Brosch till nyår?
Gråvädret fortsätter. Tänkte att det kan behövas något för att pigga upp nyårsblåsan. Varför inte en stor fjärilsbrosch, som kan påminna om att det kommer en ny sommar, långt där borta. Kroppen är mattpolerad Diabas lindad i silvertråd formad till spröt. Vingarna är tovade.
Tänkte bjuda på ett recept också, som är både snabbt & enkelt (helt i min smak). Testat med lite olika varianter, idag tycker jag de blev bra & då var det ungefär såhär:
SNABBA FRALLOR
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
3 msk matolja
1 tsk ljus sirap
1 tsk salt
2,5 dl grovt rågmjöl el liknande
ca 8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Smula ner jästen i en bunke. Häll på det fingervarma vattnet. Rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt matolja, sirap och salt.
Blanda ner mjöl och arbeta degen smidig (gör inget om den är lite kladdig, bara bökigare att forma bullarna, men de blir saftiga & goda).
Skär degen i ca 14 bitar för mindre frallor, ca 8 bitar för större bullar.
Forma bullarna och lägg dem på ugnsplåten. Pensla med ägg och ställ in plåten i kall ugn.
Sätt ugnen på 200 grader, använd inte varmluft. Frallorna jäser under tiden ugnen blir varm.
Färdiggräddade efter ca 25 min.
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
3 msk matolja
1 tsk ljus sirap
1 tsk salt
2,5 dl grovt rågmjöl el liknande
ca 8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Smula ner jästen i en bunke. Häll på det fingervarma vattnet. Rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt matolja, sirap och salt.
Blanda ner mjöl och arbeta degen smidig (gör inget om den är lite kladdig, bara bökigare att forma bullarna, men de blir saftiga & goda).
Skär degen i ca 14 bitar för mindre frallor, ca 8 bitar för större bullar.
Forma bullarna och lägg dem på ugnsplåten. Pensla med ägg och ställ in plåten i kall ugn.
Sätt ugnen på 200 grader, använd inte varmluft. Frallorna jäser under tiden ugnen blir varm.
Färdiggräddade efter ca 25 min.
Smaklig spis!
Kommentarer
Trackback