Studiebesök, veterinärbesök och silverblomma med Diabas

Studiebesök på Ifö Center med representanter från Osby- och Bromölla kommun. Mycket inspirerande!! 
Min dröm om Sliperiet växte sig allt starkare under besöket! Kolla vilka ytor!!
 
Spännande att utbyta erfarenheter, diskutera samarbete osv. Energigivande! Och det behövdes verkligen, efter flera sömnlösa nätter.. Sjuk hund som hostar & kräks nätterna igenom tar på krafterna. Idag har jag varit hos veterinär med henne igen, denna gången för röntgen & provtagning. 
Nu hoppas vi att hon svarar på denna medicinen. Den förra hjälpte inte henne.
Alltför lite tid i verkstaden har det blivit i veckan. Ett litet ryck efter mitt kontaktpersonsuppdrag idag fick det bli. Vad tycks om denhär lösningen, där jag gjort två likadana blommor i silver, lagt in en polerad Diabas mellan dem innan jag lödat ihop dem & sedan klämt åt så stenen hamnar i mitten. Idén kom ur örhängena jag gjorde häromdagen, där jag använde samma princip fast med annan form. 
Till blomman kändes det rätt med en lite kraftigare rem i svart som plockar upp färgen från stenen där i mitten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lyckad helg i Ubbaboda Byagård

Helgens utställning var mycket välbesökt. Trevligt i mysiga byagården i Ubbaboda. Norra Skåne gjorde en fin artikel om oss:
Lite bilder från innan vi öppnade:
Här ett par örhängen jag gjorde klara just till utställningen.
Åsa´s vikta böcker väckte stort intresse & många hjärtan, änglar och annat fick nya hem under helgen.
  
Även flera av mina smycken, ljusstakar, skulpturer & vaser hittade nya hem.
Det samma med Hanan´s vackra Bonsai träd och Karins härliga målningar & böcker. Hanan är tjejen jag är mentor till i integrationsprojektet Kvinna Hjälper Kvinna. 
En bra helg som avslutades hos systerdottern som hade födelsedagskalas. Inte illa med underhållning sådär på kvällskvisten, när hennes kille plockade fram dragspelet!
Nu njuter jag av de fina blommorna jag fick på utställningen, efter att ha städat ut vinterns täcke av smuts & spindelväv i transformatorn. Även om vi bjudits på snö idag närmar det sig öppningsdags för sommarutställningen!
 
 
 
 
 

Ubbaboda 23-24 April kl 10-16

Idag har vi börjat förbereda helgens utställning i Ubbaboda, här på väg att växa fram.
En härlig blandning av konst & konsthantverk av olika slag. Här ses en skymt av smycken & skulpturer, Book folding, Bead Bosais, målningar mm.
Kristin (den tyska guldsmeden) var med & presenterade sig & de arbeten vi gjort tillsammans när tidningarna var & gjorde reportage. 
Kristin gladde sig mycket åt helgens utställning. Ikväll fick hon samtal om ett tragiskt dödsfall i familjen hemma i Tyskland och hon fick genast bege sig hemåt. Alla våra tankar är med henne oh familjen.
Helgens utställning skall vi göra för Kristin & vi ser fram emot när hon kommer tillbaka igen. Jag har redan vant mig vid att det skall vara en till i lilla verkstaden.
Ett hjärtligt halsband som jag gjorde av en rå Diabas & ett smitt silverhjärta har fått nytt hem, tillsammans med lite herrsmycken mm de senaste dagarna.
 
 
 
 

Ring med polerad Diabas & litet silverhjärta

Min lilla storasyster med familj uppvaktade med en fin bricka som hon själv gjort, fylld med massa godsaker, efter mitt Eldsjälspris. Så himlans fint! 
Book folding är ett annat pyssel hon ägnar sig åt. Vad kan väl passa bättre än ett rosabandet motiv, efter hennes fight. Mer av denna konst kommer hon att visa på Ubbabodautställningen. 
Kristin & jag har varit mycket flitiga i verkstaden. Vi jobbar på ett par manchettknappar & en slipsnål just nu. Vi har riktigt kul & lär oss mycket av samarbetet. Både i arbetet & i språk, jag friskar upp min tyska & hon tränar på svenskan. Men jösses som jag måste låta.. När hon upprepar vad jag sagt inser jag hur min dialekt låter, ha, ha. Hon frågar vad groda heter på svenska & när hon säger efter mig hör jag "greoda", funderar på om hon driver med mig, men inser snart att det var just sådär jag sa att det heter. Suck. 
Förra veckan gjorde Kristin en ring med en Diabas som jag polerat. Den blev SÅ fin!! 
 
 
I morgon kastar vi oss över manchettknappsmekanismen vi skissat på idag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Polerade Diabasörhängen med smidda silverringar & halsband polerad Diabasdroppe

Hade utställning i Osby igår tillsammans med ett gäng trevliga konstnärer & konsthantverkare.
Nu väntar en tuff vecka då Ubbabodautställningen skall sättas & samtidigt några halvkluriga beställningar som skall vara leveransklara innan helgen skall tillverkas. Kul, kul. 
 
Exempel på nytt som jag hade med till Osby är dessa örhängen med polerad Diabas & smidda ringar av silver.
Kan med fördel kombineras med en stilfull liten droppe i polerad Diabas.
Ikväll skall jag måla skyltar till Ubbabodautställningen. Vi vill ju inte att någon skall missa oss :) 
Vi kommer att överraska med ytterligare spännande konsthantverk, utöver vad affischen säger. Kom & kolla!!
 

Annorlunda ring med Diabas & silver, Osby Outlet & Konstutställning i Ubbaboda på gång

I morgon är det Osby Outlet. I år kommer det att vara visning & försäljning av konst & hantverk i en av Lekoseums lokaler. Ett antal olika aktörer kommer att finnas där. Kristin (den tyska guldsmeden som är här nu) & jag har plockat ihop ett urval av mina saker att ta med dit. 
Just denna ringen är rykande färsk och inte helt färdig, så den får inte följa med i morgon. 
Nästa helg blir det konstutställning i Ubbaboda Byagård. Dit får den nya ringen följa med, i sällskap av lite annat  som det kommer smakprov på under veckan. 
 
 
 
Med det önskar jag er en riktigt trevlig helg!
 
 

Glad & tacksam för uppskattningen som Eldsjäl :) Tack!!

I dagens Norra Skåne, efter utmärkelsen jag tilldelades som Årets Eldsjäl:
 
 
 
Kristin, guldsmed från Tyskland, lär snabbt & provar med stor entusiasm olika tekniker att bearbeta Diabas. Kul!!
 
Mindre kul är min rygg, den är tämligen plågsam. 
Men skam den som ger sig. På lördag skall vi stå i en av Lekoseum´s lokaler i Osby på Osbys stora Outlet, tilsammans med andra konsthantverkare. Kom å fynda vet jag <3 

Diskbråck & silverring med Diabaskula

Återbruk är ju väldigt populärt & något jag tycker är mycket bra. Gamla saker kan bli som nya igen. Men det finns undantag.. Jag har känt senaste veckan att det varit på gång. I fredags small det. Mitt gamla diskbråck är som nytt igen. 
Måtte det inte bli lika långrandigt som sist. Extremt frustrerande när en absolut inte har tid med detta (som om det skulle kunna komma lägligt någon gång- not). Värst är den totala förnedringen att efter att ha kämpat först stående, sedan liggande som en skadskjuten säl ålandes för att försöka komma åt fötterna för att dra på strumporna, och slutligen konstatera att nej, det går inte. Att då behöva be sambon om hjälp att ta på strumporna.  Det sitter långt inne. Men till slut var det inget annat att göra. Och detta är ju en nyttig lärdom. Hur har alla människor det som faktiskt är beroende av denna hjälpen varje dag?! Jag påminner mig om hur otroligt bra jag har det när ryggen är bättre och jag faktiskt kan ta på mig strumporna själv!!!
 
Om jag står upp kan jag i alla fall göra lite. Jag har haft en ring liggande som jag inte varit nöjd med. Nu sågade jag av & gjorde om & fixade till den. Skulle ju tagit en bild hur den såg ut förut, men det tänkte jag inte på. Huvudet är ganska ockuperat av ryggsmärtan. Det är faktiskt bevisat av den sk vetenskapen att ihärdig smärta ockuperar hjärnan så till den grad att jag faktiskt kan skylla på smärtan att jag är lite dummare i huvudet än vanligt.
Men jag går fortfarande & myser & är glad & tacksam för min fina utmärkelse, som eldsjäl. Och en sådan ger ju inte upp så lätt, det är bara att bita ihop & kämpa på.
Så fort jag kan ta mig ner om backen till stallet skall jag ner & pussa lite på de mjuka mularna där, det hjälper mot det mesta.
Ni som hänger med här, får jag be er att hänga på även på instagram? Tack!! @lindbergdiabas heter jag där ;)  
 
 
 

Eldsjälspriset i Osby Kommun 2016 :)

Jag fick veta för några dagar sedan från kommunens näringslivschef att jag var nominerad till ett pris på kommunens näringslivsgala. Aldrig kunde jag väl föreställa mig att jag skulle få det ärufulla Eldsjälspriset!!! Det känns verkligen in i hjärteroten att få den uppskattningen.
Motiveringen var så fin så jag blev alldeles tårögd. Kommunstyrelsens ordföranden Marika Bjerstedt pratade bl a om mitt engagemang för bygden med mina evenemang som Gylsboda Festivalen, som ordförande i föreningen Sliperiet, mentor i projektet Kvinna hjälper Kvinna och Queenia ambassadör för Osby kommun och att just i dagarna en tysk guldsmed flyttat till Gylsboda för att arbeta med mig i verkstaden & lära lite om att jobba i Diabas. Tack!!
 
Jag är säker på att arbete i positiv anda där vi lyfter fram varandra ger styrkan som för oss vidare.
TACK alla som är med på det tåget <3 
 
Här ser ni en lycklig eldsjäl som tagit emot priset i form av en liten Madame Magma skulptur. Extra kul med en Diabasskulptur som pris, när mitt hjärta klappar lite extra för just Diabas :) Till vänster näringslivschef Paul Phillips.
All uppvaktning från kommunen, näringslivet, Sparbanken & Queenia & alla fina hälsningar gör mig riktigt glad och rörd. Verkligen innerligt TACK!!
Och så trevligt det var med fin galakväll. Arbetet med att polera Diabas är ju inte fullt lika glamoröst, så det var kul att få byta regnstället mot klänning för några timmar :) 
Nu har jag fått massor av ny energi till att jobba vidare med alla projekt, skapa samarbetsmöjligheter & olika sätt att göra gott för varandra <3 
 
 
 
 
 
 

Örhängen Diabaskula i silverbur

Så, är det nu man skall förstå hur åren flugit iväg?! Sonen får börja övningsköra på bil & lätt MC. Första lektionen avklarad & det gick bra, puh.
Idag har vi lyckats med det näst intill omöjliga. I min lilla röriga verkstad har vi omorganiserat & lyckats få till två helt ok arbetplatser!! Min "trainee" (guldsmed från Dresden) har flyttat in. Nu skall här smidas!! 
 
Igår stod jag ute & polerade hela dagen. Ljuvligt väder. Men jag stod nog lite fel, för idag protesterar ryggen högljutt. 
 
En beställning till har jag fått klar.
 

Aprilskämt & örhängen

Blev ni lurade 1:a April? Jag var faktiskt lite på hugget i år & hade ganska kul när jag lyckades lura familjen med olika små oförargliga osanningar, men inga elaka saker. Då tycker jag det är ok ;) 
 
Denna bilden lade jag ut på Facbook, med texten: 
"1600-talets Snapphanar visste inte vad Diabas var för något. Men de hade koll på att det var något speciellt, hårt & med särskilda krafter. Därför använde de den att gömma sig bakom & söka skydd från Svenskens kulor. Häftigt att hitta spår efter detta än idag här i backarna. Först i slutet på 1800-talet fick man kläm på vad Diabas är för något & den kommersiella brytningen tog fart här i Gylsboda."
Det var väl också ett ganska snällt lureri :) För det var ju inte riktigt sant att det skulle vara kulhål i Diabasen ;) 
 
Era beställningar jobbar jag på med & det är alldeles sant. Idag är det ju redan 3:e April, så nu får det vara färdigskojat. Idag har det varit ok utomhusarbeteväder, så jag har stått & knackat ljuslyktor mm. 
Så måste jag visa de nya örhängena, denhär designen blev jag riktigt nöjd med :)