Silverarmband med polerad Diabas, seg influensa & så ett nytt tips för dagen..

När vårsolen värmer drar poleringssäsongen igång. Då gäller det att ta vara på dagarna & stå ute & polera. 
Skinande blanka Diabasstenar till smycken, skulpturer & annat. 
Här ett armband med en helpolerad Diabas, det kommer att följa med till påskutställingen på Bäckaskog Slott.
 
Nu trillade jag dit på årets influensa så de senaste dagarna har jag varit allt annat än produktiv. Med riktigt hög feber blir det alldeles mosigt i huvudet. 
 
Så till dagens tips: häll inte balsamvinäger i morgonkaffet. Har testat det åt er, så ni slipper. Det är ingen hit. Ibland blir ju de där dundertabbarna ett sätt att hitta nya smaksensationer. Så var inte fallet denna gången, ha, ha. I ena flaskan är det chai koncentrat, ingefära/kanel, att ha i te eller kaffe. Supergott, en present från en god granne. 
Balsamvinägern i likadan flaska & med samma färg på vätskan stod för nära chai flaskan.. Med febermosig hjärna var inte uppmärksamheten på topp. Men hujja vad jag kvickande till när jag tog en rejäl klunk av morgonkaffet. Blahhaaa.
 
Slutligen ber jag er kolla in på youtube, några av oss i Humleslingans Konstnärsgille presenteras här inför påskens konstrunda:
 
Nu skall jag koka mig en kopp kaffe & krydda från RÄTT flaska, med ingefära för att jaga flunsan på flykten.
 
 
 

Sliperiet Gylsboda och vårens blomma på silverring med Diabas

Jag lovade ju för ett par inlägg sedan att visa Sliperiets Gylsbodas logga. Nu har den kommit flygande ända bortifrån Australien. Fatta vilka människor det finns, som stöttar oss med detta så långväga! Anna Rosen som har sina rötter i Gylsboda men sedan många år är bosatt i Australien, har via sin make Peter Hoy fått hjälp av Beth Turnbull att ta fram denna:
Ja, ni ser. Visst är den klockren!!! Den karakteristiska sneda taknocken och gavelns runda fönster känns lätt igen. Det blev så himla bra!!
Sen har vi Rudolf Germeroth som fixat tegelstenar till att laga väggarna i Sliperiet, genom hans tyske vän Bodo. Här knackas stenarna rena för att kunna återanvändas. 
Underbart med vårsolen som lockar till utomhusarbete. Det har varit mycket pappersarbete under veckan som gått. Då är det extra skönt att kunna gå ut & jobba sen. Just i detta momentet är min metod aningen tvivelaktigt.. Jag som tidigare arbetat bl a med att göra riskanalyser.. Kan väl säga att jag inte hade släppt igenom mina nuvarande arbetsmetoder där. Men jag skulle köra till en liten Diabas att ha i mitten på en silverblomma och då är det enklast att hålla lilla stenen med fingrarna och lägga an mot Diamantskivan på vinkelslipen & så får det gå åt pipan med naglarna. 
Ringen är inte helt färdigputsad, men såhär långt har jag kommit med den. Vårsolen lockar fram lusten att fixa till rabatterna för att släppa fram vårens blommor. Det avspeglas i skapandet.
 
 
 
 
 
 
 

Komboskål i stengods och Gylsboda Festival 2017

Ny vecka, minst lika fullspäckad som den föregående. Planeringsmöten, utbildningar, tillverkning osv. 
Och så ett & annat snabbt inlägg som dethär. 
 
Har ni tittat in på evenemanget för Gylsboda Festival 2017? Om inte, här är länken så ni kan hänga med i vad som kommer att hända där:
https://www.facebook.com/events/372820453061104/ 
Dela jättegärna & bjud in vänner & bekanta <3 
 
Om jag hinner kanske jag gör några fler skålar i denhär stilen- men tonvikten kommer för min del att ligga på Diabas & silver så klart. Men det är kul att variera sig & blanda in lite keramik mellan varven. 
 
Denna inbjuder användaren till att göra egna kombinationer. Chips & dipp, frukt & godis, popcorn & nötter.. vad är din idé om den perfekta kombon i nya komboskålen?
 
 
 
 
 

Halsband till påskutställningen & plats vid drejskivan igen

Nej då, jag har inte degat ihop & blivit soffpotatis, det är inte därför det är alldeles för glest mellan inläggen.
Det är tvärtom så att veckorna är helt fullproppade med möten, besökare, kurser & arbete. Men vi kör ett snabbt inlägg innan pappersarbetet tar över här. 
 
Jag håller på att tillverka lite nytt för att visa vid påskutställningen på Bäckaskog Slott & påskrundan med HKG. Tänkte visa en tjuvtitt på ett halsband som jag kommer att ha med på utställningen. Jag har Goro Suzukis ord i öronen: tänk på baksidan på varje skapelse. Så.. Här har vi baksidan, där jag sågat ut ett hjärta där Diabasen kan titta fram.
Framsidan:
 
Ja, så måste jag ju berätta vad jag fick för mig på keramiken i veckan. Jag som inte drejat sedan 2010 när jag bröt handleden & hade diskbråck & allt elände på en gång. Nu är det inte snällt mot varken handen eller ryggen, inget doktorn rekommenderar. Men SÅ kul!!!
Blir spännande & se om den går att beskicka (=fixa till en snygg undersida när den är lagom läderhård) på måndag. 
 
Och så en cliffhanger ;) Vi har fått gjort en superfin logo gjord till Sliperiet från Beth Turnbull ända bort i Australien. SÅÅ proffsigt! Snart skall ni få se!

Vårblommor i naturen & på keramiken

Våååår! Igår var det alldeles underbart med vårsolen som värmde. Härligt att se de första blommorna slå ut. Tibastbusken står bara & väntar på att vårens första fjärilar skall komma och besöka den. 
Det blommar på keramiken också. Kakfat med vårens första tulpaner.
Skönt med ljusare längre dagar, det behövs! Veckan är fullspäckad med besökare, möten, beställningar osv. Och så håller jag på att göra lite nytt till påsken på Bäckaskog Slott och med HKG.  Japp, långa dagar önskas :)
Ha en fin vecka! 
 

Ett hjärta och många tankar på kvinnodagen.

Internationella kvinnodagen. 8 mars. 
 
Många tankar i huvudet.
 
Fortfarande så mycket kvar innan världen ser ojämställdheten försvinna, på så många olika plan. Obegripligt. Både i Sverige, där vi sägs ha kommit långt, och i andra länder där det är fasansfullt lång väg kvar. Där kvinnor fortfarande inte får bli myndiga, precis som det var här ända fram till 1920. 
 
Många inlägg på sociala medier osv idag lämnar mig med funderingar och tankar. Det mesta handlar om att lyfta fram "starka kvinnor" och hylla "starka kvinnor" genom tiderna osv osv. Jag frågar mig, är det verkligen det som är det viktigaste? Att vi måste vara starka kvinnor? Handlar det inte mer om att varje kvinna skall få vara precis den kvinnan hon vill vara? Känsliga, empatiska kvinnor, är inte alla lika viktiga? Är det "svaga kvinnor"?! Eller är det tvärtom det som är starka kvinnor? Som är empatiska och kärleksfulla. Och spelar det någon roll? Alla är ju lika viktiga!
I nästa fundering frågar jag mig varför jag analyserar detta, skulle jag ha samma funderingar kring uttrycket om det handlade om "starka män"? Pratar vi ens om män i sådana termer? 
 
Det var bara lite av mina lösryckta tankar. Jag har inte tänkt klart. Naturligtvis har inte jag något facit. Men jag tycker det är viktigt att vi tänker efter, ifrågasätter. Stöttar och peppar alla människor att vara den de vill vara. 
Kärlek & respekt <3 
 
Smycket idag är inte som de jag brukar göra i Diabas & silver. Idag visar jag ett hjärta jag gjort i keramik, glaserat med röd glasyr. Och med en pärla i silver. 
 
 

Konsert med Peter & Bruno, hjärthalsband i Diabas & silver & en mystisk brevskrivare

De är bortom bra, Peter & Bruno. Herrejisses vilken konsert de bjöd på!
Här sitter vi & tindrar med ögonen & bara njuter! 
Hemfärden från Malmö efter konserten drog ut på tiden. Inställda tåg & hämtning i Hässleholm i blixthalka resulterade i att jag landade i Gylsboda kl 3 på morgonen. Någon timmes sömn, sen upp & fixa tårta till firandet av vår lille Max´s 17 års dag. Eftersom han skall veta att ingenting är omöjligt & att han kommer att lyckas med precis vad han vill, bara han satsar & jobbar för det (och det gör han så bra!) , så gjorde jag en symbolisk humla- den visar ju lixom att ingenting är omöjligt (den kan flyga fast den inte borde kunna med sin stora runda kropp & små taniga vingar). 
Vi (eller kanske mest jag egentligen) är väldigt nyfikna på vem den mystiske brevskrivaren är, som skickade gratulationer utan hälsning med något namn. Tänker att det inte är någon härifrån, eftersom Gylsboda är stavat med två l. Man blir ju jättenyfiken! I alla fall jag :) 
Alldeles för lite tid i lilla verkstaden har det blivit de senaste dagarna & en ring jag gjorde gick åt pipan i sista lödningen, så det blir att göra om & göra rätt. Det är en riktigt udda specialare. Men jag kan ju visa ett halsband istället som lyckades betydligt bättre med. 
Diabashjärtat har jag mattpolerat & så har jag fattat in det i silver. 
 
Idag har vi haft styrelsemöte med HKG, bl a planerat för Påskrundan. Möten har vi hos Troels Kirk, där man lätt försjunker i beundran av hans fantastiska tavlor & helt tappar koncentrationen på mötet :) 
 
 
 
 

Dagens tips..

Använd inte vanliga bönor när du skall blanda snabbkaffe direkt i muggen. Det är dagens tips från mig. Var så goda för det, så slipper ni testa själva. Jag har testat åt er. Funkar inte. 
Försöket var resultatet av att jag skulle skynda mig & kasta i mig en snabb kopp kaffe på morgonen & hade lite för bråttom, tog fel burk & märkte det för sent. Urk.
 
I veckan har vår lille skottunge fyllt 17 år. Jisses vad tiden flyger iväg!
Jag gjorde en silvernyckelring till honom. Ett M och ett W som sitter ihop. Flickvännen heter Wilma. (dessutom heter Max även Willy). 
Gläder mig över alla besökare i Transformatorn, så himla kul att det är full fart på turismen här även denna årstiden! Här fick besökarna även träffa konstär Mette Aarre som också ställer ut i Transformatorn. 
I Sliperiet sorterar vi kemikalier, stackarna på tippen är nog snart trötta på oss. 
Planerar för påsken på Bäckaskogslott & konstrunda med HKG. 
Knåpar på mitt Valborgstal, smider vidare i silver, hugger sten & så pappersarbete på det. Lika bra att återgå till arbetet :)