Kossor & anndra djur

Det ÄR vår i luften idag! Jag är alldeles säker, jag känner det tydligt. Ja, ja, jag VET att det kommer att bli bakslag & jag visst blåser det som tusan ute, men ändå. Den är på väg. Gött!!
 
Ikväll börjar silversmidet igen. Torsdagskvällar är högtidskvällar, helt vigda åt silversmidets ädla konst. Ikväll skall det blir ett älghuvud, har jag tänkt mig. Ett lite roligt älghuvud i silver med stor Diabasmule.
 
Eftersom det blir mycket djurteman på årets utställningar är det mycket djur som figurerar i tankarna. Här ett par exempel på våra målade hängen, där Karin Thuresson stått för målningen:
 
 
 I måndags på keramiken började vi på mer som skall passa in på temat. Jag började på en liten keramikkossa som står på tork nu för vidare bearbetning nästa vecka.
 
Idag har stackars sjuke sambon varit hos doktorn. Eftersom jag visat så bristande förståelse hoppades han på bättre förståelse på läkarstationen, där han säkert skulle få pencillin mot hans förmodade lunginflammation..
Ack så besviken han var när han kom hem utan medicin- det finns ju inte så mycket medikamenter mot förkylning ;)
 
 
 
 

Heldagskurs planerad!

Redan nu kan ni anmäla er till vår första heldagskurs, där ni ges möjlighet att träna på grunderna i att teckna/måla djur. Konstnär Karin Thuresson & jag kommer att ha kurserna i det stora, ljusa & vackra fårhuset i Santatorp. Det är lätt att fånga inspiration där bland gårdens alla djur. Material, för- och eftermiddags kaffe samt lunch ingår. Allt detta för 600 kr. Inga förkunskaper krävs. 6 Juli kl 9-17. Antalet deltagare är begränsat och till vår stora glädje har kursen redan börjat fyllas på, så är ni sugna går det bra att kontakta mig eller Karin Thuresson, så skriver vi upp era namn. Djur är väldigt roligt och inspirerande att teckna!!
Ja, de är väldigt inspirerande att vara tillsammans med över huvud taget. Jag blir alldeles uppfylld av glädje tillsammans med dessa underbara varelser.
Ni förstår hur man smälter för dessa skönheter. Längst till höger står min ljuvliga lilla favorit. Idag har jag gosat med henne & gett henne mat på lilla nappflaskan. Jag är så tacksam för att jag får ta del av detta!
I övrigt har det varit arbete i lilla verkstaden, möten med trevliga kunder & några raders skrivande till boken. Skall ta ett litet ryck till med den ikväll.
Det ser ut som att sambon sakta blir bättre från sin förfärliga influensa (som han ser det, jag tycker väl mer att det varit en ordentlig förkylning..) Idag har han övergått från att ligga & stöna i soffan till att bitvis sitta & stöna om hur dålig han är. Det är alltså ganska skönt att försvinna ut i lilla verkstaden & jobba!

Många järn i elden

Nu duggar projekten tätt. Det blir lätt så när vi spånar, Karin & jag..
Flera utställningar är nu spikade för sommaren.
 
Kurser planerar vi också. Endagskurser för nybörjare. Som vi planerat nu blir det en med djurporträtt, en med naturstudier, en med tovning och en med att binda kransar & kronor i gräs & mossa. Det kommer att bli heldagskurser med lunch & fika inkluderat. 16 deltagare per tillfälle finns det plats för.
Men det blir först framåt sommaren, så vi kommer att komma ut med datum i god tid. Hoppas & tror att vi får roliga dagar tillsammans!
 
Och så är det ju bokprojektet. Det fyller min skalle en hel del. Jag dras till det stora flyttblocket när hunden & jag är ute & går, det liksom vill berätta sin historia. Idag var det vackert dekorerat med rimfrost.
Dessutom finns det en nästan färdig saga som Karin illustrerat mycket vackert, som vi skall bearbeta lite till i texten. Den kommer att passa väl in till sommarens utställning på temat folktro.
 
Så jag har alltså massor av saker jag borde ta itu med. Tävlingsbidraget till årets nässelfrossa inte att förglömma. Ett helt gäng med beställningar. Bokföringskrachen som inte är löst. Osv, osv.
 
Men vad gör jag då. Naturligtvis något heeelt annat. Fast det är ju saker som behöver göras det också. Har fått frågan efter en lite annorlunda ring. Den kände jag för att mixtra med idag. Vill ni se?
 
Det är lite många järn i elden nu, men det är ju kul med full rulle.
 
Sonen är piggare idag. Sambon är det värre med, suck. Han är mycket förnärmad över att jag har roligt åt hur ömklig han är. Jag borde ju förstå hur förfärligt dåligt han mår av sin hemska feber & förkylning, stackaren.
 
Förresten, jag skulle inte ropat hej angående telefonen som vi fick tillbaka i julas efter ca 6 månader utan telefon. Nu är den ur funktion igen.


Älva/insekt

Idag är sonen lite piggare, men inte ens när han hade över 40 graders feber var han i närheten av att vara så dåig som hans pappa är idag. Huvaligen vilket pustande & stånkande som hörs från soffan under filtar & täcken.
Vi har fått förklarat att vi inte förstår hur sjuk han faktiskt är.
Då får vi kolla, tyckte sonen & hämtade feberterometern. 37,6 grader visade den..
 
Själv har jag inte kollat, men jag är på benen i alla fall ;)
 
Förmiddagens veterinärbesök gick galant, grannens hittekatt skötte sig så fint så hos farbror doktorn.
 
Jag har funderat på årets utställningar & våra olika teman. Mycket handlar om djur och om folktro. Så jag tänkte att man kanske kunde göra en stiliserad älva som kan vara lite som en slända också. På en mattpolerad Diabas graverade jag in & fyllde i med silverfärg.
 
Nu får jag ladda upp med tevatten & annat så de stackars sjuklingarna klarar kvällen här,  jag skall åka med Karin iväg & keramika.

"Biten"

Idag håller vi sjukstuga här.
Sonen började med hög feber i fredags kväll, sedan har vi hängt på. Nu har sambon också blivit dålig & det må jag säga att då är det inte kul. Han blir alltid lite sjukare än andra.. Oj, oj, oj en man med feber & förkylning. Suck.
 
Lyckligtvis blir jag inte SÅ sjuk. Jag har suttit & skissat lite på saker att göra på keramiken. Mera djur skall det bli.
 
Ett par beställningar som borde varit gjorda för länge sedan har jag fått klara idag. Denhär är särskilt kul, där beställaren har ett flingsaltkar som det står "SALT" på & så drömde hon om ett liknande fast större kar som det stod "BITEN" på, till sockerbitar. Så då fick det ju bli ett sådant ;)
 
Så har jag gjort klart ett mindre saltkar också, utan text.
 
Nu skall jag ta en kopp hett vatten med citron & honung & försöka bli lite piggare till morgondagen. Kan ju inte missa keramiken som är på måndagskvällar. Och så har jag lovat grannen att hjälpa henne ta hennes katt till veterinären. Det kan nog bli intressant, med en vuxen katt som aldrig åkt bil.. Men det skall säkert gå bra, så både kisen & vi kommer hem välbehållna.

Hänge

Gårdagens heldag på turistbyrån var en pärs. Mycket folk & många nya frågeställningar..  Och jag känner mig fortfarande inte varm i kläderna med alla varianter på månadskort & annat som skall ställas ut. Efter lunch var det i alla fall en lättnad när jag inte längre var ensam i bygget utan hade någon att fråga när det blev kryss i skallen. Puh. Känns som det blir det mycket oftare nu än förut, börjar man månde bli gammal? Fast doktorn säger att jag kan skylla på min whiplash skada, så då gör jag det.
 
Sonen skulle på disco i Osby med kompisarna i går. Jag skulle åka hem med samma buss som de anlände med till Osby. Detta hade han funderat på & på morgonen fick jag stränga order om att jag INTE fick vara pinsam när vi möttes. Suck. Nåja, han sa i alla fall hej så jag får väl vara glad för det då.
 
Frukostgästen har blivit stammis här i trädgården.
 
Idag har det varit hökörande på schemat. Sonen har åkt på hög feber & förkylning, så han var inte behjälplig.
 
Lite pyssel i verkstaden har det också blivit. Nu har jag satt en elektronisk musskrämma där ute. Det har varit invasion med möss i vinter & de är inte vidare tacksamma för att jag inte vill döda dem. De förstör som tusan & bajsar som jag vet inte vad. Skall bli intressant att se om de väljer en annan boning nu.
 
Här ett hänge med mönstrad silverplatta & rå Diabas.
 
 
 

En ängel till

Inga framgångar med bokföringsprogrammet. Suck. Får nog försöka anlita konsulthjälp..
 
Änglarna har blivit uppskattade, så jag har gjort en till färdig idag. Lite olika är de allihopa.
 
I morgon blir det arbete på Turistbyrån hela långa dagen & på lördag skall det köras hö till hästarna. Så om inte hemmet skall förfalla alldeles får jag lämna datorn & ta tag ett ryck med dammsugaren här istället. Sen skall jag lägga mig & fortsätta läsa på för att ha lite fakta till "boken"..

Inte så bra..

Maximal otur. Helt otroligt. Hela eftermiddagen satt jag & krabbade med att fatta hur jag skulle uppdatera bokföringsprogrammet till nya versionen & få med alla uppgifter över. När allt var hemladdat & klart & jag PRECIS tryckte på knappen för att få över siffrorna SÅ GÅR STRÖMMEN!! Vad är oddsen för det?
Resultatet blev naturligtvis att det gick åt pipan med alltihopa. Hela bokföringen. Hjälp!
 
Förmiddagen ägnade jag i lilla verkstaden. Skönt att hinna med att ut dit igen. Ett par örhängen gjorde jag färdiga. Gissa om jag ångrar att jag inte fortsatte där ute istället för att in & ge mig på bokföringen. Men det var så rackarens kallt. Så det var egentligen kylans fel. Skönt att ha någon att skylla på & kylan har jag ju aldrig tyckt om, så det känns ok att skylla allt elände på den.
 
Stackars djuren har svårt att hitta mat & hålla värme. I morse stod ett rådjur & klippte ormhasseln i trädgården. Kylans fel. Men det är helt ok, ormhasseln skall klippas lite & det missade jag i höstas. Synd bara att det är så ont om betande giraffer här, den hade hellre behövt klippas lite på höjden.
 
Resten av dagen har spenderats med att läsa på fakta för att ha ett underlag till bokprojektet vi nu bestämt oss för att ta tag i. Och lite planering. Det kan vi ju dela med oss av, så ni kan anteckna i era almanackor:
 
30 Juni blir det vernissage på Annies hus i Hästveda. Där blir det alster av Karin Thuresson och Lindberg Diabas & Silver på temat Alla djurs värde.  Utställningen kommer att stå tom 28 Juli.
 
20 Juli blir det ett heldagsevenemang i Gylsbodas gamla transformator. Tema Folktro. Där kommer Karin & jag att visa våra saker och vi kommer att ha ett antal internationella gästutställare.
 
Mer information kommer längre fram, men ni vet redan nu att ni är välkomna ;)
 
Vi kommer även att vara representerade på utställning i Osby på biblioteket, på temat Diabas. Där är det Svarta Bergen som ställer ut & som bjudit in Christer Bording, Kullaro och Lindberg Diabas & Silver att visa några alster vardera. Jag kommer där att ta med någon eller några målade alster så Karin Thuresson blir också representerad på den utställningen. Vernissage 16 Februari.
 
Nu skall jag försöka koppla bort dagens missöde & intala mig att det går att lösa & få fram siffrorna igen, om man bara är bra på datorer (vilket jag som ni förstår INTE är, de skall inte krångla, bara funka precis som väntat så går det bra). Hm.
 

Första spadtaget..

Igår blev det ingen blogg. Tröttheten tog överhand. Fyra dagars marknadsföringsinsatser i stora staden tog på krafterna. Och sedan vällde ju sakerna över en igår, som inte blivit gjorda eftersom man varit iväg. Dessutom skulle det hinnas med en sväng till arbetet & en sväng till tandläkaren i Osby.
 
Men det är skönt att vara hemma. Att mötas av denna synen på morgonen, istället för rusningstrafiken i Köpenhamn. Ljuvligt. Oj, vad vi har det bra!
 
Och på kvällen var det keramikdags. Naturligtvis körde jag i god tid när jag skulle plocka upp Karin, hade ju inte sett lilla Gizmo på flera dagar. Man vill ju tro att det var som hon blev glad & skuttade fram till mig när jag kallade på henne, fast sanningen är kanske snarare att hon & kompisarna hoppades att jag skulle ha något gott att bjuda på, som tex en nappflaska. Se som hon har vuxit! Nyäten, rund & go om lilla magen.
 
Att Karin är nybörjare på keramiken kan ingen gissa. Denna katten började hon skulptera igår kväll!
 
Jag la fram min prototypsäl på hyllan för bränning igår, så jag skall kunna glasera & bränna den sen. Den skall vara modell när jag börjar på min Diabassäl.
 
Idag har vi tagit "första spadtaget" till vårt nya stora projekt. Något väl värt att vänta på, minsann. För det kommer att ta tid. Men den som väntar på något gott.. Vår bok!!! Tjohooo! Oj, så spännande detta skall bli, Karin!
 
Denna dagen har gått åt till arbete på Turistbyrån & uppföljningsmöte efter helgens mässa, så jag har inte alls hunnit vara ute i lilla verkstaden. Nu skall jag sätta tänderna i lite bokföring (det är väl ungefär vad de duger till efter operationen, tänderna..) Men det läker väldigt bra, i alla fall.

Bella mässan

Här kommer den utlovade rapporten från mässan på Bella Center.
 
Som jag skrev i min förra blogg hade jag inte riktigt flyt..
Hur tror ni då att det fortsatte?
Jo, jag kom till Köpenhamn, använde mitt kontokort vid ett tillfälle & sedan funkade det inte mer.
Min tel gick inte att ringa med.
Kortet jag fick på hotellet funkade inte för inpassage.
Jo, det är nog någon sorts störnigsfält omkring mig, som stör ut saker & ting.
 
Nu hade jag turen att resa med Svarta Bergens egen Norrlands-Mia & då är det lugnt. Då får hjälp, inga problem. Tack & lov för det!
 
Visst är man ganska färdig, slut i både skallen, fötterna & ryggen, men det har gått bra. Vi har haft mycket folk som varit intresserade & som förhoppningsvis letar sig upp till våra trakter på kommande semestrar.
 
Bella Center är STORT. Här hotelldelen, byggnaden fortsätter bort åt höger där mässdelen inryms.
 
Invigningsdagen bjöds vi på brunch före öppningen. Anita från Turistföreningen, Mia från Svarta Bergen & Christer Bording, Bording Diabas sitter & mumsar av det goda som bjöds.
 
I montern hade jag mitt nygjorda smyckesställ, med den rostiga potatiskorgen från Fårhusustställningen.
 
 
 
Vid foten satte jag vår pärm med bidraget till förra årets Nässla (konsttävlingen som vi vann, Karin Thuresson & jag).
 
Christer Bording visar här gästerna hur man hugger i Diabas. Många var förvånade över hur hårt det var.
 
Ett bildspel från Osby kommun rullade under mässdagarna. Här ser ni bilderna som representerade mitt Diabas- & Silverhantverk.
 
Flera medlemmar i turistföreningen jobbade frivilligt med att locka besökarna till vår monter med att gå runt & dela ut tävlingsformulär. Här två glada grabbar som ser ut lite som rödluvan på väg till mormor med lilla korgen, men de gjorde alla ett kanonjobb & såg till att vi hade en strid ström av besökare.
Stall Stingsson & Röena fiske representerar de.
 
Här har vi de flesta ur styrkan från Turistbyrån som gjort ett jättejobb med allt organiserande & fixande till mässan, och som gjorde ett kanonjobb även under mässdagarna. Jag är SÅ imponerad över deras energiska insats, oj så duktiga ni är!!
 
Jag borde haft en bild på Svarta Begen Mia också, men eftersom hon for runt som en Duracell kanin & delade ut broschyrer & lockade turister gick det inte att fånga henne på bild. Av de närmare 45 000 besökarna har hon nog inte missat en enda, ALLA vet nu vad Svarta Bergen är!
 
Överblick över vår monterdel, med saker från Christer Bording, Kullaro, Svarta Bergen & mig:
 
Grannmontern, Astrid Lindgrens värld, underhöll med teater & musik, som efter tre dagara känns lätt påfrestande ;)
 
Några exempel på tävlingsbidrag, besökare som byggde skapelser med Diabasklossar i vår monter:
 
 
Osby 2013 står det här:
 
På kvällarna har vi kopplat av & haft trevligt. Två vimsiga virrpannor har faktiskt inte hittat vilse alls i stora staden, vi är förvånade själva. En halsduksattack mot mig på Metron var väl värsta missödet- grannen på sätet bakom var helt ovetande om att han klappade till mig inte en utan två gånger när han schvungade sin halsduk rätt i ansiktet på mig. Detta till mina medresenärers stora glädje.Tror bestämt att det fnissas lite än åt min förvånade uppsyn.
Flytande föda är jag ju rekommenderad efter operationen & se så duktig jag har varit:
 
Nu är det i alla fall underbart att vara hemma igen. Lugnt & skönt, familjen & djuren omrkring sig & allt är som det skall. Härligt!!
 
 
 

Flyt..

Jag har verkligen flyt.
Ni vet, dendär tanden jag fick till jourtandläkare med i julhelgen. De ville ju inte dra ut hela, utan sparade halva som sen skulle fixas till. NU tyckte den det var lämpligt att dela sig igen. Och i morgon bitti åker vi & skall stå på mässan på Bella http://ferieibella.dk/ tills på söndag.
Försökte genast ringa, men får inte tag i tandläkaren. Sparivern gjorde ju att vi inte längre har någon folktandvård i Lönsboda. Suck. Jag känner lite att detta blir en lång helg.
 
Rapport kommer nästa vecka, nu lär det inte bli något bloggat medan vi är i Köpenhamn. Håll tummarna för att det blir en lyckad mässa. Bilen är lastad med Diabassmycken & annat som skall med. Nya ställningen & nya broschyrerna är nedpackade.
 
Har varit ute & frusit i den vackra naturen. Överallt hittar jag nya uppslag & idéer till temat: Stenar berättar.
Det är Karin som från början har en idé om målningar & berättelser som hör ihop, på temat. Och sedan jag fick nys om att jag kunde bli del i det har hjärnan gått på högvarv. Som här tex
Tänk så mycket dessa vackra grindstolpar i Diabas skulle ha att berätta för oss. Från en tid då det såg väldigt annorlunda ut där de nu står, alldeles invuxna i snåren. Eller ännu längre tillbaka, då de tillverkades. Eller ännu ett snäpp tillbaka, när Diabasen bildades. Nog är tanken svindlande?!

Mässan nästa

Nu gäller det att välja ut vad som skall med i packningen till Bella Center mässan. I morgon skall det lastas & på torsdag bär det iväg. Tillsammans med Osby Turism skall Christer Bording, Svarta Bergen, Kullaro & jag göra vad vi kan för att marknadsföra hela området & med lite extra ljus på Diabas.
 
Jag tänker ta med några av Diabashängena som Karin Thureson målat, som ger lite känsla av att de kommer en sommar efter detta kalla. Som t ex denna vackra nässelfjäril.
 
Ikväll har jag blivit bortskämd med god blåbärssmoothie, riktigt lyxigt nu när jag är satt på flytande diet efter operationen. Tack!
Och så har vi fått en dos lamm mys. Lilla Gizmo åt duktigt, lilla magen blev alldeles rund. Inte stilla så länge att det kunde bli en ordentlig bild, men dock en suddig på gullepluttan.
 
Pojkarna är populära bland de små när de kommer med mat.
Många tomma flaskor blev det när alla var mätta & belåtna.
 
Nu får jag fundera vidare på packningen. Blir inga större föremål från min sida, visar bara smycken där. Har "lyftförbud" efter operationen, men smycken funkar ju ändå.
 
 
 

Gick bra!

Käkoperationen har gått bra idag.
Jag mår oförskämt bra för att vara nyopererad, kan knappt tro att det är sant.
Får verkligen tacka för supporten & hjälpen med smärtlindring Karin, det funkar extremt bra.
 
Istället för att ligga hemma efter dagens operation mår jag så bra att vi kunde åka till keramikstarten ikväll, kul, kul. Jag vill göra en säl i Diabas när vädret blir lite trevligare för utomhusarbete. Gjorde en liten prototyp i keramik ikväll.
 
Kvällens "nybörjare" på keramiken visade sig vara lika bra på keramik som på allt annat konst/hantverk hon provat på. Karins fat blir mycket vackert.
 
I morgon blir det en tur till sjukhuset i Hässleholm. Förhoppningsvis är min nya folder klar så jag kan hämta den också när jag ändå är i staden.
 
Vintern återvänder, det är kallt & snöigt. Kan passa med ett vinterfodrat armband, kraftigt mönstrat silverarmband med polerad Diabas, klätt med fårull.
 
 
I morgon skall jag mysa lite med gullelammet, hur skall det gå att tillbringa fyra dagar på mässan i Köpenhamn när djurabstinensen sätter in efter en dag?!

Allas lika värde.

Det blev en skön djurrunda idag på förmiddagen, tillsammans med sonen. Underbart.
Lite vitt har det blivit på marken igen här. Sensi tycker det är kul att rulla & busa i snön. Jag är mindre förtjust, men blir det inte mer än så får det väl gå.
 
Sedan var vi en tur hos Christer Bording & lämnade saker som skall vi skall ha med på mässan som nu närmar sig med stormsteg. En jättekeps till hans Diabasgubbe hade jag med, skall bli kul att se hur den blir på gubben. Bilder kommer efter mässan.
 
Sen var vi ju tvungna att hälsa på lilla bäbisen. Hon är svår att fota, de är inte stilla så länge. Men här är hon framme vid mina ben & tycker att jag skall ta upp henne & bjuda på lite mat. Lite kavatare har hon blivit & lite har hon vuxit, sötnosen. Nu heter hon Gizmo, lilla pluttan.
 
Här är ett litet lamm som testar tålamodet på sin mamma med att leka bergsget & mamma får vara berg..
Man kan stå hur länge som helst & bara titta på hur de busar runt.
Innan vi körde hem kom Karin ut & sa att hon gjort soppa jag fick med hem för att ha efter käkoperationen i morgon. Detta alltså mitt i deras lammperiod då de är ute natt som dag & sköter om tackor som skall förlösas & lamm som skall matas osv. Vilken omtanke, tack!!
 
Sedan har det varit arbete för resten av dagen.
Ibland kan det vara skönt att uttrycka åsikter genom skapandet. Som när jag hyllar den vackra vilda Vargen genom att göra varghuvud i Diabas, tassavtryck av våra rovdjur osv. Eftersom jag inte förstår debatten "om vargen skall få finnas", som om det skulle vara något VI skulle ha rätt att bestämma & styra & ställa om?! Jag förstår inte heller hur människor som älskar hundar tycker att dess anfader inte skulle få finnas.. Hur går logiken där?
Nog är väl det en form av rasism. Och det är något jag heller inte förstår. Att det liksom skulle vara så att hudfärg styr personlighet? Nej, dedär inskränkta åsikterna förstår jag bara inte & istället för att argumentera en massa kan det ibland vara kul att skapa saker som liksom istället blir som små inlägg i debatten.
Häromdagen gjorde jag ju denhär ängeln.
 
Ikväll har jag gjort klart denhär ängeln
Det får bli mitt (kanske märkliga) bidrag idag till allas likavärde.
 

Ullared..

Hemlandad från en heldag i Ullared. Det var ganska lugnt med folk där idag, skönt.
Har funderat lite på hur det skall gå att åka på mässan torsd-sönd i kommande vecka, när jag har en käkoperation som väntar mig nu på måndag..
Lösningen hittade jag på Ge-Kå´s:
Med ett gäng av dessa i packningen så klarar jag mig gott, även om jag inte är i högform för att äta.
 
Systern & mamman handlade mer, deras vagnar var överfulla med kassar när vi skulle ut ur affären.
 
Vi höll oss smidigt undan tv inspelningen som var i full gång i affären idag. Såg säkert väldigt naturligt ut när vi tvärvände i gångarna när kameramännen närmade sig.
 
Jag har fått klartecken på att min nya folder hinner bli klar till mässan. Bra. Den kommer att ha engelsk text på baksidan, lite nya bilder & lite ändrad text.
 
Önskar en fortsatt tevlig helg, med en bild på min favorit brosch. Den får åka med till Köpenhamn.
 
Har fått rapport att lilla lammet äter duktigt, det gläder mig. Hårt att inte ha hälsat på henne idag, suck.
 
I morgon skall det bli mer djurtid, förhoppningsvis en liten ridtur med Macko också, det är jag väldigt sugen på. Och så skall det arbetas så mycket jag bara hinner, innan måndagens operation. 

Trevlig helg.

Idag blir det ett kort inlägg efter en lång dag.
Heldag på jobbet, fm på utbildning i Häsleholm & eftermiddag/kväll på Turistbyrån i Osby. Därifrån direkt till vänner för en trevlig kväll med god mat & landade nu hemma i Gylsboda.
I morgon bär det iväg tidigt igen, skall med syster & mamma till Ullared.
Lite djurabstinens blir det lixom väldigt snabbt.
Önskar alla en trevlig helg med ett polerat Diabashänge i lädersnöre.

Mera kulor

Lite vitt på marken igen, verkar som kylan kommer krypande tillbaka. Alla hästarna höll med om att det var lite ruggigt idag, hela gänget låg inne (vi har dem på lösdrift, så de väljer själva)
 
Sedan har vi tömt ut ur skyltfönstret vi hyrde i Lönsboda under julskyltningsperioden. Bara det stora skåpet kvar, det skall flyttas till Ryssby så vi tar det direkt dit.
 
Har satt ihop ett par halsband till som bygger på Diabaskulorna jag berättade om förra veckan.
Ett med tre Diabaskulor & två silverkulor
 
och ett annat med en oval Diabaskula & två silverkulor.
 
Ikväll har vi varit & hjälpt till med lamm matningen. Mätta & goda somnade de små
 
Vi blev också utfodrade & känner oss ungefär lika mätta & trötta som dehär små liven ;)
 
I morgon blir det heldag på turistbyrån. Då skall det vara personalfotografering för truistbroschyren också, usch. Mitt förslag att vi kunde ta en lite ovanlig & rolig bild där jag står med ryggen mot kameran gick inte hem. Hm.
 
 

Armband

Idag var hästarna långt iväg när jag kom till stallet. Jag ropade på dem & hörde mullret långt borta. Nästan som avlägsen åska låter det när de kommer sprängande i full galopp. Det är så härligt att se dem komma så. Hade blivit en härlig bild, om jag varit lite snabbare med kameran.. Nu var de redan framme när jag fumlat fram den.
 
När jag kom hem skulle jag bara ut i verkstaden & jobba lite på ett armband, innan jag gick in & gjorde frukost till mig. I vanlig ordning försvann tiden när jag började på & vips så hade den dagen gått.
Armbandet blev i alla fall klart. Det blev en kungakedja med en mattpolerad Diabasring som utsmyckning.
Den får hänga med till Bella Center.
 
Sen skulle vi till Santatorp och "hjälpa till" (egentligen mest vara ivägen, men de är så snälla & låtsas att vi gör nytta med lamm matningen). De första lammen som kom redan på julafton börjar bli riktigt stora & busar runt med varandra. Lilla Gizmo tycker mest om att ligga under värmelampan & mysa (svart med vit lugg, står längst bak). Söta som socker är de allihopa.
Sonen är lika fast som jag.
Han tog en bild på mig & lilla Gizmo, hon somnade i famnen idag när hon hade ätit sig riktigt mätt. Jag blev precis lagom suddig för att vara med på bild ;)
 
Tyvärr var jag inte lika suddig i dagens Norra Skåne. Att vara med på bild är inte riktigt min grej. Men det var ju för ett gott syfte: Att slå ett slag för mässan där vi skall locka turister till kommunen. Satsningen görs gemensamt med Turistbyrån, Christer Bording, Kullaro, Svarta Bergen & Lindberg Diabas & Silver- där jag hamnar lite på båda stolarna både som personal på Turistbyrån & som representant för mitt eget företag.
 
 

Nätta örhängen

Nu är det slut på upplärningsperioden & idag skulle jag stå på egna ben med biljettförsäljning mm på Turistbyrån. Naturligtvis passade automaten ute på perrongen på att vara ur funktion så alla biljetter fick köpas inne på stationen.. När kön växte & jag fick ett ärende som jag var lite (mycket) osäker på hur jag skulle lösa hörde jag en bekant röst längre bak i kön. Lättad konstaterade jag att det var min käre kollega som skulle ut & åka tåg så lägligt. Tack för det, han löste frågan på ett kick. Puh.
När det var dags för kassaavslut kom Norra Skånes trevliga reportrar & skulle göra ett reportage om Turistbyråns närvaro på den stora Ferie & Fritidsmäsan på Bella Center, tillsammans med oss i "Stengruppen". Så halkade jag med där på ett hörn, fast jag tyckte att det hade räckt gott med chefen på fotot..
Sedan var det möte med stengruppen & nu har vi planen klar för vår närvaro på mässan.
 
Jag har hunnit med lite ute i verkstaden efter jobbet. Många frågar efter små nätta örhängen. Jag vill undvika att använda lim,  jag har ingen bra erfarenhet av det i lång loppet. Nu hörde jag att man även på Guldsmedsutbildningarna har gått ifrån användning av lim vid montering. Man förespråkar fastsättning via genomborrning. Så jag har nog inte varit helt fel på det, efter att ha provat MÅNGA olika tvåkomponentslim som skall vara superbra, men som inte hållt måttet. Så här är en modell på små nätta örhängen- utan lim.
 
Blev lite nostalgisk när jag bläddrade förbi några gamla bilder. Här är sonen ute på ridtur för 4-5 år sedan. Oj, som han har vuxit! Nu får han promenera med Flipper.
Jag har fått rapport att lilla favortilammet mår bra. I morgon får vi nog åka & gulla lite med henne & se om vi kan passa på när det är dags att mata. Men först är det skola för sonen, tillbaka till allvaret efter ett skönt lov. Och jag skall jobba i lilla verkstaden.
 

Potatiskorgsställning

Nu är min ställning klar, som skall åka med till Bella Center mässan. Tiden har rasat iväg, det är redan nästa vecka vi åker! I morgon blir det jobb på turistbyrån & ett möte med "Stengruppen" (vi som skall med på mässan) skall också hinnas med. Kul att ut & göra gemensam marknadsföring för området och för Diabasen. Fast jag som är sån inbiten hemmamänniska tycker ju det är väldigt länge med att vara hemifrån i fyra dagar.
Såhär blev ställningen:
Den gamla potatiskorgen från fårhusutställningen i Santatorp har fått agera smyckeshängare sedan dess. Tack för att jag får låna den!
Och på tal om fårhuset i Santatorp..
Man blir ju liksom mållös. Här ser ni varför jag kallar henne Gizmo. Hon har den lilla tofsen i pannan, precis som söta Gizmo i Gremlinfilmen. Idag skulle jag försöka låta bli att köra & kela med henne, behövde vara hemma och jobba. Men då kom sonen och övertalade mig (det var väl kanske inte så förskräckligt svårt). Karin var snäll & lät oss mata. Sonen är lite orolig att han inte skall få göra det igen för att jag tog bilden när han höll lite illa i lilla lammet och han vill gärna påpeka att han plockade upp det ordentligt sen.
 
Lite har det i alla fall blivit gjort i verkstaden idag. Gårdagens studiebesök hos kulmästaren Jeansson resulterade i stor skapalust här, jag införskaffade naturligtvis ett gäng med kulor när vi var där. En Diabaskula blev kropp till denna lilla silverängeln.
Sonen har övernattningskompis här & jag har utlovat frukostfrallor, så det är nog lika bra att jag sätter fart med bakandet nu.

Krasch, men vad gör väl det.

Idag skulle vi köra & hämta en spegelbyrå som Karin & jag skulle ha som renoveringsobjekt & göra om. Nu blev det lite mer renoveringsobjekt än vi tänkt oss.. Den klarade inte transporten så bra. Ganska så kraschad anlände vi med byrån till Santatorp. Så bra, utbrister Karin, då blir det ännu bättre, vi gör såhär & såhär istället.
Aldrig några ledsamheter där. Det blir kul att fixa till den, det kommer att bli läckert om än lite annorlunda från vad vi först tänkt. Nu blir den ännu mera "vår" skapelse.
 
Naturligtvis blev det också ett besök i den stora barnkammaren i fårhuset.
När jag satte mig på huk & lilla sötlammet kom upp i knät var det helt kört, jag är helsåld på den lille plutten. Jag får verkligen anstränga mig & koppla på det sunda förnuftet att den naturligtvis har det bäst hos sin familj. Annars hade det varit lätt till att smussla med den hem. Lugn, jag har inte gjort det. Men det är svårt att slita sig. Åh, titta så liten & så söt & inte ett dugg rädd för mig, fast jag kommer i den nu mera obligatoriska Michelingubbedräkten.
Sonen var också med idag, även han är svag för de små.
 
Ikväll har vi varit på studiebesök hos en rutinerad stenpolerare i Arkelstorp. Mats Jeansson, en mästare på bl a Diabaskulor. Små pärlor & sådant som man behöver lite speciell utrustning för att göra kan man få tag på av honom. Nu kliar det i fingraran att ut i lilla verkstaden & göra kuliga saker av dem.
Även hos Jeansson fanns det djur att charmas av. Tex denna vackra kattflicka som landade i mitt knä.
 
Jag har gjort klart utkastet till ny reklambroschyr för Lindberg Diabas & Silver.
Det blir denhär bilden i den, har jag tänkt. Jag tycker om trädet i bakgrunden som liksom tar med naturen in i broschyren.
Tror ni inte det kan bli bra?

Hänge

Macko kikade in genom stalldörren & gnäggade glatt när jag kom. Flipper däremot get inte stiga upp. Han är lika morgonpigg som en ordinär tonårsson..
Han la sig demonstrativt ner & visade att han var inte alls sugen på promenad just nu.
Han är så söt, ser gärna till att ha buffat upp spånor till en lagom hvudkudde innan han lägger sig till rätta.
 
Lite pyssel i verkstaden har dagen naturligtvis innehållt. Och mer skall det bli.
Här ett hänge med polerad kub i Diabas & dekorerat med hopknäppta silverringar.
 
Önskar alla en trevlig Trettondagsafton.
 

Baldur, Salamander & Diabas..

Åh, jag har sett solen! En lång stund på förmiddagen var den framme & värmde oss.
Fåglarnas läten skvallrade om att de också uppskattade ljuset.
Det blev ett ryck med att städa i & omkring Transformatorn efter vinterns evenemang.
Den skall ju stå rustad & klar inför sommarens äventyr. Preliminärt datum är den 20 Juli. Tema gammal svensk folktro. Vi har redan fått svar att vi får besök från Tyskland, vi ser fram emot att Nuála och Baldur kommer att medverka och förgylla tillställningen! Vi är så glada för detta! Tack!!
 
Dnehär lille stackaren blev lite lurad av solens strålar idag. När de försvann låg den kvar ute kall & frusen. Vi har försökt göra ett litet uteide till den & hoppas det går bra med den fortsatta övervintringen.
 
Sen blev det djurrunda. Sensi sprang först, hon gillar att vara spejare.
Visst sätter det fart på fantasin, detta stora Diabasblock som rivits med av inlandsisen & hamnat på en höjd i närheten av vårt hus. Tänk så mycket det blocket skulle ha att berätta, alla förändringar det sett medan det legat där.
Och tänk att man ur detta kan knacka loss små bitar som sedan kan pryda bäraren i alla tider.
Örhängen har det blivit idag i lilla verkstaden.
 
 
 
Ikväll skall jag få hjälp av goda vänner som är engelsktalande, med korrekturläsning av utkastet jag gjort till ny broschyr om Lindberg Diabas & Silver, där jag ämnar ha text på både svenska & engelska. Så nu får jag sätta fart med maten innan de dyker upp. Trevlig helg!

Rosenbrosch

I år skall vi vara ute i mer god tid än föregående år, som mycket präglades av "panikarbete" in i det sista med alla våra projekt. Våra män ler lite överséende & tror inte ett smack på detta. Men nu har vi lagt upp strategin & planerat in årets evenemang.
Och när vi gjorde det fick jag ju tillfälle att titta in i barnkammaren i fårhuset. De små liven är så söta, jag får stålsätta mig för att inte adoptera några stycken & flytta in dem här.. Fick hjälpa till med att mata några med nappflaska som behövde lite extra. Jisses som man smälter.
Detta lilla livet fick ha lite extra värme under värmelampan. Ja, ni ser ju så söta. Suck.
 
När vi nu är inne på får temat så kan jag visa en tovad ros med ett blad i polerad Diabas (det som blänker till vänster, syns inte så bra på bilden).
En kraftig broschnål i silver håller broschen på plats.
 
 
 

Kungakedja

Nu har jag friskat upp minnet på hur man gör kungakedja. Fick frågan om jag kunde fixa ett armband & nu är det klart.
Det är kul att göra kedjor med denna ringteknik. Det omständiga är att göra alla ringarna (och att komma ihåg vilken tjocklek det skall vara på tråden & att få rätt innerdiameter på ringarna för att allt skall stämma). Men när bara alla ringarna är gjorda börjar det roliga arbetet med att sammanfoga dem.
 
Jag har även gjort en liten Diabasberlock till ett armband.
 
En liten, liten stund idag glimrade solen till här. Underbart, efter lång tid med bara gråmulet väder.
Vi passade på att ut & ta en liten djurrunda. Vi har bara ett litet hinder att övervinna på vägen ut..
Vi är barrikaderade, nästan som av en vallgrav. Men med lite knixande & omvägar går det att ta sig förbi.
 
Herkules låg & vilade middag när vi kom till stallet. Flipper steg upp när vi kom.
 
Nu skall jag passa på att göra fler ringar så jag har till fler kungakedjor, medan jag minns hur stora ringarna skall vara.
 

God fortsättning!

Gårdagens blogg var en tillbakablick över det gångna året.
Idag kikar vi framåt.
 
Nya produkter, nya platser ingår i planen för 2013.
 
Men något vi håller fast vid är att fortsätta jobba för & stötta det vi tror på & tycker är viktigt.
Våra evenemang har stöttat rovdjur, hotade arter, lantraser, skog mm. Det kommer vi att fortsätta med på olika sätt. Att genom skapandet kunna göra skillnad känns viktigt.
 
Karin & jag har planerat lite idag & då fick jag tillfälle att kika på de nya små. Bedårande.
Åh, så gosiga & söta de är!
 
Ett nytt hänge med silverinfattad mattpolerad sten har jag också åstadkommit.