Diabashistoria: AK Fernströms och Svenska Granit AB

Idag har vi känt historiens vingslag här. Vi har ju ofta hört om Disponent Fernström som framgångsrikt drev stenbrottet i bl a Gylsboda under dess storhetsdagar. Idag fick vi träffa två av hans döttrar och hans dotterson. Ett mycket trevligt och glatt sällskap. Att höra dem berätta om gamla tider var verkligen speciellt, mycket spännande! I den pampiga Disponentvillan, som ligger intill vårt hus, är damen till vänster på bilden född. Idag återsåg hon sitt barndomshem. Hennes son, längst till höger på bilden, har också mycket intressant AK Fernströms- samt Svenska Granitaktiebolagethistoria att berätta. Han är dessutom tidningschef för tidningen Commersen och med sitt genuina intresse för Diabas har han skapat sig en stor kunskapsbank i ämnet. Det var en mycket positiv bekantskap vi är glada att få ha gjort med det härliga sällskapet och vi hoppas på ett snart återséende.
Den äldre mannen till vänster i bild är husets nuvarande ägare, som även han har en intressant (men dock helt annorlunda) historia att berätta- han är en av de som lyckades fly ur ett koncentrationsläger. Längst till vänster i bild står hans svärson.
Och i mitten har vi min sambo som knyter ihop det hela genom att arbeta som stenhuggare i det nuvarande brottet i Gylsboda ;)
Sällskapet fortsatte sedan ner till Svarta Bergen i Hägghult, där en stor bit av deras historia finns bevarad. Där finns också en vacker gammal släktbild med bl a deras förfäder. Med sällskapets hjälp skall vi göra en bildtext med namn på familjen mitt i bilden att sätta upp vid fotografiet. 
 
Med ålderns rätt har Sensi blivit lite grå, men fortfarande delar hon i stort Diabasblockens djupsvarta glans där hon sitter & spejar ut över skrotstenstippen.
 
 
Med det önskar jag er en fortsatt trevlig helg!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback