Grafiska örhängen & så lite sött på det.

Är så lättad att Macko mår bättre & jacket i pannan läker fint. 
Det är väl enda fördelen med att våren låter vänta på sig- det är ju fritt från flugor och annat som kunde irriterat honom annars. Man skall ju försöka se saker positivt ;) Men nog längtar vi efter vårvärmen i alla fall!
 
I lilla verkstaden har det blivit örhängen idag. Lite grafiskt kantiga. Det har varit mycket skapande utifrån naturen och i morgon skall det bli en lite större silverblomma med Diabaspistill som skall börja växa fram, har jag planerat. Så det kändes rätt med att bryta av med detta grafiska idag.
 
 
Så behövde det fyllas på med lite nybakat i frysen. Lite sött & gott, men ändå inte helt onyttigt, tänkte jag. Det blev till att experimentera lite. Använde enbart dinkelmjöl i degen & det funkade bra. Gjorde lemoncurd och fyllde grottorna med, blev inte alls dumt. Vill ni prova? Ungefär såhär:
 
Deg:
 
200 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl dinkelmjöl
 
När smöret blivit rumsvarmt vispar man det med socker, vaniljsocker & bakpulver med elvisp. Sist rör man i mjölet. När man vispat till jämn "smet" (deg?) kyler man den en stund i kylskåp. Sätt ca 25 bullformar på plåt under tiden & kok ihop lemoncurden. Ta ut degen, rulla små bollar & lägg i formarna. Tryck en grop i varje boll & fyll med lemoncurd. In mitt i ugnen 200 grader i ca 10 min.
 
Lemoncurd:
 
2 ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner
75 g smör
 
Vispa ihop ägg & strösocker i tjockbottnad gryta. Häll i citronsaften & vispa lite till. Rör i smöret i bitar. 
Sjud blandningen i vattenbad tills det är en tjock kräm, rör ordentligt hela tiden.
 
Det som inte går åt till bakningen kan sparas i burk med tätslutande lock i kylen ett par veckor, gott som pålägg, till glass, i rulltårta- till det mesta helt enkelt (kanske inte till stekt sill?). 
 
Lycka till! Ok, jag vet att de inte blev SÅ nyttiga, men rackarns goda blev de i alla fall.
 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback