Svartbränning & mycket mera

Lång och händelserik dag. Först ett tidigt & trevlig besök i lilla verkstaden (efter stallrundan). Kul! Synd bara att jag inte hade lite mer tid, men vi hoppas båda på mer tid när vi bara fått undan allt såhär i starten..
Sen trevlig pratstund med spännande PR´s Våga Vara där det kommer att många intressanta aktiviteter framöver.  Följer det med stort intresse!
Därifrån vidare ner till Glimåkra där vi har svartbränt keramik på folkhögskolan. Skolan ligger intill kyrkan & jag träffade kyrkvaktmästaren (?) i Glimåkra som visade all granit,  Diabas & annan sten som plockats bort från kyrkogården & som skulle kunna användas till nya ändamål. Jag är ju som bekant en vän av återanvändning i alla former. Vi får rota lite mer i om & hur det skulle kunna funka. Tackar för tipset!

Så eldade vi då för svartbränningen. Det är föremål i obränd rödlera som man lägger i oljefat & sedan eldar man kring faten i ca tio timmar. På måndag kan vi öppna faten & då är förhoppningsvis föremålen brända, blanka & svarta. Det är verkligen kul att bränna på detta ursprungliga & primitiva sätt. På slutet grillades goda äpplen i foliepaket med socker, kanel, smör & havregryn. Smaskens.

Efter det har vi även hunnit med en sväng till Olofström & fira farfars 50 års dag som sydsvensk, vardagslyx med god tårta & champagne på torsdagskvällen! Verkligen trevlig höjdardag men nu är man trött som jag vet inte vad.
Här en bild när vi var igång & eldade för fullt för vår keramik:

Och här har elden börjat falna så man kan skymta oljefaten igen.

Därinne döljer sig våra alster, förhoppningsvis hela & svarta vid dethär laget. Nu får de sakta svalna under helgen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback