen flyter liksom med över kanten. Mitt foto gör den inte riktigt rättvisa. Härligt att han använder det hantverk han är så bra på och hjälper till att sprida hur fantastisk Diabasen är, så fler & fler får upp ögonen för den.
 
Och så en bild på vår nye inneboende i uthuset. Innanför trädgårdsredskap & bråte sover den på förmiddagarna, sen lufsar den ut & mumsar sniglar & annat igelkottegodis. 
Titta bara, så söt man kan vara!

Uppskattade gåvor

Halvtrist väder för sonen & kompisarna som är på storturneringen i Åhus. I morgon är det min tur att vara chaufför dit. Beställer sol & värme då, tack.
 
Vi lyser upp dagen med ett blommande silverarmband med mattpolerad Diabasmitt ;)
 
Hönsen trivs med den frodiga grönskan som finns överallt kring dem nu. GulleFia stoltserar runt i sällskapet, men håller sig alltid nära Tildamamman.
 
Fina Macko ville flika in & säga hej idag ;)
 
Personalklubben har sammanträtt idag, för planeringsarbete. Vi har lagt upp schemat inför lördagens kurs i att teckna djur. Det blir en kul dag med teckningsövningar & annat, hör av er om någon mer vill vara med!
 
Och så har vi planerat för utställningen den 20 Juli i G:a transformatorn i Gylsboda. Det kommer att bli en händelserik dag!!! 
"Det du inte trodde fanns" blir namnet. Modevisning, drakguidning, sagostund, konst, hantverk, café och en massa annat spännande kommer ni att få uppleva under dagen. 
Del av intäkterna kommer att gå till att stödja arbetet med att uppfylla svårt sjuka barns drömmar. Som en del i det har Karin & jag kontaktat sjukhuset i Lund, dit vi skänker en stor Draktavla som Karin målat
och mitt "fossila Drakspår i Diabas". 
Jätteroligt att de blev så glada & tacksamma, härligt att kunna göra gott genom vår konst/hantverk. Vi hoppas att barnen skall sporras till att använda fantasin, känna hopp och glädje.
 
 
 

Taggig besökare

Sensi har haft lekkompis idag. En mycket rolig, entusiastisk och livfull sådan ;) 
 
När Sensi pausade i skuggan fortsatte Alfons ivrigt undersöka omgivningen. Kolla här var något spännande, vad hittar Max på, tycks han undra från sin högt uppsatta position..
 
 
När jag skulle ge hönsen mat visade Sensi ett ovanligt stort intresse för det lilla redet hönsen själva har fixat till i skjulet. Jag tittade efter och såg denna lilla myspys som rullat ihop sig för en tupplur 
 
 
Så roligt!! Har inte haft igelkottar i trädgården på många år. Så välkommet!! 
 
Idag fick vi trist besked om att turistgurun Anita i Osby erbjudits fortsatt tjänst när kommunen tar över- med att sälja biljetter till resenärerna.. Naturligtvis tackade hon nej, så nu känns det väldigt svajigt med hur fortsättningen kommer att se ut. Det har varit en trygghet för oss medlemmar att veta att där sitter en riktigt eldsjäl som slår knut på sig för att på bästa sätt sätta spotlighten på Osby kommun för att locka turister. Vi har sett resultat med en stadigt ökande turisttillströmning. Men hennes potential kommer säkert att komma till sin rätt någon annanstans framöver.
 
Nu har jag lämnat ut mycket av mina alster till två olika utställningar, så nu gäller det att fylla på med nytt så här finns ett urval i lilla verkstaden också. Här ett nytt hänge: